Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Liliowo i kolorowo:) 22:09, 08 lut 2014

Do góry
Danusiu Sto lat sto lat sto lat sto lat W zdrowiu i miłości Siły do przeciwności, pociechy z Ogródeczka i wszystkiego co najlepsze Kochana Wielkie, gorące buziaki

Ogród zapachów u Jasi 22:07, 08 lut 2014

Do góry
A jak o planach to miejsce przy bzie zostało przekopane

i na wiosnę posadzę tam dwie róże , jedną z nich jest Charles Austin

Blaski i cienie nowego życia 21:59, 08 lut 2014

Do góry
Ula A ja Cię nie wyściskałam na pożegnanie i normalnie myślałam o tym pół drogi do domu... Ula to ja Ciebie wirtualnie ściskam i przytulam - było mi strasznie miło się z Tobą ponownie spotkać. I całe spotkanie było cudownie fantastyczne. Dla mnie to były szczęśliwe chwile

Romantyczny sabacik

Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 21:55, 08 lut 2014

Do góry
Jolu - bardzo mi było miło cię poznać, to było cudowne spotkanie i mam nadzieję, że jeszcze kiedyś je powtórzymy Dzięki wielki i pamiątka

w "pozycji bojowej"

romantycznie
Ogrodowe przygody 21:54, 08 lut 2014

Do góry
tulipany zmieniające kolor podczas przekwitania
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 21:54, 08 lut 2014

Do góry
Jolu było mi przemiło Was gościć To było dla mnie przemiłe popołudnie choć z niespodziankami od elektryków. Mam nadzieję że spotkamy się ponownie i uda mi się podać prawdziwą kawkę Zostawiam buziaki i pamiątkę
Ogród zapachów u Jasi 21:52, 08 lut 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
R. 'Goldfinch'?

Pszczółko jesteś wielka , nawet pamięć mi powróciła, przypomiałam sobie żródło sadzonek.
Sadzonka to kawałek pędu ( o zalecanej grubości ołówka) z 5 - cioma liśćmi - trzy obcinamy i ta część wędruje do ziemi, dwa zostawiamy (możemy je trochę zredukować) , przykrywamy wytwornie szklanym kloszem, mniej wytwornie słoikiem lub przeźroczystą butelką, pamiętając oczywiście o wietrzeniu takiej mini "szklarenki".
Dzięki rozszyfrowaniu, róże znajdą docelowe miejce - przy murze na warzywniku . Rosnąca tam wisteria choruje, róże zajmą jej miejsce.

Zdjęcie z rankingowego ogrodu rozpaliło mą ciekawość, masz więcej ?

A to dedykacja dla Ciebie, niestety też nie u mnie

Ogródkowy chaos u monitki 21:51, 08 lut 2014

Do góry
Wklejam żeby mi się nie zgubiło

1. Berberys Bagatelle - bardzo dobry wybór albo 'Pink Queen" - lepszy, Bagatelle może być za mały, albo więcej go posadź
2.

Drzewa o kulistej koronie

Wyboru za bardzo nie ma Sama wymyślam,co by tu nowego wprowadzić
Buk na pniu z kula na górze byłby idealny

3. Miskanty Variegatus (biel ożywi miejsce)

4-5 i dalej - to samo, żółte kule z cisa, bukszpanu lub cięte cosik liściaste, choćby berberys albo tawuła japońska

6 - staniejące cosik pomalowałam, pociągnąć jeszcze ze dwie sztuki do kompletu.

I jeszcze info i liliowcach. Akurat myślałam gdzie je wkomponować

Proponowałabym pas liliowców wsparty sąsiedztwem np. miskantów Morning Light, które mają delikatną i rozświetlającą, magiczną aurę. Najlepiej gdyby liliowce były przynajmiej kolorystycznie pogrupowane, bo tak całkiem każdy inny, jako kolekcja to się "ogrodowiskowo" może nie zrobić, ale ładnie będzie. Z przodu łąka zielonkawych przywrotników.

Zestawienia i zastosowanie liliowców

Liliowce w ogrodach często stosujemy w nasadzeniach typu naturalistycznego, na wilgotnych obszarach, gdzie posadzone w dużych skupiskach spektakularnie wyglądają. Dostarczają mocnego i zdecydowanego koloru latem. Pastelowe kwiaty liliowców zaś uzupełniają kompozycje np. z niebieskimi bodziszkami.

To także ulubiona roślina nad brzegi zbiorników wodnych i na słoneczne lub półcieniste rabaty bylinowe. W parkach pokrywa się nimi duże, półcieniste obszary, zamiast trawnika, który pod drzewami nie chce rosnąć.

Liliowce tworzą w ogrodach przepiękne kombinacje z funkiami (Hosta), trytomą (Kniphofia), przywrotnikami (Alchemilla mollis), żurawkami (Heuchera), bodziszkami (Geranium), wilczomleczami (Euphorbia) i różnorodnymi paprociami.

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 21:50, 08 lut 2014

Do góry
Gosia zezwoliła więc pokaże kilka pięknych dekoracji z jej domku - klimat domu jest wspaniały i jest u nich ślicznie - uwielbiam takie klimaty

i te bardziej "sabatowe"
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 21:45, 08 lut 2014

Do góry
Anusiu dzięki za miłe popołudnie i cudny prezent Było mi niezmiernie miło cię gościć Mam nadzieję na kolejne spotkanka Zostawiam buziaczki i pamiątkę

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 21:45, 08 lut 2014

Do góry
BYŁO CUDOWNIE !!!!!!! ABSOLUTNIE CUDOWNIE !!!!! Fantastycznie gospodarze i przemiłe "czarownice" - to był najmilszy wieczór dla mnie od daaawna... Nie było prądu, były świece, latarenki, kominek, pies, kot, klimacik cudowny, prawdziwy sabat Miejsce na magnolię znalezione - co ważne bo to cel spotkania. Mnóstwo tematów nie tylko ogrodowych, pyszne jedzonko... Chwilo trwaj jak najdłużej... niestety to co dobre szybko się kończy ale zostaje nam pamięć i wspomnienia i zdjęcia... Ja na pewno na długo zapamiętam to spotkanie jako przemiłe. Dziękuję wszystkim za te miłe chwile.

Thuja occidentalis 'Danica' 21:45, 08 lut 2014

Do góry
Borbetka napisał(a)

A tutaj malutkie. Sporo ich posadziłam w tym roku:

Mam pytanie odnośnie tych małych, posadzonych jedna obok drugiej... czy one nie są za blisko siebie? Co będzie jak urosną? Pytam, ponieważ jestem zainteresowana posadzeniem właśnie tej odmiany i wydawało mi się do tej pory, że one raczej powinny rosnąć samodzielnie.
W ogródku Iwony 21:41, 08 lut 2014

Do góry
Blaski i cienie nowego życia 21:41, 08 lut 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Sabacik był prawdziwy
odsyłam do ciociogrodu

Ula było mi bardzo, bardzo miło poznać cię osobiście Dziękuję za cudne prezenty i mam nadzieję na kolejne spotkania. Zostawiam buziaczki i pamiątkę

Liliowo i kolorowo:) 21:40, 08 lut 2014

Do góry
W ogródku Iwony 21:37, 08 lut 2014

Do góry
Liliowo i kolorowo:) 21:33, 08 lut 2014

Do góry

Tak sobie dałam troche koloru Wspomnienie lata
W ogródku Iwony 21:33, 08 lut 2014

Do góry
W ogródku Iwony 21:28, 08 lut 2014

Do góry
Inna rosnąca na tej samej rabacie to rodgresja.

No i hortensje też.
W ogródku Iwony 21:18, 08 lut 2014

Do góry
Mam w swoim ogrodzie sporo cienia więc mogłam posadzić bylinki lubiące cień. Jedną z nich jest parzydło leśne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies