29 kwietnia w Barnsdale odbędą się Wiosenne Targi Rzemiosła, gdzie zaprezentują swoje wyroby lokalni rzemieslnicy. Będzie ceramika, witraże, biżuteria i wiele innych...
Czy u nas też takie lokalne imprezy się organizuje? Na pewno, tylko mało o nich słychać.
Następna pożyteczna akcja to obserwowanie ptaków.
Do ogrodu przychodzi się z lornetką i spacerując po Barnsdale Gardens obserwuje, gdzie gniazdują ptaki.
To zupełnie jak w wątku Bogdzi
W jednym miejscu jest zainstalowana kamera w pobliżu gniazda, w zeszłym roku było 9 piskląt. Można było wszystko obserwować na ekranie monitora.
U nas było gniazdo bocianie.
Następnie można wybrać się na spacer po ogrodzie Barnsdale, zasmakować pysznej herbatki w przyjaznej Tea Room.
Czy jest lepszy sposób spędzenia pięknego niedzielnego popołudnia?
(opracowałam na podstawie przesłanego mi Barnsdale Gardens Newsletter April 2012)
Moja propozycja to zlikwidowanie tej rabatki w kształcie fasolki z prawej. Pozostałe linie czyli lewa i prawa strona oraz kółko - mogą zostać. Zrobi się przejrzyście.
Natomiast obsadzenie kółka będzie wymagało dużych zmian. Na pewno potrzebujesz innego drzewka zamiast migdałka. Coś wybitnie ładnego - taki cukiereczek - wyszukaj takiego drzewka np. buk Purpurea Pendula o purpurowych listkach i parasolowatym pokroju a pod niego kilka kulek róznej wislkoći plus kamienne kule i żwirek czyli kamyczki, ale nie białe.
Dla wszystkich Sympatyków Ogrodowiska i mojego wątku nie tylko bukszpanowego składam najserdeczniejsze życzenia :
dużo zdrowia i zapału w ogrodowych rewolucjach i zawsze kolorowych, wymarzonych ogrodów oraz dużo pieniędzy do realizacji i na koniec żeby nam bukszpanów i cisów w szkółkach nie zabrakło, bo na to się zanosi
Główny rurociąg kopie się pod trawnikiem.
Skrzynki z elektrozaworami najlepiej ukryć pod korą lub żwirkiem, bo w trawniku te zielone pokrywy wyglądają koszmarnie.
Koszt założenia systemu nie liczy się za metr, bo to zależy jak skomplikowany jest ogród, im więcej zawijasów i wysepek tym więcej zraszaczy, bo trzeba zastosować te o mniejszym zasięgu.
i czy poznacie co to za roślina???
dostałam i nie wiem do dziś
czy to tawuła??? - nie kwitła jeszcze
Gałązki mi wygłądają na forsycje, ale pąki nie są żółte???? Poczekaj ze dwa dni.
Mnie się zdaje że to kalina, będzie miała lekko omszone liście. Tak wygląda. Pokaż więcej zdjęć.
Forsycja chyba by m iała już choć jeden kwiatek, no i pstrokate nieco gałązki. Zobaczymy jak puści liście.