Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » zielonastrefa

zielonastrefa

justi 19:46, 04 paź 2012

Super sadzoneczka Co teraz z nią , trzeba przyciąć, zadołować na zimę czy do domu wnieść??
MilenaP 20:12, 04 paź 2012

Dziś po przygodzie z Chopinem, postanowiłam przyciąć lawendę, bo nie mogłam już na nią patrzeć. Taka była wysoka i przewracająca się, że stwierdziłam, że jej wdzięk już dawno minął. Najpierw ścięłam kwiaty do zasuszenia, a później resztę. Niestety teraz to dopiero jest brzydko. Zostały tylko te suche wnętrza krzaczków. Przyglądając się im stwierdziłam, że wiosną je zabiorę z miejsca gdzie teraz są, a na ich miejsce posadzę jakieś ładne wszystkie jednakowe żurawki lub niskie trawki A lawenda pójdzie na rabatę kwietną, którą zrobię też wiosną.
Jak się już uporałam z lawendą to posadziłam wczoraj kupionego miskancika Długo mu szukałam miejsca. Ostatecznie będzie przy tarasie i schodach do domu. Zadecydowało popołudniowe słońce, które cudnie go oświetliło i to, że miskant przedłuży roślinną ścianę z bluszczu i razem z nim bardziej osłoni taras od wścibskiego wzroku sąsiadów
A teraz relacja z sadzenia

Może i część nadziemna rośliny jest skromna, ale korzenie są mocne i z ziemi wychodzi mnóstwo młodych pędów

Uwielbiam te liście

Posadzony nie wiem tylko, czy nie powinnam go przesunąć w prawo?
Tak, więc wszyscy mają variegatusa - mam i ja

MilenaP 20:15, 04 paź 2012

justi napisał(a)
Super sadzoneczka Co teraz z nią , trzeba przyciąć, zadołować na zimę czy do domu wnieść??

Justi
w tamtym roku je zadołowałam i przykryłam liśćmi. Wiosną ruszyły z kopyta W tym roku też tak zrobię. Lepiej im wybrać zaciszne miejsce.
monitka 20:19, 04 paź 2012

Milenko niesamowite to Twoje ukorzenianie róż! Tak mnie zainspirowałaś że chyba sróbuję wiosną rozmnożyć swoje. Miskancik niezwykłej urody, ślicznie się prezentuje
justi 20:23, 04 paź 2012

To fajnie, że tak przetrwają zimę.
A variegatusa nie przesadzaj w prawo, bo przecież się rozrośnie
MilenaP 20:30, 04 paź 2012

Dziś też rozprawiłam się z rabatą na przeciwko wejścia do domu. Mimo, iż cała była tej wiosny zmieniana, wciąż mi coś w niej nie pasuje. Na dokładkę złego wrażenia doszły orliki, które rozsiały się na potęgę, przykrywając żurawki i świerka gniazdkowego. Gwoździem do trumny były jeszcze opadłe liście z klona. Powiedziałam dość. Liście wybrałam spomiędzy roślin i kory, około 20 siewek orlików zaniosłam na rabatę kwietną (w budowie).

Co nieco się odkryło. Resztę orlików miałam wyrzucić na kompost, ale mi było szkoda. Pomyślałam, że może ktoś z Ogrodowiska przygarnie. Zostały więc jeszcze na chwilę.

Konia z rzędem temu, kto dostrzeże w tym gąszczu świerka gniazdkowego

monitka 20:48, 04 paź 2012

widzę ale jakbyś nie powiedziała że tam jest to pewnie bym nie zobaczyła

moje orliki tez zaszalały w tym roku z wysiewaniem...
MilenaP 20:56, 04 paź 2012

justi napisał(a)
To fajnie, że tak przetrwają zimę.
A variegatusa nie przesadzaj w prawo, bo przecież się rozrośnie

Justi, właśnie wiem, że się rozrośnie i obawiam się czy nie wejdzie mi za bardzo na kratkę z bluszczem. W prawo mam tam jeszcze pół metra
justi 20:59, 04 paź 2012

Najwyżej odkopiesz później kawałek od strony bluszczu i będziesz miała drugi okaz.
MilenaP 20:59, 04 paź 2012

monitka napisał(a)
widzę ale jakbyś nie powiedziała że tam jest to pewnie bym nie zobaczyła

moje orliki tez zaszalały w tym roku z wysiewaniem...

chyba muszę założyć osobny wątek pt. "oddam orliki w dobre ręce"