Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

nina 09:02, 15 kwi 2014

Bogdzia napisał(a)

Może byc przemarznięty ale moze też byc tak że jakieś owady złożyły w nim swoje jaja i pąk juz sie nie rozwija. Jest tez choroba grzybowa nazywa sie zasychanie pąków, powodują ją własnie owady skłające między łuskami pąków swoje jaja i przenoszące grzyba, takie pąki trzeba obrywac i spalic .

ohh Bogdziu jak dobrze,że Cię zapytałam.Obrywam i palę.Dziękuję

Bogdziu czy mogę wstawić tutaj fotki listków mojego rh?coś mu jest, ale nic mi nie pasuję(jeśli chodzi o wygląd liścia i choroby) coś mi się wydaję,że albo zasolenie albo grzyb, ale to moje gdybanie tylko.Chciałabym,żebyś spojrzała swoim doświadczonym okiem.
Bogdzia 09:18, 15 kwi 2014

nina napisał(a)

ohh Bogdziu jak dobrze,że Cię zapytałam.Obrywam i palę.Dziękuję

Bogdziu czy mogę wstawić tutaj fotki listków mojego rh?coś mu jest, ale nic mi nie pasuję(jeśli chodzi o wygląd liścia i choroby) coś mi się wydaję,że albo zasolenie albo grzyb, ale to moje gdybanie tylko.Chciałabym,żebyś spojrzała swoim doświadczonym okiem.

Możesz wstawic ale najpierw sprawdz czy nie sa to liście na dole gałęzi bo jeśli są to one sie starzeja i najpierw dostaja różne plamy , zmieniają kolor a potem po prostu opadaja i to jest normalne.
nina 09:21, 15 kwi 2014

nie Bogdziu,one są rozmieszczone po całości rh.To mój pierwszy różanecznik i strasznie go kocham,więc martwi mnie to bardzo.

Bogdzia 09:22, 15 kwi 2014

Luiza napisał(a)
Witaj Bożenko. Rzeczywiście były u mnie dziewczyny. Wczoraj Margarere, a dzisiaj Nikitka. Zainspirowana modą ogrodowiskową w tamtym roku kupiłam trawki, takie turzyce chyba ewergold. Rozrosło się to strasznie. Całą zimę wyglądało jako tako(było zielone),ale teraz koszmar. Dlatego powiedziałam, że muszą przyjechać i zobaczyć, czy chcą. Dziwne, bo chciały. Pozdrawiam i czekam na spotkanie.

Mam Evergold i wcale mi się nie rozrastają , ach ta moja licha ziemia. One są bardzo ładne wiec sie nie dziwię ze dziewczyny chciały a po zimie wszystko gorzej wyglada więc może trzeba było poczekac troszke. Mam nadzieje ze sobie troche ich zostawiłaś. A spotkania z dziewczynami w Twoim zaczarowanym domku i ogrodzie są niezapomniane.Zrobi się cieplej to sie chyba na jakieś umówimy a jeśli sie nie uda to w maju u mnie.Pozdrówka śle.
Bogdzia 09:27, 15 kwi 2014

nina napisał(a)
nie Bogdziu,one są rozmieszczone po całości rh.To mój pierwszy różanecznik i strasznie go kocham,więc martwi mnie to bardzo.

Widzę pod rh jakąś ściółke z czego ? z kory?Rh jesli sa za głęboko posadzone to choruja , z tego samego powodu nie powinny miec żadnej ściólki na korzeniach.Jak przestanie padac deszcz to opryskaj topsinem ale nie spodziewaj sie zmiany w wyglądzie bo te liście już sie nie zmienia jedynie nowe nie bedą atakowane i koniecznie wyrzuc ściólkę bo na 100% bedą chorowac.
Bogdzia 09:29, 15 kwi 2014

Mala_Mi napisał(a)
Bogdzia..... nie dajmy sie zmartwieniom.... musi być dobrze..

Też chcę w to wierzyc ale czasem jest dośc trudno i jest sie bezradnym.Miłego dnia , u mnie pada deszcz.
Bogdzia 09:33, 15 kwi 2014

Krys napisał(a)
Bożenko trzeba byc dobrej myśli,będzie dobrze.

Krysiu dzieki . Coraz wiecej jest sytuacji gdzie nic od nas nie zalezy i nic nie mozna zrobic by coś zmienic. Nie znoszę takiej bezradnosci i trudno się z nią pogodzic. Te problemy to osób mi bliskich , nie tylko z rodziny , chciałoby sie pomóc ale właściwie nie ma jak więc pozostaje mi tylko martwienie się, Miłego dnia Krysiu. Miałam dzis jechac po orlice dla Ciebie i Smirnowa ale tak pada ze poczekam bo wybieranie w mokrych krzakach to do kitu robota.
Bogdzia 09:35, 15 kwi 2014

alinak napisał(a)
Bożenko u ciebie to muszę zawsze dokładnie nadrabiać , bo perełki informacyjne tu zawsze znajduję.
do strat przez nornice już się przyzwyczaiłam . pamiętam jeden rok jak wykopywałam na jesień canny to co druga była zjedzona ....dobrze że mam ich z 100 więc połowa jeszcze przeżyła .
a ciekawostka jest taka że tak stało się tylko raz za 7 lat . a nornice są cały czas u mnie przecież ...
tulipany niestety sadzę w koszykach ... nie mam szans żeby inaczej przetrwały ..

.pozdrawiam Bożenko .

Podobno one mają takie lata kiedy jest ich dużo czasem nawet plaga , chyba zaczne sadzic tulipany w doniczki bo koszyczki niezbyt mi odpowiadaja.
nina 09:37, 15 kwi 2014

Bogdzia napisał(a)

Widzę pod rh jakąś ściółke z czego ? z kory?Rh jesli sa za głęboko posadzone to choruja , z tego samego powodu nie powinny miec żadnej ściólki na korzeniach.Jak przestanie padac deszcz to opryskaj topsinem ale nie spodziewaj sie zmiany w wyglądzie bo te liście już sie nie zmienia jedynie nowe nie bedą atakowane i koniecznie wyrzuc ściólkę bo na 100% bedą chorowac.

tak kora :/ ale tylko przy brzegu,nie pod samą koroną,ale ściągne całość.Za głęboko posadzony na pewno nie jest.
Czyli to nie są plamy od zasolenia?

Dziękuję
Bogdzia 09:37, 15 kwi 2014

Ewa napisał(a)
Pozdrawiam z owianego mgłą Śląska Górnego Bogdziu i ślę troche pozytywnej energii

Znów zmiana avatarka? Zawsze ładny, co mnie nie dziwi bo Ty jestes zdecydowanie estetką. Miłego dnia , u mnie szaro i mokro bo pada ale moje rh to lubia wiec i ja muszę.