Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 15:11, 02 cze 2012

Dzięki Aniu. W tym roku on chyba aż tak nie urośnie, a ta rabatka taka próbna jest. Zobaczymy czy się sprawdzi. Jak się spodoba, to poszerzę. Wtrącaj się jak najbardziej.
Mala_Mi 16:44, 02 cze 2012

agniecha973 napisał(a)
Dzięki Aniu. W tym roku on chyba aż tak nie urośnie, a ta rabatka taka próbna jest. Zobaczymy czy się sprawdzi. Jak się spodoba, to poszerzę. Wtrącaj się jak najbardziej.

Może Cię zaskoczyć jak mnie
ta rabata wstęga bardoooo mi się podoba
popcorn 17:58, 02 cze 2012

Trawka od Irenki to turzyca - Carex Siderosticha Variegata pozdrawiam!!
agniecha973 20:38, 02 cze 2012

Ania, aż się boję co będzie jak ta rabata już będzie skończona i dojrzeje. Chyba sam T. S.-S. przyjedzie obejrzeć

Dzięki Karolina. Zaraz przy kolacji poczytam co to za cudo.
agniecha973 10:27, 04 cze 2012

Magnolio, jeśli zaglądasz, proszę skontroluj moje nasadzenia z carex montana (str. 142). Jeśli dobrze, to dosadzę resztę. U mnie teraz fajnie mokro. Wczoraj znowu padało i dziś rano. Idealne warunki na sadzenie.
magnolia 11:42, 04 cze 2012

agniecha973 napisał(a)
Magnolio proszę skontroluj nasadzenia carex montana. Sadzę co 40 cm na przemian, tzn.
jeden rząd leci x x x x x
to drugi pomiędzy x x x x

Dopisuję bo edytuję, że nie mogę ustawić tych X. Jak wysyłam wiadomość, to one inaczej się ustawiają niż podczas pisania wiadomości.

Tak będzie dobrze czy za regularnie to robię, może trzeba bardziej naturalnie? Chociaż jak patrzę na całość, to ten rytm się gubi. Nie sadziłam więcej, bo nie wiem czy dobrze.
Bez kancika to fatalnie wygląda.
Aha i jak widać przycięłam bukszpany, trochę mniej straszą
Podsypałam przekompostowanymi trocinami zmieszanymi z korą. Okazuje się, że to już niezła próchnica. Te są od teścia, ma jeszcze trochę, jeszcze u wujka poszperam w okolicy cięcia drzewa i może się nazbiera.

ślicznie!
super że sadzisz je równolegle do brzegu rabaty- czyli podkreślasz jej kształt półkolisty. Bardzo ładnie
magnolia 11:44, 04 cze 2012

agniecha973 napisał(a)
PADA DESZCZ!!!!! Huraaaaa...

Dziś do południa wykroiłam jeszcze kawałek trawnika. Praktyczne to nie będzie, ale za to ładne Ciekawe czy ta rabatka ma szansę na przetrwanie. Zmieściły się 4 krzaczki rudbekii jednorocznej (sama mi się co roku wysiewa) i 3 ledwo widoczne rozplenice.

i to mi się bardzo podoba. Jak będą łazić po rabacie Twoi to najpierw na nich nakrzycz mocno, a potem postaw im jakiś płaski kamień w 1 miejscu- niech maja 'kładkę'
agniecha973 12:25, 04 cze 2012

Świetnie. Dziękuję za wystawioną ocenę. Wieczorem nasadzę resztę carex m. (każdą dzielę na pół, dlatego bidne takie). Tak myślę, że nie będę jednak wysiewać tu nagietków, bo za 3 tygodnie powinnam przywieźć reszte traw, więc nie ma sensu.

A odnośnie tej rabatki przy tarasie, Ania asc pisała, że rozplenica mi się wyłoży na trawnik. Myślę, że ma rację. Jak to przechytrzyć?
magnolia 13:35, 04 cze 2012

ale tam jest chyba 50-60 cm? Tyle chyba wystarczy, Rozplenica będzie szersza ale tak jak fontanna- u dołu węższa, szersza na górze, więc da się wokół podkaszać trawę.Tak mi się wydaje, choć jakoś cięźko dziś mi idzie myślenie.
agniecha973 23:53, 04 cze 2012

Kusi mnie jeszcze dołączenie takich kul z piaskowca do tej półokrągłej rabaty. Mam ich sztuk dwie. Na początku inspiracji ogrodowiskiem myślałam, żeby zrobić z nich ciurkadełka, a teraz chodzę koło nich i myślę czy by ich też trawkami nie podsadzić w okolicy bukszpanów. Średnica ok. 40 cm, tak myślę.