Hidcote nie tworzy własnie zwartych ładnych kulek, zimą jest brzydka i łysa. Ale mam ja w żywopłocie bukszpanowym to jej nei widac. Kulki sa z Viva i tej NN z marketu, one są troche takie zimozielone w lrzeciwieństwie do tych ciemnoniebieskich lawend. Mysle jednak , że gdy krzaki sa juz strasz ei systematycznie ciete to i takie dobrze wyglądaja. U mnie jednka nigdy do takiej fazy nie dotrwały...
Nt rh napisałam u Ciebie.
Roundap uzywam tylko na kostce granitowej bo nie moge sobie poradzić z zielskiem, robie to bardzo rzadko gdy ręczne czyszczenie i wypalanie nie pomaga
Roundap na tarwnik? Spalisz go. Na tarwnik Chwastox , ktory działa tylko na dwuliścienne, roundap załatwia wszystko.
Pod żadnym pozorem chwastów na rabatch roundapem tez nie pryskaj, tylko ręczne wyrywanie i kora. Spalisz sobie rosliny.
Raz pędzelkiem pomalowałam roundapem chwasty przy tarsie, , korzeniami doszedł do macierzanki, ktora obok rosła i ja wypalił., miałam łysy placek. To niebezpieczny środek, można uzywac na nieużytkach, ja np za płotem uzywałam gdzie chwasty rosły na potęgę, a i tak trzeba uważac aby nie było wiatru.....
I pomysleć, ze kiedyś roztaczano wokół tego środka aurę bezpieczeństwa i jeszcze ta informacja " biodegradowalny". Z czasem nakazano im ten zapis usunąć ale to było chyba w 2010 roku gdy ja całą działkę wielokrotnie roundapem opryskałam. Pomyslec ile ja się tego nawdychalam .
Pyteałaś o rh. Moim nic nie pomogło, zagryzły je opuchlaki i nieodpowiednia gleba. Zadne pryskanie a nawet podelwanie chemia nie pomogło. Jesli to niedawno sadzony rh, wykop obejrzyj korzenie w poszukiwaniu larw i posadż w mieszance jaką zaleca Bogdzia. Chemia im raczej nie pomoze. Zapytaj Bogdzi co robić
U mńie roze stały w czasie zimnych nicy a orzymrozki z kwietnia pouszkadzało im liscie. Dopiero teraz porzadnie ruszyły
Poobrywaj co będziesz mógł, zwłaszcza roze
U mnie latałabym ze szmatami do hortensji ogrodowych i rodgersji ale orzymrozku ma nie byc..
Fotki tak piękne ze aż nierealne! Uwielbiam zdjęcia Twego ogrodu.
Melduje ze obrabiam watek tematyczny "graby", jeśli mi coś zlecisz jeszcze to będę pomagać
Sesleria na szczęście szybciutko rośnie, wkrótce przestaniemy sie zmian ze porzebujemy okulisty
U mnie wprawdzie słońce ale pizdziawa straszna i susza na dodatek.... I jak tu wyjsć i szlauchem lać?.
jolanka - Witaj Jolanko w moim ogródeczku Miło mi,że podobają Ci się moje różyczki.Zapraszam do ogladania w sezonie.
Ale odnośnie dobierania to Madżenka jest mistrzem
Oczywiście zaraz polecę do Ciebie na zwiady
monteverde - Hej Aneczko Rózyczki jeszcze chwileczka i zaczną,póki co chwalę sie tym co mam
Madzenka - mój Cardinal kiedy był zakulkowany, nie wyglądał dobrze,wszystkie kwiatki wisiały w dół. Są za wiotkie. Przynajmniej moje
Lepiej wygląda kiedy się przewiesza naturalnie.
Możesz jednak jeden pęd przypiąć i sama ocenisz,jak to wygląda u ciebie,w każdej chwili można odpiąć
U mnie zaczynają mszyce się pokazywać,na kilku różach wypatrzyłam. Prysnęłam na szybko,mam nadzieję,że powstrzymałam inwazję.