Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bajkowy ogród Weroniki

Bajkowy ogród Weroniki

weronika77 21:26, 21 mar 2014

Anita1978 napisał(a)
Ooooo....witamy po zimie!

Witaj Anetko wiosennie. Nie byłam na łódzkim spotkaniu (nawet nie wiedziałam) ale zwiedziłam Twój uporządkowany ogród i bardzo mi się podoba, ze względu na róże i powojniki najbardziej.

victoriagos 23:06, 21 mar 2014

Mam pytanie dotyczące floksów - zdjęcie najbardziej rozpoznawalne

mażą mi się takie poduchy - proszę, proszę jak się nazywają
jak kupuję to po podrośnięciu okazuje się że są wysokie, ehh
Biedroneczka 12:24, 22 mar 2014

weronika77 napisał(a)

Biedroneczko, tak patrzę na to zdjęcie i powiedziałabym, że Turczynki lepiej wyglądają w tych płaszczach niż ja, ale ja zapobiegliwa więc kolorystycznie czarno pomarańczowa, ale na zimno trzeba dmuchać więc szal w pogotowiu mam, a że czerwony, na wycieczce.
Myślę, że nasze spojrzenie jest inne bo mamy inne przyzwyczajenia i inną wiedzę, kulturę itd. Myślę, że nawet w upalne dni czasem okryć się bawełnianą suknią jest lepiej niż nagrzewać ciało w słońcu. Ja po prostu lubię Turcję i myślę, że Turczynki są interesujące. Widziałam kilka pięknych i bardzo oryginalnie ubranych, elegancko.

Weroniko, pewnego zimowego wieczora pospacerowałam sobie po Twoim przepięknym, bajkowym ogrodzie. Pooglądałam, zaczerpnęłam dużo nowej wiedzy, nowych inspiracji, ciekawych kompozycji...
Ogród masz przepiękny!

Natknęłam sie też na Twoje relacje i zdjęcia z Turcji...
Poruszając temat owych płaszczy miałam co innego na myśli - nie elegancję Turczynek,
a mianowicie ich religię (bodajże 30% praktykująch) i to co ona nakazuje Turczynkom (właśnie tym praktykującym) - strój od stóp do głów niezależnie od warunków pogodowych.
Doskonale rozumiem, że to jest ich kultura i religia.
Ale jednak mi osobiście widok tak ubranych kobiet w upale 40-45 st. bardzo poruszył.
Stąd moja reakcja.

Pozrawiam Cię serdecznie i życzę dużo nowych wrażeń, zarówno ogrodowych, jak i podróżniczych.
No i specjalne pozdrowienia dla Kajtka!
weronika77 19:03, 22 mar 2014

victoriagos napisał(a)
Mam pytanie dotyczące floksów - zdjęcie najbardziej rozpoznawalne

mażą mi się takie poduchy - proszę, proszę jak się nazywają
jak kupuję to po podrośnięciu okazuje się że są wysokie, ehh

Na wymarzone poduchy trzeba kupować floksy szydlaste.Pozdrawiam.

Bogdzia 19:56, 22 mar 2014

weronika77 napisał(a)

Aniu, ale mnie pocieszyłaś...trzeba zapytać Bogdzię, bo Ona też powinna mieć żółtą.

Ja mam zółtą ale krzewiastą . Miałam również bylinową kupioną pod halą za 35zł i niestety zupełnie nie rosła w końcu ją wywaliłam.Pozdrawiam Weroniko.
weronika77 21:36, 22 mar 2014

Bogdziu, co tam żółta piwonia. Jak nie zakwitnie to już się pocieszyłam i kupiłam coś zamiast, magnolię Aleksandrinę, bo chyba tę piękność widziałam u Ciebie. A najbardziej ucieszyła mnie wiadomość, że nareszcie 20 kwietnia zasiądę przed telewizorem z całym Ogrodowiskiem, i nie tylko, by delektować się
Twoim Rododendronowym. Zaznaczam w kalendarzu i w telefonie. Pozdrawiamy.

Biedroneczko, gdzie Twój ogród? A o kobietach z różnych części świata mogłybyśmy długo...
Zaznacz tymczasem w kalendarzu 20.04.2014 i patrz co Maja W Ogrodzie nam pokaże. Pozdrawiam.

moja nowa magnolia Aleksandrina

i moja stara Amabilis (5 lat w ub.r.)

weronika77 21:40, 22 mar 2014

zbigniew_gazda napisał(a)
Weroniko to czekam na koniec malowania z zewnątrz i na foty oczywiście. Pozdrowienia.

Zbyszku, nie mój dom maluje Irenka, ale mnie sprowokowałeś i chyba też kupimy drewnochron i nasz odnowimy z zewnątrz. Pozdrawiam.
Bogdzia 18:09, 23 mar 2014

weronika77 napisał(a)
Bogdziu, co tam żółta piwonia. Jak nie zakwitnie to już się pocieszyłam i kupiłam coś zamiast, magnolię Aleksandrinę, bo chyba tę piękność widziałam u Ciebie. A najbardziej ucieszyła mnie wiadomość, że nareszcie 20 kwietnia zasiądę przed telewizorem z całym Ogrodowiskiem, i nie tylko, by delektować się
Twoim Rododendronowym. Zaznaczam w kalendarzu i w telefonie. Pozdrawiamy.

Biedroneczko, gdzie Twój ogród? A o kobietach z różnych części świata mogłybyśmy długo...
Zaznacz tymczasem w kalendarzu 20.04.2014 i patrz co Maja W Ogrodzie nam pokaże. Pozdrawiam.

Masz racje moja najwcześniej kwitnąca to Alexandrina , fajnie ze kupiłas bardzo ja lubię wole od tych późniejszych. Pozdrówka zostawiam.
weronika77 19:17, 28 mar 2014

W kolorze atramentowym dzisiaj kwitną:

bratki,

cebulice,

przylaszczki

i śnieżniki.
Towarzyszą im fiolety

fiołków

i żagwinów.
weronika77 19:19, 28 mar 2014

Zakwitły też białe:

pierwsze zawilce