Ależ na sąsiadki trafiłam Też jestem spod Piaseczna i miejsca te prawie wszystkie znam. Jest jeszcze chyba jeszcze taka zdeje się nowa zjeżdzając z Puławskiej w Karczunkowską (chociaż nie wiem jak ona się nazywa, być może Magnolia ją wymieniła) ale nie zagłębiałam sie specjalnie w ceny bo jak się zorientowałam że jest to był zdaje się padziernik
A Florial rzeczywiście ma ceny z kosmosu choć wydaje mi się że mają duży wybór bylin i w zeszłym roku były po 4 zł.
Karczunkowska fajnie mają ustawione rośliny.
Floriall często ma rarystasy, w zeszłym roku mieli też piękne róże.
Obracam się też w tym rejonie bo bazę mam za Gołkowem hehe
Na wiosenne podsypki nawozowe lepsza będzie tania Azofoska, a w końcu wieloskładnikowa. Saletra wapniowa czy amonowa to najlepiej pod trawniki, bo to one azotu potrzebują najbardziej, ewentualnie rośliny ozdobne z liści jak hosty, czy żurawki i rośliny zadarniające (irga, barwinki, trzmieliny).
Pamiętajcie, że nawóz trzeba przemieszać z glebą. Pod krzaki nie sypać pod same łodygi, tylko dalej, tam gdzie jest strefa korzeni.
Moniko, to są świerki serbskie - moje ulubione (Picea omorika). Wiosną będą na pewno kopane z gruntu, można sadzić, a jakże
W swoim ogrodzie mam blisko siebie, ale optymalnie będzie co 1,5 metra. To wąskie świerki. Śliczne.
Zastanawiam się jeszcze jakaa odległość powinnam pozostawić od trawnika. Obawiam się, że przy późniejszym wzroście mogą przeszkadzać nawodnieniu.
Siedzę i leczę zakwasy po sobotniej gimnastyce ogrodowej (pierwszy raz w tym sezonie) i mam chyba za dużo czasu na myślenie . Zastanawiam się, czy zrobić taki klomb przechodzący przez ścieżkę z płyt - jak zaproponowała Danusia i ten pomysł bardzo mi się podoba:
Mnie chodziło o coś takiego na ten przykład
Po lewej kule z cisa albo bukszpanu, a tu po prawej drzewko w skarpecie ze średnich traw. Albo coś innego.
Czy jednak nie byłoby lepiej zostawić ścieżkę w spokoju, a zrobić taką wyżwirowaną przyklejoną do tarasu rabatę pomiędzy ostatnim stopniem schodów a ścieżką - widoczne w prawym dolnym rogu zdjęcia?
Wątpliwości mnie naszły po obejrzeniu po raz kolejny różnych projektów Danusi - rzadko występują w nich takie rabaty na środku trawnika. Są one raczej przyklejone do tarasów, a przestrzeń trawnika (poza ścieżkami) jest pusta.
I co Wy na to? Danusiu - Wielka Pomysłodawczyni - co o tym myślisz? Zostawić tak jak narysowałaś, czy przesunąć?
I jedna i druga propozycja ciekawa. Nie umiałabym zdecydować. A ten róg prawy dolny to ma jakąkolwiek oprawę?