Nie pamiętałam, co masz posadzone na pergoli, ale cos mi switało, że glicynię, więc ją posadziłam.
Reszta to
świerki serbskie
tuje, które masz
rododendrony
trawy-miskanty z hortensjami
obwódki z jasnych żurawek i bukszpanu - ale mogą być z czego zapragniesz
pomiędzy trawy i hortensje posadziłam perowskie - bo bardzo lubię
To nie jest żaden projekt - to jedynie dowód na to, ze jak ogród zarośnie - będzie piękny
WIOSNA
LATO
I NA KONIEC WJAZD W FIOLETACH
Tym razem pod hortensjami lawenda
przy murze z bluszczem - z tyłu wysokie trawy i kocimiętka, a między nimi jasne żywotniki aurea nana
Zbyszku, ja z takimi kuleczkami kombinuję też w innym miejscu - przy wejściu głównym do domu (zdjęcie smutne... ale w niedalekiej przyszłości szarość zostanie zastąpiona kosteczką w kolorze "barwy jesieni")
A bukszpaniki są mojej produkcji - kiedyś, jak jezcze z wózeczkiem na spacery jeździłam, wracałam zawsze z jakąś gałązką i od razu utykałam ją w ziemię. Powstał taki mały ale gęsty szpalerek, tylko że niektóre sadzonki były trochę inne, rosły rzadsze ale wyższe - je właśnie wyszarpałam stąd i posadziłam pod garażem, a te niższe posadziłam w takich kępkach i będę chciała zrobić z nich rząd małych kuleczek:
I tu właśnie, tak jak piszesz podsadzę je chyba jakąś żółtawą żurawką - taką jedną kupiłam we wrześniu na targu.
Druga opcja to taka trawka, ale była bardzo droga. Chciałam ją podzielić, ale mocno się trzymała i bałam się zniszczyć. Wsadziłam tylko tymczasowo, jest do wykorzystania...
kocham taki busz.. coś cudownego, dla każdego kto wychował się na wsi taki widok to powrót do dzieciństwa. Trawka idealna na kocyk i piknik
Piękne miejsce
Na przykład to.
Ziarnistość tego zdjęcia nadała widoczkowi tajemniczości, ta pergola pięknie wygląda i te "resztki pnącza" ach..no i piękny żółty pierwszy plan, trochę psują obraz te budynki w tle ale i tak świetne. Stodoła czy co to jest wymiata
MIłorzęby nie muszą być w kubraczkach, one zimują u nas, brudna włóknina wygląda brzydko. Lepiej będzie oglądać plątaninę gałązek niż szmatkę Miłorzęby w tym układzie 3 szt powinny byż wszystkie równe i prosto stać, albo najniższy w środku. Na dalszych zdjęciach zobaczyłam, że są równe
Jeśli chcesz mieć pokoik zrób "ściany", bo z widokiem na brzydotę u sąsiada ciężko wypoczywać we własnych "wnętrzach".
A więc zrób "ściany" - ekrany z cisów (1) na siatce za miłorzębami albo bluszcz albo płot panelowy, malowany na neutralny kolorek, albo w wersji exclusive - lustro, tylko z ramą i jej mocowaniem możecie sobie nie poradzić.
Na lewo (5) też albo bluszcz bo na strzyzony ekran z choiny kanadyjskiej na pewno nie starczy miejsca, a najlepiej będzie jak oba ekrany będą z cisa a w środku bluszcz.
Na lewo - hortensje bukietowe (Hydrangea paniculata).
Cały czas mnie zastanawia od czego są te drzwi, czy to garaż? więc jak chcesz tu zrobić placyk ze stolikiem kawowym?
Na dno sypiesz kruszywo (1), na to ziemię gliniastą (2) albo dowolną, aby nie torf.
Sadzisz rośliny, potem warstwa piasku (3) i delikatnie na gazetę lejesz wodę (4) wystarczy 5-10 cm., rośliny się ukorzenią, przerosną podłoże i będą filtrowały wodę, Woda będzie czysta. Można ominąć warstwę kruszywa na dole, i dać samą ziemię, a na to piasek.
Na taką balię 5-7 roślin, mało ekspansywnych, bo jak byś posadziła mięte, to dla niej jednej potrzeba całej balii