Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pewnej ogrodniczki

Ogród pewnej ogrodniczki

Dorotka 18:55, 02 lut 2016

Dzisiaj po raz pierwszy przeczytałam u Was o jeżówkach. Doszłąm do wnisoku że warto je mieć w ogrodzie, spodobały mi się bardzo. Niestety nic o nich nie wiem a zwłąszcza nie wiem w jakich zestawieniach wyglądają najładniej, do czego je sadzić???
Madzenka 19:03, 02 lut 2016

Mam nadzieje ze odpowiedziałam na wszystkie pytania u mnie
Gdyby mi cos umknęło trab

Jezówki kupuj koniecznie, przepieknie wygladaja w trawach (stipa i rozplenice little boy lub bunny, seslerii jesiennej )
Dorotka 19:05, 02 lut 2016

Kopiuję sobie odpowiedź od Marzenki na pytanie o donice, aby mi nie umknęło u niej:

"Niezaleznie od tego o ktore pytasz odpowiedz skomplikowana bo ja jak cos zobacze co mi sie spodoba to kupuje.....ale przez kilka lat przetestowałam, ze do moich szarosci najbardziej pasuja biele i bladoróżowy w kwiatach trawki oraz bukszpany.
Dlatego teraz w zimowym wystroju w grafitowych Polnixach sa carex frosted cursls (zbrązowiały od mrozu) naprzemiennie z ciemiernikami Niger, w małych grafitowych jakas nieokreślona trawa. Pewnie za chwile jej miejsce zastąpią bratki, stokrotki, prymulki
W jasno szarych na pewno będa bukszpany jako ozdoba całoroczna bo laur mi zmarzł i watpię abym takiego samego stozka dorwała. W okolicy Wielkanocy zwykle do donic wędrują tez hortensje ogrodowe w kolorze białym lub bladoróżowym a potem sadze je do ogrodu.

A latem pewno będa białe pelargonie angielskie i inne sezonowe kwiaty
Ale ja nie z tych co planuja miesiącami, ja jestem człowiek spontaniczny. Wychodze z załozenia ze jesli coś mi sie impulsowo podoba to trzeba brac. Tak samo mam z ubraniami. Jesli co mnie nie zachwyca nigdy nie kupie. .
A biel, zielń i szary to kolory Danusi Szefowej. Podpatruję co Szefowa wymyśli i kopiję. Jeszcze na tym złe nie wyszłam"

Dziękuję Marzence baaardzo!!!
Dorotka 19:07, 02 lut 2016

Madzenka napisał(a)

Jezówki kupuj koniecznie, przepieknie wygladaja w trawach (stipa i rozplenice little boy lub bunny, seslerii jesiennej )

Niestety mam caraz więcej pytań, dzisiaj wyszłam do ogrodu i gdziekjolwiek bym nie spojrzała tam roslinki które posadziłam i z którtmi nie wiem co robić dalej. Które ścinać, nawozić, pryskać... tysiąc pytań przed wiosną
Dorotka 19:26, 02 lut 2016

Madzenka napisał(a)

Marzenka czy to jest rozplenica o której piszesz??? Mam takich 5 sztuk i nie wiem co to.

Jana 19:33, 02 lut 2016

Ja wsadzę też z pewnością pelargonie, inne w zależności co wypatrzę jeżówki będę wysiewać w tym roku, bo te z zeszłego roku chyba padły nie mam z nimi jeszcze doświadczenia
Dorotka 19:36, 02 lut 2016

Jana napisał(a)
Ja wsadzę też z pewnością pelargonie, inne w zależności co wypatrzę jeżówki będę wysiewać w tym roku, bo te z zeszłego roku chyba padły nie mam z nimi jeszcze doświadczenia

Ja z niczym nie mam doświadczenia niestety, ale go nabywam.
Jakos za pelargoniami nie przepadam, nie mogę się do nich przekonać. Musiałabym zobaczyc jak wygladaja w zestawieniu z innymi roślinami, może wtedy się do nich przekonam.
nawigatorka 19:55, 02 lut 2016

Dorotka napisał(a)

Marzenka czy to jest rozplenica o której piszesz??? Mam takich 5 sztuk i nie wiem co to.

To rozplenica.jaka odmiana? Trudno osadzic jesli jeszcze nie ma docelowego rozmiaru.moze popularna hameln? Trawy w zasadzie tniemu na poczatku wiosny.ale rozpleice nie bardzo lubia ewentualne mrozy zatem mysle ze mozesz ze scieciem ich poczekac do poczatkow kwietnia.
Dorotka 19:58, 02 lut 2016

nawigatorka napisał(a)

To rozplenica.jaka odmiana? Trudno osadzic jesli jeszcze nie ma docelowego rozmiaru.moze popularna hameln? Trawy w zasadzie tniemu na poczatku wiosny.ale rozpleice nie bardzo lubia ewentualne mrozy zatem mysle ze mozesz ze scieciem ich poczekac do poczatkow kwietnia.

Więc ona taki olbrzym będzie?? To nie wiem czy nie zasłoni tych bukszpanów którego tam widać obok niej.
MirellaB 20:27, 02 lut 2016

Również wiele roślin nie znałam, poznałam dopiero na O