Joaska
12:44, 13 mar 2012
Witam ponownie,
Brak czasu, nawał pracy w pracy, zupełnie uniemożliwił mi kontakt z forum, a do tego zima była wykorzystana przeze mnie na planowanie prac budowlanych.
Nie oznacz to jednak że nic w kierunku mojego przyszłego ogrodu nie zrobiłam
O nie
A to wszystko dzięki Danusi i jej wspaniałym realizacjom.
W sumie to zaplanowałam ostateczny wygląd rabat i ustaliłam główne gatunki roślin w ogrodzie, tzn. zaplanowałam tak zwany szkielet ogrodu, w którym z czasem będę mogła dokładać lub ujmować roślinki.
Śmieszne jest to że mój M martwi się że będzie mało trawy, a ja się obawiam za to, że rabaty za małe ale dobrze że działka duża to sobie mój M uporządkuje dół działki i tam zasieje trawkę na boisko
Mam problem z jedna rabatą, ale tak sobie myślę, że w fazie realizacji będę mogła liczyć na miliony waszych bezcennych pomysłów to też się za bardzo nią nie martwię
Wieczorkiem postaram się wstawić jakiś plan do wglądu.
Głównymi wypełniaczami, jakie planuje w rabatach to: konwalnik ,wrzośce, ilex golden gem, Turzyce, kostrzewy oraz uwielbiane na ogrodowisku żurawki
Oczywiście wzorowałam się w na realizacjach Danusi i waszych ogrodach, bez Ogrodowiska i udziału Danusi w powstawanie pięknych ogrodów to pewnie bym zrobiła szpaler tui kilka jałowców i tyle
A więc lista wybrańców:
Główne rośliny (szkielet) to:
* wkoło ogrodzenie po 10 szt. na zmianę: żywotnik zachodni Smaragd/ żywotnik zachodni Europe Gold/ żywotnik zachodni Columna itd tid
* różanecznik Cunningham's White
* Hortensja Limelight
* Hortensja babcina – kilka sadzonek już mam
* bukszpan w różnych formach: żywpołocik, kulki, stożki, płaskie kule
* cis w różnych formach: ekrany, stożki, kule
* chojna kanadyjska Jeddeloh
* tuja wschodnia Aurea Nana
* tawuła japońska Goldmound
* mahonia – mam 10 sadzonek u babci od babci
* lawenda
* ilex golden gem
Do tego trawy:
• Miskant chiński Variegatus
• Miskant chiński Morning light
• Miskant chiński Zebrinus
• Rozplenica-japonska
• Hakonechloa macra Aureola
• Red baron
• Turzyce, kostrzewy
I wspomniane już bylinki i wrzośce:
• Konwalnik
• Żurawki
• Wrzośce
• kosaciec syberyjski
Kilka soliterów jak:
• Buk zwyczajny purpura pendula
• Śliwa dziecięca
• Śliwa wiśniowa
• Jodła górska Compacta
• Śliwa Umbraculifera
Chyba poza mahonią są to w większość roślinki lubiane przez Danusię a to było GŁÓWNE kryterium wyboru.
Ogólnie ma być zimozielono, zwiewnie (trawy), pachnąco (lawenda), z wrzosowiskami, które bardzo pasują ze względu na bliskość lasu, poz tym ma to byc ogród łatwy w utrzymaniu czyli nasadzenia w dużych grupach, łatwe w uprawie rośliny, a ponieważ lubię ciąć, formować to własnie takie wybrałam, bo zabawa w pielenie grządek dla mnie odpada
Wow to chyba na razie tyle.
Wieczorkiem edytuje żeby wkleić moje szkice.
a oto szkic:
Brak czasu, nawał pracy w pracy, zupełnie uniemożliwił mi kontakt z forum, a do tego zima była wykorzystana przeze mnie na planowanie prac budowlanych.
Nie oznacz to jednak że nic w kierunku mojego przyszłego ogrodu nie zrobiłam
O nie
A to wszystko dzięki Danusi i jej wspaniałym realizacjom.
W sumie to zaplanowałam ostateczny wygląd rabat i ustaliłam główne gatunki roślin w ogrodzie, tzn. zaplanowałam tak zwany szkielet ogrodu, w którym z czasem będę mogła dokładać lub ujmować roślinki.
Śmieszne jest to że mój M martwi się że będzie mało trawy, a ja się obawiam za to, że rabaty za małe ale dobrze że działka duża to sobie mój M uporządkuje dół działki i tam zasieje trawkę na boisko
Mam problem z jedna rabatą, ale tak sobie myślę, że w fazie realizacji będę mogła liczyć na miliony waszych bezcennych pomysłów to też się za bardzo nią nie martwię
Wieczorkiem postaram się wstawić jakiś plan do wglądu.
Głównymi wypełniaczami, jakie planuje w rabatach to: konwalnik ,wrzośce, ilex golden gem, Turzyce, kostrzewy oraz uwielbiane na ogrodowisku żurawki
Oczywiście wzorowałam się w na realizacjach Danusi i waszych ogrodach, bez Ogrodowiska i udziału Danusi w powstawanie pięknych ogrodów to pewnie bym zrobiła szpaler tui kilka jałowców i tyle
A więc lista wybrańców:
Główne rośliny (szkielet) to:
* wkoło ogrodzenie po 10 szt. na zmianę: żywotnik zachodni Smaragd/ żywotnik zachodni Europe Gold/ żywotnik zachodni Columna itd tid
* różanecznik Cunningham's White
* Hortensja Limelight
* Hortensja babcina – kilka sadzonek już mam
* bukszpan w różnych formach: żywpołocik, kulki, stożki, płaskie kule
* cis w różnych formach: ekrany, stożki, kule
* chojna kanadyjska Jeddeloh
* tuja wschodnia Aurea Nana
* tawuła japońska Goldmound
* mahonia – mam 10 sadzonek u babci od babci
* lawenda
* ilex golden gem
Do tego trawy:
• Miskant chiński Variegatus
• Miskant chiński Morning light
• Miskant chiński Zebrinus
• Rozplenica-japonska
• Hakonechloa macra Aureola
• Red baron
• Turzyce, kostrzewy
I wspomniane już bylinki i wrzośce:
• Konwalnik
• Żurawki
• Wrzośce
• kosaciec syberyjski
Kilka soliterów jak:
• Buk zwyczajny purpura pendula
• Śliwa dziecięca
• Śliwa wiśniowa
• Jodła górska Compacta
• Śliwa Umbraculifera
Chyba poza mahonią są to w większość roślinki lubiane przez Danusię a to było GŁÓWNE kryterium wyboru.
Ogólnie ma być zimozielono, zwiewnie (trawy), pachnąco (lawenda), z wrzosowiskami, które bardzo pasują ze względu na bliskość lasu, poz tym ma to byc ogród łatwy w utrzymaniu czyli nasadzenia w dużych grupach, łatwe w uprawie rośliny, a ponieważ lubię ciąć, formować to własnie takie wybrałam, bo zabawa w pielenie grządek dla mnie odpada
Wow to chyba na razie tyle.
Wieczorkiem edytuje żeby wkleić moje szkice.
a oto szkic: