Joaska
12:44, 13 mar 2012
Witam ponownie, 
Brak czasu, nawał pracy w pracy, zupełnie uniemożliwił mi kontakt z forum, a do tego zima była wykorzystana przeze mnie na planowanie prac budowlanych.
Nie oznacz to jednak że nic w kierunku mojego przyszłego ogrodu nie zrobiłam
O nie
A to wszystko dzięki Danusi i jej wspaniałym realizacjom.
W sumie to zaplanowałam ostateczny wygląd rabat i ustaliłam główne gatunki roślin w ogrodzie, tzn. zaplanowałam tak zwany szkielet ogrodu, w którym z czasem będę mogła dokładać lub ujmować roślinki.
Śmieszne jest to że mój M martwi się że będzie mało trawy, a ja się obawiam za to, że rabaty za małe ale dobrze że działka duża to sobie mój M uporządkuje dół działki i tam zasieje trawkę na boisko
 dobrze że działka duża to sobie mój M uporządkuje dół działki i tam zasieje trawkę na boisko 
Mam problem z jedna rabatą, ale tak sobie myślę, że w fazie realizacji będę mogła liczyć na miliony waszych bezcennych pomysłów to też się za bardzo nią nie martwię
Wieczorkiem postaram się wstawić jakiś plan do wglądu.
Głównymi wypełniaczami, jakie planuje w rabatach to: konwalnik ,wrzośce, ilex golden gem, Turzyce, kostrzewy oraz uwielbiane na ogrodowisku żurawki
Oczywiście wzorowałam się w na realizacjach Danusi i waszych ogrodach, bez Ogrodowiska i udziału Danusi w powstawanie pięknych ogrodów to pewnie bym zrobiła szpaler tui kilka jałowców i tyle
A więc lista wybrańców:
Główne rośliny (szkielet) to:
* wkoło ogrodzenie po 10 szt. na zmianę: żywotnik zachodni Smaragd/ żywotnik zachodni Europe Gold/ żywotnik zachodni Columna itd tid
* różanecznik Cunningham's White
* Hortensja Limelight
* Hortensja babcina – kilka sadzonek już mam
* bukszpan w różnych formach: żywpołocik, kulki, stożki, płaskie kule
* cis w różnych formach: ekrany, stożki, kule
* chojna kanadyjska Jeddeloh
* tuja wschodnia Aurea Nana
* tawuła japońska Goldmound
* mahonia – mam 10 sadzonek u babci od babci
* lawenda
* ilex golden gem
Do tego trawy:
• Miskant chiński Variegatus
• Miskant chiński Morning light
• Miskant chiński Zebrinus
• Rozplenica-japonska
• Hakonechloa macra Aureola
• Red baron
• Turzyce, kostrzewy
I wspomniane już bylinki i wrzośce:
• Konwalnik
• Żurawki
• Wrzośce
• kosaciec syberyjski
Kilka soliterów jak:
• Buk zwyczajny purpura pendula
• Śliwa dziecięca
• Śliwa wiśniowa
• Jodła górska Compacta
• Śliwa Umbraculifera
Chyba poza mahonią są to w większość roślinki lubiane przez Danusię a to było GŁÓWNE kryterium wyboru.
Ogólnie ma być zimozielono, zwiewnie (trawy), pachnąco (lawenda), z wrzosowiskami, które bardzo pasują ze względu na bliskość lasu, poz tym ma to byc ogród łatwy w utrzymaniu czyli nasadzenia w dużych grupach, łatwe w uprawie rośliny, a ponieważ lubię ciąć, formować to własnie takie wybrałam, bo zabawa w pielenie grządek dla mnie odpada
Wow to chyba na razie tyle.
Wieczorkiem edytuje żeby wkleić moje szkice.
a oto szkic:

Brak czasu, nawał pracy w pracy, zupełnie uniemożliwił mi kontakt z forum, a do tego zima była wykorzystana przeze mnie na planowanie prac budowlanych.
Nie oznacz to jednak że nic w kierunku mojego przyszłego ogrodu nie zrobiłam

O nie

A to wszystko dzięki Danusi i jej wspaniałym realizacjom.
W sumie to zaplanowałam ostateczny wygląd rabat i ustaliłam główne gatunki roślin w ogrodzie, tzn. zaplanowałam tak zwany szkielet ogrodu, w którym z czasem będę mogła dokładać lub ujmować roślinki.
Śmieszne jest to że mój M martwi się że będzie mało trawy, a ja się obawiam za to, że rabaty za małe ale
 dobrze że działka duża to sobie mój M uporządkuje dół działki i tam zasieje trawkę na boisko
Mam problem z jedna rabatą, ale tak sobie myślę, że w fazie realizacji będę mogła liczyć na miliony waszych bezcennych pomysłów to też się za bardzo nią nie martwię

Wieczorkiem postaram się wstawić jakiś plan do wglądu.
Głównymi wypełniaczami, jakie planuje w rabatach to: konwalnik ,wrzośce, ilex golden gem, Turzyce, kostrzewy oraz uwielbiane na ogrodowisku żurawki

Oczywiście wzorowałam się w na realizacjach Danusi i waszych ogrodach, bez Ogrodowiska i udziału Danusi w powstawanie pięknych ogrodów to pewnie bym zrobiła szpaler tui kilka jałowców i tyle

A więc lista wybrańców:
Główne rośliny (szkielet) to:
* wkoło ogrodzenie po 10 szt. na zmianę: żywotnik zachodni Smaragd/ żywotnik zachodni Europe Gold/ żywotnik zachodni Columna itd tid
* różanecznik Cunningham's White
* Hortensja Limelight
* Hortensja babcina – kilka sadzonek już mam
* bukszpan w różnych formach: żywpołocik, kulki, stożki, płaskie kule
* cis w różnych formach: ekrany, stożki, kule
* chojna kanadyjska Jeddeloh
* tuja wschodnia Aurea Nana
* tawuła japońska Goldmound
* mahonia – mam 10 sadzonek u babci od babci
* lawenda
* ilex golden gem
Do tego trawy:
• Miskant chiński Variegatus
• Miskant chiński Morning light
• Miskant chiński Zebrinus
• Rozplenica-japonska
• Hakonechloa macra Aureola
• Red baron
• Turzyce, kostrzewy
I wspomniane już bylinki i wrzośce:
• Konwalnik
• Żurawki
• Wrzośce
• kosaciec syberyjski
Kilka soliterów jak:
• Buk zwyczajny purpura pendula
• Śliwa dziecięca
• Śliwa wiśniowa
• Jodła górska Compacta
• Śliwa Umbraculifera
Chyba poza mahonią są to w większość roślinki lubiane przez Danusię a to było GŁÓWNE kryterium wyboru.
Ogólnie ma być zimozielono, zwiewnie (trawy), pachnąco (lawenda), z wrzosowiskami, które bardzo pasują ze względu na bliskość lasu, poz tym ma to byc ogród łatwy w utrzymaniu czyli nasadzenia w dużych grupach, łatwe w uprawie rośliny, a ponieważ lubię ciąć, formować to własnie takie wybrałam, bo zabawa w pielenie grządek dla mnie odpada

Wow to chyba na razie tyle.
Wieczorkiem edytuje żeby wkleić moje szkice.
a oto szkic:

Też kupiłam trawy ozdobne,czekają na posadzenie.sama nie wiem kiedy najlepiej je posadzić,tak ładnie już rosną,nie chcę,żeby zmarzły.
 Też kupiłam trawy ozdobne,czekają na posadzenie.sama nie wiem kiedy najlepiej je posadzić,tak ładnie już rosną,nie chcę,żeby zmarzły.