Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:13, 12 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Obiecane prymulki, są wyjątkowe

Odmiana 'Valentine Red'

Carmen

Też widziałam takie prymule chodziłam.kipic nie kupić w oryginale bardzo ładne. Tylko czy zimują czy jednoroczne jest pytanie.

Cięcie traw to sianokosy. Z taką ilością siana trudno sobie poradzić. Też miałam tego stosy już przemielilam. Grubsze miskanty bez problemu zmieniłam przez rozdrabniarke. Rozplenice na kompost.

U nas jednak zimno -7 to lodownia.

Pozdrawiam
Odcienie zieleni 2 10:51, 12 mar 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Ewelina

A wiesz, że wczoraj myślałam o Śląsku i o Orzeszu a w tym Orzeszu byłaś Ty.
Umysły ludzkie się przyciągają - telepatia.

Ty jesteś na tej focie? To piękna buzia. jak aktorka z Hollywood na serio.

Patrzyłam do ciebie ale ty się zapadlas.

Pozdrawiam

Tak,tak,na zdjęciu ja. Dziękuję za miłe słowa.
To tylko zdjęcie i... makijaż.
Odcienie zieleni 2 10:29, 12 mar 2021

Do góry
Witam Ewelina

A wiesz, że wczoraj myślałam o Śląsku i o Orzeszu a w tym Orzeszu byłaś Ty.
Umysły ludzkie się przyciągają - telepatia.

Ty jesteś na tej focie? To piękna buzia. jak aktorka z Hollywood na serio.

Patrzyłam do ciebie ale ty się zapadlas.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 00:11, 12 mar 2021

Do góry
Kasiu nie wiem trzeba by było przewertować strony. Mam fotki lepiej mi znaleźć wśród fotek w telefonie. Więc przykrywam najpierw siatka o oczkach 2x2cm ona jest grubsza przypinamy.ja kółkami na sztywno jak na batucie później na tą czarną narzucam siatkę o mniejszych oczkach zielona jak widzisz na1 i 2 focie.
Z tej zielonej częściej zrzucamy liście.i znowu kładziemy z powrotem.
Ta zielona jest bardzo lekka.

Też mam.pare patyków tego.miskanta śmieci okropnie. A nie lepiej jakby jesienią narzucił taka siatkę zielona na miskanta? Te siatki są w ogrodniczych np.obi.

Za tym.krzakiem w świerkach pełno słomy lezy

Ptasi gaj 10:35, 11 mar 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Ulala, widzę, że dziś było ostro

I widzę, że już kora w workach czeka

Tak Agnieszka dzisiaj ręce trochę bolą i grzbiet też od schylania.
.kora z zeszłego roku nie wyrobiłam się s rabata pod tujami i z trawami.

Rabata długa na 35 metrów szer ok 2 metrów że spadkiem

Ptasi gaj 10:18, 11 mar 2021

Do góry
Anabell napisał(a)
Elu! dobrze że zapomniałaś o zamówieniu, będziesz miała więcej kwitnących lilii.

Ja zamówiłam latem na wyprzedaży 60 szt i zapomniałam ich posadzić, w grudniu odkryłam że leżą nie posadzone już było za późno na sadzenie, włożyłam do kartonu przesypałam torfem.
zobaczę co będzie stoją w chłodnym miejscu.

Palisz iglaki, ja się boję, u mnie nie wolno a sąsiedzi podkablować mogą.
kiedyś paliłam, palą się pochodnią

Dostałaś paczkę ze Świat kwiatów, czyli już wysyłają, też oczekuję od nich.

Haniu paczka już przyszła piękne dorodne lilie. Kupiłam tych ciemnych u Ciebie jak zobaczyłam byłam zachwycona i zakup zrobiłam.posadze je z białymi.

A to twoja lilia

Mnie się wydaje, że cebule w torfie przeżyją św. kwiatów też wysyła w torfie. Każda cebulka w woreczku opisana z certyfikatem unijnym.

To palenie to ukradkiem rozpalam ognisko z drzewa liściastego takiego do kominka i później wrzucam co jakiś czas trochę sosny. Przeważnie miele przez rozdrabniarke, ale już było późno i trochę igieł wrzuciłam. Jak dym biały to para z igieł bo to żywe. Też się boje. U ciebie ogród między domami u mnie wydmuchow dym idzie w pole. Zawsze palę suche tak nie dymi.

Dużo namielilam ok 10 pojemników skladowalam w lasku sosnowym jak będę zagospodarowała skarpę pod tujami to rozrzuce zrabki.

U nas dzisiaj rano znowu -7 teraz wieje.
Trochę się martwię, że jeszcze nie zrobiłam oprysku przecie ochojnikowi ale jak tu pryskac jak pogoda minusowa.

Ptasi gaj 23:19, 10 mar 2021

Do góry
Jeżeli chodzi o poskrzypke miałam na 2 liliach ale je przeniosłam.
Złapałam w zeszłym roku 4 sztuki. Nie wiedziałam że to poskrzypka takie ładne czerwone żuczki.

U mnie gleba zmarznięta teraz -4. Dzisiaj ladn pogoda jutro zmiana aż człowieka trzęsie.
Przemielilam na rozdrabniarke miskanty, ciężka praca. Kotki z kwiatostanów fruwały po całym ogrodzie więc w nosie miałam pełno. Narobiłam sobie problemów oddechowych.
Dużo sosny przemielilam, ale jeszcze sporo zostało. Drobne spalałam. Zapach sosnowy się roznosił po calej okolicy. Sosna nawet ta świeżo ścięta się dobrze pali. Nie było specjalnie dymu.
Miałam jeszcze zrobić foty przemielonych miskantow i sosny następnym razem zrobię.

Ania -Spełnione marzenie 14:22, 10 mar 2021

Do góry
Piszecie o firmie "F" jaka to firma nie wiem.
Odnośnie narzędzi nie warto kupować byle czego. Tanie to do niczego. Na początku też kupowałam taniochy i mam tego stertę zepsutych narzędzi. Kupię Gard... Narzędzia zawsze się sprawdzają i Fisk.. . W zeszłym roku w lid.. kupiłam ostrzarke do narzędzi i mam wszystko ostre nawet szpadle.

Jeżeli chodzi o robienie kancikow to mam półksiężyc szpadel gardeny i jest ekstry. Naostrzone tnie bardzo dobrze.
Chociaż jakbym trafiła Aniu taki polszpadelek tez bym kupiła.

Pozdrawiam

Elu firma o której piszemy to właśnie Fisk...
i jak widzę opinie podzielone ,
ale może faktycznie rozwiązaniem problemu może być ostrzałka ,

A ten szpadelek do kantów jest genialny
mogę z całą odpowiedzialnością polecić ,
firma - nieznana z marketu ogrodniczego
cena - 37 pln - ( prawie jak za darmo )
zastosowanie - tak , sprawdza się , kanciki są równe i skos z jednej strony
ułatwia pracę
waga - nie ważyłam , ale jest średniej wagi
Ptasi gaj 14:02, 10 mar 2021

Do góry

W zeszłym roku wiosna miałam kontener wywiizlam wszystko. Ciełamm tuje to dużo tego szmelcu było. W tym roku to sosny przemiele.

Dzisiaj u nas piękna pogoda ok 7 stopni bez wiatru. Teraz -5 w marcu jak w garncu . Jutro też ostatni dzień ładnej pogody jadę i będę ciąć dalej.

Ku mojemu zdziwieniu dostałam dzisiaj paczkę. Nawet nie wiedziałam, że zamówiłam podobno w styczniu. Ostatnio nie zaglądałam na pocztę a tu masz przysłali. Piękne cebulę lilii. Nigdy nie lubiłam lilii coś mi się przekręciło w mózgownicy i kupuje. Tydzień temu w obi nie świadoma, że zamówiłam kupiłam 30 szt różnych. Piękne cebulę lilii, świat kwiatów dobra firma.

Poniżej lista

Ojej, skleroza.
Ela, ja uwielbiam lilie i będę kupować, już namierzyłam w realu. Wybieram same orientalne. Muszą pachnieć. Będziesz zadowolona, tylko to latanie za poskrzypką
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:24, 10 mar 2021

Do góry
Też robię opryski rodkow miksturą wg przepisu Bogusi.
Jak tylko zelzeje i ciepłej będzie to trzeba je podlać nawozem lub podsypać i opryskać.

Wyspa przepiękna te fioletowe rodki to dobra odmiana u mnie też dobrze rośnie. Calsap trochę rozwichrzony może zgęstnieje.
Do mojego sąsiada ogrodnika przywieźli rodki muszę pójść zobaczyć.

Kupiłam 2 lata temu w Lidlu rodki Nowa Zembla o ile siebie mylę. Jak one śmigają. Posadziłam w nie dobrym miejscu dla mnie, Ale boje się przesadzic aby z deszczu pod rynnę nie wpadły.

Czasami te opryski trzeba i miesiąc, co tydzień robić. Ale jak jest jakiś pechowy rodek, nic nie pomoże.
Nie przesadzaj, widać im bardzo pasuje. Żal byłoby stracić. jeszcze chcesz rodki sadzić???

zostawiam ci żonkila, jak wycięłam trzcinniki, to go odkryłam
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:22, 10 mar 2021

Do góry

Do rozgałęzienia piszesz a w którym miejscu wypuści nowe pędy z tego rozgałęzienia czy poniżej przycięcia ile centymetrów w dół od przycięcia.

Ela, niezbyt foto, ale coś widać.
Tu gdzie trzymam paznokieć, skracam, wycinam.
Wypuści 2 lub 3 nowe gałązki na boki, widać tu miejsce po cięciu i nowe gałązki, te w tym roku znowu skrócę, ba na hakonki idą. No i akurat te potrzebują nawożenia i oprysku, widać po liściach.

Ptasi gaj 08:53, 10 mar 2021

Do góry
April napisał(a)
A ja uwielbiam lilie, fajne odmiany zamówiłaś.
Ja też kupiłam, ktoś polecił mi Big Brother. Było pudełko z nimi w ogrodniczym, zapakowałam do koszyka a w domu sadzę do donic i patrzę a na opakowaniach Conka D'OR. Bardzo podobne ale... bałagan mają a ja ślepa nie doczytałam małego druku na opakowaniu, tylko zdjęcia. Oby były równie ładne.

Piękne sa obydwie. Można się pomylić jak ktoś nie do widzący. U mnie gorzej bo jeszcze umysł zakręcony. Tyle tego mam, że znowu mam dzień sadzenia i siania.
Jeszcze ma przyjść jedna paczka z benexu o tej to wiem
W niej kłącza nie wiem jakie i nasiona rudbekia chery Brendy.
Róże od ćwika na tym stop z paczkami.
Będą tylko odwiedziny u sąsiada ogrodnika

Bardzo.mi się wzrok pogorszył w ostatnim roku przez to patrzenie i pisanie na telefonie

Dzisiaj u nas o 6 rano -7 teraz piękna słoneczna pogoda jadę tyrać.
Miłkowo - sezon 2016-2022 23:33, 09 mar 2021

Do góry
Też robię opryski rodkow miksturą wg przepisu Bogusi.
Jak tylko zelzeje i ciepłej będzie to trzeba je podlać nawozem lub podsypać i opryskać.

Wyspa przepiękna te fioletowe rodki to dobra odmiana u mnie też dobrze rośnie. Calsap trochę rozwichrzony może zgęstnieje.
Do mojego sąsiada ogrodnika przywieźli rodki muszę pójść zobaczyć.

Kupiłam 2 lata temu w Lidlu rodki Nowa Zembla o ile siebie mylę. Jak one śmigają. Posadziłam w nie dobrym miejscu dla mnie, Ale boje się przesadzic aby z deszczu pod rynnę nie wpadły.
Miłkowo - sezon 2016-2022 23:09, 09 mar 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Głównie polega to cięcie na tym, aby liści nie ciąć, bo brzydko wygląda, czyli do rozgałęzienia.
I u nas wiało, zimno, ale cięliśmy, grabiliśmy i paliliśmy. Od groma tego popiołu, jak rabaty wyczyszczę, zmieszam go z ziemią.
Ela, mimo wszystko u nas cieplej, więc ja tnę, jak leci. Jak coś stracę, płakać nie będę, nawet ucieszy mnie to.
Ale pokazałam róże w donicy, nie wsadzona do ziemi i patrz żyje. Kiedyś cięłam róże na jesień i bez problemu kwitły i nic nie padło.
Dużo sił życzę, bo masz też co robić u siebie

Do rozgałęzienia piszesz a w którym miejscu wypuści nowe pędy z tego rozgałęzienia czy poniżej przycięcia ile centymetrów w dół od przycięcia.
Dębowe zakątki 23:02, 09 mar 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Dziękuję .Cieszę sie,ze się anioły spodobały.

Ostatnio inne malowałam.

Ania piękne. Ta saksofonistka bardzo mi się podoba. Wiolonczelistka też. Nie chce się wtrącać w twoją wizję, ale coś bym zrobiła z tą noga jest trochę przysługa i gra pierwszy plan obrazu.
A jakie wymiary mają te obrazy, malujesz na płótnie olejnymi?

Poza tym mnie się też bardzo podoba kominek. Szczególnie te kafle.

Pozdrawiam
Ania -Spełnione marzenie 22:39, 09 mar 2021

Do góry
Piszecie o firmie "F" jaka to firma nie wiem.
Odnośnie narzędzi nie warto kupować byle czego. Tanie to do niczego. Na początku też kupowałam taniochy i mam tego stertę zepsutych narzędzi. Kupię Gard... Narzędzia zawsze się sprawdzają i Fisk.. . W zeszłym roku w lid.. kupiłam ostrzarke do narzędzi i mam wszystko ostre nawet szpadle.

Jeżeli chodzi o robienie kancikow to mam półksiężyc szpadel gardeny i jest ekstry. Naostrzone tnie bardzo dobrze.
Chociaż jakbym trafiła Aniu taki polszpadelek tez bym kupiła.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:16, 09 mar 2021

Do góry
Milka napisał(a)

U nas na razie nie zabronili. Zresztą trawa spaliła się migiem, 20 minut i po wszystkim.
Ale jak zabronią, to wtedy nie wiem....chyba duży kontener zamówię i tam wszystko wywalę na raz.

W zeszłym roku wiosna miałam kontener wywiizlam wszystko. Ciełamm tuje to dużo tego szmelcu było. W tym roku to sosny przemiele.

Dzisiaj u nas piękna pogoda ok 7 stopni bez wiatru. Teraz -5 w marcu jak w garncu . Jutro też ostatni dzień ładnej pogody jadę i będę ciąć dalej.

Ku mojemu zdziwieniu dostałam dzisiaj paczkę. Nawet nie wiedziałam, że zamówiłam podobno w styczniu. Ostatnio nie zaglądałam na pocztę a tu masz przysłali. Piękne cebulę lilii. Nigdy nie lubiłam lilii coś mi się przekręciło w mózgownicy i kupuje. Tydzień temu w obi nie świadoma, że zamówiłam kupiłam 30 szt różnych. Piękne cebulę lilii, świat kwiatów dobra firma.

Poniżej lista

Dębowe zakątki 17:29, 09 mar 2021

Do góry
Aniu jestem i podziwiam malarstwo.
Każdy ma swojego anioła opiekuna. Należy z nim rozmawiać każdego dnia, zawsze czuwa i pomoże. To wysłannik niebios.
Pozdrawiam

Elus, dziękuję. Dziękuje
Ja też tak obieram anioły. Zawsze pomocne, czuwające i czkające na nasze rozmowy
z nimi jakoś lżej
Dorota123 napisał(a)
Ładne obrazy, do mnie najbardziej przemawia ten w środku.
Dorotko dziękuję. Fajnie, ze każdemu coś innego z aniołów się podoba

gogo napisał(a)
Aniu, przesyłam zachwyty obrazami, są cudne: D
Ogród w śniegu też mi się podoba: D
Zobaczyłam piękny kominek, chętnie bym przy nim posiedziała, bo jestem zmarzlak, a widok płomieni dobrze wpływa na moje samopoczucie.
Zdjęcie rudzika super, przydałabyś mi się dzisiaj, żeby sfotografować moje ptaszki, bo moje zdjęcia wyszły okropnie

Grażynko dziękuję
Ja jeszcze mam resztki śniegu pod tujami.
Dziękuję. My też lubimy posiedzieć sobie przy kominku. Oj ja tez jestem zmarźlak.
Rudzik też dziękuje za pochwały.
Ostatnio w pracy jestem, to jakoś mało mam czasu na przyglądanie się im.
Ale fajnie, ze do ciebie ptaszki zaglądają. A jakie ?
Ze 2 temu wracając z pracy słyszałam lecące żurawie.
Czyli zimno, zimo ale wiosna nam się zbliża. Fajnie
Ptasi gaj 12:28, 09 mar 2021

Do góry
Ja to sie boje palić. U nas dron lata. Trochę suchego po zimie spaliłam z duszą na ramieniu. Ognisko zawsze najpierw dobrym drewnem rozpalam aby była odpowiednia temperatura potem co jakiś czas dorzucam suche po zimie.
Teraz kare to łatwo złapać.

U nas na razie nie zabronili. Zresztą trawa spaliła się migiem, 20 minut i po wszystkim.
Ale jak zabronią, to wtedy nie wiem....chyba duży kontener zamówię i tam wszystko wywalę na raz.
Ptasi gaj 12:14, 09 mar 2021

Do góry
Ania111 napisał(a)

Elu ,

Lód zaraz stopnieje
a tulipanki już same "pchają" się
Tylko patrzeć jak pąki się pokażą

Wiem Aniu, ale jeszcze się na razie u nas nie zanosi. Minusowe temperatury. Wg prognoz długoterminowych to pogoda ok +8 a to bardzo mało w nocy przymrozki.

W zeszłym roku już kwitły w tym nic nie widzę.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies