Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:53, 31 sty 2020

Do góry
Jeśli jest już posadzony świerk kłujący Glauca Globosa to na pniu proponuję to samo, żeby konsekwencja jakaś była.

Lizaki z cisa to już obca bajka akurat do tego co jest w ogrodzie. MOżna postarać się o wyższe pnie..
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 19:51, 31 sty 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)

A w jakich dniach można do niej pojechać w sezonie?
Czy codziennie, czy wybrane dni?
Znasz adres?

W weekendy, sobota, niedziela

Tutaj na ostatniej stronie będą ogłaszane. https://www.ogrodowisko.pl/watek/9491-ogrodowisko-ogrody-pokazowe-dni-otwarte

Natomiast niezależnie od tego, szykujemy jubileusz Ogrodowiska 10- rocznica i będzie impreza dla Ogrodowiska, wstęp wolny oczywiście
Rozważamy ostatni weekend czerwca lub 11 lub 18 lipca.
Oczar - Hamamelis 19:47, 31 sty 2020

Do góry
Ależ piękny kolor, jeszcze takiego nie widziałam, jaka to odmiana?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:47, 31 sty 2020

Do góry
Termin ostatecznie muszę ustalić z adminem, bo wchodzi w grę jeszcze ostatnia niedziela czerwca, ponieważ nasz Michałek planuje wyjazd w lipcu, a wypadałoby żeby był również i chce być

Dlatego piszcie, proponujcie ..coś ustalimy.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:45, 31 sty 2020

Do góry
aniaod napisał(a)
Kasiu, bo chyba chodzi o to że zakochałam się w tym obrazku

A to akurat moja realizacja i odcinek Mai w ogrodzie do tego ogrodu jest tutaj

https://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,7,1,0/z-przeszlosci-w-nowoczesnosc-odc-709-hgtv-odc-10-serii-2019,1840863.html
Pomoc emerytce przy metamorfozie 19:42, 31 sty 2020

Do góry
elzbietaszermanowicz napisał(a)
pytanie do wszystkich posiadaczy zywopłotu grabowego

zaczynam planowac nasadzenia wzdłuz zywopłotu grabowego ,juz wiem od Danusi -dziękuję ,ze minimu takiej rabaty to 3m i moje pytanie czy ktos ma rododendrony w takim sąsiedztwie i czy dają radę

ten post jest tez testem czy wreszcie mój podpis jest ok

Elu nie czytasz w ogóle, co ja do ciebie piszę. POwyżej już odpowiedziałam na twoje pytanie, a także udzieliłam odpowiedzi w wiadomości prywatnej dając link. A ty znowu pytasz o to samo

Odpowiadam na pytanie

zaczynam planowac rabaty i moje pytanie jaka powinna byc szeroka rabat aby pomiesciła zywopłpt grabowy w miarę wąski i sensowne miłe dla oka nasadzenia

Powinien mieć szerokość 1 m na grab plus co najmniej 2 metry na sensowne nasadzenia.
Pomoc emerytce przy metamorfozie 19:40, 31 sty 2020

Do góry
Podpis zrobił admin na moją prośbę, bo nie ruszylibyśmy z tematem
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:47, 31 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W bukszpanowym o tyle się zmieniło, że mam czwartego pieska, z Pasłęka schronisko Psi Raj

NIK-o się zwie. A NIK w nazwie ma specjalnie

Po kąpieli i obcinaniu dredów

Bidulek

A tutaj się mości na kanapach

Wygląda jak Kwiatek, jest nieco mniejszy i bardziej puchaty

początki zawsze są trudne -najpierw niepewność a potem chop na podusie
Bergenia sercolistna (Bergenia cordifolia) 07:59, 31 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Może w ziemi wyczerpały się zapasy składników pokarmowych, one dość płytko się korzenią. Może posyp kompostem, podlewaj, albo odmłódź. Oddziel z kawałkiem łodygi, wymień ziemię, posadź od nowa. Zazielenią się i będzie na pewno bujniej niż jest.

Dziękuje. Tak zrobię, będzie okazja żeby poszerzyć rabatę i odsunąć je trochę od brzóz.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 00:53, 31 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To ten stary, nowy jest na kanapie

Ojejku
A ja myślałam że to ciągle ten sam hihihi
Jak bliźniaki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:55, 30 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja bym zmieniła ziemię koniecznie. Ale czy przesadzać? loteria, bo jak mocno zmrozi... wsadź do doniczki dużej lepiej, zadołuj a jakby co - to gdzieś schowasz w cieplejsze miejsce.

Dziękuję Danusiu, to tak zrobię. A przesadzę później.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:53, 30 sty 2020

Do góry
To ten stary, nowy jest na kanapie
Pomoc emerytce przy metamorfozie 19:47, 30 sty 2020

Do góry
Zgłosiłam podpis do admina
Pomoc emerytce przy metamorfozie 19:23, 30 sty 2020

Do góry
Odpowiadam na pytanie

zaczynam planowac rabaty i moje pytanie jaka powinna byc szeroka rabat aby pomiesciła zywopłpt grabowy w miarę wąski i sensowne miłe dla oka nasadzenia

Powinien mieć szerokość 1 m na grab plus co najmniej 2 metry na sensowne nasadzenia.
Przerwa na kawę... 18:05, 30 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No patrzcie, klękajcie narody powtórzę a ja myslałam że tylko Witek taki zdolny
Zrobił mi na urodziny, też uwielbia tego artystę widziałam jego rzeźby na żywo

Rób dzieła, zrobimy wernisaż na 10-lecie ogrodowiska sama zakupię tylko ja potrzebuję wielkość człowieka ale jedna malutka miniaturka też się przyda w ogrodzie preriowym.
Moja taka jest, tylko bojam się że będą w każdym ogrodzie i staną się oklepane
Jak myslisz?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1349-wizytowka-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy?page=18
Danusiu, Witkową rzeźbę znam bardzo dobrze i uwielbiam - była moją inspiracją przy poszukiwaniu czegoś do mnie. Ach zazdroszczę normalnie możliwości oglądania rzeźb Robina na żywo. Jest to na mojej liście miejsc i rzeczy do obejrzenia. Na żywo też są tak niezwykłe jak na zdjęciach i filmach? On trochę bajkowo erotyczny klimat tworzy. Uwielbiam rzeźby i faktury. Jak byłam w Paryżu za czasów studenckich to cały dzień przesiedziałam w muzeum Augusta Rodin a reszta po sklepach biegała.
Kilka rzeźb chodzi mi po głowie ale takiej wielkości człowieka to bym na razie się nie podjęła. To już warsztat musi być i palnik bo konstrukcja sztywna z prętów do utrzymania. Myślę, że oklepane takie rzeźby nie będą. Sam proces tworzenia sprawia, że nie da się ich zautomatyzować. A przynajmniej na obecnym poziomie. Więc coby nie było ilość dostępna na rynku jest stosunkowo niewielka. A i cena takich dużych już z samego materiału wynikająca jest spora. Jest więc szansa, że jeszcze długo pozostaną unikalną ozdobą. Witek ma talent. Warto byłoby wykorzystać przy waszych ogrodach.

A na 10-lecie z przyjemnością przyjadę ale nie z wernisażem a może jakimś ciastem czy sałatką. Już 2 razy byłam i bardzo jestem ciekawa następnych działań jakie obecnie planujecie. Podglądam po cichu i kibicuję
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:53, 30 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tu dla porównania - Kwiatek

śliczny
Taki przytulasek
Przerwa na kawę... 16:47, 30 sty 2020

Do góry
No patrzcie, klękajcie narody powtórzę a ja myslałam że tylko Witek taki zdolny
Zrobił mi na urodziny, też uwielbia tego artystę widziałam jego rzeźby na żywo

Rób dzieła, zrobimy wernisaż na 10-lecie ogrodowiska sama zakupię tylko ja potrzebuję wielkość człowieka ale jedna malutka miniaturka też się przyda w ogrodzie preriowym.
Moja taka jest, tylko bojam się że będą w każdym ogrodzie i staną się oklepane
Jak myslisz?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1349-wizytowka-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy?page=18
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:41, 30 sty 2020

Do góry
Psia rodzinka dziękuje, jest spokojnie. W miarę, chyba że ktoś zadzwoni do drzwi
Ania -Spełnione marzenie 16:31, 30 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam sporo irysków (I. reticulata) w donicach, ciekawe jak wyjdą

Pani Danusiu ,
Zerkłam w google
bo dla mnie to jeszcze tajemnica jak wyglądają poszczególne roślinki

Fajniutkie te iryski ,
Niebieskie i niskie ,
Wydaje mi się , że muszą chyba być posadzone w sporej grupie dla lepszego efektu
Jak duże posadziła Pani karpy irysków ???

Ale iryski wyglądają bardzo elegancko
Ogród przy Jagodowej 16:03, 30 sty 2020

Do góry
Witaj, jeśli jest warzywnik to przydałby się kompostownik, może być ukryty za borówkami.
Droga z płyt prowadzi...ale dokąd? to trzeba zmienić co na być na końcu tej drogi?

Nawierzchnie / ścieżki poprowadzone w sposób nowoczesny, płyty w trawniku, a po prawej linia rabat - dwa brzuszki, może trochę brak konsekwencji?
To może albo proste, albo pofalowane linie?
To bym zmieniła.

Mnie się płyty podobają bardzo, ale te brzuszki już nie.
Może płyty rozwinąć do warzywnika i jeszcze gdzieś placyk zrobić z altaną nowoczesną.

Jak masz okna w domu? zrób ładne rabaty jako widoki z okien.

Na planie parteru zaznacz okna, aby nie planować rabaty pod wyjściem na ogród
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies