Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

justi 11:40, 30 wrz 2011

Ty masz polo, ja to rower między nogi, z torbami po bokach i jadę po roślinki. To dopiero jest ubaw jak jadę obładowana Czasem autem ale rzadko, bo do zdobycia wieczorkiem
popcorn 12:09, 30 wrz 2011

No bez auta bym sie nie wybierała na roślinne zakupy - kiedyś rowerem z miejscowej szkółki wiozłam parę tujek w dużych doniczkach i stwierdziłam nigdy więcej - jak mi jedna reklamówka sie rozerwała i pol ziemi z doniczki wypadło, a bagażnika na rowerze nie mam
A w polo woziłam już spore okazy, jak tę potrójną kulkę z cyprysika (przed domem), czy morwę na pniu 1,9m - ale wtedy jedno drzewko, we trójkę ściśnięci i dłuższa trasa odpada...
dlatego zastanawiam się jak 4 wiśnie min. 1,6 m wcisnę na trasę Oświęcim-Pabianice
Lena 21:07, 30 wrz 2011

1 szt rozplenica japońska (na próbę czy nie przemarznie)

NIE przemarznie
Mam już parę lat i jest to jedna z bezobsługowych roślin w moim ogrodzie.Wiosną narobiłam sporo sadzonek i rosną pięknie.

4 szt wiśnia umbraculifera (1 szt dla Przemka/Shrekola)

Nie wiem czy znajdziesz jeszcze takiej samej wysokości-ja kupiłam dwie najwyższe ale były chyba jeszcze 3-4 niższe z ładniejszą koroną.Trzeba pytać

1 szt hortensja limelight

Też trzeba dobrze kukać lub pytać,bo było parę sztuk jak kupowałam.Ale cena super.
To jest taka szkółka do której trzeba zaglądać i szperać..

Życzę udanych łowów -niech się rodzinka dobrze spisze
popcorn 07:55, 01 paź 2011

Witaj Magdo-leno

Ciesze sie ze rozplenica u Ciebie rośnie i nic jej nie jest, podoba mi sie. Ale ponieważ to rodzinkę wysyłam na zakupy, ograniczam sie i to mocno... najchętniej kupiłabym z 10 rozplenic i z 10 wilczomleczy, ale jesli mi sie sprawdza i ładnie przezimują na wiosnę dokupię
Zaraz zadzwonię do tej babki, prosiłam zeby wybrała jak najwyższe i w miarę równe te wiśnie... mam nadzieje ładne kupią, niestety nie bede przy wyborze... no ale tak to jest, jak zamawiam wysyłkowo to dostaje jeszcze bardziej "losowo"...
Limelight mam, ale maleńkie, wzdłuż ogrodzenia frontowego - maja stworzyć szpaler, za kilka lat pewnie. Ale moze w przyszłym roku będą pierwsze kwiaty? Te 1 chciałam na zachętę, posadzę sobie przed wejściem do donicy

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję ponownie za info i namiary!!
Karolina
popcorn 18:52, 01 paź 2011

Wyregulowałam brzeg rabatki wrzoscowo -hostowej, dosadziłam kilka host ( w sumie jest ich tam 17), z przodu zrobiłam pasek trzmielinowy (żółto-zielona), za 2 lata może będzie obwódka Chyba że dokupię kilkanaście sadzonek i powsadzam gęściej.
Zaczęłam też usuwać trawę obok żurawkowej rabatki, po drugiej stronie wyjścia do ogródka. Wymyśliłam że będę miała (plagiat z ogrodu nie tylko bukszpanowego Danusi..)stożek z cisa (cis kupiony, mały ale kształt ma-na wiosnę go potnę dokładniej) i kilka kulek z bukszpanu. Całość podsadzona żurawkami. Zamierzam dokupić kilkanaście sadzonek citronelle albo żółtej z karbowanymi liśćmi (dobrze sobie radzi u mnie), zrobić fragment żółty obok tego czerwonego, a dalej posadzić zielono-listną żurawkę krwistą (tam już słońce prawie non stop, ona sobie poradzi - mam w przechowalni kolo 10 sadzonek). I już Powinno być dobrze mam nadzieję?

Zaraz zadzwonię do Mamy, jak tam zakupy pod Krakowem dla mnie
Lena 19:53, 01 paź 2011

Też jestem ciekawa
Sebek 21:57, 01 paź 2011

Noooo zakupy zrobiłaś fajnie - ale do Polo Ci wiśnie na pewno nie wejdą
popcorn 07:49, 02 paź 2011

Witajcie,
Wiśnie z doniczkami mają 220 cm długości ... do Mamy Matiza też nie weszły Zostały u wujka w Krakowie, przywiezie je za tydzień do Oświęcimia. Więc je zobaczę, ale też nie wezmę, na pewno nie wejdą do Polo, zwłaszcza 4 sztuki...
Mama przywiozła ze sobą tylko te pozostałe - limelight'a, wilczomlecze, rodgersje i rozplenicę. Te przywiozę do siebie. Wiśnie przywiezie mi Tato przed zimą jeszcze mam nadzieję... albo autem dostawczym razem z meblami do garderoby, albo swoim samochodem (o ile wejdą tfu tfu..).

Wczoraj oczyściłam warzywnik z uschniętych roślin fasoli, zjedzonych brukselek itp, M. mi przekopał 1/4 z obornikiem (na resztę zabrakło, kolejny worek przywiezie mi w tygodniu pan od szamba Truskawki muszę wsadzić na swoje miejsce, muszę jednak wymyślić na której części mają być. Na wiosnę usunęłam 3-letnie krzaczki, które miały już malutkie owoce i kupiłam świeże sadzonki. Od maja zdążyły trochę podrosnąć, niektóre kwitną (teraz!). Muszę im wygospodarować zagonik w dobrym miejscu.
A za chwilę idę podlać wczoraj posadzone trzmielinki, bo zapomniałam. Miłego dnia!!
popcorn 07:53, 02 paź 2011

Po obejrzeniu ostatniej realizacji Danusi mam ogromną ochotę na mur od ulicy i lustra od środka. Tylko Małż jest przeciwny
Przy okazji dokupienia działki za domem będziemy przenosić płot ten z tyłu i odgradzać się od sąsiadów. Akurat możnaby wykorzystać tę siatkę z przodu w tym celu (bo i tak trzeba dokupić na boki), a z przodu zbudować mur... mam zimę żeby nad M popracować
Sebek 10:45, 02 paź 2011

No mur byłby świetny - tylko czy limelighty miałyby słońce?