Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

KasiaWB 17:50, 29 wrz 2011

mam nadzieję, że Sylwia się nie pogniewa za pokazywanie jej rabaty, ale jest przepiękna
a tu kolejne linki do stron, gdzie są zdjęcia tej właśnie rabaty
- w trakcie nasadzeń https://www.ogrodowisko.pl/watek/113-ogrod-sylwii-od-poczatku?page=176
- tu widać dokładnie już po zakończeniu https://www.ogrodowisko.pl/watek/113-ogrod-sylwii-od-poczatku?page=192
i tu: https://www.ogrodowisko.pl/watek/113-ogrod-sylwii-od-poczatku?page=274
i jeszcze tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/113-ogrod-sylwii-od-poczatku?page=285

i co Ty na to Karolinko? )
popcorn 18:02, 29 wrz 2011

Lena napisał(a)

Karolinka jasne że podaj adres-ja też u siebie podałam
Limelight kupiłam u nich po 16 zł bodajże.Może nie wszystko aktualizują na stronie.Rodgresja owszem jest-średnia ale faktycznie po 7zł-parę sztuk.Traw też niewiele,ale lepiej kupić jedną i podzielić-one się w jednym sezonie szybko rozrastają.
Jest to niewielka szkółka ale ja zaglądam tam systematycznie i zawsze coś "po pieniądzach" upoluję:
Tak więc polecam

Ja też już podałam, dzięki! Chyba się tam w przyszły weekend osobiście udam, z Oświęcimia jakieś 60 km? Ale najpierw zadzwonię. Dzięki w każdym razie za namiary!!!
Pozdrawiam!
KArolina
popcorn 18:03, 29 wrz 2011

GabiK napisał(a)
Karolino lepiej, ale niezupełnie dobrze.
Czegoś mi w prawym rogu brakuje - tam gdzie trawa nie rośnie. A może ją zrobić po kwadracie? Taką otoczkę wokół domu?

No właśnie, dlatego pytam bo mi też coś nie pasuje... Kształt nie ten... może rzeczywiście kąty proste?
Zobaczę co KasiaWB wkleiła - rabatę Syli.
Kasiu chodzi Ci o te z zurawka marmalade i trzmielina dookola, a w srodku 4 bukszpany? Ladna bardzo... ale chcialabym zeby hosty zostaly. Wiec uregulowac ksztalt i na obwodke trzmieline??

pozdrawiam!
K.
Lena 19:34, 29 wrz 2011

Poprawka;

Limelight kupiłam u nich po 16 zł bodajże

Kupiłam po 12zł Bardzo ładny okaz.
popcorn 08:31, 30 wrz 2011

Lena napisał(a)
Poprawka;

Limelight kupiłam u nich po 16 zł bodajże

Kupiłam po 12zł Bardzo ładny okaz.

Kurcze, czemu to jest tak daleko?? Może poproszę jednak wujka żeby mi zrobił te zakupy, bo pewnie się nie wyrobię, chyba że dzień urlopu bym wzięła i wrócilibyśmy dzień później...
Bardzo dobra cena za limelighta... u nas wcale nie ma,a kupując w sieci przesyłka trochę kosztuje, chyba że kupi się więcej... no ale wolę sobie wybrać, a tak dostaje się małą, dzieloną sadzonkę...

dzięki za info, pozdrawiam!
KArolina
justi 09:43, 30 wrz 2011

popcarol napisał(a)

Karolino lepiej, ale niezupełnie dobrze.
Czegoś mi w prawym rogu brakuje - tam gdzie trawa nie rośnie. A może ją zrobić po kwadracie? Taką otoczkę wokół domu?

No właśnie, dlatego pytam bo mi też coś nie pasuje... Kształt nie ten... może rzeczywiście kąty proste?
Zobaczę co KasiaWB wkleiła - rabatę Syli.
Kasiu chodzi Ci o te z zurawka marmalade i trzmielina dookola, a w srodku 4 bukszpany? Ladna bardzo... ale chcialabym zeby hosty zostaly. Wiec uregulowac ksztalt i na obwodke trzmieline??

pozdrawiam!
K.

Ja bym wyregulowała kształt, hosty zostawiła i zrobiła podobna obwódkę jak u Sylwi, ale z trzmieliny bardziej żółtej lub z czegoś innego o żółtych listkach. To taka moja propozycja.
popcorn 10:40, 30 wrz 2011

hej Justi,
dokładnie tak zamierzam zrobić, nie będę pozbywać sie host które bardzo lubie. Żurawkową rabatę mam po drugiej stronie wyjścia do ogrodka, wystarczy z tej strony domu już żurawek Rozejrzę sie za czymś na obwódkę (trzmielinki lub tawuły japońskie - tych mam rozsady jakby co, z żółtymi listkami)
Może dzisiaj mi sie uda to zrobić
KasiaWB 11:05, 30 wrz 2011

popcarol napisał(a)

pozdrawiam!
K.

Karolinko, tak, dokładnie o tą rabatę Syli mi chodziło oraz o uregulowanie kształtu Twojej rabaty i uporządkowanie nasadzeń, co zresztą napisałam na wstępie mojego postu tj. żebyś dostosowała nasadzenia do tego co masz i lubisz. Myślę, że trzmieliny w odmianie z rabaty Syli bardzo by Ci pasowały, bo jak pamiętam masz już żółte trzmieliny z innej strony domu. Obwódka może być też z bukszpanu Oprócz host widzę tam też kilka żurawek w kolorze bordowym np. Blackberry Jam (lub innym, który Ci się podoba), bo żurawki ładnie wyglądają z hostami. Przydałby się też jakiś wyższy punkt - Syla ma trzmielinę na pniu.

A tak przy okazji to Ci powiem, że jak się tutaj pojawiłaś to nie wiedziałam, że Ty to Ty, a wczoraj zalogowałam się na muratora i widzę, że mam Cię w ustawieniach, bo Wam kibicowałam
popcorn 11:17, 30 wrz 2011

hej Kasiu,
hihi, to kolejna osoba z Muratora, a tak mi sie wydawało ze twój nick tez kojarzę
dzięki za kibicowanie, budowa skończona, urządzanie mniej więcej też..

wiesz, przydało by się na tej rabacie coś niskiego na uzupełnienie luk miedzy hostami, ale z drugiej strony nie wiem czy kolejny gatunek to dobre wyjście... sa hosty, bukszpany, tujka na pniu (mam już więc wyższy akcent), miskant (też duży będzie), no i borówki też niskie nie będą

Żurawki... mam ich całą rabatę 2 metry od nich, nie jestem przekonana do tego by je znowu tutaj sadzić... może po prostu dosadzę więcej host? A z żółtych żurawek obwódka? (chociaż przydałoby się chyba coś wyższego, żeby liści żurawek nie kosić przy okazji koszenia trawy...)

Trzmielinki żółte mam przy źródełku, ale tylko 2 sztuki.
Na razie popracuję nad kształtem, zrobię łądne kanciki i zobaczę czy zostawić miejsce na obwódkę...
popcorn 11:30, 30 wrz 2011

Ha! Jutro moja Mama jest w Krakowie, pojedzie do szkółki polecanej przez Lene i zrobi dla mnie zakupy
Jupi!!
4 szt wiśnia umbraculifera (1 szt dla Przemka/Shrekola)
2 szt rodgersja kasztanowcolistna
3 szt wilczomlecz mirtowaty (podobno ładnie rozkrzewione sadzonki)
1 szt hortensja limelight (nie mogłam sie oprzeć choć mam szpaler pod płotem, ale maleństwa...)
1 szt rozplenica japońska (na próbę czy nie przemarznie)

Nie wiem tylko czy to wszystko przywiozę za jednym zamachem za tydzień, ale przynajmniej część postaram się zabrać naszym VW Polo