Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród cichy i przytulny

Ogród cichy i przytulny

asiach 17:28, 08 kwi 2014

bartek_luberda napisał(a)
Wpadłam na chwilkę bo zaraz do pracy a tu pięknie jest Po pracy wpadnę na dłużej

Zapraszam i dziękuję
asiach 17:32, 08 kwi 2014

Maria667 napisał(a)

Ten bonsai to z modrzewia? Czy to zwykły modrzew europejski?
Pięknie wygląda

Tak tak modrzew europejski i jak pomyślałam, że może dorosnąć do 40m wysokości - pomimo dużej działki chwyciłam za sekator i tworzyłam
Pozdrawiam
asiach 17:35, 08 kwi 2014

barbara_krajewska napisał(a)
Asiu, jak sobie radzisz z obsypującym się ze świerków igliwiem?
Czy wszystkie odmiany świerków można formować?

Na działce mam srebrnego. To pozostałość po poprzednikach. Igliwia mnóstwo. Wszystko dokoła nim zasypane, miotłą zamiatam

Myślę, że nie wszystkie, np. omorika Świerk serbski wąski, zwieszający się - ciężko mi sobie wyobrazić co można byłoby z niego zrobić ???????? ale ......
Pozdrawiam
asiach 17:38, 08 kwi 2014

jotka napisał(a)
Poranna kawa i spacer po Twoim ogrodzie ... milo dzień zaczelam
Zwrocila moja uwagę soczystosc zieleni.
patrzac na te same miejsca w ogrodzie teraz i przed laty widac ogrom pracy i konsekwencję. Poprzez nasadzenia drzew, krzewow stworzyliscie piekne xakatki dajece intymnosc i tajemniczość.

Witam i to widzę, ze dość wcześnie. O tej godzinie jeszcze śpię a na 7.30 pędzę do pracy. Wracam i wówczas mogę wyjść do ogrodu Pozdrawiam i zapraszam
Joanna___ 17:39, 08 kwi 2014

Przepiękny ogród.Wpadam tu codziennie i za każdym razem cofam się do fotek porównawczych.
Dodałaś mi poweru na cały sezon,bardzo dziękuję

asiach 17:44, 08 kwi 2014

Joanna___ napisał(a)
Przepiękny ogród.Wpadam tu codziennie i za każdym razem cofam się do fotek porównawczych.
Dodałaś mi poweru na cały sezon,bardzo dziękuję

Dziękuję i oto mi chodziło -pełna mobilizacja
Zaraz pędzę do ogrodu Pozdrawiam
MiraR 19:37, 08 kwi 2014

[quote)]

Witam serdecznie
Ale masz przesliczny ogród,taki dojrzały.Bardzo podobają mi się te duże kamienie,zachwyca też mnie to drzewko szczepione,co to za okaz?
Jak dbasz o trawę,że tak niesamowicie zielona i ładniutka?Ogród masz bardzo zadbany a jak radzisz sobie z podlewaniem?Nie mogę się napatrzeć dosłownie
Pozdrawiam
Ivvvona 20:52, 08 kwi 2014

Asiu, czytam o wiązie. Czy to był holenderski Wredei? One chyba takie podatne na chorobę wiązów. Pytam, bo wsadziłam tego wiąza w ub.roku. Czy jest jakiś sposób żeby zapobiec tej chorobie? Bo jak juz zaatakuje to raczej nie ma ratunku?
asiach 23:29, 08 kwi 2014

Ivvvona napisał(a)
Asiu, czytam o wiązie. Czy to był holenderski Wredei? One chyba takie podatne na chorobę wiązów. Pytam, bo wsadziłam tego wiąza w ub.roku. Czy jest jakiś sposób żeby zapobiec tej chorobie? Bo jak juz zaatakuje to raczej nie ma ratunku?

Mniej nadzieję, że Twój będzie zdrowy i nic go nie zaatakuje.
Tak to był wiąz Wredei.
Był piękny i był od mojej mamy - stanowił pamiątkę po mamie. Mój został zaatakowany przez grzyba. Pod wpływem toksyn wytwarzanych przez niego naczynia zapełniają się wcistkami i brunatnymi substancjami gumowymi, które powodują przerwanie dopływu soków do liści i ich więdniecie. Czasami takie obumieranie jest procesem długotrwałym - może trwać kilka lat a czasami natychmiastowe. U mnie było prawie z dnia na dzień , w tydzień jego nie było. Duży , dorodny, królował nad działką, był na zwieńczeniu ścieżki
Teraz tam rośnie miłorząb. Jest to prezent od syna dla mojego męża tylko to drzewko ma 30cm - kiedy urośnie - nie wiadomo, czy osiągnie takie rozmiary jak wiąz - nie wiadomo? Trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać, czekać, czekać.
Co do choroby tego wiązu to w ubiegłym roku sporo czytałam i praktycznie zebrała się grupa naukowców z różnych stron świata i wspólnie pracują nad zwalczeniem tej choroby i na razie bez powodzenia. Czytałam również, że podobna choroba atakuje drzewa kakaowca - może nas to nie dotyczy ale smutne.
Mój wiąz 2009r., jeszcze był zdrowy i rósł do 2013r. - na zdjęciu na samym końcu pośrodku - żółta plama - sięgał wyżej niż okap sąsiada stodoły

Pozdrawiam
asiach 00:40, 09 kwi 2014

Mira napisał(a)

Witam serdecznie
Ale masz przesliczny ogród,taki dojrzały.Bardzo podobają mi się te duże kamienie,zachwyca też mnie to drzewko szczepione,co to za okaz?
Jak dbasz o trawę,że tak niesamowicie zielona i ładniutka?Ogród masz bardzo zadbany a jak radzisz sobie z podlewaniem?Nie mogę się napatrzeć dosłownie
Pozdrawiam

Witam serdecznie! Dziękuję za słowa uznania - to miłe.
To drzewko to jałowiec tylko nie pytaj mnie o nazwę bo nie wiem. Wybrałam się do szkółki stał, mnie się spodobał, kartki nie było z nazwą tylko z ceną - kupiłam i wróciłam do domu.
Co do trawy to uważam, że ciężko pracuję, żeby tak ładnie wyglądała. Jest to trawa sportowa. Wiosną wykonuję nacinanie trawy, wydrapuję starą darń, mech i śmieci po zimie. Następnie koszę po to, żeby wyrównać źdźbła i wybrać resztki, które pozostały po grabieniu. Później mąż nawozi ręcznie bo mnie to nie wychodzi tuż przed opadem deszczu i czekam i słyszę jak rośnie. A później tylko koszę i koszę. Nawadniam poprzez spryskiwacze i węże rozkładane na trawniku bo nie mamy automatycznego nawadniania. I to chyba tyle co do pielęgnacji

Nasze nawadnianie

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies