Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

ogrodoweimpresjejolki 19:59, 29 lis 2013

Do góry
jotka napisał(a)

Od kilku dni spacerki mam przymusowe na trasie dom-przychodnia: po skierowanie, oddać krew, odebrać wyniki, ...
Po drodze kwiaciarnia Kupiłam kwiaty dla córki bo dzisiaj urodziny mojej pierworodnej

Oczywiście kupiłam też coś sobie, ale pokaże jutro, bo pochmurny dzień spowodował, że zdjęcia trzeba było robić przy lampie i nie wychodzą za dobrze..

Cudne te goździki Najlepszego dla Córci

Jolu co za pech z tym szkłem! Nogi szkoda

No i to sprzątanie,też do luftu

Mam taki sam kolor fiołków na parapecie
Dwa ogrody 19:53, 29 lis 2013

Do góry
Kolorów ciąg dalszy:

Jarzmianka

Ogród na górce 19:49, 29 lis 2013

Do góry
anna_pisalska napisał(a)
i powstał domeczek Teraz tylko aranżacja otoczenia i będzie ładnie

Och jak żałuję, że nie mogę domeczka teleportować do swojego ogrodu.
I posadowić go wśród takich brzóz.

anna_pisalska napisał(a)

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:46, 29 lis 2013

Do góry

1 - tuje ciąć, nawet na stożek lub kolumnę, nie mogą być roztrzepane i nieporządne
2 - buka wyprostować, bo jest pochylony
3 - biały miskant 'Variegatus' lub rozbielony 'Morning Light' - 3 szt
4 - niższe turzyce lub trawki (Carex testacea lub Stipa tenuissima) 3 - 5 szt
5 - berberys 'Admiration 3 szt
6 - żurawka 'Creme Brule' 7 szt
7 - żurawka 'Berry Smoothie' 11 szt
8 - coś krwistego albo Carex Evergold (biały) 10-15 szt
9 - cyprysik groszkowy 'Filifera Aurea Nana' lub tuja 'Miriam' 5 szt
10 - żurawka 'Mint Julep' albo niskie trawki lub nawet czarny konwalnik 'NIgrescens' do wyboru - 10 - 12 szt

Węża ze ściany zdejmij, kup wózek i schowaj do garażu, wyjeżdżaj i podłączaj tylko, gdy używasz. Bardzo zwraca uwagę, nie powinien tam wisieć, Może stać gustowna, metalowa konewka
Ogród do kwadratu 19:41, 29 lis 2013

Do góry
gusiarz napisał(a)
Sławko - dzisiaj się zastanawiałam jak Ci się wiedzie w Krakowie. Sławko... wiesz... ogród jest taką perełką, bo ma wspaniałych opiekunów

Więc jeszcze troszkę wspomnień... na rozjaśnienie tej listopadowej nocy

Pięknie! Wita się cicha wielbicielka Twojego ogrodu
Moja bajka 19:23, 29 lis 2013

Do góry
Katkak napisał(a)

Kasia ja też wierzę w Mikołaja, no bo jak tu nie wierzyć? Sama zobacz dziś mi przyniósł
to gdzie można spotkać tego Mikołaja?
Wizytówka - Działka prawie w Borach Tucholskich 19:23, 29 lis 2013

Do góry

W Gąszczu u Tess 19:13, 29 lis 2013

Do góry
Tess napisał(a)

Evochichonku, nie musisz wybłagiwać, przecież już obiecałam.
Do nikogo nie pogalopował w tym roku...
Najpierw budowlańcy podeptali (tymi kopytkami, pamiętasz; te, co były przeznaczone dla Was (tj. dla Ciebie, Grabi i Madżenki), a potem te opuchlaki odkryłam, to siem obawiałam, że Wam go "sprzedam"

Ale dokonałam inwentaryzacji roślinnej i mam dla Was piękniutkie kępki kopytnika - z Rozlewiska do Was pojedzie, via Warszawa.

To Twoja kępka

Mój Ci on! Hurra
... kopyta robotników pamiętam.. stratowali bezdusznie Kopyciątko
Kępka z Rozlewiska... będę miała w swoim ogrodzie kawałek raju na ziemi?.....
Idę do Cię nad Rozlewisko
Wilcza Góra 19:08, 29 lis 2013

Do góry
Wilcza Góra 18:55, 29 lis 2013

Do góry
kolejna daweczka pozytywnej czerwieni

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:52, 29 lis 2013

Do góry
Dziękuję za rady i wskazówki.Rzeczywiście wygląda to bardzo ciekawie i tak elegancko a skoro już tak fajnie mi doradzasz Danuś to poradź

co tutaj ?
Jak widzisz pierwszy z lewej to buk "Purple Fountain" dalej 2 szmaragdy, juka,jakiś jakiś iglaczek ale nie znam nazwy,przed iglaczkiem rośnie berberys "Coronita" i po lewej stronie 2 azalie. I co dalej wiem że to trochę taki misz-masz?
Jurajski Ogród 18:38, 29 lis 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
z jesienno-zimowymi pozdrowieniami

Ten widok - śniegu - mnie zaskoczył.
U nas dzisiaj było ciepło i pogodnie.
Ogród Beaty 18:37, 29 lis 2013

Do góry
Witaj Agato, cieszę się że do mnie zawitałaś rzeczywiście pomysł Danusi dotyczący posadzenia hortensji żurawek itd. jest całkiem niezły lecz ja rozważam też inną propozycję żeby to miejsce obsadzić roślinami które zwiastowałyby wiosnę. Jeśli chodzi o kolorystykę to wygląda to tak: po rogach altany 2 jałowce łuskowe za altanką rosną rozplennice japońskie i rododendron "Nowa Zembla" a w rogu rośnie dereń taki z białozielonymi liśćmi.
Tak wygląda rabata z altaną.
zaś po drugiej stronie chodnika koło choinek rosną hortensje "Anabel" po środku pęcherznica, jałowiec łuskowy oraz przed nim tawuły japońskie "Japanes Dwarf" 3 szt. i blisko furtki rośnie tawuła żułta "Goldmund". Tak wygląda rzeczywisty obraz jaki jest na obecną chwilę.
Te zdjęcie to obraz jeszcze przed zmianami. Mile widziane jakieś sugestie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:11, 29 lis 2013

Do góry
beata_kulesza napisał(a)
Hejka korzystając z chwilki wolnego czasu zajrzałam na ogrodowisko a tu proszę czekała na mnie miła niespodzianka oczywiście od Danusi.Podziwiam Cię Danuś jak Ty to wszystko ogarniasz i każdemu służysz radą. Mam jeszcze małe pytanko nawiązując do mojej rabaty gdybym wsadziła te pomarańczowe tuje to jakie żurawki czy wrzosy by tam pasowały oraz te hortensje bukietowe wsadzone za tym żywopłocikiem za bardzo nie zakryją tego ognika i tego co jest z tyłu? Jak wysokie one rosną ? Zależy mi na piętrowości. A tak na marginesie to dodam że to zdjęcie było robione z poddasza. Wkleję zdjęcie zrobione trochę bliżej.

Jeśli Limelight za wysokie posadź odmianę Bobo, jest niska a kwiaty ma duże. Jak widać jakiś zapas przy mojej propozycji jest i masz tam kawał miejsca, a wiosną hortensje trzeba ciąć, będą niższe i zwarte.
Przy Twoim mysleniu nie mogłabyś niczego posadzić

Zamiast hortensji możesz posadzić co innego, co będzie niskie. ja mam w swoim ogrodzie jedno na drugim i dobrze jest. a u Ciebie "kilometry miejsca"
Moja bajka 18:03, 29 lis 2013

Do góry
Tutaj należałoby pociągnąć jedną, spójną linię

Dwa do wyboru, ułagodzić, nie robić oderwanej, samotnej rabatki

łezka żwirowa w wersji "czarnej" na zakręcie.

Moja bajka 17:55, 29 lis 2013

Do góry
Katkak napisał(a)
było tak

Hortensje bukietowe posadź, a na dole trzmielinę, żurawki albo niskie trawki
Moja bajka 17:53, 29 lis 2013

Do góry
Katkak napisał(a)
Ratunku! Strasznie lecą im igły. Co się z nimi dzieje? Pomóżcie proszę.

Nic im nie jest, gubią stare igły Zdejmuj je - będą ładniejsze.
Moja bajka 17:51, 29 lis 2013

Do góry
Jakimś cudem trafiłąm na pierwszą stronę, ale chyba już pomoc uzyskałaś? Ale narysowałam KOlumnowe drzewa odmiana Fastigiata, najlepiej o bordowych liściach.

Na dole żółte hosty albo biało obrzezone

Domki dla pożytecznych owadów 17:51, 29 lis 2013

Do góry
Ależ śliczne te domki..! Próbowałam zrobić sama w zeszłym roku - wyszło dość beznadziejnie...

Domek się rozleciał, ale w przyszłym sezonie na pewno spróbuję zrobić coś solidniejszego.
Na razie mam takie prowizoryczne z dachówek i deseczek, ale bez zdjęcia.
W warzywniku mam gliniany domek dla skorków

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:47, 29 lis 2013

Do góry
Hejka korzystając z chwilki wolnego czasu zajrzałam na ogrodowisko a tu proszę czekała na mnie miła niespodzianka oczywiście od Danusi.Podziwiam Cię Danuś jak Ty to wszystko ogarniasz i każdemu służysz radą. Mam jeszcze małe pytanko nawiązując do mojej rabaty gdybym wsadziła te pomarańczowe tuje to jakie żurawki czy wrzosy by tam pasowały oraz te hortensje bukietowe wsadzone za tym żywopłocikiem za bardzo nie zakryją tego ognika i tego co jest z tyłu? Jak wysokie one rosną ? Zależy mi na piętrowości. A tak na marginesie to dodam że to zdjęcie było robione z poddasza. Wkleję zdjęcie zrobione trochę bliżej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies