Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Jagodaa 10:06, 05 sty 2015

Mam w prawdzie tylko turzyce Amazon Mist, ale one prawdopopodobnie mają takie same wymagania, jak FC.

Mogę potwierdzić, że w lekkiej, piaszczystej glebie i jednoczesnie w pełnym słońcu rosną gorzej. W mojej donicy mam w jednej części wsypaną trochę gorszą glebę i w tym miejscu źdźbła nie są tak długie i zasychają w sezonie mocnego słońca (skręcają się końce), efektem czego jest trawiasta szczotka, a nie spływająca kaskada... W drugiej części z cięższą, lepszej jakości glebą, trawa rośnie pięknie i rozkłada się w wielkie rozety. Na rabacie niepodwyższonej, gdzie mam "rodzimy" piach, też są szczotkowate, mimo, że każdej dodawałam dobrej ziemi do dołka i przez część dnia są w świetle rozproszonym, a nie w pełnym słońcu. System nawadniający, regularny dopływ wody, na pewno byłby dla nich idealny.

Gdy przygotowywałam się do ich sadzenia, czytałam, że turzyce lubią dużo wody, stale wilgotne podłoże.

Mam nadzieję, że przetrwają u mnie zimę, bo nie są okryte, a aktualny śnieg pewnie nie utrzyma się długo.
ana_art 10:22, 05 sty 2015

Jagodaa napisał(a)
Mam w prawdzie tylko turzyce Amazon Mist, ale one prawdopopodobnie mają takie same wymagania, jak FC.

Mogę potwierdzić, że w lekkiej, piaszczystej glebie i jednoczesnie w pełnym słońcu rosną gorzej. W mojej donicy mam w jednej części wsypaną trochę gorszą glebę i w tym miejscu źdźbła nie są tak długie i zasychają w sezonie mocnego słońca (skręcają się końce), efektem czego jest trawiasta szczotka, a nie spływająca kaskada... W drugiej części z cięższą, lepszej jakości glebą, trawa rośnie pięknie i rozkłada się w wielkie rozety. Na rabacie niepodwyższonej, gdzie mam "rodzimy" piach, też są szczotkowate, mimo, że każdej dodawałam dobrej ziemi do dołka i przez część dnia są w świetle rozproszonym, a nie w pełnym słońcu. System nawadniający, regularny dopływ wody, na pewno byłby dla nich idealny.

Gdy przygotowywałam się do ich sadzenia, czytałam, że turzyce lubią dużo wody, stale wilgotne podłoże.

Mam nadzieję, że przetrwają u mnie zimę, bo nie są okryte, a aktualny śnieg pewnie nie utrzyma się długo.

Jagoda u mnie mają średnią ziemie (tzn taką jak cała reszta roślin), mają nawadnianie i linie i zraszacze z trawnika je sięgają i lichoty jakieś... właśnie dumam dlaczego
ela_z 10:23, 05 sty 2015

Marzenka pozwolisz ze skopiuje sobie info o frosted curls do mnie.
Cieszy mnie bardzo ze rosna na ciezkiej ziemii. Na wiosne zakupie w ilosciach hurtowych i Amazon mist tez Pozdrawiam

Madzenka 10:34, 05 sty 2015

Podumowując powyzsze wpisy frosted curls lubi stale wilgotną glebę i dosyć cięzką glebę. Jesli zostanie przesuszona robi się z niej sucha szczotka.
Co do cięcia to w wątku "Fotorelacje" jest pokazana wysokośc na jaką ją przycięłam w 2013 roku (ok 15 cm) i była idelna przez caly seozn. W roku 2014 przyciełam ją minimalnie bo pieknie wyglądała po zimie i już nie była taka ładna. Zatem polecam porządne wyczesanie wiosna i dosyć mocne przycięcie. Gdy FC ma bardzo duźe przyrosty w sezonei (zdarzało mi sie mieć 1 m włosy....) to po prostu ciagnę za te długie przyrosty i je wyrywam

Dla Any - mimo nawadniania w lekkiej przepuszczalnej glebie nawet w jeden upany dzień potrafi się podsuszyć. Z doswiadczeń wynika, że to jest jeden z niewielu potforow, ktory lubi ciężką glebę.
Madzenka 10:36, 05 sty 2015

ela_z napisał(a)
Marzenka pozwolisz ze skopiuje sobie info o frosted curls do mnie.
Cieszy mnie bardzo ze rosna na ciezkiej ziemii. Na wiosne zakupie w ilosciach hurtowych i Amazon mist tez Pozdrawiam

Kopiuj do woli, po to to piszemy. Tylko pamiętaj aby w cięzkiej glebie po posadzeniu zapewnic jej podlewanie aby się dobrze ukorzeniła. Pierwszej zimy warto ją okryć, bo mi wymarzły pierwsze egzemplarze...
Madzenka 10:42, 05 sty 2015

Jagodaa napisał(a)

Mi sie nie sprawdza dodawanie ziemi ogrodniczej w workach do sadzenia, bo z czasem zachowuje sie taka ziemia jak torf -- robi sie z niej gąbka , ktora przesusza sie szybko i rosliny słabo sie ukorzeniaja. Najlepiej U mnie dziala rozpiaczanie gliny. W tym roku wyprodukowalam u siebie niewielka ilosc kompostu i cos mi sie wydaje, ze to jest najlepsze zrodlo ziemi do sadzenia. Gdy wybieralam łopatą to była aż tłusta

Warzywniak zalozony w skrzynkach na ziemi ogrodniczej w workach to byla istna porazka.....
Madzenka 10:43, 05 sty 2015

ana_art napisał(a)

Jagoda u mnie mają średnią ziemie (tzn taką jak cała reszta roślin), mają nawadnianie i linie i zraszacze z trawnika je sięgają i lichoty jakieś... właśnie dumam dlaczego

Ana chyba jednak woli cięzką glębę, która stale trzyma wilgotność, albo skieruj na nią zraszacze z trawnika
Madzenka 10:44, 05 sty 2015

Sebek napisał(a)
Oczywiście fotki śniegu poprosimy jak będziesz mieć chwilkę Jednak przesyłka doszła, tylko przez ten długi weekend szła tak długo

Moje carexy FC rosną w miejscu po lawendzie, że wsypałem piach na pół metra, potem częściowo wymieniłem tę ziemię, ale i tak mają ciężko - i dają radę One chyba urosną wszędzie Tylko kusi mnie wiosną by je przyciąć przy samej ziemi, bo w sezonie trzeba je znów wyczesać by były ładne, a tak byłyby tylko młode źdźbła. Tak zrobiłem w kilkoma młodymi sadzonkami i wyglądały o wiele lepiej niż te lekko przycięte.

Ciekawi mnie co będzie z moją stipą, miałem ją okryć, ale przecież nie będę grzebać pod śniegiem? Macham!

Fotki bedą , tylko niech przestanie sypac
makkasia 10:46, 05 sty 2015

FC w moim piachowie musi być podlewane. Pod brzozą, gdzie zawsze mają niedobór wody mają się najgorzej
WilczaGora 11:09, 05 sty 2015

a u nas słoneczko ...zza okna jakby nawet lekko wiosennie wygląda...tylko gdyby nie ta temperatura w okolicy zera