Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Anity 12:13, 16 mar 2014

Do góry
Padało wiec tyle dobrego że dobrze dołki się kopało
Dosyć głębokie, 50-70 cm

Jak widać ziemia u mnie baaardzo kiepska...
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 12:03, 16 mar 2014

Do góry
Witaj Jolu. Nie na rękę mi te wichury. Ale cóż na to możemy? Nic.
Słoneczko potrzebne, a tu chmurzyska nie tylko na horyzoncie. Szybkiego powrotu do domu.

A co tam. Wstawię kwiatka.
Crocus - krokus (szafran) 11:57, 16 mar 2014

Do góry
U mnie też ostatnie nasadzenia jesienne- dopiero są w pączkach bardzo mocno schowanych.

Ale pączki też są piękne!
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 11:51, 16 mar 2014

Do góry
Ostatni raz podchodzę do rozmnażania róż, tym razem taką metodą.Nigdy mi do tej pory nie udało się.

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 11:47, 16 mar 2014

Do góry
Bożenko,pikuję co chwila i nie daję rady.Co roku obiecuję sobie,że koniec z wysiewami w domu,ale dostanę zawsze jakieś nasionka,trochę zbiorę i tak zaczyna się powtórka z rozrywki.

Celinko,tak jak pisałam ta skala przemysłowa musi się zakończyć,bo i miejsca w ogrodzie brakuje.Pelasie przechowywane na sucho są w tej chwili najładniejsze,po całości dostały listków,łodyżki zdrowe,polecam tą metodę.

Eda,jak wytrzymujesz to nie siej,bo wpadniesz w nałóg.Nie miałabym tego i też ogród nie zginąłby,a tak mam syf w domu 2 miesiące co najmniej.

GorAna,Asiu,dobrze,ze nie mam pociągu warzywnego.Tym zajmuje się pierwszy raz synowa,zobaczymy jakie będą efekty.

Asiu,nie zaśmiecasz.Agnieszko, ja dostałam w ubiegłym roku sadzonki pomidorów koktajlowych,ale nic z nich nie miałam.Nie mam ręki do warzyw i nie biorę się za to.

Jak nie zmarznie to pierwszy raz mój pieris bedzie kwitł po 4-5 latach.

Zmieniłam trochę rabatę od frontu,bo nie mam miejsca na dalie,ale zanim przyjdzie czas ich sadzenia to rabata pewnie się zapełni.

Ogrodowe skarby 11:44, 16 mar 2014

Do góry
Ewuś specjalnie dla Ciebie znalazłam ( a nie było łatwo) zdjęcia z rabaty ze żwirkiem

Jesteśmy na etapie ciągłego remontu :brak kostki mi doskwiera może w tym roku uda się ją położyć

od początku tak było

a zrobiłam tak

Małymi kroczkami do przodu 11:36, 16 mar 2014

Do góry
przejrzałam też linie rabat i zrobiłam tak

miałaś rację dużo lepiej
WIELKIE DZIĘKI
Małymi kroczkami do przodu 11:35, 16 mar 2014

Do góry
Witaj Netka. Dzięki za uwagi wziełam je pod uwagę oto zmiany.
rabata A dodałam wrzosy

faktycznie lepiej teraz bo wypełniają te puste miejsce.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:31, 16 mar 2014

Do góry
eda napisał(a)
Pozdrawiam seeeerecznie miłego Irenko
Piękne fiolety i runianka a powiedz ją się obcina po zimie ? buźiam

Nie obcina, możesz oderwać gałązkę, wsadzic do ziemi i masz kolejną roślinkę pozdrawiam

stąd urywam i wszędzie wtykam i tak zwiększa mi sie populacja

a te cisy formowałam i stąd miałam na sadzonki, wyszło ich mnóstwo, myślę, ze się przyjmą, zwłąszcza, że maja podlewanie

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:29, 16 mar 2014

Do góry
Róże wcale nie pomarzły, wypadałoby je ciąć, bo liście zaczynają się rozwijać na całych pędach...

Czosnek niedźwiedzi już całkiem spory:

Więcej ciemierników, którym muszę znaleźć bardziej eksponowane miejsce, bo lawenda na nie włazi (i vice versa

Bergenia się ładnie pozbierała po zimie, będę ją wykopywać częściowo dla Kasi:

Krokusiki całe mokre

Piwonia drzewiasta też w pąkach:

Czosnków główkowatych coraz więcej:

Dobrze że zdążyłam przyciąć agrest, bo już prawie zielony:
Ogród cioci 11:26, 16 mar 2014

Do góry
Gosiu Najlepszego na 700 mset kurcze ja chyba nie dożyje
czytam że troszkę lepiej ze zdrówkiem trzymam kciuki buźiaczki zostawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:25, 16 mar 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
U mnie też wiatrzycho okrutne ale popadało też dość porządnie choć to jest nic przy tym że śniegu nie bylo nic a nic no i deszczu też dawno nie... w sumie to mam nadzieję, że będzie padało dalej choć wiatru to chętnie pozbyłabym się ale widzę że chętnych to nie ma
Irenko - wnuczki masz śliczne - dziewczyna jak lala - oczy ma piękne. Ale ja się zaskoczyłam, że Ty masz już wnuki...
Powiedz mi ile czasu się ukorzeniały patyczki hortensji ?? tak mniej więcej ?
Pozdrawiam cieplutko

Aniu, no właśnie w tv patrzyłam, ze w niektórych rejonach strasznie wiało i szkody, u mnie nadal wieje i jest ciut brudu
no juz wnusia w tym roku 5 lat będzie mieć, a babcią i tak późno zostałam, córcia się nie spieszyła
...obejrzałam dzis swoje patyki, wtykałam tydzień temu i wszystkie juz ruszyły, wszystkie maja pąki i juz zaraz listki, bryła korzeniowa będzie ciut później, tak po 1,5 miesiąca miałam rok temu konkretną bryłę korzeniową
nie wiem czy pamiętacie, ale robiłam dekoracje z hortek, malowałam je na czerwono, ścięłam górę i paty zostawiłam i one też puszczają pąki
no i ułamana gałązka cisa wetknięta do ziemi, puszcze nowe igiełki...i lawendy też

to hortka z patyka grudniowego, a pozostałe tydzień temu wciskałam wprost do ziemi

cis i lawend

i porobione sadzonki z cisa przy okazji cięcia
ale leje!!!! super!!!
Crocus - krokus (szafran) 11:24, 16 mar 2014

Do góry
Dzisiaj ponuro i wilgotno. Pojawiły się kwiaty biało-fioletowe.

bardzo podoba mi się ich żyłkowanie

Ciągle kolejne odmiany są jeszcze w pąkach, mam zapas jeszcze na co najmniej tydzień albo i dwa.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:22, 16 mar 2014

Do góry
Hmm żeby ona jeszcze jadła te owoce.. chyba zacznie, prędzej czy później? Z wymienionych żadnych nie jada

Wyskoczyłam na dwór, cyknąć parę zdjęć. Fajnie że pada, wszystko rośnie w oczach

Ciemiernik przesadzony z gruntu do donicy:

W drugiej donicy marketowe hiacynty:

Te w gruncie niewiele w tyle:

Piwonie też w blokach startowych:

Ciemierniki w gruncie:

Wawrzynek wilczełyko kwitnie:

Liliowce, w tle tulipany:

Siane w ubiegłym roku białe (chyba?) ostróżki:
Barwy Ogrodu Magdy 11:21, 16 mar 2014

Do góry
Kondziu,
dziękuję.
A dzisiaj rano był deszcz, więc krokusy miały kropelki.

Stopniowo zakwitają kolejne odmiany, nie wszystkie otwierają kwiaty.

Ciągle brakuje mi jasnych kolorów, okazuje się, że u mnie najlepiej jest różnym odmianom fioletowym.

Historia pewnego tarasu... 11:17, 16 mar 2014

Do góry
Dziękuję za słowa uznania
Są to fotki niektórych roślin z pełni lata zeszłego roku.
Poniżej niektóre z początku czerwca 2013:

mała sadzonka datury 'Anja' (w tle koleusy i wilczomlecz)

widok ogólny na sadzonki

w jednej z 4 betonowych donic posadziłem 3 odmiany berberysów (pomiędzy nimi szałwia, cytrynowa macierzanka, aksamitki)

w innej donicy młodziutki winobluszcz trójlistkowy 'Veitchii'

a tu ten sam miesiąc później

kobea fioletowa dopiero zaczyna obrastać płotek

no i jeszcze mały akcent fuksjowy ('Swing Time')

Na razie to tyle, reszta może później (jeśli was nie zanudzam ).
Udanej (pochmurnej) niedzieli!

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:12, 16 mar 2014

Do góry
Pola napisał(a)
Irenko, u mnie też deszczowo, ale ja się bardzo cieszę ..... Ale człek zmianny z deszczu się cieszy.... Sucho do wczoraj było strasznie i z wężm trzeba latać.... ale jak cudnie będzie gdy po deszczu to wszystko wybuchnie zielenią....

U mnie i tak było do późna podlewanie, bo coś słabo kapało ale dziś pada delikatnie i też się cieszę
a przy okazji podlewania narodził się plan zmian, ale będzie roboty, dobrze że dostrzegłam bezsens swoich rozwiązań, jak zmienię, będzie o wiele ładniej i sensowniej, teraz układam w myślach rośliny, ale chyba będę musiała sobie to wszystko wyrysować...zimno dziś, zmarzłam w ręce, jak fociłam

u mnie zakwitł pierwszy hiacynt, fiołki, forsycja, runianka, jednym słowem wszystko rusza

hiacynt był ozdoba rok temu w domu, a juz następny się szykuje i inne

krokusów coraz więcej, ale zamkniete, a obok juz wschodzi ostrózka, jest ich więcej

runianka kwitnie wszędzie
Życie w wiejskim ogrodzie 11:10, 16 mar 2014

Do góry
iwonaal napisał(a)
Co to za podłoże, w czym one są posadzone?

Iwonko pomidory rosną w agroperlicie dzięki któremu nasiona bardzo ładnie kiełkują i cały czas mają dostęp do wody w sterylnym środowisku dzięki czemu nie butwieją

AGRO-PERLIT dzięki swej porowatej, mocno rozwiniętej strukturze posiada dużą zdolność wchłaniania wody, oraz związków mineralnych w niej zawartych, dlatego wykorzystywany jest jako „sztuczna gleba” stwarzając znakomite warunki do rozwoju systemu korzeniowego roślin.

Zalecany jest również do rozmnażania wegetatywnego roślin w samym perlicie, niezbędny do multiplatów przy wysiewach jako materiał okrywowy, doskonały jako dodatek 10-30% do podłoży organicznych, produkcji ziem ogrodniczych, specjalistycznych podłoży pod określone rośliny - oraz polecany przy uprawie bezglebowej warzyw i kwiatów na matach z perlitu naturalnego.

AGRO-PERLIT stosuje się do usprawnienia substratów, podłoży i ziem ogrodniczych. W produkcji substratów torfowych i innych mieszanek podłożowych dodatek 15-30% perlitu znakomicie poprawia parametry fizyczne. Stosuje się go w produkcji rozsad i do ukorzeniania sadzonek, do wypełniania multiplatów i przykrywania nasion. Na terenach zieleni ma zastosowanie jako tzw. „kondycjoner gleby” usprawniający ją fizycznie i mechanicznie, szczególnie na trawnikach, stadionach i polach golfowych gdzie dodatek 30% perlitu do gleby poprawia stosunki powietrzno – wodne podłoża oraz przeciwdziała jego udeptywaniu i zagęszczaniu.
Moja działka. 11:07, 16 mar 2014

Do góry
Agnieszka_B napisał(a)
Bogusiu , a jak z twoją wysianą lobelią. Ja w tym roku pierwszy raz wysiałam i coś słabo z nią. Nie wiem ile czasu potrzebuje .

U mnie wyszła bardzo szybko.
Przed pikowaniem.

PO.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:03, 16 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
A szybko rosnąca to Susan .. fot odałą Alinka wiec nie powtarzam i Nigra.. to coś dla miłośników ciemnych kwiatów.. powtarza kwitnienie i kwiaty ma chyba najdłużej ze wszystkich.. chociaż Susan też pojedyncze kwiaty potrafi mieć do jesieni.

Mam jeszcze gwiaździstą, ale nawy nie znam Kwitnie najwcześniej, już jej pękają pąki.. kolor widać..

Tak kwitnie .. ale rośnie powoli.. i kaprysi..

Nigra rośnie kolumnowo i kwitnie najpóźniej, bo w czerwcu, Ania musi potwierdzić

Gwiaździste znam z nazwy dwie: Rosea i Leonard Messel
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies