Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :)

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :)

Pszczelarnia 14:10, 14 mar 2012

O tej nie znałam, dzięki Małgorzato.
EwaG 18:14, 14 mar 2012

abrakadabra napisał(a)
Chyba będę ją musiała nieco poszerzyć...

Będę złośliwa: a nie mówiłam (a raczej pisałam).
abrakadabra 23:28, 14 mar 2012

Miałam planik robić, a tu dziecko jeszcze nie śpi więc bazgrolę śpiewając "Zuzia lalka nieduża"

Ewo (Pszczelarnia) - To ja w takim razie bardzo się cieszę, że asfaltu na tych kamieniach nie mam Pewnie się narobiliście jak dzikie woły żeby się tego pozbyć...
A muszę się pochwalić - wczoraj dostałam w prezencie taczkę. Cieszyłam się jak dziecko

Gosia - widziałam zdjęcia u Ciebie. Pięknie masz Jeziorko zachwyca mnie za każdym razem.

Ewo - pisałaś, pisałaś - pamiętam
Ja zupełny laik ogrodowy jestem. Wszystkiego powolutku sie uczę dopiero.

Jeszcze kilka miesięcy temu byłam przekonana, że piwonie rosnące obok tarasu to rododendrony Nie wiem jakim cudem, ale po poszukiwaniach zdjęć w internecie stwierdziłam, że to rh
Bardzo sie o nie troszczyłam, doglądałam. Zaczęłam się martwić, ze chorują -a to jesień była... Poprzywiązywałam nawet sznureczkiem każdą łodyżkę do oddzielnego patyczka żeby sie nie "pokładały" Hahahaha
I taki to wlasnie ze mnie "ogrodnik"
abrakadabra 01:07, 15 mar 2012

Coś nabazgrałam. Przepraszam za jakość, ale już tak zmęczona jestem, że nie mam siły przerysowywać. Jest tylko kawałek bo na dalszą część pomysłu brak.

Powiedzcie mi czy idę w dobrym kierunku, jakie błędy popełniłam - ogólnie o konstruktywną krytykę poproszę To moje pierwsze próby więc wiem, że jeszcze długa droga przede mną...

Nie zaznaczyłam nasadzeń najniższych i wypełniaczy bo też nie wiem co tam by się nadało.

Postanowiłam trzymać się kolorystyki kwiatów – biel, róż, fiolet. Na razie jednak same białe kwiaty, fioletowe rośliny tylko z liści, a różu w ogóle brak. Oj coś mi nie idzie Poza tym chciałabym tam więcej roślin przebarwiających się na jesieni - lato lubię zielone, a dużo, dużo kolorów na jesieni.
Jutro nad tym porozmyślam, teraz już wrzucę jak jest.

1 – jałowce płożące (te chcę uratować)
2 – coś fioletowego (perukowiec/klon palmowy?)
3 – świerki serbskie (chcę je ciąć trochę żeby giganty nie wyrosły)
4 – dereń Elegantissima
5 – miskant Morning Light
6 – miskant Gracillimus
7 – hortensja limelight
8 – berberysy fioletowe x3 (mam jednego, nie znam odmiany niestety)
9 – Bez lilak (kwitnący na biało)
10 – berberysy Red Pillar x3 (czy inne lepiej? Za fioletowo będzie?)
11 – kule iglaki jakieś żółtawe
12 – świerk conica (mam do uratowania)
13 – rozplenica japońska

I jak to się przedstawia?
magnolia 08:45, 15 mar 2012

gdzie jest południe?
magnolia 08:52, 15 mar 2012

fajnie że jest dużo hortensji, żywopłot, serby ok. oś ie tak jest z trawami. Berberysy bardziej bym dała jako tło , a teraz zasłonią studnie a przy okazji spory widok na hortensje z tarasu. Derenie bym jeszcze powtarzała, zima fajnie wyglądaja zimą.
magnolia 09:11, 15 mar 2012

2- cos fioletowego- perukowiec jeśli będzie miał jasno, klon palmowy- tylko jeśli naprawdę zacisznie, no i dość wolno rośnie. może być jeszcze pęcherznica Diabolo, czy inna jej odmianna
Miskanty możesz sposobem Danusi wsadzic między hortensje, tak 'pół kroku' za nimi, wtedy tylko rozstaw je rzadziej. I można powtórzyć jeszcze gdzieś kępę, jako nawiązanie.

Jak wygląda studzienka- jest niska, tak?. Tu, koło niej wydaje mi się że dobrze by było coś co zasłoni studzienkę, ale nie będzie wysokie, a wyższy tylko jakiś punkt- małe drzewko, krzew prowadzony na drzewko ( czyli że od dołu jest smukły, nie rozwalony na szeroko). Bez może być, choć zdarza mu się że choruje i bywa brzydki. Z tych niższych może obejrzyj berberys Red Carpet, Berberys Green Carpet ( czerwony mocno jesienią), albo cisy Repadna ( nawiązanie do cisów w żywopłocie), cyprysik Filifera Nana ( można je dać obok siebie, lub w odstępach między nimi niska trawę ozdobną- wtedy bedzie efekt podobny do tego z trawą i tujami ).
Tylko wiesz, nie wiedzę tej studzienki, nie wiem czy nie za nisko proponuję.

Albo jeszcze derenie Kelseyi- niska gromada, troche włażąca na siebie, zimą tez czerwone patyki.
Hortensje- można przeciąć ich ciąg na 2 gromady. Może właśnie dereniem- wsadzić ich tam 3 szt w gromadkę? A wtedy dać3 hortensje za dereniami w stronę serbów- czyli tu gdzie 7, 6 i jeszcze dodać jedną szt.

abrakadabra 10:46, 15 mar 2012

Dziękuję Magnolio za porady - już się w nie wczytuję.
To jest strona północna. Tak na szybko nabazgralam jak się mniej więcej sytuacja świetlna przedstawia:

abrakadabra 11:10, 15 mar 2012

Rzeczywiście te trawy i berberysy to tak powsadzałam już na siłę żeby dziury zatkać

To ja jako „2” wybieram chyba perukowca. Szkoda mi klona palmowego żeby się tam zmarnował. Nad pęcherznica Diabolo też myślałam, ale nie mogę się jakoś do niej przekonać.

Studzienka jest niska – równa prawie z poziomem ziemi, zresztą ja ją wyrównam jeszcze i korą przysypię żeby aż tak się w oczy nie rzucała (szczególnie z okna sypialni na górze strasznie razi). Jednak to duża powierzchnia – 80cm na 120cm… No i jest od siatki tylko 50 cm – czy ja tam w ogóle zmieszczę cisa?

To może obok studzienki (tam gdzie „10”) berberysy Green carpet – ostatnio je odkryłam, niesamowite są. No i ich gałęzie chybaby fajnie zachodziły na studzienkę.
A Tobie chodziło żeby w tamte miejsce między niskie rośliny coś wyższego dać czy gdzieś z boku?
Mam migdałka szczepionego na pniu – ładny jest, 150cm i przesadzić go muszę koniecznie bo rośnie na środku trawnika i podczas koszenia się go ciągle zahacza. Nadał by się między berberysy Green Carpet? Bo coś mi z nim nie pasuje…

A ten dereń między hortensjami to ma być powtórzony Elegantissima czy lepiej coś innego?
Gardenarium 21:56, 15 mar 2012

Najlepiej powtarzać rośliny.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies