Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nieforemny ogród na przodzie 15:25, 03 lut 2014

Do góry
Podsyłam coś takiego

lub
Ogród zapachów u Jasi 14:47, 03 lut 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)
Czuć lato.
Na Betty Corning mnie namówiłaś, jest śliczny, zdrowy i szybko rośnie. A pamiętasz jaką bidę kupiłam, prawie nie było go widać.

W ubiegły roku rozrósł się tak , że trzeba było zejść ze ścieżki żeby go ominąć

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 14:21, 03 lut 2014

Do góry
Jolu, nareszcie doczekałam się sprzętu. Ale już za długo przy nim nie nasiedzę, zaraz parapetowe roboty, zakupy tego i owego, tempo moje wolne z każdym dniem.
Dziś poświąteczne śmiecie wymiatam, i czas słońce zaprosić do domu. Okna trzeba pucować.
Jak dla mnie na tydzień roboty.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:07, 03 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bociek, dobry pomysł. świetny.

Ja też buziam wszystkim odwiedzającym i tym co mają mróz i tym co mają wiosnę Pozytywnie zazdroszczę

Lutowe kwiaty:

Od lewej: jaśmin nagokwiatowy, ciemiernik, śnieżyca, oczar, ciemiernik, mahonia, ciemierniki, oczar.

Nawet nie wiedziałam, że są takie rośliny które kwitną o tej porze. Bardzo mi się podobają. U nas dzisiaj piękna wiosna: +6 na termometrze. Właśnie podlałam moje trzy rododendrony, bo tutaj dowiedziałam się, że trzeba je podlewać w zimie. Pozdrawiam
Ogród zapachów u Jasi 14:07, 03 lut 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
trochę mało ale zawsze coś hi hi hi

Zgodnie z zamówieniem ogród w lutym,

ale żeby nie było mało to również

wrzesień

początek czerwca

cdn
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:02, 03 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie mam, to fotka z ogrodu bardziej na zachodzie. Tam cieplej..

jaśmin nagokwiatowy bliżej centrum pod Borami rośnie i kwitnie od paru lat choć pąki kwiatowe często podmarzają bez przykrycia
2.12.2013.

25.12.

w styczniu 2014 też się złocił

Działka prawie w Borach Tucholskich 13:47, 03 lut 2014

Do góry
Ania z rutewką jedno i drugie

Karola to świerk Glauca Pendula rośnie wysoko i wąsko -i na to właśnie liczę

Agata zgadłaś -głóg jednoszyjkowy 'Variegata lubię takie ciekawostki zwłaszcza jak mało kosztują

w rogu widać żurawki przygotowane do posadzenia na miejsce liliowców

za hortensjami jest przerabiana skarpa i iglaki które maja "zamknąć" widok na dalszą część działki -czasami w uproszczeniu mówię ogród
Ogród zapachów u Jasi 13:42, 03 lut 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

Jasiu jak ja swój powojnik przesadziłam w sierpniu z rajskiego to też mam go na 30 cm ciąć wiosną? piszę o Plena

Aniu ja bym go wiosną przycięła na 30cm .

Narcyz - Narcissus 13:26, 03 lut 2014

Do góry
Witam serdecznie Zwracam się z ogromną prośbą o radę, dzisiaj podczas porządków odkryłam że posadzone w donicach prawdopodobnie narcyzy zaczęły rosnąć, w związku z tym moje pytanie czy powinnam je odsłonić ( są przykryte gałązkami) czy pozostawić nadal osłonięte?

Działka wkoło Lubczyka :) 13:14, 03 lut 2014

Do góry
an_tre napisał(a)
milej niedzieli Kasiu

Dziękuję
śliczne wiosenne kwiaty a za oknem wiosenna pogoda w końcu
Miało być inaczej 13:10, 03 lut 2014

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Czy miałaś jakieś zniszczenia w roślinności po tych zaspach, czy było w miarę bezboleśnie?
Agnieszko, czytam, że grzybków już nie będzie tylko nowa rabata, ale powiem Ci u mnie pod moją brzozą gdzie mam nasadzenia różniaste, grzybkom to nie przeszkadza, kapelusze są wielkości spodków, tylko, że są to raczej trujące grzybki podobne do rydzów.

Agatko, te zaspy dla części roślin nie szkodzą, ale niektóre odparzają się. Właśnie zastanawiam się czy moje rh przeżyją, tam gdzie są posadzone jest z 70 cm śniegu Niestety takie zaspy i ekstremalne warunki to w moim ogrodzie norma. Teraz to już i tak jest lepiej, bo rośliny trochę się rozrosły, ale pierwsze lata to była porażka. Niestety wiele roślin nie chciało u mnie rosnąć i nauczyłam się z takich rezygnować U mnie częściej rosną też te niejadalne, bardzo często olszówki, te lepsze zdarzają sie rzadziej

Pasje ogrodnicze Magdy 13:02, 03 lut 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Przyleciałam tu od Pszczółki

Coś cudownego.........
Ogród w cieniu brzozy 12:33, 03 lut 2014

Do góry
Zostawię jeszcze dwa zdjęcia tej samej małej rabaty, która powstała od północno-zachodniej strony domu, rośliny rosną w obniżeniu, trochę mają pod górkę.

Koniec czerwca 2012

Koniec czerwca 2013
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:04, 03 lut 2014

Do góry
Aniu, staram się dobrze i rozsądnie wybierać rośliny do ogrodu, teraz już nie wariuję, doświadczenie nabywa się z czasem, u mnie jak i u Ciebie klony pięknie rosną, ich się trzymam, rosną mi w ogrodzie 2 buki, purpurowy Rohanii, i żółty Dawyck Gold' one mi zostały, nawet nie robię już oprysków na mszyce, bo nie w sposób samej wszystkiego dopilnować

Na eM też złego słowa nie powiem, pomaga jak ma ochotę, ale przeważnie on ma swoją obróbkę , przy oczkach, a sama widzisz jakie lilie są, eMuś dba

Remont, sama wiesz tutaj po trupach do celu, dzieci mnie wspierają, bo eM w końcu ustępuje i dojrzewa do remontu
- schody zamówione,
- balustrada zamówiona,
-progi wybrane zamówione,
-montaż, tutaj muszą się zgrać dwie ekipy,
- położenie tynków z trawertynu i malowanie, tutaj to ja malarz i tynkarz

eM będzie barwił i oto jestem spokojna

Jeśli prace nie wymagają specjalistycznego sprzętu to działamy sami i bawimy się w zrób to sam

Cudowna, zima nam odpłynęła czas wiosnę witać, u mnie w domu już żonkilki zakwitły

Alaska zdrowa dziękuję, ale teraz rudasek jest biedny, w walce z innym kocurem, prawie stracił zęba, tylko wet ........przyniesie mu ulgę, trzeba zapakować kocisko i jechać zęba usunąć
Nieforemny ogród na przodzie 11:48, 03 lut 2014

Do góry
Podoba mi się Twój pomysł,choć ja bym nieco przedłużyła rabatę w stronę tarasu.
Narysowałam ołówkiem.

lub w taki sposób:

O wycinaniu świerków raczej nie myślałam.
Trzeba sobie szanować każde drzewo,jeśli tylko nie przeszkadza lub nie stanowi zagrożenia.
Nieforemny ogród na przodzie 11:47, 03 lut 2014

Do góry
Może teraz będzie coś widać ,
mam dwie opcje: na zielono i na żółto

Ogród w cieniu brzozy 11:39, 03 lut 2014

Do góry
Jolu witaj i dziękuję, byłam już Ciebie, z różnych względów ciągle odkładałam powrót, ale dokumentację fotograficzną robiłam na bieżąco z myślą o forum.

Kondzio, dzisiaj róże pnące.

Madame Isaac Pereire - róża burbońska, posiada duże kwiaty w kolorze karminowym o bardzo mocnym zapachu takim różanym. Pokrój ma nie najlepszy, ja prowadzę ją jako pnącą, posadzona jest przy ścieżce, aby w pełni korzystać z jej cudownej woni. W mroźną zimę pędy jej przemarzają częściowo, ale zdarzyło się, że przemarzła do kopczyka, jednak w sezonie szybko się regeneruje. W tym roku zrobiłam z niej nalewkę, teraz dojrzewa.
Obok niej znacznie młodsza Perennial Blue, ale szybko rozrastająca się, kwitnie obficie w czerwcu i na początku lipca, kolor podobny jak u Madame, później powtarza tylko na szczytach pędów. Mam posadzone między nimi powojniki, ale kwitną w późniejszym terminie.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:36, 03 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Łyso jest pod drzewem, ono potrzebuje hortensji przy samym pniu

1 - żółty żywopłot iglasty strzyżony (płot z siatki nie jest najlepszym tłem
2 - hortensje
3 - więcej różaneczników, jeden przy drugim
4 - miskanty 'Gracillimus'
5 - różanka z dużą ilością róż (30-40 krzaków jeden przy drugim) jeżówek, werbeny V. bonareinsis i lawendy

za trójką białe to miskanty Variegatus.

Danusiu siedzę już tydzień uwięziona w domu i tak ciągle myślę o tej rabacie...Kształty proponowane przez Ciebie będę korygować w miarę możliwości. na razie musi tak być dopóki jest tam plac zabaw dla dzieci....ta rabata pod płotem praktycznie wygląda tak jak narysowalaś. Miałam czas żeby popatrzeć na nią w świetle dziennym

Sen z powiek spędzają mi nasadzenia w tym miejscu...jakoś nie mam pomysłu co tam posadzić pomimo wielu inspiracji z forum...Na pewno przesadzę hortensje przed drzewo bo to dobry pomysł. No ale co posadzić dalej w lewo? to jest jakieś 8 metrów...Myślałam o 3 stożkach bukszpanowych z gracilimmusami i jakimiś karłowymi iglakami do końca bukszpanowego żywopłocika. Ale czy to dobry pomysł i czy pasuje? Co dać dalej na kolejne dwa metry? Chodzi mi po głowie rabata z tegorocznego Chelsa tylko może z innym krzewem/ drzewkiem może klonem palmowym? http://www.rhs.org.uk/Shows-Events/RHS-Chelsea-Flower-Show/2013-pdf/Advertorials/PSGD_023_M-G_Plan_FIN
Tylko naprawdę nie wiem czy to ma jakiś sens. Bukszpany mam w różnych miejscach ogrodu ale w formie kulistej. Rozpisałam się...ale naprawdę nie wiem co posadzić, będę wdzięczna za wskazówki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:25, 03 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Lutowe kwiaty:
Od lewej: jaśmin nagokwiatowy, ciemiernik, śnieżyca, oczar, ciemiernik, mahonia, ciemierniki, oczar.

Piękne zdjęcia, piękne kwiaty. Przedwiosenne, a takie już rozgrzewające.

Danusiu, kiedy można zacząć przesadzanie/wysadzanie do donic krzewów na czas zmian? Chodzi mi o różaneczniki, hortensje, choiny, berberysy, tawuły, derenie.
Nieforemny ogród na przodzie 11:24, 03 lut 2014

Do góry
Dzięki za odzew!

Ale:
te świerki ( duże zielone koła) już rosną i są duże, na razie nie chcę ich ścinać bo trochę osłaniają od drogi

Może teraz będzie coś bardziej zobrazowane

Chodzi mi głównie o zaplanowanie miejsca pomiędzy ogrodzeniem a chodnikiem i wejściem do domu i wejściem na taras

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies