Roślina kłączowa o długich rurkowatych pędach, jasno paskowanych, kwiatach zebranych w kłoski. Oczeret jeziorny biały uprawiam w sadzawce o żyznym podłożu. Woda znacząco tutaj oscyluje, bo od 0 - 1 metra, co zupełnie nie przeszkadza mu w prawidłowym wzroście - osiąga ponad 150 cm wysokości, szybko rozrasta się tworząc spore kępy.
Optymalna głębokość sadzenia 0 - 50 cm, głębiej schodzi sam.
To roślina dobrze filtrująca wodę, idealna do mulistych stawów i sadzawek. W oczku wodnym polecam do pojemników, wówczas osiąga znacznie mniejsze rozmiary, ale jest równie dekoracyjna.
W naturze pospolicie występuje gatunek oczeret jeziornySchenoplectus lacustris zazwyczaj o ciemno-zielonych pędach, widoczny po lewej stronie zdjęcia.
Przez pierwsze dni tego Nowego Roku pięknie świeciło slonko Juz nawet dzien jest dłuży i jest optymistycznie Dzis juz jest zimniej i pachnie śniegiem a we Wroclawiu nawet dzis bylo troche z rana śniegu bo wnusia miala chwile radosci ze sniegu. U nas tymczasem pochmurno i deszczowo. W ogrodzie jednak wiosna, wszystko zaczelo wypuszczac i troche mnie to martwi bo klematisy maja takie paki, nawet hortensje bukietowe wypuszczaja i nie wiem bo nie mam takiej wiedzy czy mroz im zaszkodzi?
Nawet jablonie zaczynaja pąki tworzyc. ]
...a wnusio prosi, babciu już dosyć tego leżenia, pobaw się ze mną albo mi poczytaj
Miłe chwile z wnukami
...moje przyniosły mi zaproszenia i do przedszkola i do szkoły na Dzień Babci i Dziadka , ale babcia pracująca, chyba dziadek sam pójdzie
Pozdrawiam
Marlenko dobrze mieć zapas kolorowych fotek na te zimowe nostalgiczne dni , jak obsadzisz staw i rośliny podrosną będziesz go focić na okrągło i naokoło
ja nie mam stawu i na razie nie planuję, muszę uporządkować to co mam
Danusiu to i ja proszę o pomoc w sprawie rabaty przy wjeździe o której dumam od zeszłego roku i nie mam odwagi żeby się za nią zabrać
Na początek wkleję plan Gosiaka
Chodzi mi o miejsce od 6 w prawą stonę.
Pierwszy problem to dylemat odnośnie kształtu cypla.Myślę o wypłaszczeniu go tak jak zaznaczyłam czerwonymi kropkami. W tej chwili rosą tam tylko 3 choiny kanadyjskie a według planu przed nimi ma być jeszcze 5 RH, kosodrzewiny i obwódki.
Drugi problem to czerwone pole na planie. To miejsce ma 7 metrów dlugości. W tej chwili obsadzone są tylko 3 metry a rosną tam: mały stożek bukszpanowy, kulka tuja, kulki bukszpanowe, 2 trzmieliny na pniu i czerwone żurawki. Czym obsadzić pozostałe 3 metry? Myśłałam o klonie palmowym albo o 3 stożkach bukszpanowych w połączeniu z trawami. Czy to dobry pomysł?
Trzecia sprawa to chciałabym po tej stonie ogrodu wkomponować jeszcze jakieś drzewa. Nie wiem może graby? Tylko jak je umieścić na rabacie żeby to wizualnie grało.
Dla zobrazowania spis drzew już posadzonych:
1 magnolia Susan
2 śliwa wiśniowa Pissardi
3 grujecznik
4 miłorząb mariken
6 brzozy Dorenboos
7 wiśnia Umbaraculifera