Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Mój jesienny ogród 14:08, 23 wrz 2012

Do góry
Aniu, o to dynie ładniutkie ale nie wyrosły, powinny mieć tam dobrze. U mnie dopiero kolorki się malują.

Basiu, moje mają po metrze i pełno pąków, ja co miesiąc sypię azofoskę za radą ASC i działa, ten nawóz co miałem nie dawał rady. W tamtym roku podlewałem biohumusem i też nie dawał rady to trzeba dopalacza.
Marto szybko byś się wycofała z tej pomocy, jak po dwu dniach nie zapięły by Ci się ulubione spodnie
Miałem ja ci klona rubrum z kanadyjskiej flagi ale lato z przed dwu lat wykończyło go ale będę jeszcze próbował.

Tak wyglądał klon rubrum ale to już historia, ale mam jeszcze piękniusiego strzępiasokorego.

A to japończyk shirasawy. Reszta klonów jeszcze grzeczna.

To 3 letnia tawuła mojego chowu

to kalinka maja.

Miskant cukrowy

surmia. Pozdrawiam. Piękna pogoda ale wieje niemiłosiernie.
Kolorowe rabaty 13:45, 23 wrz 2012

Do góry
Danusiu ja ciągle walczę z rabatami na froncie.
Problem polega na tym,że nie nazbierałam odpowiedniej ilości materiału,liczę na swoje sadzonki z tego co mam np.żurawek i dokupienie wiosną bo w moich okolicach ich nie ma teraz są jakieś,ale nie takie jak zaplanowałam.
Na każdej z tych rabat na pewno będzie hortensja bukietowa czy tam drzewiasta jak kto woli i tu się zastanawiam czy Limelight mogę teraz podebrać z bryłą i przenieść z rabaty nr 1 na rabatę nr 2 ??? Bardzo ryzykuję czy dam radę ? A to już duży krok na przód bo na jej miejsce wkładam Bobo,którą mam w donicy .Potem po bokach daję rozchodnika spe....))))))))nazwę mam ))))
Kolejny problem z przeniesieniem miskanta tego obok "stożka"cisowego na tle elewacji domu on ginie jest za delikatny i jasny więc chciałam go dać też na rabatę nr 2 bo tam jest zielona ściana z tuj i tu to sens ma jeśli miskant zaakceptuje nowe stanowisko
On ma być też po obu stronach mam dokupionego zdechlaczka w donicy czeka))))))))))))))
Żurawki są różowe pod kolor hortensji w późniejszej fazie i rozchodnika .
Na tyle zostawiam czosnki one są mniejsze niż gladiatory i mają drobniejszy liść myślę,że rozchodnik je schowa za nim zgniją i kosaćce lub liliowce tu się zastanawiam
Mam też na rabacie 1 oczywiście hosty i dwa bukszpany co się tworzą na kulki i tak "klasycznie chyba włożyłam nie wiem czy dobrze ???
Zdjęcie jest tylko jak tu jest teraz wszystko tytonie,begonie,żeniszki + doniczki z hortensjami wielki miskant ,któremu też muszę znaleźć docelowe miejsce to nie wiem czy coś zobaczysz Zaraz poszukam strony z tą rabatą nr 1 ,nr 2 to jest miejsce gdzie jest rh od Ciebie,a rabata 3 to ta z wyciętym "kołem" muszę je poprawić .
Glina jednak daje o sobie znać i muszę ją mieszać z piaskiem,obornikiem i skoszoną trawą ))))))
Kupiłam organiczny nawóz do warzyw i zamierzam to zmieszać w pustych polach oczekujących na nasadzenia...

Czyli reasumując .Nie ma materiału ,żeby na zicher wszystko obsadzić.Nie ma włożonego materiału na właściwe miejsca tego ,który posiadam.Nie wiem czy mogę te rośliny teraz przekładać i jak rozplanować "kulki"bukszpanowe",żeby więcej się z ich bryłami korzeniowymi nie mocować .
Dla mnie cis ,który ma być stożkiem i kule,konika czyli to co jest zimozielone też cisy gdzie z Dawida ma byś kulka i jakiegoś mi nieznanego z nazwy to dla takiego laika stanowi tak jakby główne wyjście co dalej ,jak dalej obsadzać .A skoro tylko konika i cis są posadzone na stałe bo nikt mnie nie zmusi do wysiłku jakim poczyniłam wkopując to wcześniej gołymi ,własnymi rękami to tylko te dwie rośliny są "niemobilne" Inne muszę dopiero zaplanować,ale nie koniecznie jestem pewna swoich pomysłów
Miałam rh dać na drugą stronę ,ale normalnie mi się nie chce bo podłoże jest do niego idealnie zrobione ,a teraz musiałabym się znowu w to bawić.Chyba z tego lenistwa dostanie szansę adopcji kolejną zimę jak się nie uda zmienię mu miejsce ,ale teraz go okryję .
Ciekawe czy będziesz miała cierpliwość tyle czytać Danusiu
Dodam,że na 1 -ce chciałabym barbulę bo ona ładnie wygląda z kwiatami hortensji Mnie się podoba ...
No i chciałabym,żeby za lub przed ,ale ładniej pewnie za obrzeżem żurawek byo miejsce np. na bratki ...
Idę poszukam zdjęcia,a sama muszę uwijać się z obiadem właściwie to powinien być prawie gotowy ;(

Iglakowa część wypoczynkowa do ogarnięcia :) 13:34, 23 wrz 2012

Do góry
Aktualizuję stan moich 'narożników' za domem

Narożnik lewy:
Doszły 3 berberysy harlequin na pniu, które zostały obsadzone wokół 4 kępkami turzyc prairie fire każdy. Przy hortensjach w samym rogu mam śliwę wiśniową Pissardi.
Kolejne nasadzenia na tej rabatce wiosną. Jakie? Tego jeszcze nie wiem

Narożnik prawy:
Doszły cisy hicksii. Chcę żeby (kiedyś hehe) zasłoniły mi szklarnię za płotem.
Poza tym w rogu rośnie miskant olbrzymi, a przed nim hortensja annabelle. Za tą hortensją przydałoby się nieduże drzewko. Śliwę wiśniową Pissardi mam w sąsiadującymi narożniku, więc tutaj może jakieś drzewko o limonkowych liściach? Klon w odmianach jaskrawych jest już za duży, poza tym Danusia nie poleca, bo 'śmieciuch'. Może znacie jakieś nieduże drzewko o jasnozielonych liściach? Taką limonkową wersję śliwy wiśniowej? A może jakiś iglaczek? Ideałem byłoby drzewo iglaste szczepione na wysokim pniu, ale takich cudów jeszcze nigdzie nie widziałam. Swoją drogą ciekawe dlaczego, ktoś wie?

Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie!
zielonastrefa 09:31, 23 wrz 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Dzięki z ainfo! Wiosną popróbuję sama coś ukorzenić! Miskant obcięłaś żeby podzielić?
pozdrawiam serdecznie!

Nie dzieliłam miskanta. Przesadziłam go takiego jakim był. Bardzo ładnie zasłonił pól przęsła ogrodzeniowego, za którym niestety sąsiadka na trzepaku LATAMI trzyma stare dywany!
zielonastrefa 08:14, 23 wrz 2012

Do góry
Dzięki z ainfo! Wiosną popróbuję sama coś ukorzenić! Miskant obcięłaś żeby podzielić?
pozdrawiam serdecznie!
Na okrągło:) 19:48, 22 wrz 2012

Do góry
Piękna jesień u Ciebie Małgosiu. Vanilka ślicznie się przebarwiła.
U mnie też taki wysoki miskant w tym roku. jabłuszka przepysznie wyglądają
Pozdrawiam
Rozchodnik okazały 06:55, 22 wrz 2012

Do góry
Rozchodnik, jeżówka różowa i miskant - cudne zestawienie.
To właśnie tu 23:02, 21 wrz 2012

Do góry
Najpierw myślałam że to ciągle hibiskusy w tle kwitną a to boltonia. Piękne zdjecia boltonii z trawą (miskant?) i jeszcze jakieś złocienie pączki mają. Cudnie.Pozdrawiam serdecznie.
zielonastrefa 22:21, 21 wrz 2012

Do góry
No to zaczynam swój serial no może jeden odcinek
W tamtym roku wyrwałam w darni koło ?(średnica 330cm) i wymyśliłam sobie tam bukszpanową obwódkę i w środku róże.Na początku miały być różne. Później przyszła koncepcja, że tylko Chopiny. I na tym się wtedy skończyło, bo ani róż, ani bukszpanów nie miałam Koło służyło za "przechowalnię" roślin i tak sobie stało i mnie drażniło.W między czasie ukorzeniały się bukszpany. Dały radę, dlatego około 2 - 3 tygodni temu posadziłam bukszpanową obwódkę. Okazało się też, że koło trzeba poszerzyć, więc to zrobiłam. Tylko, że harmonijny kształt koła gdzieś się zagubił Parę dni temu rozpoczęłam wykopywanie roślin z kółka. Najpierw róże, cebulki lilii

i kalle.

Dziś pod szpadel poszły cięższe egzemplarze Miskant olbrzymi i lilak. Harmonia koła powróciła, dosadziłam bukszpanów (oczywiście nie mogło być zbyt pięknie - brakło jednego!!!!), wyznaczyłam 5 kółek, czyli miejsca, w których będą krzaczki róż (już się ukorzeniają). W wolnych miejscach między kółeczkami (różami) posadziłam pełno cebul tulipanów - wymieszałam wszystkie odmiany. Teraz będę czekała na wiosnę, żeby dosadzić wreszcie róże i po prawie 2 latach zakończyć tę rabatę. Nie do wiary, że tyle czasu to już trwa i jeszcze do wiosny. Ale mam nadzieję doczekać się pięknych widoków. A najfajniejsze będzie to, że każda róża i każdy bukszpan będzie ukorzeniony przeze mnie
Resztę zdjęć wrzucę jutro, bo dziś już padam.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 21:44, 21 wrz 2012

Do góry
a teraz kilka zdjęć jakie zrobiłam po pracy ... i pomimo tych sakramencko zimnych 2 stopni rankiem i tej ostrości już lekko wyczuwalnej w powietrzu na rabacie szaleństwo lata ... różyczki mają mnóstwo paków ... nie wiem nawozić nawozem do róż jeszcze czy zostawić naturze? ... ostróżka najwyraźniej zgłupiała po przesadzeniu ... werbena zachwyca ... a miskant i ten pióropusz w fioletach to mnie poraził !!! ... nie znałam tej trawki od tej strony ... podobało mi się że taka zwiewna i wysoka a tu masz ... jeszcze pióropusz !!!

Ogród Dominiki 23:27, 20 wrz 2012

Do góry
Syla napisał(a)

Domi czy pamiętasz może nazwę trawki z czerwonymi kłosami ???? Mam taką samą ale nie pamiętam jak się zowie .... Pięknie pokazany ogród ... pięknie !!!

To jest miskant "Grosse Fontaine"/"Grosse Fontane" (nie wiem która nazwa jest prawidłowa). A dziękuję, dziękuję. Baj de łej:Twój motylek jest boski!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:07, 20 wrz 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Druga jest delikatniejsza i mniejsza.

Tak w tej chwili kwitnie

Przypomina mi mojego Miscanthus sinensis "Rotsilber", ale on jest wysoki raczej

Mój na początku września wyglądał tak:

hmmm ale jak się zaczęłam przyglądać moim zdjęciom, to już nie wiem, czy to nie jest Miskant Kaskade, bo kupiłam je razem, rosną obok i są podobne.
Ogród z lustrem 22:37, 20 wrz 2012

Do góry
Miskant "Variegatus"

Kanciki trawnika

Mam marzenie 17:31, 20 wrz 2012

Do góry
Karola, jesteś niezastąpiona, tyle roboty za mnie wykonałaś....Poszukam jeszcze tego ostrokrzewu, może na coś trafię. A miskant super. I nie dziekuję. Na razie idę się kąpać, bo zaraz będzie nalot na dom. Jeszcze wrócę.
Mam marzenie 12:24, 20 wrz 2012

Do góry
Małgosiu Miskant Morning Light dla Ciebie! Jak nie chcesz, mogę sobie zostawić
Myślę że spokojnie na 2-3sadzonki można go podzielić, niech rośnie!

Rozpoznawanie traw 12:21, 20 wrz 2012

Do góry
Pierwsza to miskant olbrzymi - może być 'Giganteus', 'Aksel Olsen' - nie wiadomo czym one się różnią
Drugi wygląda jak miskant cukrowy. Czy ten u Ciebie ma rozłogi ? Jeśli tak to na pewno jest to cukrowy, jeśli nie to będzie to jedna z jego odmian (większość nie ma rozłogów).
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 11:31, 20 wrz 2012

Do góry
Joaska napisał(a)
Kolejne okazy do podziało to Miskant Cabaret może z 4 sadzonki będą

Rozpleniaca Red Button - oczywiście też do podziału

No i śliczny Miskant Purple Fall - podobno przebarbia się na czerwono jesienia - oczywiście do podziału

Jak wam się podobają zakupy ?
Tylko zastanawiam się kiedy dzielić? czy teraz czy lepiej czekac do wiosny.... sama nie wiem może teraz jak mi sie uda rodzielic beż uszkodzenia korzeni, a resztę na wiosnę.

I te SUPER!
Blaski i cienie nowego życia 10:55, 20 wrz 2012

Do góry
Zakupy:
Miskant Morning Light- czekałam na niego od lipca, będzie rósł za H.Silver Dollar

Little Zebrinus-rośnie do 1,5m ,będzie za jukami przy tujach

Carex morrowi "Ice Dance"-ona mi się od początku podobała, znajdzie swoje miejsce i zrobię kilka sadzonek bo jest dorodna

Hakonechloa macra All Gold- będę ją mnożyła w dużych ilościach,będzie w wielu miejscach

Ogrodnik mimo woli 09:49, 20 wrz 2012

Do góry
Muszę tak oddzielnie bo mam zapchane
To jest miskant chyba podobny do twojego Aniu.Ma mniejsze pióra i wyraźnie idą w bordo ?
Liście będą zaraz )))))) Mam jeszcze hmm kolejne pytanie.Po ob stronach tej trawy mam wyraźne przyrosty mogę je dziabać teraz? Czy raczej tylko wiosną ?

Ogrodnik mimo woli 09:11, 20 wrz 2012

Do góry
Pytanie odnośnie miskantów powinno być obrazkowe,ale spróbuję opisowo i korzystając z twojego
Miskant ten ,który ma kłosy takie ala bordowe on jest jakieś wysokości tak na oko ?I czy zawsze jego kłosy ,te same piórka były takiej wielkości ?
Pytam ponieważ u mnie miskant na froncie ma dwa tylko kłosy na razie ,ale jeden kłos jest naprawdę duży i jego barwa nie wydaje mi się tak intensywna jak u ciebie .Natomiast po drugiej stronie domu posadziłam niby tego samego miskanta ,wielkościowo trwa jest chyba taka sama ,ale kłosy takie jak u ciebie .Mówię o tej trawie zielonej ,która prawdopodobnie na pasek jasny wąski na środku liścia ???
Ja przypomniałam sobie ,ze faktycznie w dwóch reklamówkach były w/g mnie takie same trawy .Czy możliwe,że są podobne tylko gabaryty inne ?
To miała być trawa gigant jedna z nich na pewno ,a dostałam oprócz tych dwóch jeszcze inne ,drobniejsze .
Baterie mam na wyczerpaniu w myszy choroba I nie mam doładowanych
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies