Nie wiem dlaczego ale u Kindzi zrobiłam tylko fotki ogrodu bez nas Miejsce z buksikami pokaże wam sama
Tytułowa łezka
Tutaj jest cudna rabata różana Teraz wzorowo przygotowana do sezonu
I co wyczytałaś jeszcze? Że nie rośnie w takim duecie róża, czy lawenda, czy może obie ? Ciekawam...
U mnie to duet idealny, róża potrzebuje więcej wody, ale jak się ukorzeni, to może wytrzymać i suszę, a poza tym leję punktowo - pod róże, a pod lawendę już nie. Obie lubią moją wapienną glinę, choć oczywiście róże mają sypany kompost i nawozy, lawenda nic...Lawenda to krzewinka, nie korzeni się na metry, tylko na centymetry.
Na foto jest lawenda wąskolistna, odmiana nie jest podana. Wąskolistna to własnie lawenda zimująca w Polsce.
Tu połączenie róż i lawendy u mnie.
Już tak nie będzie, ale nie z powodu złego połączenia. Magnolia się rozrosła. Ale róże i obwódka lawendowa będzie, tylko gdzie indziej, pokaże w lipcu jak wyszło.
A to moje plany na jutro ....mam jaśmin który wyrzuciłam na jesień i gdy zobaczyłam listeczki malutkie stwierdziłam że muszę go gdzieś upchnąć . Po siedziałam na dworze i wymyśliłam miejsce dla niego z resztą i z przed ogródka przeniosę (chyba to jest) jodła koreańską uzupełnię np rh, hostami i może żurawkami .
Na projekcie jest płot ale u mnie będzie to na tle małego drewnianego czegoś hihihi ( składzik na drewno)
Marzenko bój się B...a 1 dzień mnie nie było a tu z 20 stron do przeczytania piękne wiśnie i magnolia, a ja Koju bym nie cięła tylko posadziła jako tło dla ogrodu albo jako soliter w obwódce bukszpanowej lub cisowej piękny pokrój ma
Kaskada doczekała się modernizacji - jest w trakcie zmian.
Niestety po zimie pojawiły się nieszczelności i są straty wody na przelewach. Próbuje to jakoś załatać i trochę pozmieniać tak aby woda przelewała się bezpośrednio do lustra wody anie na kamienie o które sie rozpryskuje na boki.
A poniżej jeszcze kilka zdjęć wiosny w ogrodzie:
Moje pierwsze próby z bonsai (cyprysik Boulevard):
piękny dzionek był dzisiaj ..16 stopni...kawka w ogrodzie , choć mebelki jeszcze zimują ,pierwszy komplecik na szybkiego zawlekliśmy na trawkę.
po każdym spacerze po waszych ogrodach dochodzę do jakichś wniosków .....dzisiejszy jest taki że wiosennych cebul u mnie jak kot napłakał ...mus to w jesieni uzupełnić ...
I jeszcze piątkowe zmiany w ogrodzie ..dosadzone thuje przy kompostowniku , pęcherznice stamtąd poszły na liściasty żywopłot . jednak stwierdziłam że miejsce musi być całkowicie osłonięte ...bo wystawiło sie parę domów i nagle ta droga z drugiej strony ogrodu stała się bardzo uczęszczana ,,,mus to całkowicie zasłonić