Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Zielonym do góry czyli trudne początki .... 18:23, 29 gru 2010

Do góry
Floksy, jak się rozrosną i dużo ich będzie, to stworzą poduchy i raczej pies nawet jak przebiegnie, to im nie zaszkodzi. Ale wiem, że pies bez nadzoru = zniszczony ogród
Zielonym do góry czyli trudne początki .... 18:11, 29 gru 2010

Do góry
Zawsze uważam - co fachowiec to fachowiec I co , posadzę macierzankę, będzie łysiała a mnie będzie żal ....

Te floksy, Danusiu - jakie śliczne !!!! I moje ulubione odcienie odcienie fioletu do różu

Gosiu, jałowiec fajny - takiego jakoś do tej pory nie zauważyłam i wolno rośnie - to ok.
A jeszcze mam do ciebie pytanie jako do właścicielki dużych psów. Czy floksy przetrwają?
Mam owczarka niemieckiego, który wie gdzie nie powinien wchodzić, ale jak pani nie ma to pies harcuje Ma gdzie biegać, ale wiadomo.... Mimo, że codziennie chodzimy na spacer, swoje podwórko musi mieć dopilnowane )) a floksy wyglądają na delikatniutkie...

To właśnie to niewiniątko:

Zielonym do góry czyli trudne początki .... 17:34, 29 gru 2010

Do góry
Macierzanka zginie, będzie łysiała, Chyba zbyt niska jest i jeszcze w korze. Ja bym odradzała. To już lepiej floksy szydlaste, jak chcesz kolor (różowy?)
Zielono mi! 13:04, 01 gru 2010

Do góry
Kochana,

Ja, mimo zapewnień, nie wierzę, że mój ogród kiedykolwiek będzie piękny(jak w tytule wątku-wątek jest w PROJEKTOWANIE OGRODÓW),a twojej skarpy naprawdę Ci zazdroszczę!jest taka malownicza!te fioleciki i róże(to chyba floksy,żagwiny?)jak dywan!

jak na wiosnę dalej będziesz wywozić coś na kompost to ja chętnie to "przekompostuję"

pozdarwiam
Zielono mi! 15:06, 30 lis 2010

Do góry
Bogusiu,spokojnie!!! Trzymaj się rad Danusi,a ja dorzucę Ci trochę moich.
Nie wiem,jak duża jest Twoja skarpa,ale dla porównania,moja ma ok.40 m.długości,więc ja musiałam wprowadzić dużą ilość gatunków. Ja wybrałabym jako szkielet iglaki,nawet 2-3 tuje,które można ciąć,gdyby robiły się za duże,a może duże kuliste,kosodrzewinę,jałowce płożące,berberysy[czerwone,żółte,wybierz odmiany,nie pomiń"Marii"],irgę poziomą,trzmieliny. Z traw kostrzewy i inne,ale nie za wysokie,dużo rozchodnika okazałego,firletkę i smagliczkę,karłowe irysy i koniecznie macierzankę piaskową,rojniki,zawciąg nadmorski. A teraz typowe skalne kobiercowe. Uważaj,bo rogownica i czyściec są szalenie ekspansywne,więc na początek mogą być,a potem będziesz to usuwała,w miarę rozrostu innych,wolniej rosnących. Poza tym,po pewnym czasie w środku kęp robią się dziury,po prostu ze starości. Polecam floksy szydlaste,w kilku kolorach,dają piękne plamy na wiosnę.Jasne,że nie musisz wszystkiego,to tylko propozycja. Jeśli udadzą Ci się siewy,to dodaj. Ale ogólnie,nie baw się na razie w drobiazgi typu lewizje,bo to nie ma sensu. Natomiast jesienią powsadzaj dużo cebulowych,łącznie z karłowymi tulipanami. Tyle na razie,pamiętaj o sprawdzaniu,jak duże będą rośliny po kilku latach,wybierz sobie odmiany jakie chcesz w internecie i tych szukaj,nie sadź za gęsto. Pytaj,czytaj,projektuj,korzystaj z naszego forum,jest dużo czasu do wiosny.
Zielono mi! 13:24, 30 lis 2010

Do góry
Musisz Bogdo wypisać sobie listę jednak niewielu gatunków, najlepszych. Wśród większych roślin typu karłowe iglaki czy pojedyncze egzemplarze, powinnaś zaplanować całe łany, dywany roślinek skalnych, ale posadzonych po kilkanaście sztuk. Można wtedy wykorzystać egzemplarze wysiane (bo dużo i tanio), albo "dostane" od innych i rozmnożone we własnym zakresie. Niektóre skalnice, floksy szydlaste czy rozchodniczki doskonale się ukorzeniają z sadzonek. Sama tak kiedyś robiłam, jak miałam skalniak w starym ogrodzie. Też miałam takie pooczątki, potem dojrzejesz ogrodniczo, będziesz sama wiedziała, co posadzić chcesz! Każdy tak zaczynał i to dobra droga do pięknego ogrodu niedużym kosztem. Gdybyś chciała wszystko mieć od razu, nie obyłoby się bez wydania dużej sumy. Wiem coś o tym. Choćby na przykładzie własnego ogrodu.
Przyjmę wszelkie nadwyżki 21:38, 29 lis 2010

Do góry
dzieki kochana!oby do wiosny, masz rację!

chyba zaopatrzę sie w nasionka bylin i zacznę produkcję na parapetkach...bo na moje skalniaki i skarpy o musi tego iść że hoho...

dziasiaj zrobiłam sobie listę na słoneczny teren moich rabat skarpowych:
-macierzanka
-rogownica
-zawciąg
-żagwin
-ubiorek
-smagliczki
-trawki niskie(kostrzewa to chyba jest, sina i zielone futro niedzwiedzie)
-floksy szydlaste(tylko tych z nasion chyba nie da rady-muszę kupic gotowce)
i nie wiem co jeszcze sie nada-może macie jakies pomysły?
lubie takie doświadczenia a skarpy muszę onbsadzić szybko bo mnie denerwują takie łyse i z chwaściorami! a to mam nadzieję, że szybko obrośnie mi te placki

no a oprócz tego wszystko inne mile widzianehihihi...

zazdroszę Wam wszystkim, że już tylko dosadzacie co lubicie a nie co musicie!och....

ja po nocach nie śpię i rozmyslam co gdzie i jak!okropność!
Zielono mi! 21:21, 29 lis 2010

Do góry
Grazynko,
przeskoczyłam cały Twój wątek i nie moge się nachwalić jaki cudny masz ten skalniak z kamieniami!no cudo poprostu!ja też chcę taki

na wiosne zaczynam działać jak pewnie sie może zorientowałaś bo ogród wymaga gruntownego "stworzenia"mam pytanie odnośnie roslinek, kt.masz na tych skarpach?jakie to są?i czy warto je wyhodować z nasion?bo mam długa skarpę wiec i roślin dużo mieć muszę:a chciałabym posadzic tam:skalnicę, smagliczkę,żagwin, zawciąg, rogownicę, czyśca, traki niskie, ubiorka, floksy szydlaste,macierzankę, i jeszcze nie wiem co z takich niskich i na słoneczne stanowiska.Nie chcę robic misz maszu, a u Ciebie widzę że to tak ładnie skomponowane i się ładnie prezentuje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies