Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogród z Czerwonym mostkiem 22:27, 13 wrz 2011

Do góry
Kasiu dziękuję. Zobaczę po zimie, zamiast czego się rozplenica zmieści.
O....! 23:10, 10 wrz 2011

Do góry
Safoya, ale miłe słowa...
no przyglądałam się z każdej strony, czy będzie dobrze, zanim posadziłam..
no, właśnie nie wiem jaka to odmiana - w duzym sklepie ogrodniczym mieli tylko napis - rozplenica... na moje dodatkowe pytania stwierdzili, że producent tyle podał...
już była dyskusja, ze to 'Rubrum' i że być może nie zimuje, ale posadzilam do gruntu i ładnie rośnie
Ogród z Czerwonym mostkiem 21:25, 10 wrz 2011

Do góry
Gabrysiu tak to miniaturowa rozplenica Pennisetum alopecuroides 'Little bunny'

Mam jeszcze inną mniejszą, ale nazwa mi teraz uciekła.
Ogród z Czerwonym mostkiem 21:17, 10 wrz 2011

Do góry
Kasiu, czy na drugim zdjęciu ta mniejsza trawa na pierwszym planie to miniaturowa rozplenica, czy normalna, tylko młoda?
U Justyny 21:15, 08 wrz 2011

Do góry
Ja także z poczekalni zrobiłam sesję wrzosową, zdjęcia się przydały, a wrzosy już gdzie indziej rosną.
Cudowna rozplenica z bielą
U Justyny 21:14, 08 wrz 2011

Do góry
tyna napisał(a)
dziękuję, ale to naprawdę tylko poczekalnia, nie chciałam, żeby te doniczki stały smętnie pod domem, przynajmniej przez okno tarasowe sobie oglądam i zastanawiam się: i co dalej?
bo zakup był okazyjny i nieprogramowy....
Jest tam rozplenica miniatura " Little Bunny" i aster krzaczasty, czyli niski.

koszyk siermiężny, taki "wiejski", tylko takie kiedyś miała moja babcia, czyli jestem sentymentalna

jesteś po prostu romantyczna...
U Justyny 21:12, 08 wrz 2011

Do góry
dziękuję, ale to naprawdę tylko poczekalnia, nie chciałam, żeby te doniczki stały smętnie pod domem, przynajmniej przez okno tarasowe sobie oglądam i zastanawiam się: i co dalej?
bo zakup był okazyjny i nieprogramowy....
Jest tam rozplenica miniatura " Little Bunny" i aster krzaczasty, czyli niski.

koszyk siermiężny, taki "wiejski", tylko takie kiedyś miała moja babcia, czyli jestem sentymentalna
O....! 13:50, 08 wrz 2011

Do góry
a teraz kilka obrazków z ogrodu...
przycięte lawendy, a z kwiatów bukiety zrobiłam...

widoczek na ławeczkę, budleja wciąż kwitnie...

perowskia i rozplenica tutaj je posadziłam...

w oddali widok na stok narciarski...
Pergola z przyległościami 09:25, 08 wrz 2011

Do góry
magnolia napisał(a)
co do rozchodnika- pewnie, to tez może być jedna z dominujących roslin w Twoim ogrodzie. I super się dzieli- teraz nawet można poobcinać pędy i wsadzić do wazonu- wypuszczą korzonki. Albo wsadzić pęd w lepszą ziemię i podlewać- chyba jeszcze lepszy sposób. dzielone rozchodniki są jeszcze łądniejsze bo służy im odmładzanie. Pamietaj tylko że rozchodniki są niższe niż klasyczna jeżówka, więc powinny być lekko z przodui moga sie mieszać z trawami, ale tymi nie za wysokimi, średnimi.

Rozchodniki można rozmnożyć nawet z pędu kwiatowego. Wsadziłam kiedyś taki przekwitnięty bukiet do ziemi i jest - wielki rozchodnik

Świetny zestaw dla rozchodnika to oprócz jeżówki - rozplenica japońska lub miskanty.
U Kasi w ogrodzie ... 21:45, 07 wrz 2011

Do góry
Weigela - krzewuszka cudowna

Rozplenica powiewa na wietrze

Złe DOBREGO początki czyli marzeń kilka o ogrodzie 17:35, 06 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

I stan na dziś:

Od razu proszę o pomoc.
Dwa RH oczywiście muszą natychmiast trafić do ziemi ale wciąż nie wiem czy jeszcze coś do nich dosadzić ?
Pod schodami jest cień jest to strona północna o ile czegoś nie pomyliłam.

Moja rada jest taka, że należałoby usunąć te doniczki z RH pod schodami (gdzie indziej je posadzić) a ładny iglak na kiju podsadzić jednakowymi roślinami w kształt liery L, tak jak przebiega żwir. Albo drugi pomysł, iglak na kiju w kostce z bukszpanu (boję się że za niski kijek), ładnie docięty, a pod schodami albo żurawki w jednym kolorze, albo trzmielina np. Sunspot/Blondy, albo Ophipogon planiscapus "Nigrescens" - czarna trawka i będzie pięknie.
Bardzo mi się podoba Twój sterylny ogród nowoczesny

Na schodach w donicach albo trawy miskanty lub rozplenice, jakieś wielkie, albo kule z bukszpanu/cisa. Ale kule, nie te tuje.

Ta czarna rozplenica nie przezimuje. Apeluję już na początku, nie kupuj po jednej roślinie, co najmniej 3-5-7 itd...Bedzie ładniej i łatwiej wszystko wykorzystać, pojedyncze rośliny tylko na solotery- drzewa lub formy pienne i wtedy je podsadzasz drobnymi, ale w większej ilości.

Tak jak pisze Danusia kula z bukszpanu do donic będzie b.dobrym rozwiązaniem !!!
Złe DOBREGO początki czyli marzeń kilka o ogrodzie 17:33, 06 wrz 2011

Do góry
Rozplenica 'Vertigo'(Pennisetum purpureum) to trawa ceniona za szerokie, niemal czarne liście. Szybko dorasta do około 70 cm wysokości. Wymaga sporo słońca i żyznej, średnio wilgotnej gleby. Możemy uprawiać ją jako roślinę sezonową lub w po-jemnikach, które przez zimę przechowywane są w pomieszczeniu w temperaturze około 2 st. C.
Złe DOBREGO początki czyli marzeń kilka o ogrodzie 16:56, 06 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

I stan na dziś:

Od razu proszę o pomoc.
Dwa RH oczywiście muszą natychmiast trafić do ziemi ale wciąż nie wiem czy jeszcze coś do nich dosadzić ?

Moja rada jest taka, że należałoby usunąć te doniczki z RH pod schodami (gdzie indziej je posadzić) a ładny iglak na kiju podsadzić jednakowymi roślinami w kształt liery L, tak jak przebiega żwir. Albo drugi pomysł, iglak na kiju w kostce z bukszpanu (boję się że za niski kijek), ładnie docięty, a pod schodami albo żurawki w jednym kolorze, albo trzmielina np. Sunspot/Blondy, albo Ophipogon planiscapus "Nigrescens" - czarna trawka i będzie pięknie.

Na schodach w donicach albo trawy miskanty lub rozplenice, jakieś wielkie, albo kule z bukszpanu/cisa. Ale kule, nie te tuje.

Ta czarna rozplenica nie przezimuje. Apeluję już na początku, nie kupuj po jednej roślinie, co najmniej 3-5-7 itd...Bedzie ładniej i łatwiej wszystko wykorzystać, pojedyncze rośliny tylko na solotery- drzewa lub formy pienne i wtedy je podsadzasz drobnymi, ale w większej ilości.

Pani Danusiu.
Czarna trawka - rewelacja. Miałam ją w fotografiach ściąganych jako "rośliny do mojego ogrodu.
A jak ją posadzić , w kępach w regularnych odstępach, czy w formie szpaleru jedna przy drugiej?

Czarne rozplenice tak bardzo mi się spodobały, że kupiłam 3 sztuki i już, już miałam jechać po więcej- ale poczytałam po powrocie z zakupów, że ona nie przezimuje. A czy takie rozplenice mogą być ustawione w większej ilości, w doniczkach na schodach czy nie za bardzo? Na zimę i tak chowam te doniczki.
Złe DOBREGO początki czyli marzeń kilka o ogrodzie 10:24, 06 wrz 2011

Do góry
Puskaogrodniczka napisał(a)
I stan na dziś:

Od razu proszę o pomoc.

W ogródku Niage 22:14, 01 wrz 2011

Do góry
Agnieszka napisał(a)

Powiedz mi, proszę, co to za maleńkie puchate cudeńka w prawym dolnym rogu? Czy to jakiś Little Bunny albo coś podobnego?

Tak, to rozplenica Pennisetum alopecuroides 'Little bunny'
O....! 18:21, 31 sie 2011

Do góry
shrekol napisał(a)

to moje zakupy dzisiejsze...
Gabi pisze u Finki, ze rozplenica Rubrum nie zimuje u nas ?a chyba właśnie ją kupiłam- pięknie się prezentowała... to co robić w takim przypadku ?

Marzenko kiedyś o tej rozplenicy rozmawiałem z P. Szewczykiem mówił żeby traktować jako jednoroczną, w domu ponoć tez nie zimuje, kiedyś siostra kupiła i mimo okrycia wyleciała.

Oj widzę paprocie jakie kupiłaś??

paproć jest tylko jedna -Athyrium 'Metalicum Red Beauty', języczników nie było w trzech sklepach ogrodniczych w Tarnowie, ktore odwiedziłam...
O....! 18:09, 31 sie 2011

Do góry
annka napisał(a)
A to na pewno rosplenica a nie Panicum variegatum Rubrum czyli proso rózgowate???

Aniu, była nazwa rozplenica - nic poza tym ... mogę ewentualnie zrobić jej fotkę...
no, rozgorzała dyskusja o zimowaniu traw, ale dalej nie wiem jak postąpić - na razie trzymam ja w doniczce...
O....! 08:18, 31 sie 2011

Do góry
marzena napisał(a)
to moje zakupy dzisiejsze...
Gabi pisze u Finki, ze rozplenica Rubrum nie zimuje u nas ?a chyba właśnie ją kupiłam- pięknie się prezentowała... to co robić w takim przypadku ?

Marzenko kiedyś o tej rozplenicy rozmawiałem z P. Szewczykiem mówił żeby traktować jako jednoroczną, w domu ponoć tez nie zimuje, kiedyś siostra kupiła i mimo okrycia wyleciała.

Oj widzę paprocie jakie kupiłaś??
O....! 23:59, 30 sie 2011

Do góry
no, wiem Gabi, wiem - ale nawet sie nie zastanawiałam nad tym, czy może zimować, przyjęłam to za pewnik
ale piękna jest ta rozplenica 'Rubrum'
Zielony Punkt - ogród Finki 23:56, 30 sie 2011

Do góry
Finko, to która zimująca rozplenica jest wg. Ciebie najładniejsza?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies