monteverde - zgadza się, truskawki ozdobne owocują. Pozwoliłam im w tym roku swobodnie rosnąć, chcę wiosną zrobić dużo sadzonek do nowego, kwitną do tej pory. Poziomkówka ma z kolei żółte kwiatki, nic szczególnego, ale owocki cudniaste, twarde jak perełki. Zimuje na skalniaku, musi mieć sucho zimą i trochę stroiszu. W sezonie można się nimi nie zajmować, dają sobie radę.
Aniu - cieszy mnie Twoje uznanie, jak i wszystkich, którzy tu piszą. Zobaczymy, jak sprawdzą się moje plany w nowym. Dwa ogrody to dwa razy tyle pracy. Odkryłam dziś siewki ciemiernika! A narzekałam na niego.
AgnieszkaW - zobaczymy, maleńki jest jeszcze, dziekuję.
Marta !!! ... ... wierszem !!! ... no padłam i zaniemówiłam ... ... jesteś niesamowita ... tyle się uśmiałam a teraz chyba siem popłaczę bo wzruszyłam się bardzo ...
Bardziej trującą od konitrudu jest Cicuta virosa szalej jadowity. Tej rośliny raczej nie pozyskujcie i uważajcie aby nie przywlec nasion do ogrodu. To partia dla kolekcjonerów i ogrodów botanicznych gdzie uprawiana jest w celach edukacyjnych. Nać pachnie pietruszką, a zatrucia mogą być śmiertelne.
Tak wygląda Cicuta virosa, całkiem okazała i idealna w naturalistycznych nasadzeniach, ale trujące paskudztwo, należy indywidualnie rozpatrywać jej przydatność do uprawy w ogrodzie.
Od jutra ma padać śnieg, może to ostanie jesienne obrazki ?
Nie wkurzajcie się więc, że jest ich dzisiaj tak dużo
Teraz czas będzie odmierzany kalendarzowo niestety ... a ja tak lubię czas odmierzany kwitnięciem gatunków i odmian naszych roślin, terminami prac, terminami siewu.
Jak pięknie brzmi termin: np "kiedy znów zakwitną białe bzy" ...itd
ściskam Was jeszcze jesiennie
idealnie ułożone cebule ... w rzeczy samej od lenijki ... by równo było sadził inżynier więc nie mogło być inaczej ))) ... Adamie ... najkochańszy mój żonie za ten trud i zaangażowanie niniejszym publicznie Ci dziękuję i kofam ... ale to wiesz ... wyłapujesz mam nadzieję te miłości pełne tchnienia w krzykliwym i pełnym różnych emocji życiu z mną ... wybaczycie tę lenijkę prywaty ... należało się ... Adamo ...
Adamo sadził ale żeby nie było ... ja ... ja to wszyściutko samiutka wymyśliłam ...
przeglądając forum miałam taką fantazję by stanąć ... rzucić cebulkami niczym cesarz Klaudiusz kośćmi (i oby w tym pozostało wszelki z wymienionym podobieństwo ) i zadołować ... ale za każdym razem finał był ... p o u k ł a d a n y ... !!!
Klaudiusz tak się zapamiętał w tych kościach, ze podręcznik napisał a ja ... no ja tak inaczej żyć na ogrodniczkowaniu żyć zaczęłam, ze mus chyba kiedyś jakieś wspomnienia popełnić
a swoją drogą to tyle historia ma postaci a ja w porównanie z TYM cesarzem akurat musiałam pójść ... rany .......... ... no
Anabell - miło, że odwiedzasz również mnie. Mam nadzieję, że rośliny się rozrosną, z założenia ma być uporządkowany busz i co się z tym wiąże mniej pielenia. Na przesadzanie również jestem przygotowana. Swoje horti zimujesz w nieogrzewanym pomieszczeniu, już doczytałam. Czy masz tam światło i ile?
Konstancjo30 witam i cieszę się z Twojej wizyty. Wy też ostro działaliście w tym roku, będzie pieknie wiosną. W donicy glinianej są truskawki pnące/zwisające (zależy, jak je prowadzimy), a drugie to poziomkówka. Mam też truskawki ozdobne o różowych kwiatkach: