nie umiem wkleic ale zdjęcia są na 15 stronie.
Jest tam ten krzak i ten iglaczek. W tej chwili ma jeden największy czub bo nie wiem jak to fachowo się nazywa.
zobaczcie czy to choroba czy pomarzły? suchodrzew wiem zmarzł - znowu...
Rh nic nie będzie, do zmarznięcia mu daleko
Irga powinna odbić zaraz jak się ociepli
Suchodrzew na końcach jest zielony to i z reszty odbije. Żadne tam znowu - uszy do góry. Ja mam więcej strat.
Ja w sobotę zamierzam ogarnąć liście po zimie co wiatr przywiał. Wczoraj ograbiłam trawniczek przy wejściu, leżały liście róż.
Mycie mebli jest w planach, bo chyba czas rozpocząć sezon kwiatowy na tarasie hehe mam jeszcze kwiatki w zapasie w garażu.
A ja jutro "lecę" po roślinki - byliny Pakość i jeszcze inne... już nie mogę się doczekać....
O, tak, przeprazam, nie dozytałam. Kanzan własnie chodzi za mną. Jest też piękna.
A propos wiązu - mam dwa w ogrodzie, gdzie pracuję. Co roku chorują - jakiś grzyb, czy coś Latem liście częściowo robią się ciemne, niemal czarne. Można toto czymś pryskać?
tutaj Poczytaj o naczyniowej chorobie wiązów. http://zszp.pl/?id=30&nid=773&lang=1
Ja ich z tego powodu nie sadzę, raz posadziłam tylko na życzenie.
Ach, to świetnie! Z ta wiśnią
Dziękuję Danusiu, muszę rozejrzeć się po "moich" ogrodnictwach . W wysyłkowych widziałam ,ale
trochę boję się ,że właśnie przyślą mi za nisko szczepioną...
Polecam, sadziłam - szybko urośnie jej parasol. Trzeba kupić szczepioną na wysokim pniu. Podkładką jest czereśnia ptasia.
Wiśnia ma jedną wadę - może zostać porażona chorobami jak zwykłe wiśnie owocowe.
Nie jest całkiem wytrzymała na mróz, nie lubi cięcia.
Wpadam po radę ... W nowym ogrodzie chciałabym posadzić wiśnię ozdobną - widziałam tak
bajeczne zdjęcia takiej kwitnącej wiśni, że dech mi zaparło .
To była wiśnia piłkowana Kiku Shidare sakura - co sądzisz o tym drzewie? W jakim czasie
mam szansę doczekać rozłożystego pięknego drzewa?
Jest jedna z najładniejszych japońskich wiśni ozdobnych, doskonale nadaje się do małego ogrodu. Ma parasolowaty kształt dzięki zwisającym gałęziom - szczepi się ją na wysokiej podkładce, dzięki czemu gałęzie malowniczo wyglądają.
Kwiaty bladoróżowe wiszące na ogonkach w maju.
Gabi proszę Cię jak coś się dowiesz na temat tej ramy do lustra, to daj mi znać..bo ja nie mam pojęcia gdzie u mnie by mogło być lustro, ale to nie ważne ...muszę ję gdzieś wkomponować...kiedyś...
Jak się uda, to lustro będziemy montować. Trzeba coś zbudować dla zamontowania
Ja też poznałam od razu , po pierwsze po gatunkach roślin , po drugie po charakterze pisma Szefowej, po trzecie .... no po prostu przeczucie ...ale nie wiedziałam, że to test ...
Po charakterze pisma to nie patrzcie, bo możecie się pomylić.hehe. Trzeba by było grafologa zatrudnić. Styl ogrodu się liczy
Co do stylu to jest wiadomy Danusiu super projekt i inspiracja dla małych ogródków ...
Danusiu - skoro temat drzew " na tapecie"- jaka jest Twoja opinia
na temat Wiązu górskiego Camperdownii ?
Rośnie taki cudowny w moim mieście ,przy cmentarzu ,w zupełnym cieniu ,ma piękny parasol.
Bardzo mi się marzy w moim ogrodzie -czy potrzeba dla niego dużo miejsca?
Potrzeba dużo miejsca.
Poczytaj o naczyniowej chorobie wiązów. http://zszp.pl/?id=30&nid=773&lang=1
Sadzić to sadzić tylko to potem utrzymać w zdrowiu.
Kup namacalnie, takich drzew nie kupuje się w internecie.
Kiepskie zdjęcie ale widać je w oddali, co prawda mogą to być wiśnie Kanzan, ale równie są ładne.
A nie jest to przypadkiem odmiana Kanzan? Kiku Shidare Zakura ma parasolowaty kształt, pędy opadają w dół.
Napisałam powyżej, że Kanzan to może być. Kiku Shidare ma też jaśniejsze kwiaty nie tak ciemnoróżowe, ale ja miałam doradzić wiśnię, a nie pokazać jak wygląda K-S-Sakura Po prostu chciałam pokazać ładną wiśnię.