Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Anda 08:10, 07 paź 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

To właśnie odkryłam w zeszłym roku. Te kwiatuszki świetnie się komponują z bylinami.
To samo miejsce

Sliczne zestawienie. Tawuly jak i tawulki bardzo mi sie podobaja. Niestety, nie mam na nie miejsca. Jeszcze

U nas rzeczywiscie przepisy reguluja wiele spraw dotyczacych budow i ogrodow i momo, ze to ogolnie pipieram, niekiedy jest to upierdliwe. Np. nasze domy na osiedlu musza miec czerowne dachy. Mi to w zaden sposob nie pasuje, ale taki jest wymog. Domy po drugiej stronie ulicy, na tle ciemnych drzew, juz maja dachy czarne. Te mi sie podobaja, ale aby miec taki dach musialabym sie przeprowadzic
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Brzozowadzie... 13:05, 07 paź 2017

Haniu, jeśli możesz, wpadnij na chwilę do mnie, mam małe pytanie do Ciebie, a nie chcę Ci wątku zaśmiecać
Pozdrawiam ciepło...
AgataP 09:43, 08 paź 2017

Pszeniczna Agata dziwiła się, że sadzę tyle drzew. A ja bez drzew nie potrafię żyć. Na zapłociu posadziłam ich kilkanaście.
W co mam się wtopić? Chciałabym w ten krajobraz z pierwszego zdjęcia. Ale się nie da, bo na pierwszym planie jest całkiem inna bajka. A to przecież szczere pole. Działki między małym miasteczkiem i wsią.
Mnie się czasem marzy, żeby było jak u Niemców. Tam urzędnika kompletnie nie interesują w procesie budowlanym te szczegóły, które interesują naszego. Tamten bierze projekt i jedzie w teren sprawdzić, jak projektowany budynek wpisze się w krajobraz. Anda pisała, że nawet indywidualny wybór ogrodzenia jest tam niemożliwy.
No i tak zgrzytam- zawieszona pomiędzy. Trochę jak filip z konopii.

Gruszko nie dziwiłam się że sadzisz - tylko jak Ty je mieścisz.
Kiedyś z ciekawości policzę swoje. Może moja wystawa względem słońca nie pozwala mi na wiele drzew bo inaczej zacieniłabym działkę.
AgataP 09:47, 08 paź 2017

To właśnie miałam w głowie wybierając projekt domu. W okolicy jest kilka podobnych parterówek. Szkoda, że nie w tej mojej najbliższej. Dlatego myślę, że bardzo nam brakuje sensownych planów zagospodarowania przestrzeni. Większość Polski wciąż buduje w oparciu o ogólne warunki zabudowy. Stąd pewnie to poczucie chaosu.

U nas nawet nie pilnują koloru dachówki, choć w zagospodarowaniu przestrzennym wyraźnie jest napisane jakie są dozwolone.
Gruszka_na_w... 19:05, 08 paź 2017

Gosiek, kiedy posiałam trawę na przedpłociu, ci sąsiedzi, którzy mają działki po tej samej stronie, też wysiali trawę. Ci po drugiej stronie działają Roundupem. I co im zrobisz?
Nie wyczuwam zapachu berberysów. Bukszpanów tak. I ten mi jakoś nie podchodzi.
Jesienna odsłona ogrodu jest świetną odtrutka dla panoszącej się po niebie szarugi.
Ogród codziennie wygląda inaczej. Bardzo dynamicznie jest. Jak wiosną, kiedy każdy dzień przynosi nowe zmiany.

Na rabatę zachodnią najczęściej patrzę o tej porze roku. Ostatnie wichury potaragały niektóre miskanty.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:17, 08 paź 2017

AgataP napisał(a)

Gruszko nie dziwiłam się że sadzisz - tylko jak Ty je mieścisz.
Kiedyś z ciekawości policzę swoje. Może moja wystawa względem słońca nie pozwala mi na wiele drzew bo inaczej zacieniłabym działkę.

O to, to właśnie. Większą część ogrodu mam usytuowaną po zachodniej stronie budynku. Budynek jest niski, więc ogród łapie słońce praktycznie od samiutkiego ranka. W przyszłości najbardziej zacienione będą okolice tarasu. Ale to wynika z konieczności zrobienia przesłony. Nie lubię zaglądać sąsiadom do talerzy i mam ochotę połazić w pidżamce po swoich wnętrzach bez konieczności zasłaniania okien w dzień.
Najwyższe drzewa mam w narożnikach północno- zachodnim i zachodnim.
A drzewa policz koniecznie. Mnie się wydawało, że mam ich niewiele.
Brzózki na zapłociu też policz , bo niewątpliwie są elementem Twojego ogrodu. Bez nich Twój ogród wyglądałby zupełnie inaczej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 19:29, 08 paź 2017

Jesień... Taką lubię
tulucy 19:34, 08 paź 2017

Do mnie teraz wybiera się kilka drzewek, ale docelowo małych jednak. Duże miałam i już wiem, że mam za małą działkę i za dobrą ziemię dla dużych drzew. Rosły w tempie ekspresowym, po kilku latach miały wymiary kilkunastoletnich co najmniej. Teraz jestem mądrzejsza. Szkoda tylko, że miniaturowej brzozy jeszcze nigdzie nie widziałam.
Gruszka_na_w... 19:40, 08 paź 2017

Anda, jeśli efektem działań urzędniczych miałaby być spójna całość, to jestem w stanie poświęcić swoje widzimisię.
Agato, to bardzo dla nas znamienne. Prawo mamy świetne, byle chciało się je stosować. U mnie rok czasu trwało uzyskanie pozwolenia na budowę, bo urzędniczka chciała od nas decyzji, że nawiązaliśmy przyjazne stosunki z energetyką w sprawie słupa stojącego na działce sąsiada. Do dziś nie wiem, o co jej chodziło i jak się to miało do naszego budowania.
Wolałabym, żeby owi urzędnicy wysłali w teren mierniczych jakości powietrza w sezonie grzewczym, badaczy wilgotności drewna używanego do palenia w kominkach itd, itd.
Generalnie to mam jakiś wewnętrzny żal, że mamy tendencję do kiszenia się we własnym indywidualnym życiu, a myślenie o czymś takim jak dobro wspólne mamy w głębokim poważaniu. I usiłuję zrozumieć, skąd nam się to bierze.
Kiedy czytam u Pszczółki o działaniach społeczników z okolic Międzygórza, o ich wspólnym sadzeniu, pielęgnowaniu, odnawianiu, to niczego jej bardziej nie zazdroszczę. Nawet uli, potoku i klimatycznego ogrodu z domem
Gruszka_na_w... 20:06, 08 paź 2017

Lucy, przyznam się, że ja nawet szarugę lubię.
A z drzewami, jeśli wybujają ponad przewidziane dla nich gabaryty, to już zmartwienie będą mieli raczej spadkobiercy.

Zachodnia w szczegółach

Kalina Watanabe mocno odchorowała przesadzenie i wiosenne zawirowania pogody. Listki miała w stanie szczątkowym. Trochę się przebarwia na tle bzu Aurea. Byliny i trawy na zachodniej (drugie zdjęcie)

O ile w sezonie letnim bardzo lubię derenia Elegantissima, to jesienią już nie tak bardzo. Białe naloty na liściach różowieją. Wygląda to jakoś dziwnie.

Sporo ostatnio było o berberysach. Na pierwszym zdjęciu nieudacznik b. Aurea. Ciemnolistne i zielonolistne rosną bezproblemowo.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies