Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

wiosna 20:08, 28 lut 2014

Danusiu a może zerkniesz na moje wypocinki
igacz3 21:41, 28 lut 2014

wiosna napisał(a)
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów i maniaków ogrodów. Od kilku miesięcy śledzę wasz portal i wasze cenne wskazówki dotyczące pielęgnacji ogrodu. Mam wielki zapał i dużo chęci na zmiany, ale brak mi wizji perspektywicznej. Poniżej przesyłam zdjęcia. Nie mam pomysłu co posadzić jeszcze na przedstawionej poniżej rabacie. Brakuje mi czegoś wyższego - drzewka (najlepiej zimozielonego)? Rabata znajduje się od strony wschodniej. Będę wdzięczna za każde wskazówki.

Masz bardzo ładne rabaty z każdej strony, sama sie nie moge doczekac kiedy swój ogród doprowadze do takiego porzadku
igacz3 21:44, 28 lut 2014

Tak czekam i czekam, ale jakoś pani Danusia nie zagląda, ale liczę, że moze jednak coś mi pomoze.
Madziarzeszow 07:03, 01 mar 2014

Borbetka , dzięki za radę , spróbuję tak ją umieścić , na szerokość kosiarek
Też bym może nie robiła tej wysepki , ale są 2 drzewka w trawniku i studnia z różami pnącymi , i teraz to jeszcze gorzej kosić , jak połączę to będzie spójnie i bardzo łatwo wykosić
Pozdrawiam
Luckaa 15:21, 01 mar 2014

Mam szmaragda i cyprysika lawsona które mają już ok 20 lat i nigdy nie były przycinane, na wiosne zamierzam je troche poskromić, ale zastanawiam się jaki kształt by tutaj pasował, w stożek, kwadrat owal czy jeszcze coś innego, są bardzo gęste, szmaragda musze tylko pasem jakimś zciagnąć, bo orzech ten z tyłu go zniekształcił. jesli ktoś widział pdobną rabate to chętnie spojrze, bo nie mam koncepcji na roślinki przed tymi tujkami, ten krzaczek w prawej to krzewuszka. Z góry dziękuje.

Luckaa 16:39, 01 mar 2014

Prosze się nie smiać z moim umijęteności artystycznych, ale dla ułatwienia

Madziarzeszow 06:32, 02 mar 2014

Lucka mi się bardziej stożki podobają i masz mniej do zarośnięcia kształtu
Borbetka 18:03, 02 mar 2014

Luckaa, stożki o wiele lepsze. Też zrobiłam stożki z tuj, cyprysików i jałowców. Kula lub jajo gorzej wygląda, a stożek łatwiej jest ciąć też. Te artystyczne wizje bardzo mi się podobają.
Skula 09:00, 03 mar 2014

mam krótkie pytania : czy już można dzielić trawy >?
czy już można przycinać lawendę ?

dzięki
Marcin89 18:19, 03 mar 2014

Według mnie można dzielić trawy. A z przycinaniem lawendy bym poczekał do połowy marca. Chociaż jak zaczną się pojawiać nowe pędy to wtedy powinno się ciąć. A w tym roku trudno ocenić kiedy to będzie .