Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:28, 31 sty 2014

Do góry
Trochę wiosny

A taki orzech kokosowy, skiełkowany, przytargałam z Koh Chang.

ciekawe czy nie zmarnieje...
Ogród w cieniu brzozy 10:25, 31 sty 2014

Do góry
laurowisnia napisał(a)
I jeszcze trochę.

Śliczna rabata, jak i cały ogród Agatko fajnie, że znowu jesteś
Ogrodowe skarby 10:24, 31 sty 2014

Do góry

Rudy

Kleo

Sara
w Oborze też mogą być ogrody 10:19, 31 sty 2014

Do góry
Dzień Dobry

Nie pamiętałam, co masz posadzone na pergoli, ale cos mi switało, że glicynię, więc ją posadziłam.
Reszta to
świerki serbskie
tuje, które masz
rododendrony
trawy-miskanty z hortensjami
obwódki z jasnych żurawek i bukszpanu - ale mogą być z czego zapragniesz
pomiędzy trawy i hortensje posadziłam perowskie - bo bardzo lubię

To nie jest żaden projekt - to jedynie dowód na to, ze jak ogród zarośnie - będzie piękny

WIOSNA

LATO

I NA KONIEC WJAZD W FIOLETACH
Tym razem pod hortensjami lawenda
przy murze z bluszczem - z tyłu wysokie trawy i kocimiętka, a między nimi jasne żywotniki aurea nana

Ogródek na betonie 10:12, 31 sty 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
No to już wszystko wiem. 3 bukszpany już masz. Kupił bym na wiosnę małe bukszpaniki ( są po 5 zł) i posadził tak co 70 cm na środku rabatki i z nich za 2-3 lata będziesz miała kulki ( u siebie tak zrobiłem).
Pomiędzy nimi może żurawki (część czerwonych a część żółtych). Kup po 2 żurawki a w jesieni rozsadzisz. Ale to tylko propozycja. Zobacz u mnie mają 2 lata a były kupione po piątaku. 2 razy w roku przycinam i robię kulki.

Zbyszku, ja z takimi kuleczkami kombinuję też w innym miejscu - przy wejściu głównym do domu (zdjęcie smutne... ale w niedalekiej przyszłości szarość zostanie zastąpiona kosteczką w kolorze "barwy jesieni")
A bukszpaniki są mojej produkcji - kiedyś, jak jezcze z wózeczkiem na spacery jeździłam, wracałam zawsze z jakąś gałązką i od razu utykałam ją w ziemię. Powstał taki mały ale gęsty szpalerek, tylko że niektóre sadzonki były trochę inne, rosły rzadsze ale wyższe - je właśnie wyszarpałam stąd i posadziłam pod garażem, a te niższe posadziłam w takich kępkach i będę chciała zrobić z nich rząd małych kuleczek:

I tu właśnie, tak jak piszesz podsadzę je chyba jakąś żółtawą żurawką - taką jedną kupiłam we wrześniu na targu.

Druga opcja to taka trawka, ale była bardzo droga. Chciałam ją podzielić, ale mocno się trzymała i bałam się zniszczyć. Wsadziłam tylko tymczasowo, jest do wykorzystania...

Ogrodowe skarby 10:11, 31 sty 2014

Do góry
i jeszcze troszeczkę zimy i strumyka

I moje rude zwierzaczki Sara i Rudy

Ogrodowe skarby 10:08, 31 sty 2014

Do góry
zima w pełni CD.

a tak mój koteczek czyha na jedzonko niestety musiałam obwiązać drutem karmnik dookoła i duże ptaszki nie mają dostępu do ziarenek
Chatka Baby Jagi 10:02, 31 sty 2014

Do góry
Beata: Witam cię u mnie...nigdzie się nie wybieram i zapraszam zapraszam, kiedy tylko masz ochotę...

Alinak : Miło, że i na blogu zawitałaś... I muszę przyznać że mój M. nawet mnie wciąż tym zaskakuje.... mimo tylu lat ile już spędziliśmy razem....

A dziś chciałam wam troszkę ogrodu z tamtego czasu pokazać, a nie ciągłe remonty...

( 27.11.2010 )

Świerki i modrzewie za domkiem, a na drugim zdjęciu świerczek przed naszym zagajniczkiem

Chryzantemka

Perukowiec

Wierzba

Berberys

Widok z górki ogniskowej w stronę skarpki z jabłonką i w str. centrum, dalej "zagajnik"

Miskant 'zebrinus'

Jerzyna

Azalia

Miało być inaczej 09:59, 31 sty 2014

Do góry

Ogrodowe skarby 09:58, 31 sty 2014

Do góry
Zima w pełni

Miało być inaczej 09:54, 31 sty 2014

Do góry

Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 09:52, 31 sty 2014

Do góry
Marta7 napisał(a)

kocham taki busz.. coś cudownego, dla każdego kto wychował się na wsi taki widok to powrót do dzieciństwa. Trawka idealna na kocyk i piknik
Piękne miejsce
Miało być inaczej 09:51, 31 sty 2014

Do góry
Znalazłam parę pstrokatków, ale u mnie raczej ich malutko

Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 09:46, 31 sty 2014

Do góry
Marta7 napisał(a)
Listopad

Na przykład to.
Ziarnistość tego zdjęcia nadała widoczkowi tajemniczości, ta pergola pięknie wygląda i te "resztki pnącza" ach..no i piękny żółty pierwszy plan, trochę psują obraz te budynki w tle ale i tak świetne. Stodoła czy co to jest wymiata
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 09:42, 31 sty 2014

Do góry
an_tre napisał(a)
Gabrysiu ten ogród dopiero tworzę, więcej fotek będzie w sezonie najpierw uprawiałam ogródek przydomowy, ten wśród drzew i stopniowo zaczęłam wychodzić po za jego obręb, osobno mam różankę i i kącik hortensjowy, a wiosną ubiegłego roku zaczęłam tworzyć rabatę bylinową, zanim byliny się rozrosną to jednoroczne królują
a ten kącik tworzyłam od kilku lat

Aniu, uroczy zakątek
Piaskownia na zakręcie 09:41, 31 sty 2014

Do góry
Ewuś jakie cudne iryski

i jakie dorodne kępy

Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 09:34, 31 sty 2014

Do góry
Karabela napisał(a)

MIłorzęby nie muszą być w kubraczkach, one zimują u nas, brudna włóknina wygląda brzydko. Lepiej będzie oglądać plątaninę gałązek niż szmatkę Miłorzęby w tym układzie 3 szt powinny byż wszystkie równe i prosto stać, albo najniższy w środku. Na dalszych zdjęciach zobaczyłam, że są równe

Jeśli chcesz mieć pokoik zrób "ściany", bo z widokiem na brzydotę u sąsiada ciężko wypoczywać we własnych "wnętrzach".

A więc zrób "ściany" - ekrany z cisów (1) na siatce za miłorzębami albo bluszcz albo płot panelowy, malowany na neutralny kolorek, albo w wersji exclusive - lustro, tylko z ramą i jej mocowaniem możecie sobie nie poradzić.

Na lewo (5) też albo bluszcz bo na strzyzony ekran z choiny kanadyjskiej na pewno nie starczy miejsca, a najlepiej będzie jak oba ekrany będą z cisa a w środku bluszcz.

Na lewo - hortensje bukietowe (Hydrangea paniculata).

Cały czas mnie zastanawia od czego są te drzwi, czy to garaż? więc jak chcesz tu zrobić placyk ze stolikiem kawowym?
Miniaturowe oczko wodne (misy, beczki, donice, balie) 09:11, 31 sty 2014

Do góry
Jako roślinę główną polecam irysa wodnego o żółtych paskowanych liściach, a do tego rośliny wodne lub bagienne o innych kształtach liści.

Miniaturowe oczko wodne (misy, beczki, donice, balie) 09:07, 31 sty 2014

Do góry

Na dno sypiesz kruszywo (1), na to ziemię gliniastą (2) albo dowolną, aby nie torf.

Sadzisz rośliny, potem warstwa piasku (3) i delikatnie na gazetę lejesz wodę (4) wystarczy 5-10 cm., rośliny się ukorzenią, przerosną podłoże i będą filtrowały wodę, Woda będzie czysta. Można ominąć warstwę kruszywa na dole, i dać samą ziemię, a na to piasek.

Na taką balię 5-7 roślin, mało ekspansywnych, bo jak byś posadziła mięte, to dla niej jednej potrzeba całej balii

Miniaturowe oczko wodne (misy, beczki, donice, balie) 09:00, 31 sty 2014

Do góry
To ta balia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies