bardzo podoba mi się ta aranżacja - na zdjęciu źle widać, ale jak tylko ustawiałm rośliny w ten sposób stwierdziłam, że tak zostanie. Nie wiem czy dobrze dobrałam same rośliny i warunki dla nich, ale w rzeczywistości na prawdę fajnie to wyglada: z tyłu miskant olbrzymi, przed nim dwie trzmieliny na pniu - jedna większa, druga mniejsza, a przed nimi trawki - po bokach turzyce (?), a w środku nie wiem za bardzo co to, ale dostałam ja od Anitki Przed wszystkim chciałabym jeszcze zurawki, albo szpalerek z bukszpanów...
i jeszcze takie cuś:
z tyłu zebrinus (chciałabym dokupić jeszcze jednego), w środku cis, a przed nim trawki:trzciniak, turzyca (?), kostrzewa owcza, jakieś cztery maleństwa i po bokach z tyłu rozplenice japońskie
Syla, po pierwsze spóźnione życzenia - no ale skąd ja miałam wiedzieć, że TY urodziny masz?! Kwiatki juz prawie wszystkie przekwitły więc koraliki dla Ciebie Wszystkiego najlepszego Syla, ściskam mocno
a po drugie - czy ten miskant z czerwonymi kwiatostanami to nie jest przypadkiem malepartus? Bardzo by pasował.
Ten czerwony miskant to??????? Ustalam swoje nazwy .....
Wymiar ogrodu zimowego powala na kolana..... ależ ci zazdraszczam Nawet ten bałagan przy budowie bym przeżyła
Ja również Aneczko staram się ustalić tożsamość tej trawy ... Pytałam u Domi ale chyba a raczej nie to co mam . No ale się zawsze mogę mylić .... U Dominiki jest Miskant Grosse Fontaine .... Nadal szukam odpowiedzi dzięki za odwiedzinki .....
Zaraz kolejna seria zdjęć .... Miejsca przygotowane na kolejną dolewkę betonu ...Czekam wraz z panami w tej chwili na dostawę.... Myślę , że w tym tygodniu powinniśmy ruszyć ze stawianiem ściany kominowej w altanie .....
Witam
Myślę dziewczyny, że ta trawa to andropogon gerardi.
Pozdrawiam
Hani nie trzeba zachęcać.kołuję koło was jak te gęsi przed odlotem. Naprawa kompa trwa,a ja coraz bardziej się denerwuję
Robercie,za cudowne zdjecia dziękuję .Miskant obłędny w kolorze,ja swoje przebarwiające się borówki obejrze jutro,ale zdjęć nie wstawię...niestety,a i tu nie wiem czy dam radę zajrzeć.
Na wszelki wypadek informuję,że poza aparatem u mnie wszystko w porządku.....
Pozdrawiam!
Ciekawa ta Twoja droga spacerowa, mnie najbardziej podoba się miskant z rozchodnikiem, może dlatego, że ostatnio odkrywam urodę traw, a to żółte to nie czasem owoce pigwy ...?
Dzięki z ainfo! Wiosną popróbuję sama coś ukorzenić! Miskant obcięłaś żeby podzielić?
pozdrawiam serdecznie!
Nie dzieliłam miskanta. Przesadziłam go takiego jakim był. Bardzo ładnie zasłonił pól przęsła ogrodzeniowego, za którym niestety sąsiadka na trzepaku LATAMI trzyma stare dywany!
Milenko musze nadrobić wszystkie nieprzeczytane strony u ciebie
Dobry pomysł z miskantem, jak już odbije po zimie to na pewno da radę zasłonić trzepak
Dzięki dziewczyny .
Kindzia - a w którą stronę 7 km ? Bo ja do Pszczyny mam 6 .
Właśnie zamawiam:
Trzcinnik Karl F, miskant kleine silberspinne, m. gracillimus, trzęślica Karl F., carex grayi, briza media, rozplenica japońska black beauty, Ophiopogon planiscapus 'Black Beard' oraz jakiś cukrowy.
Na razie posadzę w wolne miejsce a wiosną przesadzę już docelowo na rabatę pod gigantusy. No i muszę wysadzić red barona i wydmuchrzycę a donic także do wiosny. Może się rozejdą nieco i potem wkopię je docelowo juz w ogranicznikach.
Szukam sposobu na ujarzmienie cukrowego -ale okazuje się, że ile osób tyle opinii . Albo zalecają wkopać 60 cm pofałdowaną balkonową barierę , albo folię kubełkową na 20 cm ale pochyloną w ten sposób, że korzenie pójda do góry, albo wiadro ... ja mam nieco miejsca i chcę wby się one nieco rozrosły więc wiadro nie jest dla mnie wyjściem.
No nic, pozostaje poeksperymentować. Ja to się potrafię zakochiwać tylko w osobnikach nieprzystosowanych .
Lista moich strat w tym roku, akurat mam segregator z roślinami, zostały tylko na papierze;
1. akant miękki
2. barbula klandońska
3. budleja skrętnolistna
4.ciemiernik czerwony Racer
5. drakiew kaukaska
6. dyptam jesionolistny
7.jeżóka purpurowa
8. magnolia Charles Raffill
9. miskant chiński Africa
10. konwalnik Black Beard
11. paulownia Hulsdonk
12. trawa pampasowa rózowa
13.trytoma cytrynowa
14. wietlica japońska Burgundy Lace
15. drakiew Barocca
16. liriope szafirkowa
17. zimokwiat wczesny - drzewko
18. kanna Sttutgard
19. karagana syberyjska
20. jedwabne drzewko Albizja
21. prusznik niebieski
22. trytoma czerwona
23. obuwik
24. miodownik Blue
25. winobluszcz Star Showers i wiele innych; lepiej dalej nie patrzeć, bo serce boli
a tak z ciekwaości Irenko - bedziesz to samo wiosną sadzić czy dasz sobie spokój? Bo tak po prawdzie to spora część tej listy w Polsce może przezimowac sporadycznie, ale na pewno nie ma szans na długie pozycie Żeby wspomnieć tylko trawe pampasową czy prusznika . Stąd ciekwa jestem czy bedziesz walczyć.Ściskam.
miskant boski!!! ale alejka i moja, nie tylko Izy
a co do wiejskiej rabaty, tam gdzie ta róża możesz ciut zmienic, bo jak znam życie i tak to zrobisz
Pewnie że zrobię...... angielsko-wsiową rabatę...... wooow... tylko pomysłu zero... ale co tam.... projektować nie umiem....... za rok bedę przekopywać i wkopuywać tak długo, ąz uznam, że może być..... Mam też te prawie moje 1000 cebulek.... może do zimy posadzę..... Tobie i Marzence sieudało.. uda się i mi
Bogdziu... to miskant.. a sikorka powinna dostać zakaz stołowania się u Ciebie.... i nawiąże współprace
Wszyscy mnie pytają o tę trawę weić przekopałą msieprzez archiwum moich mniej lub więcej przemyślanych zakupów.....
Białą trawa to Miscanthus sinensis 'Graziella' - zakupione 3 małe sadzonki w trawki.pl jesienią w 2009 roku.
w kwestii miskantów ... forum mnie spali na stosie ale Anka ja myślałam, że ta traffka taka uwielbiana za zwiewność i uprzejmie dystyngowany pokrój ... a ten "uszczkniety" kawałeczek przez Kazka ... wzioł był i zzakwitł ... albo coś innego co to trafki mają w zwyczaju .. w każdym razie jakiez to ma cudne kłosy ... gapiłam się jak zaczarowana i wsadziłam pod stożek bukszpanowy ... uznałam jeden drugiego godzien ... yhm ... czy to się na wiosnę obcina ... ??? ... wybacz ignorancję ... no bo u mnie część sucha ... walczyły z przeznaczeniem zanim się przyjęły ... a część taka cudna ...
Trawki najlepiej ściąć wiosną...... ogrzewaja sie w swoich suchych liściach... a i zimą zdobią.... Natomiast to co uschło (dziwne, że wogle żyję cokolwiek.... wyrąbane z tej gliny prawie bez korzeni........ ) by nie szpeciło to zetnij.. tylko tak z 10 cm na ziemią, nie za nisko... by grzało nózki zimą...
jak wsadzałam to tez bez wiary ale fioletowo różowe pióropusze są !!! ... ... jak widać więc teraz już wierzę, że będą żyć ... zresztą te małe też cudne ... naparstnice to absolutne szaleństwo ... rozpatruję plantację i masowy przerób farmaceutyczny ... tylko jeżówki stoją w miejscu ... i to jeszcze nadgryzione przez slimaki ... ale je przesadzę ... oooo ... może właśnie pomiedzy miskanta a bukszpanikowy parawan ... nio ... i jest koncepcja