Danusiu Sto lat sto lat sto lat sto lat W zdrowiu i miłości Siły do przeciwności, pociechy z Ogródeczka i wszystkiego co najlepsze Kochana Wielkie, gorące buziaki
Ula A ja Cię nie wyściskałam na pożegnanie i normalnie myślałam o tym pół drogi do domu... Ula to ja Ciebie wirtualnie ściskam i przytulam - było mi strasznie miło się z Tobą ponownie spotkać. I całe spotkanie było cudownie fantastyczne. Dla mnie to były szczęśliwe chwile
Jolu było mi przemiło Was gościć To było dla mnie przemiłe popołudnie choć z niespodziankami od elektryków. Mam nadzieję że spotkamy się ponownie i uda mi się podać prawdziwą kawkę Zostawiam buziaki i pamiątkę
Pszczółko jesteś wielka , nawet pamięć mi powróciła, przypomiałam sobie żródło sadzonek.
Sadzonka to kawałek pędu ( o zalecanej grubości ołówka) z 5 - cioma liśćmi - trzy obcinamy i ta część wędruje do ziemi, dwa zostawiamy (możemy je trochę zredukować) , przykrywamy wytwornie szklanym kloszem, mniej wytwornie słoikiem lub przeźroczystą butelką, pamiętając oczywiście o wietrzeniu takiej mini "szklarenki".
Dzięki rozszyfrowaniu, róże znajdą docelowe miejce - przy murze na warzywniku . Rosnąca tam wisteria choruje, róże zajmą jej miejsce.
Zdjęcie z rankingowego ogrodu rozpaliło mą ciekawość, masz więcej ?
A to dedykacja dla Ciebie, niestety też nie u mnie
I jeszcze info i liliowcach. Akurat myślałam gdzie je wkomponować
Proponowałabym pas liliowców wsparty sąsiedztwem np. miskantów Morning Light, które mają delikatną i rozświetlającą, magiczną aurę. Najlepiej gdyby liliowce były przynajmiej kolorystycznie pogrupowane, bo tak całkiem każdy inny, jako kolekcja to się "ogrodowiskowo" może nie zrobić, ale ładnie będzie. Z przodu łąka zielonkawych przywrotników.
Zestawienia i zastosowanie liliowców
Liliowce w ogrodach często stosujemy w nasadzeniach typu naturalistycznego, na wilgotnych obszarach, gdzie posadzone w dużych skupiskach spektakularnie wyglądają. Dostarczają mocnego i zdecydowanego koloru latem. Pastelowe kwiaty liliowców zaś uzupełniają kompozycje np. z niebieskimi bodziszkami.
To także ulubiona roślina nad brzegi zbiorników wodnych i na słoneczne lub półcieniste rabaty bylinowe. W parkach pokrywa się nimi duże, półcieniste obszary, zamiast trawnika, który pod drzewami nie chce rosnąć.
Liliowce tworzą w ogrodach przepiękne kombinacje z funkiami (Hosta), trytomą (Kniphofia), przywrotnikami (Alchemilla mollis), żurawkami (Heuchera), bodziszkami (Geranium), wilczomleczami (Euphorbia) i różnorodnymi paprociami.
BYŁO CUDOWNIE !!!!!!! ABSOLUTNIE CUDOWNIE !!!!! Fantastycznie gospodarze i przemiłe "czarownice" - to był najmilszy wieczór dla mnie od daaawna... Nie było prądu, były świece, latarenki, kominek, pies, kot, klimacik cudowny, prawdziwy sabat Miejsce na magnolię znalezione - co ważne bo to cel spotkania. Mnóstwo tematów nie tylko ogrodowych, pyszne jedzonko... Chwilo trwaj jak najdłużej... niestety to co dobre szybko się kończy ale zostaje nam pamięć i wspomnienia i zdjęcia... Ja na pewno na długo zapamiętam to spotkanie jako przemiłe. Dziękuję wszystkim za te miłe chwile.
Mam pytanie odnośnie tych małych, posadzonych jedna obok drugiej... czy one nie są za blisko siebie? Co będzie jak urosną? Pytam, ponieważ jestem zainteresowana posadzeniem właśnie tej odmiany i wydawało mi się do tej pory, że one raczej powinny rosnąć samodzielnie.