Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogród pod starym modrzewiem 10:43, 28 maj 2012

Do góry
Nie wiem jak wygląda Twoja kępa, ale jeśli środek jest czarny i tylko z boków wyrastają źdźbła, to ja bym wycięła ten środek bez żalu. Z mojej kilkuletniej kępy zrobiłam 3 sadzonki, 2 z nich rosną w nowych miejscach, wszystkie dostały nową ziemię. Ale niestety jeśli środek był czarny to już nic z NIEGO nie będzie, także przy przesadzaniu wytnij go bez żalu, bo będzie szpecił. Boki natomiast ładnie odbijają. Moja rozplenica środek miała nie dość, że czarny to nawet wydobywał się z niego dziwny zapach, bałam się, że zgnije. Był bardzooo zbity i myślę, że nawet źdźbła nie miały szans przebić się, dlatego już nie odbiła. W wątku o rozplenicy był fajny sposób na wycięcie środka - przewracając rozciętą częściowo kępę jak skarpetkę, tak że środek znajduje się.. na zewnątrz i można łatwiej go odciąć, ale to tylko jak nie dzielisz kępy na mniejsze.
Ogród pod starym modrzewiem 23:03, 27 maj 2012

Do góry
...ja też czekałam na CUD
moja rozplenica....jak to ładnie ujełaś...wyłysiała
Pięknie tu u Ciebie...., też kocham latarenki...
Przydomowa oczyszczalnia - co może rosnąć 20:48, 27 maj 2012

Do góry
Gdybym wiedziała, że lawenda tak dobrze będzie się tu czuła, cały plac obsadziłabym lawendą. Rozplenica późno wychodzi i kiepsko to wygląda:
Wrzucam zdjęcia:

Początki w Kruklandii 16:04, 27 maj 2012

Do góry
justi napisał(a)
Dawno nie zagladałam, więc odwiedzam
Ładnie wyszło w tej donicy i ciurkadełko się wpasowało
Też zajrzę co to ta piórkowka.

Zapraszam częściej Tylko oglądać nie ma czego
Piórkówka - rozplenica japońska.
Przydomowa oczyszczalnia - co może rosnąć 21:56, 25 maj 2012

Do góry
Miałam do zagospodarowania placyk: piaszczysty, patelnia.Obsadziłam jesienią lawendą i rozplenicą. Rozplenica odbija, więc ma się chyba nieźle. Ale lawendy... 3 razy większe niż te w innych częściach ogrodu.
Początki w Kruklandii 22:28, 22 maj 2012

Do góry
Justyna mam runiankę na slońcu i też mi przypala i na dodatek wymraza w kaźdy przymrozek. Ale się nie poddaję, leję wodą i czekam aż magnolia podrośnie i zrobi jej cien. No i może kiedyś rozplenica urośnie, ktora ją zacieniuje od słońca. A czy ty masz ją czym przesłonić???
Tzrmieliny są śliczne więc się nie zastanwiaj wykopuj runiankę i sadź trzmieliny.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 23:35, 21 maj 2012

Do góry
asc napisał(a)
U Ciebie jak zwykle wesolutko...

...

A te białe kfatki..to nie rozplenica.. tylko rogownica kutnerowata

To jest roplenica poniżęj po pierwszym przymrozku ..i też ją rozdawałam dla pierwszych chętnych ...
to ta kępa po prawej, z przewieszającymi się kłosami.... w przyszłym roku też ją dzielę, bo mi jedna strona kiesko wyłazi z ziemi, ta podzielona jest ładna, a ta już się zestarzała...

moja podświadomość ciągle mnie przerasta ... i mówi za mnie bo wywołana do tablicy rozplenica idealna
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 22:48, 21 maj 2012

Do góry
U Ciebie jak zwykle wesolutko...

Tojeść się rozrasta, faktem jest.... mogę i białofiolecikowi uszczknąć tego kfiatka. Po pierwszym roku tak mi się spodobał, że dokupiłam jeszcze trochę dużo... i mam tego też już sporo. Można ją posadzic w obwódce w ziemi z np obrzeża trawnikowego... i już jest ujarzmiona. Ale kfiatki ma urocze..i dłuuuuugo kwitnie, a jesienią pieknie się przebarwia..

A te białe kfatki..to nie rozplenica.. tylko rogownica kutnerowata

To jest roplenica poniżęj po pierwszym przymrozku ..i też ją rozdawałam dla pierwszych chętnych ...
to ta kępa po prawej, z przewieszającymi się kłosami.... w przyszłym roku też ją dzielę, bo mi jedna strona kiesko wyłazi z ziemi, ta podzielona jest ładna, a ta już się zestarzała...
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 22:13, 21 maj 2012

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
nie widziałam (poza obrazkami) ogrodu Bogdzi i baaardzo żałuję ... po wielu relacjach wiem, że to skończony cud świata ... kwiaty ... organizacja przestrzeni ... i właściciele ... choć nie byłam zachwycam się i podziwiam ...

spotkanie w rododendronowym ogrodzie miało dla mnie wielki wymiar bo:

a ----- dowiedziałam się, że takie spotkania są i zobaczyłam jakie są wspaniałe bo radość i endorfiny aż kipią z każdego zdjęcia ... a ogrodniczki są cudne jak ich kfiotki

b ----- przez długie kilka godzin soboty na forum zaległa cisza ... poza nawoływaniami pojedynczych sierot cisza to była absolutna ... i to moje drogie doświadczenie specyficzne i tak niesamowite, że na kolejne spotkania jak nie pojadę to sama nie wiem co wymyślę bo jednego jestem pewna ... drugi raz takiego czegoś nie zniesę

c ----- widocznie coś dobrego w życiu zdarzyło mi się zrobić bo po drodze na spotkanie dwie ogrodniczki mnie odwiedziły ... powodem była naparstnica ... a niespodzianką tojesć orszelinowata za , którą najenergiczniejszej ze znanych mi Ań dziękuję bardzo i prezentuję na nowych areałach i czekam na to cudo ...

tymczasem niczym mleko rozlała mi się na tarasie rozplenica

Z Kielc do Wrocławia na spotkanie ogrodowiska nie jest tak daleko A najbliższy zjazd u Danusi 2 czerwca. Niestety ja nie mogę dojechać ....
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 21:58, 21 maj 2012

Do góry
nie widziałam (poza obrazkami) ogrodu Bogdzi i baaardzo żałuję ... po wielu relacjach wiem, że to skończony cud świata ... kwiaty ... organizacja przestrzeni ... i właściciele ... choć nie byłam zachwycam się i podziwiam ...

spotkanie w rododendronowym ogrodzie miało dla mnie wielki wymiar bo:

a ----- dowiedziałam się, że takie spotkania są i zobaczyłam jakie są wspaniałe bo radość i endorfiny aż kipią z każdego zdjęcia ... a ogrodniczki są cudne jak ich kfiotki

b ----- przez długie kilka godzin soboty na forum zaległa cisza ... poza nawoływaniami pojedynczych sierot cisza to była absolutna ... i to moje drogie doświadczenie specyficzne i tak niesamowite, że na kolejne spotkania jak nie pojadę to sama nie wiem co wymyślę bo jednego jestem pewna ... drugi raz takiego czegoś nie zniesę

c ----- widocznie coś dobrego w życiu zdarzyło mi się zrobić bo po drodze na spotkanie dwie ogrodniczki mnie odwiedziły ... powodem była naparstnica ... a niespodzianką tojesć orszelinowata za , którą najenergiczniejszej ze znanych mi Ań dziękuję bardzo i prezentuję na nowych areałach i czekam na to cudo ...

tymczasem niczym mleko rozlała mi się na tarasie rozplenica

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:45, 21 maj 2012

Do góry
Słuchajcie - planuję na dzień Matki kupic mamie mojej na balkon jakieś trawy ozdobne aby mogła uatrakcyjnic i urozmaicić swoje smutne poniekąd kompozycje. I tak się zastanawiam (a mało czasu mi zostało) jakią trawę wybrać. Fajnie wygląda rozplenica w tych balkonowych kompozycjach ale nie wiem jak to się ma do zimy? czy jest coś co przetrwa zimę na ciepłym blokowym korytarzu?
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 23:38, 19 maj 2012

Do góry
Między hortensjami i klonem posadziłam cisa, za jakiś czas przytnę go w ładny stożek...w planie była tam rozplenica, ale stwierdziłam, że byłoby zbyt chaotycznie...stożek wprowadzi ład pomiędzy rozwichrzone krzewy mam nadzieję

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:31, 18 maj 2012

Do góry
Ta zima była chyba bardzo trudna dla traw. Ja kupiłam w zeszłym roku spora kępę Gracillimusa i małą Variegatusa. V. wypuszcza 5 -słownie: pięć źdźbeł, G. trochę więcej, ale też marnie. Najładniej obudziła się rozplenica. W tym roku na pewno dokupię i dosadzę, ale jeszcze czekam, żeby porządnie ruszyły to kupię duże kępy. Szkoda, że trochę trudno to zapakować, bo u nas nie ma specjalnych problemów z dostępnością, więc mogłabym Wam wysłać.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 23:28, 17 maj 2012

Do góry
Trudno, nic się nie stało, rozplenice mam 3, to nie będę wysiewał, ale mam nasiona dmuszka to jedno roczna trawa, mała i bardzo ładna, taka mini rozplenica. Mam nasiona , ostróżki, liatrii , i białej jeżówki, sprawdzone, mi rosną. Jeśli masz liliowca sporo, to wezmę ale nie chcę Cię ogałacać.
Mój jesienny ogród 19:51, 16 maj 2012

Do góry
Dzięki za odwiedziny. Sadzę swoje nowe trawki, wpadłem coś zjeść bo już ustałem, ale jestem zadowolony. Nie mogę podać co tam jest bo dużo jest n/n i muszę z identyfikować co jest co. Ale najbardziej z miskanta monstera ( nie wiem co to może być, ale mój gigantus 1,5 cm przy nim 3 cm to pikuś. Turzyca palmowa, włosista, buchanani, rozplenica 2 i jeszcze piękny misc variegatus, wydchmurzyca a i zapomniał bym o dwu hostach. Ciutek się to zmasakrowało, ale myślę że po tygodniu odżyje i fotki od razu Wam pokażę. Super pogoda mi się trafiła do sadzenia cały czas mży.
Pozdrawiam Was gorąco i lecę.
Ogród w Alei Lipowej... 13:02, 16 maj 2012

Do góry
Justi ładniutkie masz te trawki, ale skoro przemarzają, to trzeba na nie uważać. U mnie rozplenica po bokach popuszczała, a w środku przemarzła, tak samo jest z gracillimusem Podziwiam Cię za odwagę cięcia takiego giganta cisowego no, ale z drugiej strony wiem, że to mus.
Mój jesienny ogród 16:48, 15 maj 2012

Do góry
Moja rozplenica odżyła,ale jej ostatnio więcej wody podlałam.Red Baron i miskant zebrinus już pną się do światła.
Mój jesienny ogród 16:31, 15 maj 2012

Do góry
Robert, jak tam miskanty cukrowe, wyłażą? u mnie nic; idzie red baron i 2 źdźbła miskanta zebrinusa, rozplenica spi i africa też!
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 09:47, 15 maj 2012

Do góry
Lena - rozplenica jest - a własciwie to chyba była po wygląda jak przemarźnięta również - widać ją zza kamienia, takie trzy jeżyki teraz mam. Dziwnie tylko mam wrażenie że z rozsianych jesienią nasion kiełkuja małe roślinki.... Możliwe to?
a w miejsce róż chciałam coś niższego niż rozlpelnica tylko nie wiem czy dawać więcej traw czy jakiś krzew liściasty...
Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 10:13, 12 maj 2012

Do góry
U mnie rozplenica jakby ruszyła,kilka zielonych trawek dojrzałam .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies