Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 00:29, 09 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Tu dziś też była walka..

Trawniczka przybędzie? To się eM ucieszy!
Podejrzewam jednak, że TY teren zaanektujesz
Czy coś się da zrobić z tym ogrodem? Proszę pomóżcie :) 00:27, 09 kwi 2014

Do góry
7 takich małych kawłków czy ktoś się zlituje i doradzi.

Ogrodnik Mimo Woli cd 00:22, 09 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Nie powala na kolana widok niezapominajek i Angelik... zresztą to na Angeliki nie wygląda...

Daj im zakwitnąć,nie bądź zołza
Słoneczny ogród słonecznej safikey 00:20, 09 kwi 2014

Do góry
Dzieki Monteverde za cenne rady...
Kompostownik mam, a jakże

moje malutkie wrzosowisko wygląda teraz tak - na pewno dosadzę roślin i założe siatkę przeciwko kretom, bo nawiedzają mnie często...

pewnie masz masę pomysłów, jak zmienić wrzosowisko.... o właśnie wpadła mi do gowy myśl, aby turzyce przenieść na inną rabatę, z któej wczoraj wykopałam tataraki, bo marniały na słóńcu, a turzyca tu będzie pasować:

w miesce turzyc dosadziłabym wrzosy

hmmm????
Ogród dla moich synków 00:19, 09 kwi 2014

Do góry
Tutaj, na tym gruzowisku, tyłem do siatki, stanie podarowana altanka. Troszkę się wyrówna, nasypie może żwiru. Miejsce jast w sam raz, a i tak nie miałam pomysłu co z tym zrobić. Koparka próbowała ruszyć to miejsce, ale szybko okazało się, że to bez sensu, bo pod spodem coś jeszcze jest. Z małego tarasiku będzie widok na plac zabaw (w dole) i dalej na łąkę. Ta skarpa w dół ma z metr wysokości. Mam podkłady, to zrobię jakieś schodki.

Tutaj w okolicach ogniska planujemy zrobić plac zabaw.

Widok na dom z dołu. Tu już będzie siatka oddzielająca część rekreacyjna od łąki

Widok ze schodów domu. Po lewej za leszczyną widać gruzowisko, gdzie stanie altanka na lato.

Patrzę na te zdjęcia i tak sobie myślę, że strasznie tam jest zarośnięte. Ale z drugiej strony muszę mieć cień. No nic, będziemy najwyżej jeszcze karczować
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 00:18, 09 kwi 2014

Do góry
Dzisiaj znalazłam pierwsze hostowe listki, to niesamowicie wcześnie w tym roku
Rainbow"s End

tuż obok moja ulubiona żurawka Hercules
lubię wzorki na liściach
Grembosiowo 00:00, 09 kwi 2014

Do góry
grembosia napisał(a)
Ostatnimi pracami porządnie nadwyrężyłam sobie kręgosłup, mam zakaz prac ogrodowych na 2 tygodnie, jak ja to wytrzymam.

Na pocieszenie wstąpiłam do kwiaciarni i kupiłam sobie małe szafirki na stół. Szklane naczynie muszę czymś wypełnić, ale niebawem ściągnę ze strychu kartony z napisem "Wielkanoc" i na pewno coś znajdę.

I druga pocieszycielka do łazienki, roślina zwie się klasula

Są piękne. Co do kręgosłupa to współczuję. Ja mam trafiony w dwóch miejscach z bólem ale się ruszam po ogrodzie bo ciężko usiedzieć w domu gdy za oknem wiosennie. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Wilcza Góra 00:00, 09 kwi 2014

Do góry
Wiedziałam, że jak do Ciebie zajrzę, to będzie na co patrzeć

WilczaGora napisał(a)

Ależ on oblepiony pyłkiem!
Jak kwitną rh, to u mnie ich sporo
Czy coś się da zrobić z tym ogrodem? Proszę pomóżcie :) 23:59, 08 kwi 2014

Do góry
która wersja lepsza jak je wyrównać?
na równo

czy tak?

Słoneczny ogród słonecznej safikey 23:44, 08 kwi 2014

Do góry
safikey napisał(a)
przyszedł czas na rozbudowę mojego wrzosowiska (wrzosowiskunia, bo jednak małe)
Będę tu prosiła o pomoc wszystkie mądre głowy...

najpierw zdjęłam czarną matę, dosadziłam kilka wrzośców, obłożyłam tymczasowo kamieniami i wysypałam korą, aby sprawdzić czy tak będzie mi się podobać

i efekt dla mnie super, bo wcześniej było po prostu nudno i nieciekawie myślałam, że będzie mi wywiewać korę, ale nic z tego, na razie trzyma się dzielnie swojego miejsca

tu zdjęcie już z widokiem na poprawioną rabatę żwirową

a tu widać rabaty, które jeszcze czekają na poprawę - zdjęcie włokniny, ewentualnie dosadzenie roslin, założenie obrzeży i wysypanie korą

ale ponieważ mam sporą działkę chciałabym powiększyć tę rabatę i dołożyć roślin, oto co kupiłam i jaki mam plan posadzenia tego:
wrzoście, wrzosy, bażyna czarna

miskanty hinjo (karłowaty zebrinus)

turzyce ice dance

wrzoście i bażynę chciałabym dosadzić pośrodku pośród tych, które już są, miskanty z jednej strony na obwodzie a turzyce ze strony drugiej, i potem obrzeże z kostki, cos takiego:

tylko, że na tym obwodzie jakoś tak pusto i dlatego proszę o pomoc, czy dosadzić więcej miskantów lub turzyc czy dać jakieś inne rośliny na obwodzie, aby cały był obsadzony, sama już nie wiem
????????????????????

jak macie jakieś pomysły do już z góry dzięki za pomoc , w piatek będę je sadziła, więc mam jeszcze chwilę czasu
mam nadzieję, że rabata wyjdzie mi fajna

Wpadlam z rewizyta poczytałam do rabatki z wrzosami w chwili wolnej poczytam dalej dużo juz pracy masz zrobione, dobrze, że pozbyłaś się mat spod roślin powinnaś zalożyć watek w projektowaniu ogrodów, tam więcej osób Ci doradzi, pomoże a czy Ty masz w ogóle kompostowniki? pozdrawiam i do następnego aha nie podoba mi się połączenie tych wrzosów z zebrinusami i turzycą, turzyca rozrasta się korzeniami i tworzy male rozetki a wrzośce powinnaś posadzić większymi plamami robisz podstawowy błąd jak my wszyscy na początku kupując po jednej roślinie odmianowo
Czy coś się da zrobić z tym ogrodem? Proszę pomóżcie :) 23:43, 08 kwi 2014

Do góry
I obecny rok.

Brak mi pomysłu, co mogła bym posadzić między tujami. Rosną między nimi kaliny, które będę próbowała wyprowadzić na małe drzewka i nie wiem, co mogłabym pod tymi kalinami posadzić?

Tuje w tym roku będę podcinała od spodu, bo wychodzą już na ścieżkę i z objętości, bo za szerokie są a co między nimi pod te kaliny to nie mam pomysłu. A jak z czubkami ściąć na równo u każdej czy taki stożek zostawić?

Pod kalinami myślałam o:
rozchodnikach
szałwia omszona
może kocimiętka?
albo nachyłki?

ale nie wiem na przemiennie, razem?
Proszę niech ktoś coś doradzi.

Ogród cichy i przytulny 23:29, 08 kwi 2014

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Asiu, czytam o wiązie. Czy to był holenderski Wredei? One chyba takie podatne na chorobę wiązów. Pytam, bo wsadziłam tego wiąza w ub.roku. Czy jest jakiś sposób żeby zapobiec tej chorobie? Bo jak juz zaatakuje to raczej nie ma ratunku?

Mniej nadzieję, że Twój będzie zdrowy i nic go nie zaatakuje.
Tak to był wiąz Wredei.
Był piękny i był od mojej mamy - stanowił pamiątkę po mamie. Mój został zaatakowany przez grzyba. Pod wpływem toksyn wytwarzanych przez niego naczynia zapełniają się wcistkami i brunatnymi substancjami gumowymi, które powodują przerwanie dopływu soków do liści i ich więdniecie. Czasami takie obumieranie jest procesem długotrwałym - może trwać kilka lat a czasami natychmiastowe. U mnie było prawie z dnia na dzień , w tydzień jego nie było. Duży , dorodny, królował nad działką, był na zwieńczeniu ścieżki
Teraz tam rośnie miłorząb. Jest to prezent od syna dla mojego męża tylko to drzewko ma 30cm - kiedy urośnie - nie wiadomo, czy osiągnie takie rozmiary jak wiąz - nie wiadomo? Trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać, czekać, czekać.
Co do choroby tego wiązu to w ubiegłym roku sporo czytałam i praktycznie zebrała się grupa naukowców z różnych stron świata i wspólnie pracują nad zwalczeniem tej choroby i na razie bez powodzenia. Czytałam również, że podobna choroba atakuje drzewa kakaowca - może nas to nie dotyczy ale smutne.
Mój wiąz 2009r., jeszcze był zdrowy i rósł do 2013r. - na zdjęciu na samym końcu pośrodku - żółta plama - sięgał wyżej niż okap sąsiada stodoły

Pozdrawiam
I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 23:25, 08 kwi 2014

Do góry

Kwiatowy ogródek Monteverde 23:22, 08 kwi 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Oczywiście sasanka się otworzyła, jej siostry nadal zamknięte

tylko ta żółta pokazuje kolor, reszta w uśpieniu

Sasanka śliczna, nasiona zbierz, to będę miała do kompletu

Korona w podobnej fazie jak u mnie, tylko kolorek inny
Moje kolejne pąki pokazały, ale jakie będą nie mam pojęcia. Może też żółte?
Wilcza Góra 23:21, 08 kwi 2014

Do góry
KILKA CHWIL ... OKO W OKO Z TRZMIELEM

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:19, 08 kwi 2014

Do góry
Łukasz Tyś specjalista żurawkowyjak myślisz co to za jedna?

I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 23:19, 08 kwi 2014

Do góry
Monia bardzo mi miło... aż nie wiem co napisać Ptaszek szary został wybrany do wianuszka ale dzięki za pomoc Pozdrawiam Cię
Lena a gdzie to bywałaś? W Poznaniu, Warszawie a może i tam i tam?

Dla pozostałej części Ogrodowiczan, mam zdjęcia hiacyntów i pozostałej reszty... Pozdrawiam

Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 23:17, 08 kwi 2014

Do góry
Kochani, pocieszenia potrzebuję
Posadziłam rododendrony, miały być białe, a one mi na różowo zaczynają kwitnąć
Mąż z synem pojechali dzisiaj kupić berberysy, bo ja nie mogłam. No kupili, i nawet odmianę właściwą, tyle, że jak je posadzę, to trza będzie ich z lupą w ogródku szukać. No załamka.
A w jednym ze sklepów takie cudo widziałam:
Czy coś się da zrobić z tym ogrodem? Proszę pomóżcie :) 23:14, 08 kwi 2014

Do góry
cd rok temu

Na trawę proszę nie zwracajcie uwagi, nie mam szczęścia do trawy ( miała być ładna okazała się koszmarnym trawiskiem), na razie jest, bo jest, ale i ona będzie do poprawki.
Czy coś się da zrobić z tym ogrodem? Proszę pomóżcie :) 23:08, 08 kwi 2014

Do góry
A tak rok temu i w tym roku chciałabym go już przerabiać żeby wyglądał ładnie, ze względu na nakład finansowy moje przerabianie będzie pewnie trwało z 3 - 4 lata:, ( ale już po malutku chce zrobić mały zarys, co i jak.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies