Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

Pszczelarnia 12:51, 04 mar 2014

Już ciąć róże????? Nie wiem.
U Ciebie jak zwykle przycięte, przypilnowane, zaplanowane, posadzone. Aż miło.
Puścić iglaki na żywioł.... . Tak.

Dla Louisa Odier'a to troszkę więcej miejsca trzeba.
ana_art 14:00, 04 mar 2014

kobieto powiedz mi jaki trejaż zamówiłaś i gdzie go dasz? dumam czym zastąpić te moje wieżyczki przy różach
agata19762 14:36, 04 mar 2014

czekam na fotki tej nowej pergoli
alinak 20:32, 04 mar 2014

Kondzio napisał(a)
a tabletki czego ja nie wtemacie ale pytam i proszę mi wkleić ta mieszankę jak możesz hi hi hi

3-4 tabletki nadmanganianu .--to tabletki z apteki .(kąpie sie w nich noworodki żeby odkażać wode z bakterii )
rozpuść w 2-3 litry wody dodaj zgniecione 3-4 ząbki czosnku potrzymaj z godzinę -dwie żaby się zmacerował czosnek dobrze..... i podlej obficie w koło powojnika . jak masz więcej powojników to zwiększ proporcje ....
alinak 20:38, 04 mar 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Już ciąć róże????? Nie wiem.
U Ciebie jak zwykle przycięte, przypilnowane, zaplanowane, posadzone. Aż miło.
Puścić iglaki na żywioł.... . Tak.

Dla Louisa Odier'a to troszkę więcej miejsca trzeba.

Ewka ja już dzisiaj obcięłam wszystkie róże ....są szkoły , przepisy , ale nie dla mnie ..uwielbiam ciachać wszystko jak leci na ok 25-30 cm ...szukam oczka i nad nim z ok. 1,5 cm i po skosie żeby woda nie siedziała w gałązce , bo grzyb złapie ....
te które mam w tyle to trochę wyżej tnę a te z przodu nisko ....zwłaszcza młode to mus dobrze przyciąć bo się rozkrzewią ....

jednak wiem że ty jesteś perfekcjonistka , więc wstawiam skopiowane regułki z forum ...chyba od Madzenki

ZASADY CIĘCIA RÓŻ POWTARZAJĄCYCH KWITNIENIE

- róże okrywowe, rabatowe powtarzające przycinamy nad 5-8 oczkiem licząc od podstawy, w zależności od siły wzrostu krzewu. Im więcej pozostawimy pąków, tym szybciej i obficiej zakwitną krzewy ale kwiaty będą mniejsze. Im mocniej przytniemy, tym kwiaty będą większe ale zakwitną nieco później. Słabe krzewy, o cienkich pędach tniemy zawsze mocniej;

- róże miniaturowe przycinamy nisko na 3-5 oczek od podstawy;

- róże herbatnie, wielkokwiatowe przycinamy nad 2-6 oczkiem od podstawy;

- róże krzaczaste, parkowe przycinamy lekko, skracając do 1/3 długości pędów, utrzymujemy kształt krzewu;

- róże pnące – pędów głównych nie skracamy; pędy boczne przycinamy nad 3-5 oczkiem.

- róże pienne (sztamowe)- przycinamy zwykle krótko na 3-5 oczek, wg metody cięcia danej odmiany.

Róże niepowtarzające kwitnienia (głównie blisko spokrewnione z dzikimi, ramblery) tniemy dopiero po kwitnieniu w czerwcu/lipcu wycinając u podstawy najstarszy pęd i skracając pędy boczne, które przekwitły.
alinak 20:49, 04 mar 2014

ana_art napisał(a)
kobieto powiedz mi jaki trejaż zamówiłaś i gdzie go dasz? dumam czym zastąpić te moje wieżyczki przy różach

ANIA , AGATA ----- jak będzie już gotowa w ogrodzie to pokażę .
pergola do róży flamantaz , bo drewniana zgniła i złamała się pod ciężarem i wiatrem .
ten jesienny huragan ją załatwił ...., ale i tak wytrzymała 10 lat ...

ana_art 21:58, 04 mar 2014

aaaa to do takiej piękności ja dumam nad wymianą podpór do moich angielek i nie mam pomysłu
ana_art 21:58, 04 mar 2014

aaaa to do takiej piękności ja dumam nad wymianą podpór do moich angielek i nie mam pomysłu
alinak 23:00, 04 mar 2014

cebulki wiosenne ...dla Agnieszki ...

Tess 00:09, 05 mar 2014

alinak napisał(a)

3-4 tabletki nadmanganianu .--to tabletki z apteki .(kąpie sie w nich noworodki żeby odkażać wode z bakterii )
rozpuść w 2-3 litry wody dodaj zgniecione 3-4 ząbki czosnku potrzymaj z godzinę -dwie żaby się zmacerował czosnek dobrze..... i podlej obficie w koło powojnika . jak masz więcej powojników to zwiększ proporcje ....

No ładnie. Gapciowi kwadratowemu (znaczy mła) pomerdały się proporcje... Te litry.
Chyba powojników nie wypaliłam do cna, co?

Alinko, czytałam, że masz rozdrabniarkę do gałęzi. Podziel się doświadczeniami, proszę.
A konkretnie interesuje mnie jedno: czy można w niej rozdrabniać uschnięte drewno, czy tylko świeże?