Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ogrodnik mimo woli 23:07, 24 kwi 2012

Do góry
A ja uwielbiam "wsiowe" ogródki. Floksy, "gwoździki", kosmosy kocham
Ogrodnik mimo woli 22:41, 24 kwi 2012

Do góry
Agata...floksy są z zeszłego roku

Marzenko..od zeszłego roku zaczęłam wstawiać kartki z nazwami.... jesienię na prośbę koleżanki zaczęłam robić taką mini wizytówke ogrodu...i przy okazji zaczęłam zapisaywać nazwy tego co mam..... i tym sposobem ok 20% okazów dostało nazwy Część ustalę jak zacznie kwitnać .... a większość pozostanie bezimienna Miałam zapisywac, ale tylko w ostatnim czasie kupiłam...bez nazwy.... jednak moje bałaganiarstwo ciągle bierze górę
Ogrodnik mimo woli 22:23, 24 kwi 2012

Do góry
Mije floksy .... mam już ich całkiem spora kolekcję We wsiowym musi być sielsko i anielsko i kolorowo.... to takie babcine kwiatki, ale kwitna długo ..... przedstawię kilka z kolekcji.... białe i czerwone pokazałam , jakieś rózwe dla Jagny też..więc kilka innych... wiele jest bezimiennych, więc tylko te co wiem co mam

Junior Dance

Pixie Miracle

Junior Bouqet

PEPPERMINT TWIST

Ogrodnik mimo woli 20:10, 24 kwi 2012

Do góry
Witaj Aniu - wydawałoby się, że znam Twój ogród, a okazuje się, że ciągle jest coś nowego, co w nim zachwyca. Floksy obłędne!!!! Ja w tym roku posadziłam pierwszego, w kolorze białym
Ogrodnik mimo woli 18:25, 24 kwi 2012

Do góry
Martek napisał(a)

Te floksy to bym zjadła. Są słodkie dosłownie i w przenośni. Kolory moich ulubionych lodów. Frycka nie przesuszyłaś, bo on przyjechał mokry, zlany prawidłowo. Zbadamy, wstawimy na obserwację, odżywimy i postawimy Frycka na nogi.

Ja te żółte

No to grozi ci śmierć głodowa.... bo zostało sie go mało po zimie i po przenosinach resztek...
Może w takim razie inne menu????
Ogrodnik mimo woli 18:02, 24 kwi 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Te floksy to bym zjadła. Są słodkie dosłownie i w przenośni. Kolory moich ulubionych lodów. Frycka nie przesuszyłaś, bo on przyjechał mokry, zlany prawidłowo. Zbadamy, wstawimy na obserwację, odżywimy i postawimy Frycka na nogi.

Ja te żółte
Ogrodnik mimo woli 15:29, 24 kwi 2012

Do góry
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 01:04, 24 kwi 2012

Do góry
potwierdzam, że było to nie pierwsze i napewno nie ostatnie nasze spotkanie, co więcej mam nadzieję, że będą częstsze z Martą nie można się nudzić a rozmowy (nie tylko o ogrodzie ) nie mają końca w zasadzie to zobaczyłyśmy się chyba pierwszy raz na Targach Ogrodniczych Eden w 2011 r.?
Marta, bardzo Tobie dziękuję za wspaniałą gościnę u Ciebie w domu i ogrodzie, no i za białe floksy, które chciałam mieć dzięki za wizytę na mojej działce, ale również za tak ładny opis (wzruszyłam się), który potwierdza, że dobrze mnie już znasz Masz dar ładnego pisania i opowiadania jak to czytam, to widzę oczyma duszy już ten ogród i jak sobie siedzimy wreszcie na tej werandzie zaproszenie już masz oczywiście ja bym chciała już, żeby to stało się rzeczywistością, ale ogród (i życie) uczy mnie cierpliwości...oj tak tak ))
Dzięki za wsparcie i za wiarę, że dam radę choćby to miało zabrać trochę czasu Liczę, że uda nam się zorganizować trochę "zielonych" wypadów, o których rozmawiałyśmy

Rajski ogród Ani 21:27, 23 kwi 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Aniu, dzisiaj czyściłam roślinki po zimie i ...... uprzejmie donoszę, że wszystko od Ciebie się przyjęło nie dziękuję oczywiście, bo jeszcze zapeszę )) sasanki (czekam na kwiatka), wiciokrzew - już wypuścił listki i zacznie wspinaczkę po siatce a przy nim jeszcze wyszły zielone cienkie listki (?), floksy też już się pokazały czy o czymś zapomniałam?
aaaaaa, i mam pytanie kiedy wysiewać ten kosmos do gruntu - czy już? )
Kasiu bardzo się ciesze, ze roślinki przezimowały, nie zapomnij zrobić fotki jak coś zakwiotnie kosmosy możesz już wysiać, tylko nie za gęsto
Rajski ogród Ani 21:20, 23 kwi 2012

Do góry
Aniu, dzisiaj czyściłam roślinki po zimie i ...... uprzejmie donoszę, że wszystko od Ciebie się przyjęło nie dziękuję oczywiście, bo jeszcze zapeszę )) sasanki (czekam na kwiatka), wiciokrzew - już wypuścił listki i zacznie wspinaczkę po siatce a przy nim jeszcze wyszły zielone cienkie listki (?), floksy też już się pokazały czy o czymś zapomniałam?
aaaaaa, i mam pytanie kiedy wysiewać ten kosmos do gruntu - czy już? )
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 21:06, 23 kwi 2012

Do góry
Przeglądając Wasze ogródki zachwycił mnie żagwin, więc musiał i u mnie znaleźć miejsce.

floksy zaczynają rozkwitać
Spotkanie u Bożenki - Bogdzi w Rododendronowym ogrodzie - maj 2012 19:39, 23 kwi 2012

Do góry
Ja mam białe duże fiołki, które później kwitną niż te popularne. Wczesne , wiosenne, żółte liliowce, funkie, niebieskie wczesne irysy (syberyjskie), floksy szydlaste, skalnice, żagwin niebieski, margerytki, odętki różowe, dzwonki karpackie i brzoskwiniolistne, kuliste też, i co tam jeszcze widać na moich zdjęciach...
Może też sernik na zimno z truskawkami...
Moje ukochane miejsce na ziemi 20:27, 22 kwi 2012

Do góry
kilka dni ciepełka......
słoneczko robi robotę....
od razu widać duuuuuuuuuuuuże zmiany w ogrodzie
konwalie wyszły z ziemi, parzydło leśne też, ( znam taką nazwę tej rośliny),
większość roślinek zakwitło np. floksy, barwinki....itp.
Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 18:20, 19 kwi 2012

Do góry
Orlik przez 2 tygodnie sporo podskoczył do góry Bardzo ucierpiały moje floksy szydlaste, co widać na zdjęciu ale wierzę, że odbije, bo od ziemi widać zielony kolorek

kuklik też ucierpiał od wiosennych przymrozków, ale jak widać daje radę

sasankom chyba za zimno i za mokro, bo siedzą za długo już bez ruchu

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 01:57, 19 kwi 2012

Do góry
Martek napisał(a)
Pozostaje wykopywanie Kasiu tego.Trudno nie jeden już wykopywałKiedyś za płotem w troje po starym jakimś drzewie wykopaliśmy Jakoś poszło
Końskowola zależy od 2 czynników.
Wczoraj miałam zapytać czy chcesz fiołka nadal,może białe floksy?Bo jak tak to czas brać .
Dobranoc,wymiękam

Jak Wam tak dobrze poszło, to może wpadniecie do mnie? ) żartuję
Daj mi znać jak Ci terminy pasują odnośnie wycieczki.
Fiołka pozyskałam zza płotu a białe floksy czy ja chcę? no pewnie białe bardzo bardzo )
Śpij dobrze, ja też wymiękam, ale jeszcze spaceruję po ogrodach....ach......

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 01:24, 19 kwi 2012

Do góry
Pozostaje wykopywanie Kasiu tego.Trudno nie jeden już wykopywałKiedyś za płotem w troje po starym jakimś drzewie wykopaliśmy Jakoś poszło
Końskowola zależy od 2 czynników.
Wczoraj miałam zapytać czy chcesz fiołka nadal,może białe floksy?Bo jak tak to czas brać .
Dobranoc,wymiękam
Biało-Fiolet 22:00, 17 kwi 2012

Do góry
mira napisał(a)
a to ta poprzednia bylinka tak w kamieniach się ma

To jest zawciąg nadmorski, kwitnie na biało, w różnych odcieniach różowego i lila, więc to Twoje barwy. Ale nie rozrasta się szybko, rośnie w takich kępkach.
W takiej tonacji biały-róż-fiolet są jeszcze floksy szydlaste w różnych odmianach, zadarniające niskie bodziszki. I jeszcze biało-szare - rogownica i czyściec wełnisty, który ma liliowe kwiatostany.
No i płożące róże - są białe i różowe, dużo odmian. Niskie goździki, np. kropkowany, lodowcowy. Tyle na razie mi przyszło do głowy.
Nie jestem pewna tego podziału - góra biała, dół różowo (jednak) fioletowy, musiałabyś ograniczyć liczbę gatunków żeby zapewnić efekt kwitnienia na całej skarpie o jednej porze, to będzie raczej trudne. Ja bym pomieszała te kolory i rośliny na skarpie, niech się przenikają biele, różowości, fiolety, szarości i zieleń.
Moje ukochane miejsce na ziemi 18:38, 14 kwi 2012

Do góry
kupiłam wczoraj pergolę, ławeczkę z pergolą no i donice............ceny superaśne!!!!!!!
wykonanie extra.......
troszkę się pochwalę....
przed wejściem do domu posadziłam 2 pnące róże,
a wzdłuż ścieżki bukszpany a pod nimi floksy.......
inspirowałam się bajkowym ogrodem Weroniki,
na razie nie ma może efektu, bo roslinki są maleńkie no i nic nie kwitnie.....
Moje ukochane miejsce na ziemi 17:59, 14 kwi 2012

Do góry
od środy mocno podwinęłam rękawy i ostro wzięłam się do pracy..........
wizyty mnie do tego jeszcze bardziej zmotywowały.........
przy bramie osówała się ziemia na podjazd,
więc założyliśmy jumby, posadziłam tam białe bratki a w otworach floksy fioletowe chyba....?

zrobiłam na nowo rabatki........usunęłam czarną folię,( do końca nie wiem czy dobrze zrobiłam, boję się ogromu chwastów ) i na nowo sadziłam roślinki.......
jeszcze są maleńkie .....ale z czasem.........
szmaragdy sadziłam jesienią.....50 szt też małe,ale mam nadzieję, że urosną.......
Dolina Tęczy 18:20, 12 kwi 2012

Do góry
Eeeee ja właśnie sąsiedztwa widzieć nie chce, dlatego inntensywnie myślę nad czymś co je zasłoni, od początku wzbraniałam się przez rzędem kolumnowych tuj czy innym żywopłotem od linijki, bo to ogród taki wiejski bardziej, tam już rosną stare leszczyny i śliwy i wielki krzak bzu...chciałabym tam wpleść elementy nieformowanego zywoplotu jako ściana od sąsiada będaca jednocześnie tłem dla niższego piętra kwitnących krzewów i bylin.
Wzbraniałam się przez tymi iglakami co mi się z cmentarzem kojarzą (20 lat mieszkałam w bloku pod cmentarzem to wiem ) ale widać trzeba odczarować to złe skojarzenie bo jednak zimozielone elementy są przeze mnie bardzo pożądane.
Myślę nad tym, żeby posadzić tak grupami po kilka sztuk, może parę sztuk szmaragdowych tuj, do tego kilka jałowców skyrocketów, jakiś świerk, jakiś kolumnowy cis, niżej bym wsadziła te moje dwa buszkapny formowane na stożki, pomiędzy tym jakieś falujące trawy, bukietowe hortensje a niżej byliny kwitnące a najniżej te całkiem małe bylinki typu szydlaste floksy..co myślicie?

Tak na szybko nagryzmoliłam o co mi chodzi...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies