Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Kolejny zdesperowany amator prosi o pomoc 21:49, 11 mar 2012

Do góry
Po dłuższej nieobecności wracam na forum. Muszę powiedzieć, że taka przerwa dobrze mi zrobiła, pobuszowałam trochę po waszych cudeńkach i powoli rozjaśnia mi się w głowie i układa wizja, którą chciałabym zrealizować u siebie. DZięki nieocenionej pomocy , szczególnie Danus[ i Małgosi, wiem co zrobić przy ogrodzeniu.Teraz czas na strefę wejściową i front. Mam taki oto rysunek, nie do końca jestem tego szkicu pewna, dlatego proszę o sugestie. Dodam jedynie, że jest to strona południowa i słońce operuje tam od wczesnego przedpołudnia do godziny ok 17, czyli patelnia.
Dodatkowo stoi tam skrzynka elektryczna. Może dobrze byłoby rzed nią ostawić ekran z cisa i wykorzystać rosnące tam już dwie azalie i różanecznik (widoczne rzy chodniku)i zrobić na tym trawniku wysepkę?
z opisu niewiele widać, wiec wyjaśnię. Główny szpaler stanowi Thuja smaragd, wydaje mi się, że nalażałoby zasłonić podjazd, stąd ten pomysł. środkiem biegnie tzw sucha rzka ze żwirku, a w niej kilka gatunków małych i dużych traw, rozplenica japońska , red baron, może miskant. Teraz przyszło mi go głowy, że należałoby tam dać też zimozielone kule z bukszpanu,żeby było atrakcyjnie przez cały rok. Pomyślałam też o kuli-ciurkadełku, tuż przy chodniku dołem.Natomiast od podjazdu żwirek odgradzałaby macierzanka piaskowa, albo coś inszego i trzy skupiska host. ż- na planie znaczy żurawkaMa to ręce i nogi?
Przedogródek Agniechy973 13:12, 07 mar 2012

Do góry
moja uniola= obiedka po polsku tam gdzie jej cieplej- pod liśćmi ma kiełki. Takie czerwono nabiegłe, dość duże, masywne kły. Nie pamiętam kiedy się budziła w poprzednich latach, ale mam wrażenie że to jeszcze z jesieni, bo chyba tak wcześnie się nie budzi. Rozplenica paskuda śpi i śpi- u mnie do końca maja, u mojej mamy do połowy maja. Kostrzewie owczej czesanie się należy z suchych- duuże sadzonki, spokojnie je podzielisz
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:31, 24 lut 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

A oto moje nowe zakupy;
tiarella iron butterfly - 5
tiarella neon lights - 5
żurawka hercules - 10
żurawka mahogany - 5
żurawka autumn leaves - 10
brunnera jack frost - 6
brunnera emerald mist - 2
verbascum clementine/dziewanna - 2
rozplenica moudry - 6
trzeslica variegata - 2
miskant variegatus - 2
trawa ravenna - 2
calamagrostis acutiflora karl foerster - 2
arundo donax variegata - 2
arundo donax aurovariegata - 2
miodownik royal velvet distincion- 4

szybko muszę sadzić, oj szybko,

Ireno, ten miodownik mnie zaintrygował? Co to jest i masz jakieś przemyślenia odnośnie jego
lokalizacji i kompozycji? Trawy możesz sadzić nawet w maju, czerwcu!

Ewa z różanego ogrodu wynalazła mi a on i pięknie kwitnie/ kwiaty fiolet, biel i błękit, liście pachną miodem i może rosnąć w cieniu, więc to coś dla nas przy naszych kompozycjach, np. na samym brzegu azalii czy rh, wrzucam link, nie wiem czy jeszcze mają; moje przyjdą w kwietniu; Pszczółko, ale ceny tam...!
http://www.dutchgardens.pl/
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:18, 24 lut 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
A oto moje nowe zakupy;
tiarella neon lights - 5
żurawka hercules - 10
żurawka mahogany - 5
brunnera jack frost - 6
rozplenica moudry - 6
trzeslica variegata - 2
miskant variegatus - 2
trawa ravenna - 2

Ireno, ten miodownik mnie zaintrygował? Co to jest i masz jakieś przemyślenia odnośnie jego lokalizacji i kompozycji? Trawy możesz sadzić nawet w maju, czerwcu!
Ogród pełen motyli...... 11:14, 24 lut 2012

Do góry
leonia_pawlik napisał(a)

Jesień zwarzyła już kwiaty hortensji, tylko rozplenica wygląda niczym fajerwerki.....

...a tak to miejsce wyglądało latem. Na zdjęciu jestem z Basią K., która zachęciła mnie, by znaleźć się na Ogrodowisku. Basiu, mam nadzieję, że nie weźmiesz mi za złe, że nie pytając Cię o zgodę, zamieściłam to zdjęcie.

rozplenica piękna, ale co zrobić, aby mieć taka piękną hortensję, pozdrawiam dziewczyny
Ogród pełen motyli...... 19:42, 23 lut 2012

Do góry

Jesień zwarzyła już kwiaty hortensji, tylko rozplenica wygląda niczym fajerwerki.....

...a tak to miejsce wyglądało latem. Na zdjęciu jestem z Basią K., która zachęciła mnie, by znaleźć się na Ogrodowisku. Basiu, mam nadzieję, że nie weźmiesz mi za złe, że nie pytając Cię o zgodę, zamieściłam to zdjęcie.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 15:53, 23 lut 2012

Do góry
A oto moje nowe zakupy;
tiarella neon lights - 5
żurawka hercules - 10
żurawka mahogany - 5
brunnera jack frost - 6
rozplenica moudry - 6
trzeslica variegata - 2
miskant variegatus - 2
trawa ravenna - 2

Ogrodomania Oli 21:03, 20 lut 2012

Do góry
wanda7 napisał(a)
Olu, pięknie
Ta czupryna trawiasta to spartyna czy miskant?

To rozplenica Herbstzauber.
Rozchodnik okazały - Sedum spectabile 07:58, 16 lut 2012

Do góry
Najlepsza jest rozplenica.
Ogrodomania Oli 21:44, 09 lut 2012

Do góry
Ja również, dziękuję Ci Weroniko za odwiedziny i miłe słowa. Trawa, o którą pytasz to rozplenica, ale nie wiem o którą rozplenicę Ci chodzi. Jedna to Hameln, a druga to Herbstzauber. Obie, jak do tej pory zimowały bez jakiegokolwiek uszczerbku na zdrowiu. Polecam. Marzy mi się jeszcze rozplenica Moudry. Wydaje mi się , że jest najpiękniejszą z rozplenic. Nie widziałam jej nigdy na żywo, znam ją tylko z TV i czasopism.
Pozdrawiam.
Ja też zaczynam:) 08:45, 09 lut 2012

Do góry
lenka napisał(a)
Tak sobie jeszcze myślę,że wolę roślinkę zamiast żwirek(8) Może żółta żurawka? Tylko czy poradzi sobie na wystawie wschodniej? Albo ilex Golden Gem?
I jeszcze odnośnie tej trawki- rozplenica czy raczej coś wyższego- miskant?

Ale się cieszę....... Świetny pomysł miałaś Ewo!! Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas dla mnie

Również zadałam sobie pytanie odnośnie żwirku i pomyślałam sobie o wypełniaczach żółtych :
Ilex crenata (ostrokrzew karbowanolistny) Golden Gem, lub
żurawka Citronelle bądź Lime Marmalade (rośnie jak rakieta)
oraz przy furtce jacyś strażnicy ??? np
stożek cis lub
choina kanadyjska ???

ośmielę się narysować coś na Ewy projekcie (choć nie chcę oberwać po uszach)

Ja też zaczynam:) 00:23, 09 lut 2012

Do góry
Tak sobie jeszcze myślę,że wolę roślinkę zamiast żwirek(8) Może żółta żurawka? Tylko czy poradzi sobie na wystawie wschodniej? Albo ilex Golden Gem?
I jeszcze odnośnie tej trawki- rozplenica czy raczej coś wyższego- miskant?

Ale się cieszę....... Świetny pomysł miałaś Ewo!! Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas dla mnie
Mój przyszły ogród 18:27, 27 sty 2012

Do góry
Spójrzcie proszę na mój przyszły ogród. Wszystkie uwagi, pomysły, opinie bardzo mile widziane. Rabata pod oknem:
1.Cis formowany na stożek 2.RH kwitnący na biało (nie wiem jakiemu nie będzie zbyt ciemno)
3.kula bukszpanu 4.funkie patriot 5.5szt.thuje danica
Rabata wysypana białym kamyczkiem. Aby zachować promień koła muszę wyjść za róg domu. Funkie muszą byćw pasie, na który zsuwa się śnieg z dachu.
Tarasik przy drzwiach:ławka i pergola z winobluszczem trójklapowym

Rabata pomiędzy chodnikiem a podjazdem wysypana kamykiem:
1. ciurkadełko lub inna forma ozdobna 2. klon carnival (czy nie bedzie miał zbyt ciemno?)
3. 3 kule bukszpanu
Przedogródek od zachodu: tu zostaje łatka (0,6 na 3m) przy boksie śmietnikowym (ucięty na zdjęciu) Nie mam na nią pomysłu
Przedogródek:
1. dereń Ivory Halo 2. 3 szt. rozplenica 3. 3 szt. cis stożek 4. 3szt. hortensja phantom 5. 3 szt. kule bukszpanu 6. miskant gracilimus (lub morning light) ile sztuk? 7. 2 szt. hortensja limelight 8. 5szt. szmaragdów 9. zawijasek bukszpanowy wysypany kamyczkiem 10.śliwa wiśniowa 11.hortensja bombshell
Nie wiem co dać w róg za szmaragdy i czym wypełnić bok ok. 3m. Czy dać ekran z cisa czy coś innego?
Strona wschodnia:
1. 3 wiśnie umbraculifera,
2. RH cuningham. ile sztuk? c.d.n.

Ogrodnik mimo woli 13:34, 25 sty 2012

Do góry
GabiK napisał(a)
Aniu, piękna historia. Napracujesz się w tym ogrodzie.

A odmiany miskantów z tej pięknej rabaty znasz?

Ławeczka dla rozplenicy super.

Tak ,tak, ławeczka jest dla mnie, ale tylko jak rozplenica nie urośnie.... to też trzeba zmienić.... tylko kiedy?

Miskanty hmmmm napewno dwa zebrinusy, każdy w innej odmianie, tak przynajmniej miało być..... a reszta to...miskanty. Taki ze mnie ogrodnik.... Do tej pory nie przykładałam wagi jak się nazywa, tylko jak wyglada.... ha, ha, ha i czy szybko rośnie.....
Ale powoli robię sobie zbiór nasadzeń i odtwarzam odmiany..... niedługo będę prawdziwy ogrodnik....
Ogrodnik mimo woli 20:40, 23 sty 2012

Do góry

Uwaga do postu powyżej...na ławce i tak się nie daje siedzieć, bo rozplenica zasłania i ławkę i placyk...pasuje to odsunąć nieco... czyli łapata w dłoń....
Jak już wzięłam dzisiaj urlop z powodu Ogrodowiska...i tych rh Bożenki..co by jeszce poczytać...
To pokażę moja w przyszłości archiwalną rabatę jak się zmienia w ciągu roku.......
28 kwietnia 2011:

30 kwietnia 2011:

Powtarzam się, ale aby było do kompletu, lipiec 2011:

wrzesień 2011:

październik 2011:

02 listopad 2011:

12.01.2012 czyli zima bez zimy...

Dla tych co czytali wcześniej. ŻóŁty liliowec dalej rośnie nie tam gdzie trzeba Za gęsto, zasłonięty, stłamszony i niewyeksponowany tak jak na to zasługuje....

Znów więcej niż 4 zdjęcia, przestanę chyba przepraszać, bo co z takich przeprosin, jak dalej swoje robię. Ale nie da się roku przedstawić w 4 fotach..bo mamy oprócz lata ,wiosny, zimy i jesieni..pory pośrednie One też są ważne..
Mój przyszły ogród 13:09, 16 sty 2012

Do góry
Przede wszystkim wierzba na stanowiska słoneczne idzie a nie do cienia.... sosna to samo....rozplenica to samo....

tam jest słonko, cień jest im bliżej domu tym więcej

pwl nie podjęłam jeszcze decyzji jaka będzie kostka, raczej coś jasnego, granitowa...niewykluczone. Obecna kostka to prowizorka położona na czas budowy, na zasadzie "byle nie nosić błota do domu" Nikt nie skupiał sie nad finezyjnym kształtem wówczas Długość chodnika to tylko 6m. Nie wiem czy układ proponowany przez Ciebie nie będzie zbyt przytłaczający.
A może poprowadzę ją w sposób zaproponowany przez ewę a resztę murka otoczę rzędem dwóch kosteczek granitowych?
Mój przyszły ogród 12:54, 16 sty 2012

Do góry
Przede wszystkim wierzba na stanowiska słoneczne idzie a nie do cienia.... sosna to samo....rozplenica to samo....
Wizytówka - Zielony Punkt - Ogród Finki 17:24, 05 sty 2012

Do góry
JESIEŃ

Jesień w moim ogrodzie to przede wszystkim trawy i wrzosy. Te drugie zaczynają rozkwitać już latem, ale bardzo długo cieszą kolorami najpierw kwiatów, potem liści, które aż do wiosny się zmieniają. Wysokie miskanty górują nad rabatami, a rozplenica "pyszni" się między innymi bylinami.

Rabaty z uzasadnieniem... 23:38, 29 gru 2011

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mnie by się spodobało to zestawienie kolorów na jesienną rabatę z daliami. Atrakcyjne kolory, jednak ta ciemna rozplenica u nas nie zimuje.

Pennisetum setaceum 'Rubrum' zdecydowanie nie zimuje. Tę odmianę paskowaną na pierwszym planie 'Fireworks' kupiłem w tym roku. Wylądowała w pojemniku. Rośnie wolniej niż zwykłe 'Rubrum' i szybciej przymrozki uszkodziły jej liście więc pewnie bedzie jeszcze wrażliwsza
Rabaty z uzasadnieniem... 23:27, 29 gru 2011

Do góry

Mnie by się spodobało to zestawienie kolorów na jesienną rabatę z daliami. Atrakcyjne kolory, jednak ta ciemna rozplenica u nas nie zimuje.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies