Też widziałam takie prymule chodziłam.kipic nie kupić w oryginale bardzo ładne. Tylko czy zimują czy jednoroczne jest pytanie.
Cięcie traw to sianokosy. Z taką ilością siana trudno sobie poradzić. Też miałam tego stosy już przemielilam. Grubsze miskanty bez problemu zmieniłam przez rozdrabniarke. Rozplenice na kompost.
Kasiu nie wiem trzeba by było przewertować strony. Mam fotki lepiej mi znaleźć wśród fotek w telefonie. Więc przykrywam najpierw siatka o oczkach 2x2cm ona jest grubsza przypinamy.ja kółkami na sztywno jak na batucie później na tą czarną narzucam siatkę o mniejszych oczkach zielona jak widzisz na1 i 2 focie.
Z tej zielonej częściej zrzucamy liście.i znowu kładziemy z powrotem.
Ta zielona jest bardzo lekka.
Też mam.pare patyków tego.miskanta śmieci okropnie. A nie lepiej jakby jesienią narzucił taka siatkę zielona na miskanta? Te siatki są w ogrodniczych np.obi.
Haniu paczka już przyszła piękne dorodne lilie. Kupiłam tych ciemnych u Ciebie jak zobaczyłam byłam zachwycona i zakup zrobiłam.posadze je z białymi.
A to twoja lilia
Mnie się wydaje, że cebule w torfie przeżyją św. kwiatów też wysyła w torfie. Każda cebulka w woreczku opisana z certyfikatem unijnym.
To palenie to ukradkiem rozpalam ognisko z drzewa liściastego takiego do kominka i później wrzucam co jakiś czas trochę sosny. Przeważnie miele przez rozdrabniarke, ale już było późno i trochę igieł wrzuciłam. Jak dym biały to para z igieł bo to żywe. Też się boje. U ciebie ogród między domami u mnie wydmuchow dym idzie w pole. Zawsze palę suche tak nie dymi.
Dużo namielilam ok 10 pojemników skladowalam w lasku sosnowym jak będę zagospodarowała skarpę pod tujami to rozrzuce zrabki.
U nas dzisiaj rano znowu -7 teraz wieje.
Trochę się martwię, że jeszcze nie zrobiłam oprysku przecie ochojnikowi ale jak tu pryskac jak pogoda minusowa.
Jeżeli chodzi o poskrzypke miałam na 2 liliach ale je przeniosłam.
Złapałam w zeszłym roku 4 sztuki. Nie wiedziałam że to poskrzypka takie ładne czerwone żuczki.
U mnie gleba zmarznięta teraz -4. Dzisiaj ladn pogoda jutro zmiana aż człowieka trzęsie.
Przemielilam na rozdrabniarke miskanty, ciężka praca. Kotki z kwiatostanów fruwały po całym ogrodzie więc w nosie miałam pełno. Narobiłam sobie problemów oddechowych.
Dużo sosny przemielilam, ale jeszcze sporo zostało. Drobne spalałam. Zapach sosnowy się roznosił po calej okolicy. Sosna nawet ta świeżo ścięta się dobrze pali. Nie było specjalnie dymu.
Miałam jeszcze zrobić foty przemielonych miskantow i sosny następnym razem zrobię.
Elu firma o której piszemy to właśnie Fisk...
i jak widzę opinie podzielone ,
ale może faktycznie rozwiązaniem problemu może być ostrzałka ,
A ten szpadelek do kantów jest genialny
mogę z całą odpowiedzialnością polecić ,
firma - nieznana z marketu ogrodniczego
cena - 37 pln - ( prawie jak za darmo )
zastosowanie - tak , sprawdza się , kanciki są równe i skos z jednej strony
ułatwia pracę
waga - nie ważyłam , ale jest średniej wagi
Ojej, skleroza.
Ela, ja uwielbiam lilie i będę kupować, już namierzyłam w realu. Wybieram same orientalne. Muszą pachnieć. Będziesz zadowolona, tylko to latanie za poskrzypką
Czasami te opryski trzeba i miesiąc, co tydzień robić. Ale jak jest jakiś pechowy rodek, nic nie pomoże.
Nie przesadzaj, widać im bardzo pasuje. Żal byłoby stracić. jeszcze chcesz rodki sadzić???
zostawiam ci żonkila, jak wycięłam trzcinniki, to go odkryłam
Ela, niezbyt foto, ale coś widać.
Tu gdzie trzymam paznokieć, skracam, wycinam.
Wypuści 2 lub 3 nowe gałązki na boki, widać tu miejsce po cięciu i nowe gałązki, te w tym roku znowu skrócę, ba na hakonki idą. No i akurat te potrzebują nawożenia i oprysku, widać po liściach.
Piękne sa obydwie. Można się pomylić jak ktoś nie do widzący. U mnie gorzej bo jeszcze umysł zakręcony. Tyle tego mam, że znowu mam dzień sadzenia i siania.
Jeszcze ma przyjść jedna paczka z benexu o tej to wiem
W niej kłącza nie wiem jakie i nasiona rudbekia chery Brendy.
Róże od ćwika na tym stop z paczkami.
Będą tylko odwiedziny u sąsiada ogrodnika
Bardzo.mi się wzrok pogorszył w ostatnim roku przez to patrzenie i pisanie na telefonie
Dzisiaj u nas o 6 rano -7 teraz piękna słoneczna pogoda jadę tyrać.
Też robię opryski rodkow miksturą wg przepisu Bogusi.
Jak tylko zelzeje i ciepłej będzie to trzeba je podlać nawozem lub podsypać i opryskać.
Wyspa przepiękna te fioletowe rodki to dobra odmiana u mnie też dobrze rośnie. Calsap trochę rozwichrzony może zgęstnieje.
Do mojego sąsiada ogrodnika przywieźli rodki muszę pójść zobaczyć.
Kupiłam 2 lata temu w Lidlu rodki Nowa Zembla o ile siebie mylę. Jak one śmigają. Posadziłam w nie dobrym miejscu dla mnie, Ale boje się przesadzic aby z deszczu pod rynnę nie wpadły.
Ania piękne. Ta saksofonistka bardzo mi się podoba. Wiolonczelistka też. Nie chce się wtrącać w twoją wizję, ale coś bym zrobiła z tą noga jest trochę przysługa i gra pierwszy plan obrazu.
A jakie wymiary mają te obrazy, malujesz na płótnie olejnymi?
Poza tym mnie się też bardzo podoba kominek. Szczególnie te kafle.
Piszecie o firmie "F" jaka to firma nie wiem.
Odnośnie narzędzi nie warto kupować byle czego. Tanie to do niczego. Na początku też kupowałam taniochy i mam tego stertę zepsutych narzędzi. Kupię Gard... Narzędzia zawsze się sprawdzają i Fisk.. . W zeszłym roku w lid.. kupiłam ostrzarke do narzędzi i mam wszystko ostre nawet szpadle.
Jeżeli chodzi o robienie kancikow to mam półksiężyc szpadel gardeny i jest ekstry. Naostrzone tnie bardzo dobrze.
Chociaż jakbym trafiła Aniu taki polszpadelek tez bym kupiła.
W zeszłym roku wiosna miałam kontener wywiizlam wszystko. Ciełamm tuje to dużo tego szmelcu było. W tym roku to sosny przemiele.
Dzisiaj u nas piękna pogoda ok 7 stopni bez wiatru. Teraz -5 w marcu jak w garncu . Jutro też ostatni dzień ładnej pogody jadę i będę ciąć dalej.
Ku mojemu zdziwieniu dostałam dzisiaj paczkę. Nawet nie wiedziałam, że zamówiłam podobno w styczniu. Ostatnio nie zaglądałam na pocztę a tu masz przysłali. Piękne cebulę lilii. Nigdy nie lubiłam lilii coś mi się przekręciło w mózgownicy i kupuje. Tydzień temu w obi nie świadoma, że zamówiłam kupiłam 30 szt różnych. Piękne cebulę lilii, świat kwiatów dobra firma.
Elus, dziękuję. Dziękuje
Ja też tak obieram anioły. Zawsze pomocne, czuwające i czkające na nasze rozmowy
z nimi jakoś lżej
Dorotko dziękuję. Fajnie, ze każdemu coś innego z aniołów się podoba
Grażynko dziękuję
Ja jeszcze mam resztki śniegu pod tujami.
Dziękuję. My też lubimy posiedzieć sobie przy kominku. Oj ja tez jestem zmarźlak.
Rudzik też dziękuje za pochwały.
Ostatnio w pracy jestem, to jakoś mało mam czasu na przyglądanie się im.
Ale fajnie, ze do ciebie ptaszki zaglądają. A jakie ?
Ze 2 temu wracając z pracy słyszałam lecące żurawie.
Czyli zimno, zimo ale wiosna nam się zbliża. Fajnie
U nas na razie nie zabronili. Zresztą trawa spaliła się migiem, 20 minut i po wszystkim.
Ale jak zabronią, to wtedy nie wiem....chyba duży kontener zamówię i tam wszystko wywalę na raz.
Wiem Aniu, ale jeszcze się na razie u nas nie zanosi. Minusowe temperatury. Wg prognoz długoterminowych to pogoda ok +8 a to bardzo mało w nocy przymrozki.