Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Pan Maluśkiewicz 15:14, 27 maj 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Hejka, jak tam trawka przy Twoim pięknym tarasie Zieleni sie juz?

Hej Ewuś, zieleni się, zieleni i dziś będzie pierwsze koszenie. No może jutro Jude ma jednego pąka i liczę, że chociaż jednego w pełnym rozkwicie w tym roku zobaczę

Szałwia teraz szaleje.
Kosolkowa Pasja 10:22, 27 maj 2016

Do góry
kosolka napisał(a)
Ja myślę że może lepiej gdybyś ich nie mieszała. Lawende jako drugi plan za szałwia, albo głębiej na rabacie? ona na pewno wyższa będzie od szałwii. Pamiętaj Dorotko, że ja sama się uczę, a Ty mnie o radę pytasz

Oleńka, ja wiem, ja cały czas się ogrodu uczę...a będzie to już 14 lat. Jak sobie przypomnę jakie miałam roślinki, które sadziłam jak się wprowadziliśmy i które bo jakimś czasie wywalałam...to mnie cholera bierze Miałam pełno orlików, ostróżek, kosmosów, ozdobnych traw(mąż nasionka przywoził z Niemiec), berberysów i bzów. A ja to wszystko skutecznie wywalałam no i teraz kupuję.

Muszę zobaczyć w szkółkach czy mają taką odmianę szałwii i zrobić przemeblowanie na rabacie
Kosolkowa Pasja 10:15, 27 maj 2016

Do góry
Ja myślę że może lepiej gdybyś ich nie mieszała. Lawende jako drugi plan za szałwia, albo głębiej na rabacie? ona na pewno wyższa będzie od szałwii. Pamiętaj Dorotko, że ja sama się uczę, a Ty mnie o radę pytasz
Kosolkowa Pasja 09:59, 27 maj 2016

Do góry
kosolka napisał(a)

Ona jest rewelacyjna. Niska, zwarta, cały czas ładnie wygląda. Uwielbiam ta obwodke, będę robić taka jeszcze na innych rabatach.

Na różanej mam posadzoną lawendę, jeszcze malutką. Czy będzie dobrze komponować się ta szałwia z lawendą jako obwódka, sadzona naprzemiennie? Czy z samej szałwii robić, a lawendę przesadzić?
Ogród Mirelli 08:59, 27 maj 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)
Mirellko szałwia jak przekwitnie to obetnij przekwitnięte kwiaty to zakwitnie jeszcze raz

Ooooo super dzięki za informację - tak zrobię
Edit - tylko kwiaty? Czy całą ściąć?
Ogród Mirelli 08:40, 27 maj 2016

Do góry
Asiuniaa napisał(a)
Mirello pięknie. Szałwia jaka dorodna . To tegoroczna tak ci urosła? Świetnie wygląda ze stipa. I powiedz mi jakie masz berberyski na tej rabacie czy to bagatelle?

Szałwia jest tegoroczna, posadzona do ziemi ładnie ruszyła
Stipa też tegoroczna - kupna
Berberysy to Rocket Orange
Ogród Mirelli 08:38, 27 maj 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
Mirelko piękna piwonia a ta szałwia to tegoroczna???
śliczna

zakupy super
macham

Kamilko szałwię kupiłam i posadziłam kilka tygodni temu i teraz pięknie zakwita
Ogród Mirelli 08:31, 27 maj 2016

Do góry
jolka napisał(a)
Jak tu pięknie! Piwonia miodzio Wiedziałam kiedy przyjść na świeże fotki Kalina też śliczna, u nas dopiero w tym roku kupiona, ma chyba z pięć pomponików. U Ciebie chyba cieplej, bo u mnie szałwia jeszcze bez kwiatków. Macham Mirelka

Moja kalina kupiona w zeszłym roku też miała pięć pomponików, a w tym sezonie ładnie pięknie zakwitła

Trochę cieplej się zrobiło to od razu rośliny ruszyły Szałwia jeszcze sporo świeczek ma nie kwitnących, to początek rozkwitu
Ogród Mirelli 08:28, 27 maj 2016

Do góry
Mirellko szałwia jak przekwitnie to obetnij przekwitnięte kwiaty to zakwitnie jeszcze raz
Ogród Mirelli 08:27, 27 maj 2016

Do góry
dominika_ napisał(a)
Piękne piwonie, u Ciebie szałwia już kwitnie a u mnie dopiero kwiatostany wypuszcza

Byłam u rodziców 30 km od mojego miejsca zamieszkania i w ogrodzie wszystko bardziej rozwinięte niż u mnie.
U mnie przekwitnie, a u Ciebie będzie w pełni rozkwitu
Ogród Mirelli 08:24, 27 maj 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Świetna ta rabata z szałwią i stipą.

Szałwia taka jak moja.

Bardzo jestem zadowolona z szałwi. Mam ją zaledwie kilka tygodni. Podobno jak przekwitnie to ma brzydkie liście, więc posadziłam stipę, żeby trochę je przykryć
Ogród Mirelli 08:21, 27 maj 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)

Cudna piwonia ,ja jeszcze czekam na swoje.Super połączenie trawy z szałwia,bardzo fajnie bedzie wyglądało.

Magda ciągle coś zmieniam na tej części rabaty i ciągle coś mi nie pasuje. To jest to miejsce gdzie było wrzosowisko. Częściowo jeszcze jest, te ładne wrzosy i wrzośce, które przetrwały zostawiłam, ale dalej myślę co tam posadzić. Chciałam jeżówki dać, a teraz się zastanawiam czy może lepiej żurawki, a może jedno i drugie?
Mój 4 arowy azyl... 00:23, 27 maj 2016

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Basiu, obiecana fotka. Tak na 100% nie jestem pewna, czy to ożanka, bo mam też wysiane malutkie i trochę się różnią, może dlatego, że rosły w ścisku i maleńkie pikowałam. Nie jest to szałwia, bo ta ma owalne listki, trójbarwna też inaczej wygląda. Siewki w pobliżu rośliny matecznej. I druga fotka, tu są na pewno siewki liatry, aminka i hyzopu oraz chyba ożanki. Pisałaś, że wysiała się i u Ciebie, podobna? Zostawię, okaże się

Mariolo, dzięki. To z pewnością jest ożanka. Na razie nie mogę porównać, bo moje siewki są malutkie i jakby zatrzymały się we wzroście. Może miały za sucho? Ale po wczorajszym deszczu powinny ruszyć i wtedy okaże się co zacz? W cierpliwość muszę się uzbroić, ot co!

Edit. dla porównania wstawiam zdjęcie moich siewek w sporym powiększeniu. Chyba takie same, tylko mniejsze.

Mój 4 arowy azyl... 23:42, 26 maj 2016

Do góry
Basiu, obiecana fotka. Tak na 100% nie jestem pewna, czy to ożanka, bo mam też wysiane malutkie i trochę się różnią, może dlatego, że rosły w ścisku i maleńkie pikowałam. Nie jest to szałwia, bo ta ma owalne listki, trójbarwna też inaczej wygląda. Siewki w pobliżu rośliny matecznej. I druga fotka, tu są na pewno siewki liatry, aminka i hyzopu oraz chyba ożanki. Pisałaś, że wysiała się i u Ciebie, podobna? Zostawię, okaże się

Tu ma być ogród :) 23:11, 26 maj 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Pewnie, że czekaj aż niemal stracą kolor. Myślałam, że twoje są juz po jak moje... u mnie kolor daje już szałwia A lada dzień będzie i lawenda

No to dobrze, jeszcze się troszkę nimi nacieszę, bo to moje pierwsze w życiu czochy, już mam swoje ulubieńce - Purple Sensation.

A jeszcze dopytam, jak się ścina ten kwiatostan z łodyga to przy ziemi? Liście też już uschnięte więc zostanie taki kikut przy ziemi, dobrze myślę?

Szałwia u mnie już daje czadu, a na lawendę bardzo liczę, w zeszłym roku nie kwitła, ale teraz ma zamiar zakwitnąć, może skąpo, ale zawsze to coś.
W Kruklandii 23:09, 26 maj 2016

Do góry
Gąszcz na Agentkowej i Tradescant

Lawendzia

Szałwia w przechowalniku....a taka ładna i orlik

Chaos oswajany 23:08, 26 maj 2016

Do góry
Podziałane

Zdjęcie coś słabe, jutro się poprawię. Układ rabatki jest w tej chwili taki:

1 - forsycja
2 - pigwowiec (nie wiem, czy zostanie tu na stałe, ale do jesieni siedzi, może będą owocki )
3 - ostrogowiec
4 - szałwia omszona Snow Hill
5 - szałwia omszona różowo-fioletowa
6 - rozplenica Little Boy
7 - turzyca ptasie łapki
8 - obwódka bukszpanowa
9 - trawy/turzyce (np. Amazon Mist)
10 - tujki Mirjam
11 - imperata cylindryczna Red Baron
12 - berberys Red Rocket
13 - rozplenica Hameln

Czy to ma ręce i nogi? Punktów 5-9 i 13 na razie nie ma. Nie wiem, czy szałwia i ostrogowiec nie będą za gęsto ostatecznie, nie znam się A na obwódkę zamiast bukszpanów może lepiej dać coś innego, żurawki, czy cuś, chociaż coś zimozielonego byłoby tutaj wskazane.
Ogródek Iwony II 22:03, 26 maj 2016

Do góry
Zana napisał(a)
A, Iwonko pokażesz jak wyglądają Twoje róże z wiosennego zakupu?. Bo moje jakoś tak słabo przyrastają, mam wrażenie, że kwiaty to pieśń dalekiej przyszłości.

Aniu, życzenia zdrowia przekazałam.
Moje różyczki w bardzo różnym stadium. niektóre tegoroczne lepiej wyglądają, niż te zimujące u mnie. Te zimujące mocno podmarzły i musiałam sporo przyciąć, więc niektóre wypierdki ledwo od ziemi odrosły. Na przykład Artemis sadzona jesienią:

Najlepiej z tegorocznych zachowuje się Baronesse. Ma piękne pąki kwiatowe, największe u mnie wśród róż:

A tu rabata z różami herbacianymi sadzonymi w tym roku, dość późna dostawa ze szkółki, bo po świętach było

Jako uzupełnienie róż: orliki, kocimiętka i szałwia. Dojdą jeszcze trawki Melica Cilata - są zamówione

A rabatę wysypałam skoszoną trawą, aby lepiej utrzymać tam wilgoć
Tu ma być ogród :) 21:30, 26 maj 2016

Do góry
Pewnie, że czekaj aż niemal stracą kolor. Myślałam, że twoje są juz po jak moje... u mnie kolor daje już szałwia A lada dzień będzie i lawenda
Roztoczańskie klimaty 21:25, 26 maj 2016

Do góry
Zeta napisał(a)
No i obiecana pinterestowa ...narazie nie powala ....zresztà nie odbijajà mi Morning lighty i miskanty .....niewiem co się stało zmarzły czy co??????

Ale już niedługo werbena pokaże pazurki

nie jest tak źle szałwia i to coś zielone na ostatnim zdjęciu ładnie wygląda
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies