Bogusiu,spokojnie!!! Trzymaj się rad Danusi,a ja dorzucę Ci trochę moich.
Nie wiem,jak duża jest Twoja skarpa,ale dla porównania,moja ma ok.40 m.długości,więc ja musiałam wprowadzić dużą ilość gatunków. Ja wybrałabym jako szkielet iglaki,nawet 2-3 tuje,które można ciąć,gdyby robiły się za duże,a może duże kuliste,kosodrzewinę,jałowce płożące,berberysy[czerwone,żółte,wybierz odmiany,nie pomiń"Marii"],irgę poziomą,trzmieliny. Z traw kostrzewy i inne,ale nie za wysokie,dużo rozchodnika okazałego,firletkę i smagliczkę,karłowe irysy i koniecznie macierzankę piaskową,rojniki,zawciąg nadmorski. A teraz typowe skalne kobiercowe. Uważaj,bo rogownica i czyściec są szalenie ekspansywne,więc na początek mogą być,a potem będziesz to usuwała,w miarę rozrostu innych,wolniej rosnących. Poza tym,po pewnym czasie w środku kęp robią się dziury,po prostu ze starości. Polecam floksy szydlaste,w kilku kolorach,dają piękne plamy na wiosnę.Jasne,że nie musisz wszystkiego,to tylko propozycja. Jeśli udadzą Ci się siewy,to dodaj. Ale ogólnie,nie baw się na razie w drobiazgi typu lewizje,bo to nie ma sensu. Natomiast jesienią powsadzaj dużo cebulowych,łącznie z karłowymi tulipanami. Tyle na razie,pamiętaj o sprawdzaniu,jak duże będą rośliny po kilku latach,wybierz sobie odmiany jakie chcesz w internecie i tych szukaj,nie sadź za gęsto. Pytaj,czytaj,projektuj,korzystaj z naszego forum,jest dużo czasu do wiosny.