Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Funkiowe zacisze

Funkiowe zacisze

annka 12:19, 04 sie 2011

GabiK napisał(a)
Aniu, ja też mam do Ciebie hostowe pytanie.
Mam funkię w pojemniku (chyba Blue Angel), tzn. po obu stronach tarasu. Z jednej strony pięknie się rozrasta, miała kwiaty i ciągle wypuszcza nowe listki.
Drugi pojemnik miał wypadek - coś się stało i stało w nim woda prawie, tzn. ziemia była tak mokra, że przez kilka dni na wierzchu była, a akurat wyjechaliśmy. Po tym incydencie funkia przestała się rozwijać. Te liście które były nie zwiędły, nie zgniły, gdzyb ich nie zjadł, ale kompletnie zamarła. Wystawiała pędy kwiatowe, zaschły, a liście wybijające się ze środka pozostały takie wychodzące. Tak jakby ją zamroziło.
Czy zgniły jej korzenie? Zaglądać i ewentualnie wyrzucić, czy zostawić ją w spokoju i zobaczyć, co będzie po zimie?

Wiesz że funki to roślina która lubi wilgoć ale tez jest wrażliwa na przelanie. Jak sadzisz w gruncie czy w donicy powinnaś na dno większego dołka dać drenaż z kamyków. Do pojemnika powinna być mieszanka 1/3 włóknistego torfu, 1/3 ogrodowej ziemi gliniastej i 1/3 dobrze rozłożonego kompostu.

Jak funkie zaatakuje grzyb który w wilgoci ma świetne warunki do rozwoju jak każdy patogen to należy ja wyjąć i oczyścić może zrób i w tym wypadku tak. Ja bym nie wytrzymała i zobaczyła co się dzieje. Sprawdż i posadź w zasilonym podłożu na pewno jej to nie zaszkodzi.
GabiK 12:26, 04 sie 2011

Sprawdzę w weekend. A skąd brać kompost, jak się nie ma swojego, ani nikogo w pobliżu? Da się kupić?
annka 12:34, 04 sie 2011

Można w sklepach ogrodniczych sprzedają w woreczkach. Nie wiem jak w dużych centrach ale takie typowe sklepy ogrodnicze mają. Jak będziesz chciała większą ilość do zasilenia innych roślin to często na ogrodach działkowych wiszą na tablicach info o sprzedaży kompostu w workach.
Swój kompost to nie jest łatwa sprawa też trzeba go umieć robić. Mój tata swoim kompostem zaperzył mi całą działkę, kilka lat z tym walczyłam.
prawda3 19:56, 04 sie 2011

[]]]a napisał(a)]A może jest ktoś na forum z mojej okolicy czyli Białystok???
jestem - halina
prawda3 20:00, 04 sie 2011

ja tez jestem milosniczka host - halina P. Bialystok- pozdrowienia !
annka 20:05, 04 sie 2011

Witam Cię kochana już mi raźniej
Dzidka 20:14, 05 sie 2011

annka napisał(a)
złocienie, słoneczniki białe floksy i inne na płótnie

Naprawdę na brak łaskawości Bozi, to Ty nie możesz narzekać.
annka 20:26, 05 sie 2011

Dzidka napisał(a)

złocienie, słoneczniki białe floksy i inne na płótnie

Naprawdę na brak łaskawości Bozi, to Ty nie możesz narzekać.

Wierz mi mogę, mogę ale nie narzekam
hania 20:41, 05 sie 2011

wpadłam aby zobaczyć co się dzieje nad jeziorem! pozdrawiam
annka 21:43, 06 sie 2011

Ogrodowy elfik