Wiatr od południa dmie już marcowy.
Rano przywiało mi oddech nowy,
zapakowałam w torbę śniegowce,
ciepłe skarpety, wełnianą czapę,
Powróci to wszystko jak minie lato.
Ogród, co czekał na mnie od jesieni,
razem ze słońcem szybko się zmienia.
Kwitną krokusy i przebiśniegi.
Pędy pierwiosnków spośród korzeni,
Wiosna już rządzi. Nie ma zwątpienia.
tak jak leży chodnik będzie kładziony do przyszłej furtki oraz przy domu
Na tej rabacie pod samym domem chciałam posadzić 1 bukszpan stożek + kulki po bokach, ale co do tego? lub bukszpan szczepiony kulka + kulki
to samo powtórzenie po obu stronach domu
Może sąsiad jak wykopywał, to nie chciało mu się tarabanić z dużą bryłą?
Jeśli chcesz ratować to obetnij suche gałązki, przewodnik też jest suchy. Potem boczne mają szanse stać się przewodnikiem.
Krysiu, ale kawał dobrej roboty odwaliłaś…przypomniałaś mi o berberysach…mus też je podciąć, jadę do „szmaragdowego”.
Krysiu, wczoraj twój kurczak poszedł w 10 sekund…nawet na malusieńki kawałeczek się nie załapałam…poszłam do kuchni podgrzać następne danie, a goście sami poczęstowali się „dokładką” i zżarli wszystko….chyba im zasmakował….a mnie tak na „podrażnienie żołądka” tyko fotka została
Chciałabym prosić o pomoc w poprawie tego miejsca:
Chciałabym przerobić na prostokąt( na froncie planuję kształty prostokąt/ kwadrat), ale zostawić tutaj tą dużą Conicę
Koniecznie coś zrobić z tym włazem od oczyszczalni, jakoś zasłonić
Czy mogę liczyć na jakieś sugestie?
Bardzo, bardzo dziękuję zabieram się za planowanie, bo tą rabatę muszę koniecznie jak najszybciej poprawić
z bukszpanu chciałabym zrobić taki podwójny rządek, żeby taki prostokąt szerszy zrobić, czyli wtedy muszę liczyć 15 szt x 2 na jedną stronę? jaki odstęp powinnam zachować przy podwójnym rzędzie na szerokość?
jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję
Witam.
Poradzcie proszę, co zrobić z tą choinką?
Dostaliśmy ja od sąsiada ze dwa lata temu, ladnie urosła, ale od góry się ogołociła i w takim stanie trwa już dość dlugo. Pomyślałam, ze dam jej szansę z nadzieją, ze odbije, ale gałazki wydają się martwe. Są suche, łamliwe. Ponadto od strony ogrodzenia jest rzadsza, gałazki są krótsze. Od strony dzialki i jednoczeslnie słońca bardziej bujna. Posadzona jest daleko od ogrodzenia, więc nie ma ciasno.
Co powinnam z nią zrobić, zeby poprawić jej wygląd? Już straciłam nadzieję, ze te suche gałązki pokryją się iglami.
Uformować z niej formę na pniu?
A teraz dla ludzi o mocnych nerwach - to co zmieniam teraz - to ostatnie miejsce - oczko
W grudniu zaczełam powiększanie niecki
Teraz po wykopaniu buksików kopie dalej, spuściliśmy wodę by się nie przelałao - obraz nędzy i rozpaczy ale niech wiadomo będzie co się w tej chwili dzieje!
W Vitro Warszawie ciekawe byliny były, a ogólnie to średnio,
inni sprzedawali korki z in vitro po 18zł nawet- jeżówki
A taka sadzonka kosztuje 5-6zł w multiplacie...
Wiele znajomych szkółek z iglakami było, spotkałem wielu znajomych
Ogólnie zastanowię się następnym razem, 350km , organizacyjnie strasznie! Centrum miasta, tłok, nie było gdzie zaparkować i nie chcieli o 11 nas wpuścić , dopiero po jakimś czasie z łaski swojej nam pozwolili wjechać...
Na murku posadziłam floksy szydlaste i goździki, musze dosadzić wrzosy i wrzoście bo ma być z nich obrzeże tj. wypełniona będzie cała przestrzen pomiędzy płytami a kamiennym murkiem- z trawami i iglakami...
Na wyższym pietrze zgodnie z planem - horty, rodki, wiśnia i magnolia gwieździsta
Dla przypomnienia, po roztopach ukazał się taki smutny widok
Zapadła decyzja - zmieniamy!
Skoro co roku mnie się to miejsce nie podoba pomimo ciągłego przesadzania to znaczy ze trzeba wyrwać wszystko i posadzic od nowa. M ściął klona, ja wyrwałam sosnę, zrobiłam poziomy, maleńki murek z kamienia , część roślin powsadzałam i na razie jest tak