Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rododendronowy ogród II. 16:11, 04 sty 2014

Do góry
Nikita napisał(a)
Wpadam z rewizytą . Pół dnia potrzebowałam, aby przeczytać obydwa Twoje wątki – ale warto było. Rododendrony przecudne, te kwiaty, te kolory – po prostu wulkan kolorów w czasie erupcji zalewający zielony ogród tysiącem barw. Nie można oczu od niego oderwać. Jestem w szoku!!! Coś tak zachwycającego i to w niedalekiej okolicy. Po prostu arcydzieło.
Ja mam u siebie 3 Rh – dwa odziedziczyłam w spadku razem z działką, więc nie wiem jaka to odmiana; w tym roku jeden z nich potrzebował natychmiastowej reanimacji, bo coś załapał, chyba ryto-cośtam. Szukając pomocy obdzwoniłam i objeździłam chyba wszystkie szkółki w województwie specjalizujące się w hodowli rododendronów – a wystarczyło zalogować się na forum i zapytać ciebie (ale mądry człowiek po szkodzie). Nie miałam większej nadziei, że go uratuję, ale po kilkutygodniowej walce udało mi się namówić mojego Rh aby jeszcze trochę pożył.
Mam gdzieś zdjęcie, zaraz poszukam.......o mam

Teraz już wygląda znacznie lepiej (nie mam aktualnych zdjęć), chociaż niepokoją mnie takie żółte przebarwienia na liściach..... Jak myślisz wykuruje się do wiosny. A może go jeszcze czymś dokarmić puki mróz nie złapał? Jak myślisz?

Teraz niczym nie dokarmiaj wystarczy w kwietniu a gdyby zimy nie było to i w marcu. Wcale nie wygląda źle , nawet całkiem dobrze. Dolne listki musza opadac taka ich uroda żółkną lub czerwienieja i opadaja.Jesli wyższe są żółte to wiosną opryskaj nawozem dolistnym tyle razy ile trzeba zeby zmieniły kolor ale co kilka dni oprysk.
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 16:10, 04 sty 2014

Do góry
Niestety odkryłam też coś bardziej niepokojącego z czym muszę lecieć do fachowca... wszyscy wiedzą gdzie polecę Nie wiem co to i dlaczego ale nie wygląda to dobrze i nigdy tak mu się nie robiło...
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 16:05, 04 sty 2014

Do góry
Czy myślicie że mogłaby wyjść z tego kula? albo przynajmniej coś koło tego? Jak byście przycięli tego cisa - mnie do glowy przyszła kulka ale nie wiem czy ją zrobię
W cieniu - zacieniona 16:04, 04 sty 2014

Do góry
Fotka z balkonu...róże nadal kwitną.
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 16:03, 04 sty 2014

Do góry
Dziekuję za życzenia i pozdrowienia
Dzisiaj się przeszłam po ogrodzie - tylko w soboty coś tam widzę bo mam szansę przejść sie jak jest jasno Oprócz tego że jest szaro i buro - to jest zielono...

moje w zeszłą wiosnę wsadzone do ziemi sadzonki buksików

(hmmm... nie wiem dlaczego się obróciło... mam go zapisane inaczej)
i wychodzące cebulki

Makowo na Kociewiu 16:03, 04 sty 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Jaki dumny - prawdziwy arystokrata z niego

Tak Ben jest kocim modelem- Tri color jest kompletnie niefotogeniczna

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 16:03, 04 sty 2014

Do góry
Kochane dziewczynki!
Wasze wpisy podbudowują mnie i inspirują.
Nie mam na razie mocy, ale do Trzech Króli czas lenistwa, więc lenię się. Okropecznie!
No i fałdki rosną w pasie nad wyraz skutecznie!
Edytko, Twój berberys cudowny, rób nalewkę!
Jolu, Bożenko, pozdrawiam i ukłony ślę również w Waszą stronę.
Kasiu, Jagódko, zima nie wieczna, już za momencik będziemy planować wiosenne prace.
Iwonko, nie martwię się i jestem cierpliwa. Buziaczki.
Nikito, lecę do Ciebie w odwiedziny, może dam radę dotuptać do Twojego Szmaragdowego Zakątka.
Dla Wszystkich Miłych Gości moje podziękowania!

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:03, 04 sty 2014

Do góry
polinka napisał(a)
Wczoraj oglądałam zdjęcia z początku ogrodu i pokażę Wam jak to wyglądało
Dzisiaj tylko jedna rabata, zimą bardziej szczegółowe będzie

22.05.2013

02.10.13

W natłoku wątków, które odwiedzam, Twój przepadł mi kiedyś... ale teraz obejrzałam od początku i powiem Ci, że takie metamorfozy to ja lubię w dodatku masz zestawione rośliny dokładnie tak jak ja na rabacie, którą w tym roku robiłam: trawa, lawenda, limki, żurawki i bukszpan i oczywiście wszystko w bardzo podobnym ustawieniu z chęcią będę obserwować, jak to dalej u Ciebie się potoczy, bo jest pięknie, w moim klimacie pozdrawiam serdecznie!
Wilcza Góra 16:01, 04 sty 2014

Do góry
CIEMIERNIK

Wilcza Góra 16:00, 04 sty 2014

Do góry
PRYMULKI

Wilcza Góra 16:00, 04 sty 2014

Do góry
KLON

BERGENIA

PAKI MAHONII (w kropelkowej odsłonie )

Wilcza Góra 15:55, 04 sty 2014

Do góry
eda napisał(a)
Ewcia wszystkiego co może być naj lepsze dla Ciebie życzę w Nowym 2014 Roku Buźka

dziekuje ... zachęcona Twoją prymulką poszłąm do ogrodu rozejrzeć się co tam słychac w Wilczej...
i oto co znalazłam

Makowo na Kociewiu 15:52, 04 sty 2014

Do góry
ostatnie ...

Mój ogródek pod Gdańskiem 15:47, 04 sty 2014

Do góry
Mój ogródek pod Gdańskiem 15:40, 04 sty 2014

Do góry
Oj, nie było mnie dawno, a tu życzenia .. Kochane również Wam najlepszego !, pozdrawiam serdecznie

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:28, 04 sty 2014

Do góry
I jeszcze kilka innych kwiatów:
Noonday Dreams, Evergreen

Mildred Mtichell, Evergreen

Magic Lake, Evergreen

Exotic treasure, Semi-evergreen

Divine Comedy, Semi-Evergreen
Makowo na Kociewiu 15:24, 04 sty 2014

Do góry
Różaneczniki
W cieniu - zacieniona 15:22, 04 sty 2014

Do góry
Dziękuję za życzenia świąteczne...dopiero dzisiaj zaczynam w miarę normalne funkcjonowanie po chorobie.Serdecznie pozdrawiam.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:21, 04 sty 2014

Do góry
To tak na szybko
Mamy trzy typy liliowców:
-Dormant, górna część rośliny zamiera na zimie,
-Semi-evergreen, półzimozielone w naszym klimacie liście przy niskich temperaturach znikają w większości,
-Evergreen, zimozielone jednak w naszym klimacie przy wysokich mrozach liście nie wytrzymują, rośliny z tej grupy są też najbardziej wrażliwe na srogie mrozy jednak zazwyczaj charakteryzują się najładniejszymi kwiatami. Liście długo utrzymują się jesienią, ale zimą nie są ozdobne.
Rozróżniamy jeszcze, diploidy i tetraploidy, ale to podział ze względy na ilość chromosomów, ale to już dla chodowców cenne informacja
Zdjęcie z przed godzinki, gdyby były to większe kępy efekt zapewne byłby lepszy, i pomijam brzydkie suche liście

I kwiaty tych odmian z zdjęć wcześniejszych
Scary Mary, Everegreen

Lori Goldstone, Evergreen

Makowo na Kociewiu 15:20, 04 sty 2014

Do góry
Beno
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies