Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :)

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :)

abrakadabra 13:14, 13 mar 2012

A korzystając z okazji mam jeszcze jedno pytanie.
Bardzo podoba mi się to założenie:

Mam dużo turzyc (albo czegoś bardzo podobnie wyglądającego), które chciałabym wykorzystać bo szkoda mi ich przekopywać - są w większości w przedogródku. Myślałam żeby zrobić taką dużą plamę w pasku zieleni (między chodnikiem a podjazdem). Przyda mi się miejsce na które będę mogła wyrzucać śnieg podczas odśnieżania - czyli nic delikatnego co bym mogła poniszczyć i połamać .

Tylko, że to jest reprezentacyjna część ogrodu i tak się zastanawiałam czy nie będzie zbyt łyso jak czosnki przekwitną? A może w środek dać dużą kulę tuję, którą będę przesadzać? Czy to by dobrze wyglądało?

Kombinować rozmieszczenie nasadzenia gdzieś w pasku zieleni czy dać sobie z tym spokój w tym miejscu?
magnolia 13:32, 13 mar 2012

pokaż mi możę te turzyce- zdjęcie, albo w ogrodach traw obejrzyj, może ją namierzysz Bo turzyca turzycy nie równa. Świetnie wygladają turzyce ( ale nie wszystkie) z kulami tuj, najlepiej niższymi niż masz, ale i ta by się wkomponowała i w to czosnki. Najlepiej na dużej powierzchni.
abrakadabra 13:42, 13 mar 2012

Już od paru dni ją zidentyfikować próbuję i nie mogę. Zdjęć nie mam, a teraz ją poprzycinałam więc nic nie widać. Przypomina mi carex digitata, ale jest większa - odstaje ok 30 cm od ziemi (może więcej) - z tego co pamiętam. Jak mierzyłam wczoraj obcinane listki to miały od 30 do nawet 70 cm czasem. Liście dość szerokie, soczyście zielone, mają na środku "przedziałek" - taki efekt jakby zgiąć kartkę na pół i potem wyprostować
Mówi Ci to coś może?
Postaram się jeszcze poszukać co to może być.
A teraz idę na spacer bo mi dziecko już strasznie marudzi...
Pozdrawiam
magnolia 13:52, 13 mar 2012

w starych ogrodach spotyka się carex Graya. Dosyc odpowiada Twojemu opisowi. Zwykle pokazują jej owoce bo są charakterystyczne. Zobacz czy to może byc to.
http://trawy.eu/encyklopedia/info.php?trawa_id=919

Carex morrowi chyba nie- za niska co?
http://www.ogrodytraw.eu/index.php?p42,carex-morrowii-variegata-turzyca
Gardenarium 14:16, 13 mar 2012

Jako ten żywopłocik polecam ten cis, co go wyeliminowałyście.
Ta trawa w czosnkach to zwykła Hakonechloa macra, zachwyciłam się tym widokiem i ilekroć odwiedzam Wisley, nigdy już takiego nie spotkałam.

Zobaczcie obrazki z tą trawą - są wspaniałe

Instagram Ogrodowiska
magnolia 14:28, 13 mar 2012

ja tez uważam że cis się nadaje, tyle że uciekł podczas rozmów o grabie i buku.
A zastanawiamy się jaka trawę może mieć Abrakadabra w swoim ogrodzie, to jakiś carex, niestety nie hakonechloa
abrakadabra 09:52, 14 mar 2012

Magnolio - obejrzałam te trawki, wydaje mi się, że to żadna z nich. Głowy nie dam - oglądałam ją głównie na jesieni jak się mój tata skarżył, że jej się kosić nie da bo mu kosiarkę wyłącza Przyglądać się jej dokładnie nie przyglądałam.
Wydaje mi się, że te kłoski bym rozpoznała, albo chociaż teraz przy ścinaniu widziała - co prawda jakieś tam kłosy poznajdywałam, ale troszkę inne i malutko. Rośnie obok kilka innych traw ozdobnych więc to pewnie którejś z nich.

Danusiu - dziękuję, że wpadłaś Rzeczywiście widok zachwycający

Skoro mówicie, że cis może być to daję cisa

magnolia 09:57, 14 mar 2012

a możesz zrobić fotkę tej trawie?
abrakadabra 10:01, 14 mar 2012

Mogę - zrobię jak mój TŻ z pracy wróci bo zawsze aparat ma ze sobą.
Tylko teraz to chyba niewiele da bo ja ją poobcinałam więc nic nie widać za bardzo...
abrakadabra 10:10, 14 mar 2012

A jeszcze mam pytanie odnośnie tego:
magnolia napisał(a)
Świetnie wygladają turzyce ( ale nie wszystkie) z kulami tuj, najlepiej niższymi niż masz, ale i ta by się wkomponowała i w to czosnki. Najlepiej na dużej powierzchni.

Jak duża powierzchnia to by musiała być żeby efekt osiągnąć? Bo może zamiast wkomponowywać w pas zieleni przeniosłabym w inne miejsce.