Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój 4 arowy azyl... 21:45, 09 mar 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Przysłano mi pierwsze zamówione cebule: krokosmię i lilie. Nawóz i mieczyki w gratisie Bulwki krokosmii są niewiele mniejsze od mieczykowych. Liczę na ładną kępkę

o to zamówiłyśmy to samo prawie i też tam tylko ja lilie trąbkowe i są już posadzone w donicach i są na zewnątrz
kroksomie jakie masz ja lucyferki
Nasz zielony skrawek i mój ogrodowy bakcyl 21:43, 09 mar 2014

Do góry
Witam wszystkich Forumowiczów i to zarówno poczatkujących pasjonatów ogrodnictwa jak i samych mistrzów, od których mam nadzieje będę mógł sie tu wiele nauczyć.

W 2007 roku stalismy sie posiadaczami naszego małego skrawka ziemi, na którym postawiliśmy nasz dom. Znajduje się on na podkarpaciu w okolicach Krosna, na działeczce majacej 19 arów i otoczonej z trzech stron polami uprawnymi.
Brak zabudowy powoduje, że widok wokół mamy naprawde piękny, od południa pasmo góry Cergowej a dalej Słowacja a od północy Czarnorzecko - Strzyżowski Park Krajobrazowy.
Od trzech sezonów staram sie przekształcić ten skrawek pierwotnej łąki w coś co będzie dla nas naszym małym królestwem relaksu, odpoczynku, zabawy i spędzania wolnego czasu. Można powiedzieć, że złapałem "bakcyla" na cełego ale niestety brak wiedzy i doświadczenia powoduje, że cały czas sie uczę i popełniam wiele błędów w projektowaniu, nasadzeniach, doborze roslin itp. Efektem tego jest ciągła modernizacja rzeczy juz raz zrobionych, zmiany koncepcji i czasem wynikające z tego ogółne zamieszanie w ogrodzie. Muszę jednak powiedzieć, że rozpoczynając już 3 sezon mojej zabawy z ogrodem coraz bardziej mnie to wkręca a ogród zaczyna się podobać juz nie tylko mi samemu, co bardzo mnie cieszy.
Jeszcze niedawno. Moje ogrodowe początki wyglądały tak:
Wiosna 2011:

Październik 2011

Rododendronowy ogród II. 21:41, 09 mar 2014

Do góry
bociek napisał(a)
Bozenko, jak sie czujesz??? Taki dzisiaj byl piekny dzien, mam nadzieje, ze bol glowy minal i korzystalas z pieknej pogody.

Zycze Ci spokojnego tygodnia

Dzięki dzis było lepiej , pogoda faktycznie piekna ale ja byłam w szpitalu a tam trudno o dobry nastrój szczególnie jak sala dla chorych wygląda tak.

Zimozielony ogród przy białym domu 21:41, 09 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

a ja mam pytanie co do osłon przed spadającym śniegiem z dachu, oprócz desek siatka też musi być? i czy macie też patent na ochronę kulek przed śniegiem? mam pas rabaty na którą spada śnieg z dachu, chciałabym tam wsadzić stoęk i kule, ale nie miałam pomysłu na ochronę. Stożki już wiem jak ochronić, ale kule?...
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:39, 09 mar 2014

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Śliczne wiosenne zdjęcia Pokazuj jak najwięcej wiosny.

Proszę bardzo

Derenie wiosną

teraz pąkach
Ogród Eli 21:35, 09 mar 2014

Do góry
Ela nie wiem, taka wielkość przy schodach

Moje ukochane miejsce na ziemi 21:35, 09 mar 2014

Do góry
i druga wersja

Moje ukochane miejsce na ziemi 21:32, 09 mar 2014

Do góry
a tu po małym liftingu

Moje ukochane miejsce na ziemi 21:29, 09 mar 2014

Do góry
udało mi się kupić dwie donice 8 zł sztuka .........
jaka była radocha !!!!!!!!!!

Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 21:28, 09 mar 2014

Do góry
bociek napisał(a)

Pola, a nie przydalaby sie tu jeszcze jedna kulka?

Za klonikiem z prawej strony piwonia już posadzona w zeszłyn roku, za różą i stożkiem z tyłu trawki będą....
A ta róża już w zeszłym sezonie mocno była rozrośnięta , zobaczymy jak to w sezonie wszystko wyjdzie...
Moje ukochane miejsce na ziemi 21:26, 09 mar 2014

Do góry
tak sobie myślę, że do wiosny coraz bliżej,
więc doniczkowo przed domem można zacząć...

kupiłam w obi dwie bukszpanowe kulki i wrzośca białego

oto i one ....

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:25, 09 mar 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)
Ja bym wyrównała gałązki tak, żeby tworzyły owalny zarys, tnę tak wszystkie niskie krzaki, czyli nisko na dole, wyżej od góry. Wtedy dół się zagęszcza.

to te szare tak zrobię pewnie ale co z tymi zielonkawymi robić boję się że im zetnę kwiatki one jakieś inne są /dostałam w prezencie - były kiepskie ale dmuchałam i są w świetnym stanie/

o tych myślę

Pomysł na ogród 21:24, 09 mar 2014

Do góry
Skula napisał(a)
tak to miejsce wygląda dzisiaj :

Ale falka! ja nie umiem takich kształtnych robić
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:24, 09 mar 2014

Do góry
Mój dzisiejszy nabytek
3 razy wracałem z koszykiem i odkładałem rośliny licząc do tysiąca i powtarzając sobie, że trzeba się trzymać planu Udało się, chociaż tego że nie zabrałem sobie chociaż jednej kulki troszkę żałuje.
Ogród Eli 21:23, 09 mar 2014

Do góry
agata19762 napisał(a)
Ela ja swoje kulki kupiłam w czwartek w obi, było dużo i stożki też były...
moje takie zobacz

i wyrzuć fotki jak pokukasz...

ja jestem zadowolona

a po ile płaciłaś? w Kro...e kupowalaś?
Ogród Eli 21:22, 09 mar 2014

Do góry
agata19762 napisał(a)
moje takie zobacz

ja jestem zadowolona

Agatko i ile taka kula kosztowałam musze wiedzieć dla porównania tutaj nas zakupy śliczne, zwarte i równiutkie
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:22, 09 mar 2014

Do góry
iwonaal napisał(a)
Agatko moja wierzba jakaś taka, nie taka piękna. Czy ją tniesz?

Iwonko to jest wierzba sachalińska, to jest szczególnie drogie drzewo dla mnie, bo to prezent

bosko wygląda, ale potrzebuje dużo miejsca w ogrodzie, nie cięłam, bo rośnie w takim miejscu, że ma swobodę
Ogród u stóp klasztoru 21:21, 09 mar 2014

Do góry
dziewczyny witam wieczorową porą .pogoda piękna ,dopisała dzisiaj ,więc i oddech prawidłowy .

wczoraj dotarła do mnie pergola..dzisiaj spokojnie czeka na roboczy dzień ,żeby można ją zamontować.

AGNIESZKA --- napisz mi adres na PW do wysłania .róże już tnij , bo przecież teraz przy tym cieple to już naprawdę nie masz na co czekać

GABRIELA ---- rzeczywiście ..nie wiem skąd ja tę nazwę wytrzasnęłam ...Arfa ...zapamiętałam , bo niestety sitko na razie nie sprawdzone ....

JOLA ---- wpadnę jutro do ciebie ...może razem coś podumamy ..

MARZENKA --- tamten rok byl okropny ...zimno było do czerwca .ja we wtorek podlewam powojniki ...juz czas . u mnie już puszczają nawet klony palmowe listki ...powojniki zresztą też . przydałby się deszcz ..koniecznie ....w ziemi jest tak sucho że nie pamiętam takiej suchej wiosny .

wyobraź sobie że dzisiaj nie wytrzymałam ....i rozsadziłam sobie pustynniki giganty , bo piękne kły wypuściły i to w większej ilości a u mnie to od razu mnie ręce świerzbią do rozmnażania wtedy i nawet dzisiaj niedzielę obraziłam .....ale to jest taka mała przyjemność....

IWONKA ---nie wiem czy te porady się wszystkim przydadzą ...tym starym wygom to nie ale młodszym stażem ogrodniczkom to na pewno ...

obiecane fotki pergoli

Ogród Eli 21:20, 09 mar 2014

Do góry
moje takie zobacz

ja jestem zadowolona

w Oborze też mogą być ogrody 21:17, 09 mar 2014

Do góry
Ela się nie śmiej on potrzebuje tyle miejsca że wolę nie patrzeć jak przyjeżdża i jedzie jak ślepiec

A tu masz już plan na szybko poprawiony ze zlikwidowanym bluszczem, przesadzonymi pęcharznicami, zaznaczony żywopłot...aha i co ważne ścinamy złotokapa(jest zbyt trujący, a Franio to wszystkożerca) i za bardzo się o niego boję. więc na planie tez go nie ma

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies