Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:57, 06 mar 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Siedzę i leczę zakwasy po sobotniej gimnastyce ogrodowej (pierwszy raz w tym sezonie) i mam chyba za dużo czasu na myślenie . Zastanawiam się, czy zrobić taki klomb przechodzący przez ścieżkę z płyt - jak zaproponowała Danusia i ten pomysł bardzo mi się podoba:

Mnie chodziło o coś takiego na ten przykład

Po lewej kule z cisa albo bukszpanu, a tu po prawej drzewko w skarpecie ze średnich traw. Albo coś innego.

Czy jednak nie byłoby lepiej zostawić ścieżkę w spokoju, a zrobić taką wyżwirowaną przyklejoną do tarasu rabatę pomiędzy ostatnim stopniem schodów a ścieżką - widoczne w prawym dolnym rogu zdjęcia?
Wątpliwości mnie naszły po obejrzeniu po raz kolejny różnych projektów Danusi - rzadko występują w nich takie rabaty na środku trawnika. Są one raczej przyklejone do tarasów, a przestrzeń trawnika (poza ścieżkami) jest pusta.
I co Wy na to? Danusiu - Wielka Pomysłodawczyni - co o tym myślisz? Zostawić tak jak narysowałaś, czy przesunąć?

I jedna i druga propozycja ciekawa. Nie umiałabym zdecydować. A ten róg prawy dolny to ma jakąkolwiek oprawę?
Ogródek Goniak 13:56, 06 mar 2012

Do góry
Ojeju, a u mnie też podobna szerokość geogr. i nawet pod kloszem nie zakwitły
Gratuluje ciekawych krokusików.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:55, 06 mar 2012

Do góry
Joanka napisał(a)
Danusiu gratuluję rozpoczęcia sezonu ogrodniczego 2012

No czas przestać leniuchować i trzeba tych nowych pracowników sprawdzić
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:52, 06 mar 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Danusiu czy kordylinie trzeba wymienić ziemię w donicy czy tylko dodać jakiegoś nawozu na ten sezon, moje ładnie przezimowały, ale len podmarzł

Mogą zostać, daj im florovitu co jakiś czas i poobrywaj dolne listki Aniu, jeśli oczywiście brzydkie są. U mnie zawsze kilka było.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:52, 06 mar 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
A przed kulkami carex, a taki piękny artukuł o carex dzisiaj się pojawił. Skoro kulki mają różne kolory to z jakich roślin są formowane ?

Kulki mogą być z cisa, bukszpanu i żółtego bukszpanu. Mogą też być z ostrokrzewu.

Agaciu cicho, bo na spotkaniu byłam, ale ogród strasznie smutny, same roślinki te co nie lubię.
Ogród przy zabytkowej willi 13:44, 06 mar 2012

Do góry
Witaj
Dziewczyny dobrze odgadły - ten bordowy to perukowiec podolski, a ten klon to Acer shirasawanum 'Aureum'
Biało-Fiolet 13:19, 06 mar 2012

Do góry
Witaj na Ogrodowisku, pokazuj jak najwięcej, czy już masz coś nasadzone?
Ja bym od razu przełożyła kamienie w inny sposób, aby wyglądały bardziej naturalnie (oczywiście zakładając, że mają one zostać).

Jest u nas ogród, gdzie są one układane po mistrzowsku. Podam Ci namiary na ten ogród

Zielono mi
Testowe dodawanie zdjęć 12:13, 06 mar 2012

Do góry
Świetne, rewelacyjne zdjęcie

Też mam takie nogi a które moje?

W ogrodzie u Aguniady 11:59, 06 mar 2012

Do góry
Próbowałyście, czy ziemia zmarznięta u Was?
Tworzenie pięknego ogrodu na działce ;) 11:32, 06 mar 2012

Do góry
Witam Olgo serdecznie. Dla mnie hitem w Twoim ogrodzie jest ławeczka przy drzewie - samodzielna robota męża??? i wspaniały warzywnik - będzie u nas kolejnym hitem, bo propagujemy uprawę warzyw.
Ogródek do przeróbek ;) 11:24, 06 mar 2012

Do góry
anka napisał(a)

chciałabym mieć w ogrodzie też magnolię. Czy myślicie,że mogłabym ją posadzić gdzieś na tej rabacie?

Magnolia pasowałaby między różanecznikami co jest taka przerwa. Coś tam jest, ale możesz przesadzić.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:54, 06 mar 2012

Do góry
Siedzę i leczę zakwasy po sobotniej gimnastyce ogrodowej (pierwszy raz w tym sezonie) i mam chyba za dużo czasu na myślenie . Zastanawiam się, czy zrobić taki klomb przechodzący przez ścieżkę z płyt - jak zaproponowała Danusia i ten pomysł bardzo mi się podoba:
Gardenarium napisał(a)
Mnie chodziło o coś takiego na ten przykład

Po lewej kule z cisa albo bukszpanu, a tu po prawej drzewko w skarpecie ze średnich traw. Albo coś innego.

Czy jednak nie byłoby lepiej zostawić ścieżkę w spokoju, a zrobić taką wyżwirowaną przyklejoną do tarasu rabatę pomiędzy ostatnim stopniem schodów a ścieżką - widoczne w prawym dolnym rogu zdjęcia?
Wątpliwości mnie naszły po obejrzeniu po raz kolejny różnych projektów Danusi - rzadko występują w nich takie rabaty na środku trawnika. Są one raczej przyklejone do tarasów, a przestrzeń trawnika (poza ścieżkami) jest pusta.
I co Wy na to? Danusiu - Wielka Pomysłodawczyni - co o tym myślisz? Zostawić tak jak narysowałaś, czy przesunąć?
Zimowanie bukszpanów w donicach 00:36, 06 mar 2012

Do góry
Niekoniecznie, bo podlewam jak jest odwilż. Korzenie w ziemi jednak są bardziej chronione. Tak jest niestety, w donicy ma gołe korzenie, a warstwa styroduru jest niewystarczająca.
Zakopane z donicami zimują. Sama bym chciała wiedzieć dlaczego tak się dzieje, bo też mi się nie uśmiecha wymiana.
Zaczynam od zera 00:24, 06 mar 2012

Do góry
Też to samo pomyślałam, domek świetny, cegła mi się podoba,

Witaj Kasiu Ogród jest jak jamnik, długi i wąski, trzeba go podzielić na "pokoje",
Czym zabić skutecznie wyeliminować roślinę? 23:03, 05 mar 2012

Do góry
Musisz wykopać rośliny rosnące obok i dopiero wziąć herbicyd do rąk.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 20:54, 05 mar 2012

Do góry
Kalina wymaga gleby obojętnej, nie kwaśnej.
Dobrze aby była żyzna. Mnie sie wydaje że ona oprócz gleby dobrej to wody miała za mało.
Jak ją przesadziłaś to uformuj zagłębienie do podlewania, aby woda nie spływała gdzieś na boki, wyściółkuj kompostem i podlewaj co 2-3 tyg. florovitem w płynie no i wodą systematycznie.

Zobaczysz róznicę.

Uważaj na mszyce.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:48, 05 mar 2012

Do góry
5 metrów pewnie będzie I z przodu Carex.
Kamienne płyty łamane 19:41, 05 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, a co rośnie między trawnikiem a bukszpanami ?
Boćkowe perypetie ogrodkowe 19:17, 05 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Co do kreta to ja bym popełniła "sepuku" - mus załozyć siatkę

Danusiu, nie poddamy sie, mowy nie ma!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies