Trzeba chyba kupić specjalną Magiczną Siłę do pelargonii, widziałam taką, ale zdaje się, że coś im mokra pogoda nie odpowiada, bo kwiaty gniją, a kwitnienie zanika. Z kim bym nie rozmawiała to narzeka na te pelargonie.
Gdzie kupić to nie wiemy, bo nawet nie wiemy gdzie mieszkasz. Pytaj w szkółkach i centrach ogrodniczych.
Wysokość bukszpanów 30-40 cm, dostaw jeden do drugiego żeby się stykały i zobacz ile na metr bieżący wejdzie i wtedy policz ile szt, wiedząc że masz 4 metry.
Tu masz pokazany żywopłocik z bukszpanu
Cisy mają ciemną zieleń, a kule na pniu mam w moim ogrodzie i to jedna z nich
Danusiu, czy masz może więcej zdjęć z tej realizacji? Bardzo podobają mi się te kompozycje.
Co może zastąpić CIS jako żywopłot około 80-100cm?
To również jedna z moich ulubionych realizacji. Dołączam się do pytania Moniki.
(tego ujęcia nie ma chyba w realizacjach? znaczy z tej strony, bo rabata jest)
Ta wersja bardziej do mnie przemawia - może dlatego, że znalazłam miejsce dla ophiopogon (strrrasznie mi się podoba).
Żywopłcik z bukszpanu inaczej usytuowany, i też nie wiem czy zakończyć go kulami?
Żywopłocik z lawendy - tak jak jest, czy go skrócić(czarna kreska) - bo lawenda może za wysoka a carex z ophiopogon będzie ładnie kontrastowało obok siebie? I czy na końcu też dać jakieś kule?
Przed stożkami z cisa dałam 3 trawy - turzyce.
A co lepsze do podsadzenia stożków - runianka czy trzmielina? Powiem szczerze, że tej pierwszej trochę się boję...
No i 1,2,3 nie wiem co....
Może powtórz żurawki i konwalnik
1- konwalnik, 2 Citronelka, 3 pomarańczowa.
Stożki w trzmielinie będzie lepiej niż te 3 turzyce. (Carex = turzyca) Obok jest Carex no to stożki już nie w Carexie.
Danusiu, dziękuje za odwiedziny ale pomyliłaś rabaty...
Co do bukszpanów to podzwonię jeszcze po okolicznych szkółkach bo może rzeczywiście szkoda zachodu... Oj, bo tak wszyscy już zakupy robią a ja jeszcze daleko w lesie... to się napaliłam jak szczerbaty na suchary
Po skrajnych bokach w szerokości tych kolumn w donicy posadź stożki z cisa - 2 strażników, albo kule na pniu z cisa.
Resztę wypełnij strzyżonym na całą szerokość donicy bukszpanem. Na brzegu może zwisać trzmielina. Trzeba ją będzie ciąć żeby nie wlazła w bukszpan.
jakby za skromnie było to jako przerywnik daj dwie żółte kule z bukszpanu, albo zielone.
Doczytałam szerokośc donicy, raczej stożki odpadają, a zostają kule na pniu.