Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wilcza Góra 08:44, 03 gru 2013

Do góry
WilczaGora napisał(a)
a to nasz parapecik latarenkowy z małym laskiem
było mycie i przymiarki przedświąteczne...

Biorę się dziś za moje latarenki i powoli powyciągam moje ozdoby..natchnęłaś mnie.
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 08:41, 03 gru 2013

Do góry
Tak Iwo gleba niestety piaszczysta. Ostatnio dwa lata temu, zanim zaszłam w ciąże, była nawożona obornikiem. Przez ten czas nic - bo nie byłam w stanie za dużo zrobić w ogrodzie przy małym dziecku. Na wiosnę Synek będzie miał ponad półtora roczku więc myślę, że będę mogła zrealizować moje zimowe plany. Odpadki już zbieram na kompostowniku tylko czekam aż Mąż zrobi mi ramy do niego. Niestety nie mam studni.
Z tymi zmianami masz rację. Nawet jak się niewiele robi to i tak one zachodzą.
Dziękuję Ci serdecznie za porady dotyczące markizy Czyli kaseta musi być. Zobaczę co na to Mąż. Ale i tak jeszcze cały czas zastanawiam się nad dużym parasolem. Jedynie co, to boję się, że odfrunie.

Danusiu to zlikwidować tą sosnę przy kamieniu? Czy po prostu dać pod nią trawnik bez kory? Za nią ma być placyk ze żwirkiem o średnicy 3 metrów.
Czyli z rodna też bym musiała wyeksmitować jałowce żeby zrobiło się luźniej. Będę musiała je prześwietlić. Irenka też mi mówiła, żebym je mocno cięła.
Bardzo Ci dziękuję Danusiu za porady

Ago, Elu bardzo się z tego cieszę bo pewnie sama bym tych barw nie dodała do ogrodu.

Będę musiała usunąć tą sosnę.

Wyeksmitować parę jałowców i mocno je przyciąć.

Ogrodnik Mimo Woli cd 08:21, 03 gru 2013

Do góry
Ania ja jestem tez za takimi żywopłotami
Ogród niby nowoczesny ale... 08:08, 03 gru 2013

Do góry
makkasia napisał(a)
To podwójne gratulacje
pozdrawiam

Kasia...podwójnie zatem dziękuję
Pszczelarnia 07:51, 03 gru 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Zrobiłam kiedyś "rabatę" rhododendronową. Założeniem moim były naturalnie rozrzucone rhododendrony z hostami, tiarelkami. Niepowodzenie:
- wokół stołu jest już za ciasno,
- rododendrony są w 3 gatunkach (3 Cunninghams i 3 Eskimo oraz 1 NN) i nie wygląda to dobrze w pokroju i pod względem pory kwitnienia,
- po dosadzeniu 19 szt. host i 12 szt tiarelek do poszycia leśnego powstała taka nerka z nasadzeniami (na górze zdjęcia), na dole zaś rozstrzelone rododendrony w trawie bez niczego,
- chaos przestrzenny zamiast naturalnego klimatu.

Zaznaczyłam 1, 2, 3 - taki układ Cunninghams ma sens, wzdłuż ścieżki do wejścia za stołem patrząc z tej strony. A jak reszta?

Dawaj plan tego miejsca, bo nie wiem ile tam jest wolnej przestrzeni wokół stołu.

Jaka jest szerokość chodnika przy domu, wystarcza żeby przeszły obok siebie dwie osoby?
Dwa ogrody 07:39, 03 gru 2013

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Ania rozumiem - buziaki!
To fragmenty rabaty z ziołami: oregano, melisa cytrynowa, dwa rodzaje mięty ogrodowej, hyzop, szałwia muszkatołowa, lekarska, o trójbarwnych listkach (zapomniałam nazwę), stare już krzaczki lawendy, tymianek, poziomki i jeszcze parę innych. Kiedy zaczynają kwitnąć, w nad rabatką unosi się chmara zaaferowanych pszczół, trzmieli, motyli najróżniejszego kalibru i innych owadów. Jak fajnie jest posłuchać tego bzyczenia przed południem - trochę nerwowego, bo jeszcze tyle pracy przed nimi, a późnym popołudniem leniwego i spokojnego, bo już zebrane, zaniesione do uli, popatrzeć na najedzone trzmiele, leżące na ciepłych kamieniach z odnóżami w górze...
Przeglądając zdjęcia, zauważyłam, że na wielu, nawet tych, które umieściłam w wątku widać owady. Chyba stary ogród jest im przyjazny...

Na pewno przyjazny! Piękny opis pracy owadów. A szałwia trójbarwna to pewnie 'Tricolor'.
Blaski i cienie nowego życia 06:49, 03 gru 2013

Do góry
Kasiu- fajnie że wpadłaś jak się coś u mnie podziało, bo długo była posucha

Rench- jeśli chodzi o kolory to wybierałam w fioletach, ale nie było ładnego więc wybór padł na taki naturalny kolor

Kindziu, Małgosiu- a Wam się szyszkowy podoba to dla Was zeszłoroczne szyszkowe dekoracje

II Spotkanie Ogrodowiska na nartach, deskach, sankach i zjeździe na byle czym :) styczeń 2014 23:46, 02 gru 2013

Do góry
asc napisał(a)
Alina... to zrozumiałe jest.... jeździłaś z nami... nawet z gwina z różowej Ci się należało

Dla niewtajemniczonych odnośnie różowego.. jedyna w swoim rodzaju.. tu nie ma podróbek..

Wez stoj czlowieku bez piersiówki na mrozie... W ortezie bez możliwosci zjeżdżania trzeba się było rozgrzewać
Dwa ogrody 23:35, 02 gru 2013

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
.

Ach!!!....te zapachy i bzyczenie owadów
Pozdrawiam
Od ogrodu do łąki i stawu 23:31, 02 gru 2013

Do góry
nie wiem czy to przesada - ale myślę, że wianek w łazience prezentował się całkiem dobrze..

Pszczelarnia 23:29, 02 gru 2013

Do góry
Zrobiłam kiedyś "rabatę" rhododendronową. Założeniem moim były naturalnie rozrzucone rhododendrony z hostami, tiarelkami. Niepowodzenie:
- wokół stołu jest już za ciasno,
- rododendrony są w 3 gatunkach (3 Cunninghams i 3 Eskimo oraz 1 NN) i nie wygląda to dobrze w pokroju i pod względem pory kwitnienia,
- po dosadzeniu 19 szt. host i 12 szt tiarelek do poszycia leśnego powstała taka nerka z nasadzeniami (na górze zdjęcia), na dole zaś rozstrzelone rododendrony w trawie bez niczego,
- chaos przestrzenny zamiast naturalnego klimatu.

Mus przeorganizować na wiosnę. Ale jak?

Zaznaczyłam 1, 2, 3 - taki układ Cunninghams ma sens, wzdłuż ścieżki do wejścia za stołem patrząc z tej strony. A jak reszta?

II Spotkanie Ogrodowiska na nartach, deskach, sankach i zjeździe na byle czym :) styczeń 2014 23:28, 02 gru 2013

Do góry
Alina... to zrozumiałe jest.... jeździłaś z nami... nawet z gwina z różowej Ci się należało

Dla niewtajemniczonych odnośnie różowego.. jedyna w swoim rodzaju.. tu nie ma podróbek..

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 23:21, 02 gru 2013

Do góry
Katarzynko, przyjmij spóźnione życzenia imieninowe....jetem ostatnio trochę zajęta

II Spotkanie Ogrodowiska na nartach, deskach, sankach i zjeździe na byle czym :) styczeń 2014 23:05, 02 gru 2013

Do góry
matko jak sobie przypomną że z gwinta chciałam z różowej pić ...to aż mnie .....
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 22:52, 02 gru 2013

Do góry
Dużo, lepiej idę śpać tylko będę już marzyć

piekna fota jej obraz będzie mnie usypiać
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:48, 02 gru 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
pusto na bylinówkach, ale za rok znowu szał
ale za to trawka zielona

Cudne słonko widzę i do Ciebie dzisiaj zagościło
Pozdrawiam...mam nadzieję, że paluch już Ci nie dokucz
Pszczelarnia 22:46, 02 gru 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Z M. okopcowaliśmy róże kompostem - 60 szt.! Przyjemna pierzynka puchowa. Dokupiłam maty słomiane - przyczynek do wyeliminowania włókniny jako zimowej okrywy. Stroiszem zaś okryłam rachityczne bukszpany - dostały szansę.

o Łał ja mam 27 krzewów więc sama kopcowałam te maty to chyba i bardziej skuteczne i ładne
Ogród w skali mikro :) 22:44, 02 gru 2013

Do góry
Tak dla przypomnienia.. Dążę do następującego kształtu rabat ....

Wilcza Góra 22:44, 02 gru 2013

Do góry
WilczaGora napisał(a)
to był wbrew pozorom bardzo ważny okres dla naszego ogrodu
wszystkie śmieci, odpadki budowlane i kawałki cegieł wraz z wiosennymi roztopami zaczęły się wtapiać we wszech-otaczającą glinę
do dziś w trakcie wkopywania roślin "wydobywamy" przeróżne "skarby"
kończąc etap budowlany informuje ze pod koniec 2005 roku juz mieszkaliśmy

Jak fajnie wygląda twój dom na tym zdjęciu. Bajkowo. Czytam historię domu i ogrodu. Pokazuj i pisz.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies