Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ana_art"

Ogródek Iwony 21:20, 05 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
A dlaczego nie chcesz kupować przez net???? wiele sprzętów tak kupuje, co ciekawsze bywa, ze sporo taniej niż stacjonarnie. Na przestrzeni paru lat kupiłam przez internet dwa różne aparaty, kamerę go-pro, dwa dodatkowe obiektywy. Zawsze bez najmniejszego problemu. Połowe wyposażenia do domu jak robliśmy wykończeniówkę kupowałam przez net. np podłoga stacjonarnie ksztowała 130za metr a ja kupiłam tę samą po 85. Nie ma czego się bać możesz nawet poprosić o opcję sprawdzenia paczki przy kurierze, a gdyby coś Ci nie pasowało zawsze możesz zwrócić wciągu 14 dni bez podania przyczyny.

Jak rozwiązuje się wtedy problem gwarancji, jak się sprzęt popsuje ?
Ogródek Iwony 21:14, 05 sty 2015

Do góry
A dlaczego nie chcesz kupować przez net???? wiele sprzętów tak kupuje, co ciekawsze bywa, ze sporo taniej niż stacjonarnie. Na przestrzeni paru lat kupiłam przez internet dwa różne aparaty, kamerę go-pro, dwa dodatkowe obiektywy. Zawsze bez najmniejszego problemu. Połowe wyposażenia do domu jak robliśmy wykończeniówkę kupowałam przez net. np podłoga stacjonarnie ksztowała 130za metr a ja kupiłam tę samą po 85. Nie ma czego się bać możesz nawet poprosić o opcję sprawdzenia paczki przy kurierze, a gdyby coś Ci nie pasowało zawsze możesz zwrócić wciągu 14 dni bez podania przyczyny.
Ogródek Iwony 18:55, 05 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
ja mam od dłuższego czasu D90 (nawet nie wiem czy jest jeszcze dostępny) i większość zdjęć robię niestety w automacie z wygody a żeby było jeszcze ciekawiej to większość zdjęć ogrodowych robię telefonem

Aniu, nie znalazłam twojego w sprzedaży. Jest tak, że na rynek wchodzą nowe modele, nowe serie, wcale nie muszą być lepsze, są na pewno droższe. Marketing
Nie jesteś pierwszą osobą, która robi fotki telefonem
Ale nie o takie zdjęcia mi chodziło, więc dalej będę myśleć o aparacie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:07, 05 sty 2015

Do góry
tusiawka napisał(a)
A ja szukałam przed świętami białego ciepłego, na białym 10m. kablu i nie znalazłam. W końcu kupiłam zimny i na dworze mi jakoś nie przeszkadza, w domu tylko ciepły.
o w domu u mnie też tylko ciepły biały, zimny nazbyt razi
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:33, 05 sty 2015

Do góry
ja w tym roku kupiłam takie ledowe sopelki z zimnym światłem z takimi migającymi co któraś (efekt flesz czy coś takiego) i bardzo mi się podobają
co gorsza w Gdańsku widziałam takie wielkie świecące bombki na trawnik i śnią mi się po nocach

acha też apeluje o pokaz przedpremierowy !!!
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:12, 05 sty 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Teraz ja się wyłamie z moimi FC na piaszczystej glebie, które rosły znakomicie z nawadnianiem 'ręcznym' nie miałem z nimi żadnego problemu. Zobaczymy czy przeżyją tą zime.
Gratulacje dla C zdania prawka kolejny kierowca do dyspozycji w domu
Pamiętam jak miałem egzamin po całonocnej śnieżycy, na dodatek sporo dróg było zablokowanych, a osiedlowe ronda była całkowicie niewidoczne, ale tak jak piszesz można było jechać baardzo powoli i spokojnie
hmmm no właśnie nie wiem dlaczego ale w pierwszym sezonie były ładne w drugim średnie niestety i nie żeby były przysuszone jak dziewczyny piszą one po wyczesaniu i ścięciu juz tak nie urosły jak w pierwszym sezonie...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:48, 05 sty 2015

Do góry
no to już kierowcą C nie będziesz mój Maciej jeszcze 18lat nie ma a już zamierza iść na kurs by 9.05 móc odebrać prawo jazdy i nie być uzależnionym ode mnie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:09, 05 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Ana chyba jednak woli cięzką glębę, która stale trzyma wilgotność, albo skieruj na nią zraszacze z trawnika
będę obserwować je w tym roku bo one mają linie, ale i obok zraszacz od trawnika, trawa podlewana jest 2xdziennie i siłą rzeczy im się obrywa po czuprynce...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:43, 05 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

Jagoda u mnie mają średnią ziemie (tzn taką jak cała reszta roślin), mają nawadnianie i linie i zraszacze z trawnika je sięgają i lichoty jakieś... właśnie dumam dlaczego

Ana chyba jednak woli cięzką glębę, która stale trzyma wilgotność, albo skieruj na nią zraszacze z trawnika
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:22, 05 sty 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Mam w prawdzie tylko turzyce Amazon Mist, ale one prawdopopodobnie mają takie same wymagania, jak FC.

Mogę potwierdzić, że w lekkiej, piaszczystej glebie i jednoczesnie w pełnym słońcu rosną gorzej. W mojej donicy mam w jednej części wsypaną trochę gorszą glebę i w tym miejscu źdźbła nie są tak długie i zasychają w sezonie mocnego słońca (skręcają się końce), efektem czego jest trawiasta szczotka, a nie spływająca kaskada... W drugiej części z cięższą, lepszej jakości glebą, trawa rośnie pięknie i rozkłada się w wielkie rozety. Na rabacie niepodwyższonej, gdzie mam "rodzimy" piach, też są szczotkowate, mimo, że każdej dodawałam dobrej ziemi do dołka i przez część dnia są w świetle rozproszonym, a nie w pełnym słońcu. System nawadniający, regularny dopływ wody, na pewno byłby dla nich idealny.

Gdy przygotowywałam się do ich sadzenia, czytałam, że turzyce lubią dużo wody, stale wilgotne podłoże.

Mam nadzieję, że przetrwają u mnie zimę, bo nie są okryte, a aktualny śnieg pewnie nie utrzyma się długo.

Jagoda u mnie mają średnią ziemie (tzn taką jak cała reszta roślin), mają nawadnianie i linie i zraszacze z trawnika je sięgają i lichoty jakieś... właśnie dumam dlaczego
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:51, 05 sty 2015

Do góry
hmmm no właśnie u mnie FC ma i słońce i wodę... a ziemia raczej przepuszczalna
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:27, 05 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
zastanawiam się dlaczego moje frosty takie mizerne....u Ciebie są mega.
U nas wieje nadal, tak że kwiatostany hortek i pojedyncze źdźbła miskantów walają się po ogrodzie. Od kilku dni śniegu już nie było. Dzisiaj dwa razy przeszły burze śnieżne dosłownie 15 minut padania a biało się zrobiło dookoła ponownie, po paryu godzinkach znowu znikło bo na +

Ma w kilku miejscach frosted curls i jakie moje spostrzeźenia? Najlepiej rosną te, które mają ciężką, żyzną glinę i są niemal codziennie podlewane zraszaczami trawnika (ale nie sa zalewane) , ostre słońce przez cały dzien im nie straszne.
Mialam carexy posadzone na naslonecznionej rabacie ale w lekkiej torfowej ziemi i były rzadko podlewane tak samo jak lawenda... I umierały , brązowiały, przesadziłam w mokre miejsce i jest ok.

Posadziłam FC w miejsce kostrzewy sinej na rabacie na brzegu trawnika ale w najintensywniejszym miejscu działania zraszaczy i rosną lepiej ale nie tak dobrze jak te na zdjeciu.

Jeszcze inne posadzilam w bardzo wilgotne ale zacienione miejsce (za zywopłotem bukszpanowym w nogach hortensji incredibal) i sobie poradzily.
Mialam posadzone w donicach i z powodu przesuszania w upaly były brzydkie, po posadzeniu do gliny odzyly i się zazielenily.

Zatem moje wnioski odnośnie frosted culrs - lubią dużo słońca, ale muszą byc sysetmatycznie podlewane. Podstawa to zasobna gleba, nawet lepsza cieżka byleby miały stale wilgotno. Nawozę je nawozem do trawnika lub florovitem przy zasilaniu innych roslin.

Jestem ciekawa Waszych opinii nt FC
Ogródek Iwony 08:43, 05 sty 2015

Do góry
ja mam od dłuższego czasu D90 (nawet nie wiem czy jest jeszcze dostępny) i większość zdjęć robię niestety w automacie z wygody a żeby było jeszcze ciekawiej to większość zdjęć ogrodowych robię telefonem
Ogródek Iwony 23:24, 04 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
weź pod uwagę, że obiektyw w każdej chwili możesz dokupić względem potrzeb

Tak, Aniu. Dlatego długo się zastanawiam nad wyborem. Jest tyle szyfrów dla mnie w opisach, że wczoraj z e-Musiem do 2 w nocy siedzieliśmy i brnęliśmy w rozszyfrowywanie parametrów. Na kilku stronach poświęconych aparatom i fotografii siedzieliśmy Pytałam się też kilka osób na forum o zdanie, co nieco mi doradziły, pewnych spraw nie przeskoczę. Decyzji jeszcze co do wyboru obiektywu kitowego, a taki na początek kupię, nie podjęłam, dalej trawię temat
Ogródek Iwony 23:12, 04 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ewa, ja bym chciałabym lustrzankę Nikona. Znalazłam ranking aparatów, mam dwa typy. Ale nie aparat jest problemem, ale obiektywy, jakie wybrać: czy jeden 18 - 105, czy może dwa w komplecie, jeden do 55, drugi 55-120. Im więcej czytam,a M mnie męczy tym analizowaniem, porównywaniem aparatów, tym większy mam mętlik. Wiem, że są to obiektywy tzw. kitowe, tańsze, ale na jakiś czas będzie mi to musiało wystarczyć.
Nie chcę pochopnie decydować i intuicja mi mówi, że mam jeszcze poczekać do lutego. M najlepiej sfinalizowałby transakcję jutro.
weź pod uwagę, że obiektyw w każdej chwili możesz dokupić względem potrzeb
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:05, 04 sty 2015

Do góry
może być wichura albo jakaś okropna zaraza...
Ogródek Iwony 22:53, 04 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
Ale fajnie opisałaś przemianę ogrodnika zresztą lubię do Ciebie wpadać z różnych względów
uśmiałam się z tego koncertu bez tremy i tak sobie myślę, że to było niezwykle magiczne....

Ana, to był pierwszy taki koncert w tym składzie i akurat musiało zabraknąć prądu Całe święta były jakieś magiczne i ten śnieg puszysty Teraz u wszystkich wieje i pada śnieg, u mnie spokój

Miło mi , że wpadasz, bynajmniej na wiosnę będą potrzebne rady, jak już się zacznie sadzenie. Albo jeszcze wcześniej, jak się zacznie planowanie. Już niebawem
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:43, 04 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

tylko nie zapomnij o fotce umarłabym...

Ja też - ze śmiechu oczywiście Już widzę jak Ania podejmuje wyzwanie i robi fotkę w swojej zmywarce z rurą w ręku
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:37, 04 sty 2015

Do góry
oooo u Łukasza tez roczne podsumowanie supper!!!
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:34, 04 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Kasiek - chyba tylko lot w kosmos.. nawet mi się śnił ostatnio... miałam lecieć z kimś (ale nie pamiętam z kim).... lot miał się odbyć w zmywarce. Tylko zmywarka z dwoma pasażerami się nie domykała, wiec poszłam się zapytać mądrych od lotów czy z rurą od odkurzacza taką karbowaną w zębach dam radę z uchylonymi drzwiami. Nawet po pijaku takiego scenariusza bym nie wymyśliła jak podczas snu... do tej pory z tego się śmieję i każdemu opowiadam.. jak to w kosmos się wybrałam
I chyba taki lot w realu może się spełnić.. wlazę do zmywarki , rura w zęby od odkurzacza i będziemy z Muminkiem się bawić...
Edit.. Muminek na razie rozpracował piekarnik i pralkę... wiec może pralką lub piekarnikiem udamy się na księżyc, a w zmywarce na Marsa

tylko nie zapomnij o fotce umarłabym...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies