Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 20:20, 03 lut 2016

Warmia napisał(a)
Widziałaś takie połączenie kosmosów?

https://pl.pinterest.com/pin/424605071100281828/

Fajne
Kosmosy są uniwersalne do wszystkiego pasują. Ja myślę, że posadzę je z stipą
MirellaB 20:21, 03 lut 2016

Iwk4 napisał(a)

Kup lepiej dziecku lody. On będzie miał radochę, a ty pojemniczki

Iwonka on nie zna umiaru, a potem krtań zawalona
MirellaB 20:23, 03 lut 2016

AGDULA napisał(a)

Oświeć i mnie bo nie bardzo rozumiem jak to działa. Co ja tam moge robić oprócz ogladania zdjęć? Pewnie się tam kiedyś logowałam bo widzę wszsytkie zdjęcia i mogę się między nimi przemieszczać, ale nie bardzo rozumiem to o czym piszesz powyżej Możesz mnie wtajemniczyć? tał łopatologicznie abym zrozumiała.
Może doprecyzuje, chodzi mi o to abyś wytłumaczyła to co pisałaś, że ogladam gdzieś zdjecie np tu na ogordowisku i przypinam pinezkę ale jak to się robi?

Ja Ci nie pomogę
Ja tylko oglądam
MirellaB 20:25, 03 lut 2016

Makao_J napisał(a)
Haha, znam ten ból artystyczny. Córcia dostała świnkę skarbonkę do własnoręcznego zdobienia. Zaczęła ładnie od różowych kwiatków, zielonych listków. W efekcie końcowym jest cała czarna ale zabawę miała pół dnia.

Ha ha no to u mnie bardzo podobnie.
Jeszcze ktoś sobie pomyśli, że to smutne dziecko, albo ma problemy w rodzinie, że ciągle chce na czarno malować
Toszka 20:34, 03 lut 2016

MirellaB napisał(a)

Toszka ok Muszę się trochę obronić. Pisząc, że nie mam przygotowanej odpowiednio ziemi miałam na myśli przekopanie całego ogrodu z kompostem, obornikiem, piaskiem, ziemią ogrodową.
Tam gdzie mam szpaler lawendy to mam ziemię odpowiednio przygotowaną tak jak pisałaś u Joli "Lawendowy zawrót głowy" tzn. rozluźniona z piaskiem plus dolomit. Cała część rabaty z mini wrzosowiskiem ma odpowiednio przygotowane podłoże tak samo rododendrony.
Ujmę to tak tam gdzie były zakładane rabaty jak już byłam na O to całe podłoże jest zrobione od a do z.
Natomiast wszystkie sadzone rośliny wcześniej zawsze do dołka miały wsypywaną odpowiednią ziemię dla nich np. do róż, do hortensji, do iglaków, do rododendronów i azalii, czy ziemię ogrodową uniwersalną. Carexy miały właśnie wsypaną uniwersalną.
Myślę, że tak do doopy to u mnie nie jest. Rośliny rosną bardzo dobrze i są zdrowe.
Te Carexy ID nie są u mnie udane, natomiast Carexy Evergold rosną wspaniale Oba rodzaje miały tak samo zaprawione dołki.

ech, bardzo nie chcialam abys odebrala to jako atak, a raczej jako rozwiazanie zagadki.
Evergoldy rosna bo nie maja rozlogow i maja inny sytstem korzeniowy. ID maja delikatniejsze korzenie, od stagnujacej wody moga wygniwac. U mnie maja czasami totalnie sucho w lekiej, niemal piaszczystej ziemi, a szaleja.
Mam tez w ziemi ciezkiej, rozluznionej kora i tez swietnie daja sobie rade
Makao_J 20:46, 03 lut 2016

MirellaB napisał(a)

Ha ha no to u mnie bardzo podobnie.
Jeszcze ktoś sobie pomyśli, że to smutne dziecko, albo ma problemy w rodzinie, że ciągle chce na czarno malować

Hahaha
Dokładnie to samo myślałam. Nawet zaplanowałam sobie że kiedyś ją wezmę i na biało sprejem pomaluję. Bo teraz to ją schowałam bo wygląda strasznie.
MirellaB 20:53, 03 lut 2016

Toszka napisał(a)

ech, bardzo nie chcialam abys odebrala to jako atak, a raczej jako rozwiazanie zagadki.
Evergoldy rosna bo nie maja rozlogow i maja inny sytstem korzeniowy. ID maja delikatniejsze korzenie, od stagnujacej wody moga wygniwac. U mnie maja czasami totalnie sucho w lekiej, niemal piaszczystej ziemi, a szaleja.
Mam tez w ziemi ciezkiej, rozluznionej kora i tez swietnie daja sobie rade

Zobaczę co z nich będzie. Jak będzie źle to podejmę próbę wysadzenia ich, dodam piasku i posadzę nieco wyżej
MirellaB 20:55, 03 lut 2016

Makao_J napisał(a)

Hahaha
Dokładnie to samo myślałam. Nawet zaplanowałam sobie że kiedyś ją wezmę i na biało sprejem pomaluję. Bo teraz to ją schowałam bo wygląda strasznie.

Anka jestem ciekawa na jaki kolor jutro będzie malował, bo ma jeszcze trzy jaja
Ale myślę, że niespodzianki nie będzie, będzie czarny lub brązowy
Te nasze dzieci kochane
Makao_J 21:02, 03 lut 2016

Hihi, no kochane.
MirellaB 21:04, 03 lut 2016

Wstawiam kilka fotek i uciekam spać. Może wiatru dzisiaj nie będzie to się trochę wyśpię

Stipa kiełkuje

Wczoraj kupione roślinki posadziłam do doniczek