Synuś Bartuś pomalował wczoraj wszystkie drzewa owocowe - strasznie przy tym narzekał, że go kolana i plecy bolą. Ale muszę Go mimo tych narzekań pochwalić - robotę zrobił przepisowo.
No to na wiosne ruszam z metamorfozą dwóch rabat - z tyłu z lustrem i obok altany.
Ta z altaną wymaga dosadzenia trzech pionowych jałowców arnold, berberysa Harlekina i wrzościów lub wrzosów
A ta z tyłu to większa zabawa. Tam przesadzę kulki bukszpanowe, musze zakupić duuuużo żurawki (te czerwone dookoła), kilka hortensji bobo, 2 pierisy, przesadzić klona i liliowce i jakieś trawki.
To niebieskie to małe ciurkadełko
Troszkę pózniej wkleję zdjęcia moich róż(ładuję baterię) Poproszę o radę co mam z tym zrobić Moje róże mają pąki co jest niebywałe o tej porze roku Stoją sobie otulone gałęziami sosnowymi i nie mają zamiaru przerwać wegetacji Czy mam oberwać wszystkie liście łącznie z pąkami i podciąć troszkę gałęzie ,czy zostawić i czekać na cud aby nie zmarzły?
Więcej jest takich róż ale zdjęcia mi nie bardzo wyszły .
Ta jest ładnaJa jeszcze chce dokupić lili ,oglądam sklepy może coś kupie
Zajrzyj tu zobacz jakie piękne, od Ani dostałam namiar LILYPOL zaglądam tam codziennie
...hm... hm... hm...
Jak to dobrze mieć tyle kochanych i mądrych Koleżanek! Hamulce włączyłam, wedle Waszych wskazówek. Ale "już po ptokach" – jak mawiają starożytni Rosjanie ...: grube konary w pęcherznicach odcięte przy ziemi - pokazywałam paluszkiem, a M rżnął piłą elektryczną (o mało co nie odleciała by też moja prawa dłoń w nadgarstku, na szczęście ucierpiała rękawica). Będę miała teraz loteryjkę: przeżyją, czy nie? (pęcherznice, rzecz jasna ) Zamelduję. A trawę zostawiłam w spokoju. Za to poplewiłam – no bo grzech nie wykorzystać takiej wiosny zimą... Bo widoczki z ogrodu jak na ten czas są niesamowite.
Serdeczne pozdrowienia dla Wszystkich odwiedzających........
tak wygląda dolna część skarpy po przeróbce
klon Flamingo był przesadzony latem (nie róbcie tego w swoich ogrodach ) mocno przyciety i osłaniany dał radę
górna część była też przerabiana ale znacznie delikatniej rośliny "szkieletowe " zostały