Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Anity 11:09, 19 mar 2014

Do góry
Tu widać bardziej brzeg rabaty. To tylko 1/3 rabaty, obwódki będzie po całości po łuku
Makowo na Kociewiu 11:06, 19 mar 2014

Do góry
makkasia napisał(a)
Witam odwiedzających w tą huraganową sobotę ...może huragan to nie jest ale orkan na pewno.
Piękne słoneczne dni wg prognoz nie wrócą zbyt szybko ale zima też nie i tego się trzymajmy.
Pokaże jak się maja cyprysiki świąteczne:
kilku się pozbyłam ale te mają sie dobrze i mają robić za wczesnowiosenną ozdobę okna

ciągle na nie patrzę w sklepie...i chyba w końcu się skusze!
Dwa światy 11:02, 19 mar 2014

Do góry
coś tam się zaczęło zielenić
Kwiaty z ogródka Marty :) 10:56, 19 mar 2014

Do góry

mniej więcej tak
niska obwódka z bukszpanu, stożek+ dwie kulki i żurawki
Mój 4 arowy azyl... 10:44, 19 mar 2014

Do góry
Basieńko jeszcze raz przepraszam za pomyłkę z imieniem Na przeprosiny bukiecik krokusów
Ta moja ożanka to ożanka właściwa która u nas też w naturze występuje. Maja przywiozła ją bo to roślina miododajna przyjazna dla pszczół

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 10:42, 19 mar 2014

Do góry
Kasiu, piękne zakupy, gratuluję Susanki, naprawdę okaz

..ale wyprowadzona na drzewko.............super

Clematisów, aż zazdroszczę, dobrze robicie, że od razu duże zakupy, duży ogród wchłania, a w końcu tez trzeba poczekać, aż rośliny urosną, Totka lotka jeszcze nie wygrałyśmy napisz mi ,gdzie kupowałaś clematisy będziemy cię męczyć o linka

Ja zdecydowałam się jeszcze na dwie magnolie, już zakupione
Ogród w Puszczykowie 10:39, 19 mar 2014

Do góry
wietrzyk napisał(a)

Pewnie, że miło było się spotkać
Zakupów wielkich na Gardenii nie poczyniłam, więc nie ma się czym chwalić. Udało mi się kupić:
dwa cisy (Taxus Baccata) od Holendrów, po 20pln za sztukę, niestety zgapiłam się i dwa ostatnie zostały

i dwie konewki (duża po 40pln, a mała po 20pln)

Cisy piękne i aż trudno uwierzyć , że w takiej cenie, u nas w szkółkach podobne okazy kupić można , ale za mniej więcej 80 zł ! Dlaczego mnie tam nie było ?!
Dwa światy 10:33, 19 mar 2014

Do góry
hania napisał(a)
Miło mi że wpadliście ,choć zimowałam długo ,jakoś nie miałam energi ....,ale wystarczy że slonko się pokazało to wszystko wraca do normy ....prawda? na razie u mnie po staremu, jeszcze nic nie sadzę ani nie przesadzam.....choć wczoraj kupiłam bratki i coś będę kombinować...może jakaś kompozycja
żurawki budzą się ze snu

Witaj Haniu, fajnie, że jesteś, pokazuj kwiatki
Kwiaty z ogródka Marty :) 10:32, 19 mar 2014

Do góry
przedstawiam kolejne miejsce, które trzeba obsadzić, w tym miejscu rósł wielki świerk, ale został usunięty.

moja początkowa koncepcja to : obwódka z bukszpanu + mały stożek bukszpanowy + dwie małe kulki, wszystko oczywiście pod kontrolą, regularnie cięte, całość obsadzić tulipanami, żeby dodać koloru od wiosny, chciałam też wsadzić 2 odmiany żurawek najlepiej o czekoladowych i brzoskwiniowych liściach. Co myślicie o tym?
Dwa światy 10:31, 19 mar 2014

Do góry
Miło mi że wpadliście ,choć zimowałam długo ,jakoś nie miałam energi ....,ale wystarczy że slonko się pokazało to wszystko wraca do normy ....prawda? na razie u mnie po staremu, jeszcze nic nie sadzę ani nie przesadzam.....choć wczoraj kupiłam bratki i coś będę kombinować...może jakaś kompozycja
żurawki budzą się ze snu

w Oborze też mogą być ogrody 10:24, 19 mar 2014

Do góry
Cześć Alu, MAM WIZJĘ (z przymrużeniem oka oczywiście) - planujesz zmiany w części "z lotu ptaka". Z dołu pewnie tego nie widać, ale na tym zdjęciu widać zaburzone proporcje (jak patrzę z okna u siebie mam to samo). Przemyśl możliwość wyprostowania falbanek i poprowadzenie przynajmniej lewej rabaty szerszym łukiem - nieudolny plan załączam). Przed szmaragdami posadziłabym hortensje i rh, a przed nimi jakąś nieformalną obwódkę (może szałwia omszona albo kostrzewa sina). Te rośliny są stosunkowo mało obsługowe. Prawa strona mogłaby być różanką, metalowy stelaż mógły zakryć wiciokrzew, chyba, że winogrona? Róża z wiciokrzewem to murowane opryski na mszyce i pewnie grzyba (ja psikam czosnkowym, chociaż po chemiczne też sięgam, zwłaszcza grzybowo ale to już zależy od gatunków róż) ale rabata mogłaby być w kolorach jakie wybierzesz i nie konkurowała z tą naprzeciw.
Ta ściana to sąsiedzi? Uwielbiam pęcherznice luteus, można podciągnąć je do 180cm a potem trzymać w ryzach, albo zostawić rosochate - zima nie zaciemniałyby okna, a w sezonie trochę przysłoniły i okno i altankę i zniknęłaby optycznie ta ściana. Do skrzynki gazowej za często się chyba nie zagląda, żeby robić ścieżkę.

Czy na Twojej ścianie, są tylko okna, czy wejście?

PS a mój wątek, może bliżej lata... kusi mnie, ale jeszcze nie dojrzałam i tak wszyscy mają mnie już dość jak wchodzę na ogrodowy temat
Co z tym ogródeczkiem począć 10:16, 19 mar 2014

Do góry
Tra lalalal
Dopiero dzisiaj zdjęłam z magnolii szmatę i ta damm niespodzianka

Kwiatowy ogródek Monteverde 10:11, 19 mar 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka

Wiejski Ogród Moniki 10:09, 19 mar 2014

Do góry
Mirella napisał(a)
Ach ten mur, ja tam widzę róże historyczne

Tak mur piękny tylko problem jest taki, że to obora sąsiadów i na niej są stare dachówki pokryte grubą warstwą mchu, który spada wielkimi kawałkami na ziemię i nie możemy go usunąć, bo boimy się, że odejdzie razem z dachówką w dodatku dach nie ma orynnowania wiec nie mogą tam rosnąć delikatne róże gdyż nie zniosą tych strumieni wody. Jest wczesna wiosna, więc tego nie widać, ale posadziłam tam dwa rodzaje trawy ozdobnej, która mimo tak ciężkich warunków świetnie sobie radzi w tym miejscu i tworzy tło dla innych roślin. Wieszam tam również w donicach zwisające pelargonie.

Ogród różany marzy mi się tutaj :

Na jesieni podzieliłam i posadziłam tam dziką białą różę, mam tam też kilka innych róż, zobaczę jak to w tym roku będzie wyglądać i postaram się uzupełnić kolejnymi rożami tak, żeby pomału powstawał wymarzony ogródek różany.
Niestety są w tym miejscu dwa kręgi od szamba, do których musi być dostęp i na razie zasłaniają je irysy oraz liliowiec nie wiem czy będzie to później pasowało do róż, ale innego pomysłu nie mam. Ten świerk rosnący na środku w tym roku zostanie przesadzony w inne miejsce. Po lewej stronie rosną bzy za nimi przy murku dzika róża.
Ogród z widokiem na jezioro 10:05, 19 mar 2014

Do góry
Moje biedne przedszkole
stipa wzeszła, ale leży - co mam zrobić?

cynie wybujałe, chude

canny zaczynaja puszczać pędy

reszy nie pokazuje bo nie wschodzi
Ogród z łezką 09:57, 19 mar 2014

Do góry
i dalej 07.10.2013 i z kopczykiem już 23.11.2013

Ogród z łezką 09:56, 19 mar 2014

Do góry
Dla Ciebie Ani moja Pastella...od drugiego tłoczenia, Mała Mi mówi, że tylko pierwsze kwitnienie ładne, potem brzydka i nie warto...no nie wiem, ja mam zupełnie inne zdanie

Ale się naszukałam..pamiętałam, że kwitła jeszcze jak kopczykowałam...czyli pierwsze kwitnienie pominęłam zupełnie i od późnego lata zaczynamy,
najpierw 10.09.2013

14.09.2013 i 04.10. po przymrozkach

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 09:54, 19 mar 2014

Do góry
Moje nadleśnictwo sprzedaje thuja occidentalis, wys.80 cm, cena 3,46.
Tylko pan leśnik nie wie jaką ma odmianę żywotnika. Ktoś pomoże?

Ogród z widokiem na jezioro 09:50, 19 mar 2014

Do góry
c.d.
ostróżka

ciemiernik, liście ma brzydkie, choróbsko jakieś czy mróż?

Bajkowy ogród Weroniki 09:47, 19 mar 2014

Do góry
weronika77 napisał(a)
Muszę coś wstawić,

[

Weroniko, nie zwiodłam się zaglądając do Ciebie. Moje ulubione piwonie i w doborowym towarzystwie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies