Spotykamy się w sporej grupce Sobota godz.15, przy barku na górze, nie byłam tam jeszcze ale się znajdziemy bo kilka osób znam już osobiście a mnie też skojarzycie po ...włosach
Trafiłam znowu, na Twój dylemat, ale już podpowiedziałam u mnie w wątku. Teraz jeszcze bardziej jestem przekonana że będzie pasowała róża Pilgrim (bladożółta) - po prostu idealna do tego koloru budlei, ale kolor powojnika trzeba idealnie dobrać, musi się różnić odcieniem od budlei. Ponieważ zdjęcia nieco przekłamują odcień, wzięłabym kwiat budlei do centrum ogr. i przykładała do koloru kwiatów. Nie może być identyczny, albo ciemniejszy albo jaśniejszy, albo nawet obydwa jednocześnie. Nie wiem tylko jak u Ciebie kolorystyka ogrodu dalej?
Jeśli kremowa róża nie pasuje, to daj różową. Widzę tam dalej hortensję co się przebarwia na różowo
@ Gardenarium czytałam artykuł bardzo interesujący podsunął mi parę pomysłow
Co do szkicku działki to będę na niej w sobotę, obiecuje pomierzyć i rozrysować.
Jakbym tylko wiedziała jakie rosliny jak rosną to sama zaczęłabym kombinować.
Poszukam jakiegoś programu, może na początek byłby dobry.
Miłego dnia
Dobrze myślisz Miro, tak to właśnie jest, a jak chcę jakiś kolor pokazać w ogrodzie, to właśnie w donicach, potem mogę zmienić na całkiem inny, To całkiem fajne. A klienci mają różne upodobania, jedni lubią czerwone, inni żółte. Tak więc mam kolorów pod dostatkiem.
Sebek, pędzisz jak burza. Trzaskasz te strony jak szalony.
My mamy w domu pobieloną lekko podłogę, drzwi i szafę z surowej sosny. Używaliśmy do tego bejcy białej, ale rozprowadzaliśmy ją dość mocno wodą i najlepszą metodą nakładania na drewno było użycie gąbki, najładniej się rozprowadzało. Może się przyda nasze doświadczenie.
Sebek, mógłbyś wstawić zdj. hosty Patriot? Z odległości kępę i liście bliżej. Da się zrobić?
Tej akurat nie mam, ale...
Moja "Patriot" w deszczu, ten rok był korzystny dla host
Kompozycje zrobiłam dla Was specjalnie, bo wiecie że moje skrzynki z kwiatami byłyby białe albo biało-niebiesko-żółte, co dla niektórych fanów kolorów byłoby zbyt nudne. Dlatego też tak pohasałam z kolorami
Kompozycje takie kolorowe .... uwielbiam.... i przyznam się , że coraz bardziej skłaniam się w ogrodzie do koloru różowego niż czerwonego.....Ale mi się zmienia .....
Właśnie go piszę i dobieram zdjęcia Jutro będzie Skrzyneczki w sklepie też, tylko nie wiem czy jutro dam radę dodać, ale jak nie jutro to pojutrze
A teraz się przynajmniej nacieszymy kolorami, specjalnie nakupiłam kolorowych kwiatów, żeby wiosnę było widać.
To metal ocynkowany, mam w dwóch rozmiarach. Fajne są bo dość głębokie
Z dekoracjami wiosennymi zrobię chyba artykulik mały aby zaprezentować zarówno skrzyneczki jak i kompozycje. Mam bardzo dużo zdjęć
Jeśli zaś nadmarzła na całego to odpadną zmarznięte igły (młode - bardziej podatne) i drzewo będzie się odbudowywać, ale niestety nie będzie zdobić ogrodu a szpecić.
I dlatego między innymi sadzę świerki serbskie. a nie jodły.
Klienci chcą jodły koreańskie i inne takie podobne, ale jak tłumaczę, że potem rosną jak chcą i wierzchołki im zamierają to nie chcą słuchać. Na tym przykładzie widać że jodeł i cyprysików Lawsona trzeba unikać.
Szkodniki w sezonie też robią swoje i ta walka mnie już denerwuje. Przestałam sadzić, chyba że na wyraźne życzenie.
Wg mnie zmieniła kolor pod wpływem niskich temperatur i na wiosnę będzie jak nowa
Nie ma się co martwić. Jeśli by były szkodniki to nie o tej porze ona by pokazała zmiany w kolorze na igłach.