Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród Mirelli 17:40, 02 lut 2016

Do góry
szemusia napisał(a)

Mirelka, i tu cię zmartwię - stipa nie lubi przesadzania i dzielenia Ale przy tych ilościach, które posiałaś/posiejesz to dzielenie ci nie grozi

Beatko to nie wiedziałam o tym, dobrze, że mi napisałaś

Póki co to mam tylko 9 kiełek stipy, liczę każdego dnia

A wiesz, że dzisiaj dokupiłam 3 opakowania

Zajrzyj do mnie za chwilę wkleję zdjęcia i napiszę jaka zerowa wiedza na temat stipy jest u mnie
Ogród Mirelli 17:28, 02 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Latem w ogrodniczych pełno było stipy, duże dorodne kępy, z powodzeniem można je było dzielić na 4 części

Mirelka, i tu cię zmartwię - stipa nie lubi przesadzania i dzielenia Ale przy tych ilościach, które posiałaś/posiejesz to dzielenie ci nie grozi
Typografia ogrodu 14:59, 02 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Teraz to na pewno nie pachne
Stipa,werbena i klosownica wysiane
70 metrowa rabata przemopana,jeszcze kawalek pod brzozami.
Teraz w kolejnosci do przekopania reszta rabaty Magnoliowej z hortkami i trawami a potem krawezniki na obrzeza.wlasnie w tym celu przegladalam ostataniu Twoj watek

Pokaż fotki co zrobiłaś. Ładnie się uśmiechnę - widzisz
Typografia ogrodu 14:56, 02 lut 2016

Do góry
malkul napisał(a)
ileżeś już nakopała?
jak tak dalej pójdzie to do marca cały ogród przeorasz

a potem będziesz leżała i pachniala

Teraz to na pewno nie pachne
Stipa,werbena i klosownica wysiane
70 metrowa rabata przemopana,jeszcze kawalek pod brzozami.
Teraz w kolejnosci do przekopania reszta rabaty Magnoliowej z hortkami i trawami a potem krawezniki na obrzeza.wlasnie w tym celu przegladalam ostataniu Twoj watek
Ostnica - Stipa 14:00, 02 lut 2016

Do góry
Hortensja napisał(a)
temat dla mnie, zakochałam się jakiś czas temu w tej trawie. Do głowy mi nie przyszło że można ją wyhodować w domu - podejmuję wyzwanie

czytałam, że stipa nie przezimuje u nas - prawda to?
gdzie można kupić nasionka?

Z reguły nie zimuje, chociaż w ostatnich latach kiedy zimy były łagodne odbijały w następnym sezonie. Lepiej jest jednak wysiewać dla pewności. Jednoroczne mają ponoć ładniejszy pokrój.
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 09:23, 02 lut 2016

Do góry
Stipa wykiełkowała! I powoli werbena cośtam zielenieje? ze 3 nasionka na pojemniczek? Może choć raz będę miała własne siewki? Fajowo

Wczoraj byłam u sąsiadów, podzielę się sąsiadką nasionkami pomidorów, nazamawiałam całe mnóstwo w pomidorlandii i na alle.. a jeszcze Gosia mi przysłała ale wypas
i dla Dziewczyn też zostaną
Ostnica - Stipa 22:53, 01 lut 2016

Do góry
temat dla mnie, zakochałam się jakiś czas temu w tej trawie. Do głowy mi nie przyszło że można ją wyhodować w domu - podejmuję wyzwanie

czytałam, że stipa nie przezimuje u nas - prawda to?
gdzie można kupić nasionka?
Ogród Mirelli 22:13, 01 lut 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
Mirelko stipa wysiana - pięknie bedzie wypełniała rabaty u mnie tydzień wyjęty z życiorysu, może dopiero w sobotę coś posieję

Czasu ciągle brakuje niestety

Ja chyba lawendę francuską wysieję
Ogród z pergolą 22:09, 01 lut 2016

Do góry
to bedziemy sie wymieniac sadzonkami,mi sie wydaje,ze moja stipa przezyje zime jak dalej taka bedzie i pewnie nasionka sie tez posialy to beda nowe.
Ania o drzewach troche u mnie napisalam ,popatrz co ma Zymon na stronie,targi ogrodnicze w Opatowka pod koniec kiwtnia byly i wtedy kupowalysmy magnolie,w tym roku pesnie tez pojedziemy moze wczesniej tez beposrednio d o niego
Ogród Mirelli 22:08, 01 lut 2016

Do góry
Warmia napisał(a)

To oby jej nie zjadła, bo pomyśli, że szczypiorek

Mam nadzieję, że stipa się uchowa
Ogród Mirelli 22:04, 01 lut 2016

Do góry
Mirelko stipa wysiana - pięknie bedzie wypełniała rabaty u mnie tydzień wyjęty z życiorysu, może dopiero w sobotę coś posieję
Co z tym ogródeczkiem począć 20:45, 01 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ewcia ja nie wiem ile tych wiśni jedna czy dwie, bo mi te liczby nigdy nie pasują, jak już to zawsze wolę czegoś sztuk 3, ale wiem, że tam nie dasz rady tyle zmieścić.

A może Beata dobrze myśli? Nie będzie ta śliwa tam przeszkadzała?

Może jednak jakieś inne, niższe. Ja oczywiście jestem zakochana w Hakuro
Wiem, że nie jest polecana, ale uważam, że to jedne z piękniejszych drzewek. Te listki zielono-biało-różowe cudne. Widziałam szpaler Hakuro w sąsiedniej wiosce w ogrodzie i super to wygląda. Mam jedną, ale chcę jeszcze dokupić dwie.
Na drzewach się nie znam, ale często ludzie piszą, że sadzą Miłorząb Mariken. Może to drzewko jest mniejsze?

A teraz z innej beczki

Mam wrażenie, że nasiona stipy od Ciebie kiełkują hura

Zdjęcie, które przedstawiłaś wyżej, zauważyłam na nim donice.
Napisz proszę czy to jest czarna czy antracyt czy może jakiś grafit?
Jakiej jest wysokości i jaką ma średnicę.
Jak ona się spisuje?

Właśnie się za takimi rozglądam

U mnie ilościowo jest różnie trzmieliny 3,na różance bukszpany 2 przy chodniku tujki 3 nie ma reguły ,ile pasuje tyle sadzę

Hakuro kiedyś miałam ,jakoś żel wspominam te śmieciuchy

Miłorząb cudowny ,tez mi sie strasznie poidoba ,ae u mnie nie do kupienia w przyzwoitej cenie .
Taki który wysokościa szczepienia juz by od biedy mógł byc to znalazłam za 280 zł ..tyle nie dam

Cieszę się że stipa kiełkuje .....ale musiała łaski nie zrobiła

Mirelko donice kupione na All ,mnie się one podobaja ,są lepsze niz te kupione w L..
Kolor ciemny grafitowy ,mam kupiona najwyższa i średnią .
Jakie one dokładnie wysokie nie wiem teraz ,ale na all sobie zobacz dużo ich jest
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:56, 01 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Dominiczko jak dla mnie to wersja nr 1, ale trochę inna:
szpaler tujek przed nimi śliwy wiśniowe, między śliwami trawa np.ML lub gracki, przed nimi szpaler hortensji, przed hortensjami berberysy i stipa. I na tym bym skończyła tzn.żółte berberysy, bukszpany i cisy już nie - za dużo tego wszystkiego.

I oczywiście zostaje to co masz posadzone w żwirze
dzęki Mirellko
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:42, 01 lut 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
WERSJA 1

to tak zaczynając od ogrodzenia:
szpaler tuji, przed nimi śliwy wiśniowe i w ich dole hortensje, przed nimi berberysy ze stipą, a przed nimi wsadzone niskie żółte kulki berberysów, zółte bukszpany i cisy, no i z przodu to co jest we żwirze

Dominiczko jak dla mnie to wersja nr 1, ale trochę inna:
szpaler tujek przed nimi śliwy wiśniowe, między śliwami trawa np.ML lub gracki, przed nimi szpaler hortensji, przed hortensjami berberysy i stipa. I na tym bym skończyła tzn.żółte berberysy, bukszpany i cisy już nie - za dużo tego wszystkiego.

I oczywiście zostaje to co masz posadzone w żwirze
W cieniu - zacieniona 18:28, 01 lut 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Stipa u Ciebie już wysiana, a ja jeszcze w rozsypce. Ale w ten tydzień muszę się sprężyć. Dość lenistwa na kanapie,

Miłego tygodnia!
Haniu...dość leniuchowania...wysiewy czas zacząć...
Ogródek Iwony 16:04, 01 lut 2016

Do góry
Iwonko, wysiana stipa już kiełkuje Bardzo się cieszę Szukam w ogrodniczych, żeby jeszcze dokupić, bo mam zamiar zastipować ogród, ale nie mogę dostać Podobno jest w OBI, ale jakoś ostatnio nie jest mi po drodze do OBI
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:40, 01 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

Możnaby może dać jeszcze świdosliwę gdzieś na wys rogu garażu

Stipa zamiast brizy?- na poczatku, póki będzie tam pełne słońce, potem, jak będzie cień od świdosliw już im będzie źle.

Kulki 3 szt, ale możesz jeszcze sypnąc je tak żeby np były na przejściu z nasadzeń wokół koła w to nsadzenie z szałwią. ale nie dawaj ich duzo.
Te tujki aurea Nana możesz tez tam zostawić jak np molinie dasz, ale ja bym je wtedy posadziła nierówno, tak żeby były takimi punktami w trawach.
Jak ułozysz tujki, to wtedy zdecyduj czy tych buksów jeszcze dodawać, bo mało miejsca zostanie na molinie. A jeszcze jak chcesz wpleść rozchodniki, to całkiem ciasno... nie, nie dodawaj juz buksów.
Molinie daj niskie
Zurawki już gdzieś indziej, nawet punktowo w koło, niech wyglądają trochę zza hakone.

Pamiętasz że wiosną molinii nie będzie? wmaju się obudzą. więc chyba warto będzie tez i tu zaminować cebulowymi. Może np krosuky lub irysy żyłkowane , a na później tulipany czy białe narcyzy...

Szukałam tej mojej rabaty po ostatecznych zmianach ... czyli z cisami w tle, grackami i tulipanowcem zamiast nigry Oto ona:

Nie wiem czy tu zmieści się jeszcze jedna świdośliwa?
Kurczę jeśli miałabym aurea nana "rozrzucić" to trzeci raz bym je przesadzała No ale jak trzeba ...
Tu po prawo nie myślałam o molinii ... Chciałam ją dać tam po lewo na tle smaragdów ... byłaby z tyłu za kulkami ... może nawet nie rzucałoby się wiosną tak bardzo w oczy, że tam czegoś brakuje JAk myślisz?
Żurawki między hakone ok
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:12, 01 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Tuja Aurea Nana:
(obecnie tej dużej już tutaj nie ma)
Hakone? a ja myślała, że to jakaś mniejsza powinna być Ale hakone ładna jest Tej zielonej jeszcze nie mam. A zamiast tej brizy mogłaby być stipa?
Na podstawie zdjęcia teraz można ocenić czy zmieści się tam jeszcze jedno drzewo
W sprawie żwirku myślałam podobnie jak Ty
Kulki poza kołem to wg mnie bardzo dobry pomysł ... ale max 3szt?
Pomysł z molinią poza kółkiem też mi się podoba ... najlepiej wg mnie pasowałyby na tle smaragdów Jak myślisz?
A tu po prawo poza kołem to byłoby przed tujkami aurea nana - mam tam na razie bordowe żurawki ... a może posadzić tam rozchodniki (widoczne na zdjęciu są do przesadzenia)

Możnaby może dać jeszcze świdosliwę gdzieś na wys rogu garażu

Stipa zamiast brizy?- na poczatku, póki będzie tam pełne słońce, potem, jak będzie cień od świdosliw już im będzie źle.

Kulki 3 szt, ale możesz jeszcze sypnąc je tak żeby np były na przejściu z nasadzeń wokół koła w to nsadzenie z szałwią. ale nie dawaj ich duzo.
Te tujki aurea Nana możesz tez tam zostawić jak np molinie dasz, ale ja bym je wtedy posadziła nierówno, tak żeby były takimi punktami w trawach.
Jak ułozysz tujki, to wtedy zdecyduj czy tych buksów jeszcze dodawać, bo mało miejsca zostanie na molinie. A jeszcze jak chcesz wpleść rozchodniki, to całkiem ciasno... nie, nie dodawaj juz buksów.
Molinie daj niskie
Zurawki już gdzieś indziej, nawet punktowo w koło, niech wyglądają trochę zza hakone.

Pamiętasz że wiosną molinii nie będzie? wmaju się obudzą. więc chyba warto będzie tez i tu zaminować cebulowymi. Może np krosuky lub irysy żyłkowane , a na później tulipany czy białe narcyzy...

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:58, 01 lut 2016

Do góry
Tuja Aurea Nana:
(obecnie tej dużej już tutaj nie ma)
Hakone? a ja myślała, że to jakaś mniejsza powinna być Ale hakone ładna jest Tej zielonej jeszcze nie mam. A zamiast tej brizy mogłaby być stipa?
Na podstawie zdjęcia teraz można ocenić czy zmieści się tam jeszcze jedno drzewo
W sprawie żwirku myślałam podobnie jak Ty
Kulki poza kołem to wg mnie bardzo dobry pomysł ... ale max 3szt?
Pomysł z molinią poza kółkiem też mi się podoba ... najlepiej wg mnie pasowałyby na tle smaragdów Jak myślisz?
A tu po prawo poza kołem to byłoby przed tujkami aurea nana - mam tam na razie bordowe żurawki ... a może posadzić tam rozchodniki (widoczne na zdjęciu są do przesadzenia)
W cieniu - zacieniona 07:53, 01 lut 2016

Do góry
Stipa u Ciebie już wysiana, a ja jeszcze w rozsypce. Ale w ten tydzień muszę się sprężyć. Dość lenistwa na kanapie,

Miłego tygodnia!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies