Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Ogród Magdalenka

Madzenka 06:44, 02 mar 2012

Kiedyś coś czytałam o kalnedarzu biodynamicznym i nawet się nim kierowałam ale potem i tak nie pamiętałam, ktore czynności wykonane zgodnie z kalendarzem, a które nie....
Jak znajdziecie coś fajnego jako palenisko to ja też się piszę. Aktulanie mam wahania czy gotowa ściana wodna (kasa ! I stać mnie tylko na malutką) czy murować.... Chyba zamieszczę w wątku i będę prosić o poradę......
noemi 10:30, 02 mar 2012

GabiK napisał(a)
Magdo, jak coś znajdziesz, to daj znać. Też mi się to spodobało. Myślałam o wystawiania bio-kominka na taras, ale takie jest fajniejsze. A taki ogień normalnie grzeje?

Grzeje dam znać... ale na razie to są tylko biokominki przenośne .
noemi 10:31, 02 mar 2012

Marzenko pewnie , że będziemy doradzać, zawsze to więcej propozycji i łatwiej podjąć decyzję
kraania 13:50, 02 mar 2012

Wieloszka napisał(a)
Ja też zainteresowałam się cięciem lawendy - okazało się, że robię to prawidłowo wiosną. Nie do końca rozumiem to cięcie po przekwitnięciu - jak cięłam nadając kształt półkuli kępy były ładne i zwarte, ale nie kwitły ponownie. Czy to chodzi o to, żeby obciąć same kwiaty, czy kwiatostany z pędami ale nie naruszając liści kępki? Jak obserwowałam lawendę przy pobliskim Mcdonaldzie - kwitła non stop, choć kępki były bardziej rozwichrzone i nikt nie wycinał tych przekwitniętych... ???

Właśnie się dowiedziałam, że źle przycinam swoją lawendę . Robiłam to tylko wiosną, bo uznałam, że to daje ewiększe szanse na nie przemarznięcie roślin. Ale przynajmnie już wiem, jak to robić dobrze .
Madzenka 20:19, 02 mar 2012

kraania napisał(a)

Ja też zainteresowałam się cięciem lawendy - okazało się, że robię to prawidłowo wiosną. Nie do końca rozumiem to cięcie po przekwitnięciu - jak cięłam nadając kształt półkuli kępy były ładne i zwarte, ale nie kwitły ponownie. Czy to chodzi o to, żeby obciąć same kwiaty, czy kwiatostany z pędami ale nie naruszając liści kępki? Jak obserwowałam lawendę przy pobliskim Mcdonaldzie - kwitła non stop, choć kępki były bardziej rozwichrzone i nikt nie wycinał tych przekwitniętych... ???

Właśnie się dowiedziałam, że źle przycinam swoją lawendę . Robiłam to tylko wiosną, bo uznałam, że to daje ewiększe szanse na nie przemarznięcie roślin. Ale przynajmnie już wiem, jak to robić dobrze .

To witamy w klubie
waska 20:22, 02 mar 2012

To jak wkońcu ja ciąć po kwitnieniu?
nieszka 20:23, 02 mar 2012

Ja też w tym roku nie przycięłam na jesieni bo tego śniegu tak długo nie było i nic jej nie łamało i tak fajnie wyglądała z kwitatostanami.. I ciekawe jak będzie wyglądała w tym sezonie...
Gardenarium 20:26, 02 mar 2012

Ponowne cięcie nie ma za zadanie spowodowanie żeby jeszcze raz zakwitła w tym roku tylko żeby się zagęszczała jak najwcześniej. Inaczej wypuszcza nowe pędy obok suchych patyczków po kwiatach i nie wygląda to ładnie a poza tym wykłada się.
A wiosną tniesz znów.

Instagram Ogrodowiska
waska 20:28, 02 mar 2012

Gardenarium napisał(a)
Ponowne cięcie nie ma za zadanie spowodowanie żeby jeszcze raz zakwitła w tym roku tylko żeby się zagęszczała jak najwcześniej. Inaczej wypuszcza nowe pędy obok suchych patyczków po kwiatach i nie wygląda to ładnie a poza tym wykłada się.
A wiosną tniesz znów.

To tniemy nisko jak wiosną?
Gardenarium 20:33, 02 mar 2012

Tu na zdjęciach jest santolina cyprysikowata, ale chodzi o osiągnięcie takiej poduszki z lawendy.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies